Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

ustawienia sterownika na ekogroszek

mack0r

Recommended Posts

• Odpowiedzi 1,5k
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

Witam ponownie. TAk jak pisalem mam piec z podajnikiem tlokowym ( szuflada ) czyli musze miec taki dlugi czas aby szuflada sie wysunela i wsunela czyli pelny cykl. Potem czas przerwy i znow jeden cykl. Dzisiaj posiedzialem troszke i pomierzylem stoperem.

Wychodzi ze jeden pelny cykl to 53 s. + - 2 i do tego dobralem na ta chwile przerwe 120s. Klapke wentylatore otworzylem na maxa i ustawilem na 90% nadmuch. Z tego co w ciagu 1,5 godziny zaobserwowoalem to tak jakby wiecej sie dopalal. Teraz ustawilem kociol na 55st. i histereze na 2. Piec dochodzi to temperatury 55 wylacza sie i co 4 minuty zrobilem przedmuch 20s aby dopalil wegiel. Cos jakby lepiej zobacze jutro z rana ile sie wysypalo do popielnika i co. Sterownik tak jak pisalem to Tech ST480. Ustawien milion kilka :/ a to moj pierwszy kociol i pierwsze palenia.

Jak macie jakies pomysly lub ktos ma podobny piec wyslucham kazdej rady.

Dla tłoka daj większą histerezę 4-6

oki a czy ta temperatura 55 CO wystarczy? czy jednak musiala by byc wieksza? BO juz teraz mi sie zdaje ze sie dlugo nagrzewa a co dopiero jak mu dam taka histereze. Czy to tak ma dzialac? Bo mi sie zdawalo ze piec powinien jak najszybciej sie nagrzac i potem troszke postac a u mnie wolno rosnie i szybko spada. Dodam ze grzejniki tylko na gwiazdce a podloga na 25 przez termostat wiec rura zasilajaca jest bardzo goraca a powrot z rozdzielacza zimny do zaworu 4 droz. potem juz ma 51-53 stopnie a sasilanie zaraz za kotlem 52-54. Czy to normalne aby sie tak szybko wychaldzal?

Witam. Nie znam sie kompletnie na takich piecach i ustawieniach a tylko ja w domu moge z tym powalczyc bo od niedawna z

rodzicami posiadamy piec na ekogroszek z podajnikiem.

Poki co mam ustawione parametry :

tem zadana 50 stopni

Przewa miedyz podawaniami 6 min i 30 sekund

czas podawania 2 sekundy

krotnosc 3

czas miedzy przedmuchem na podtrzymaniu 10 min

dmuchawe na pracy i podtryzmaniu mam po 40 %

czas przedmuchu 25 sekund

te ustawienia sa tragiczne bo wciaga nawet do 35,40 kg na dobe ;( w ktorym kierunku i co mialbym zmienic zeby

zdecydowanie zmniejszyc ilosc spalania ? wiem ze to moze glupi problem ale jestem kompletnym laikiem w tle spalania

i ustawien takich piecow. Czekam na pomoc i z gory dziekuje. Na wszelkie pytania postaram sie odpowiedziec jak tylko bede mogl

Dodam ze piec to 2,5 ( to jest 25 kw ? bo na tym rozniez sie nie znam ;) )

oki a czy ta temperatura 55 CO wystarczy? czy jednak musiala by byc wieksza? BO juz teraz mi sie zdaje ze sie dlugo nagrzewa a co dopiero jak mu dam taka histereze. Czy to tak ma dzialac? Bo mi sie zdawalo ze piec powinien jak najszybciej sie nagrzac i potem troszke postac a u mnie wolno rosnie i szybko spada. Dodam ze grzejniki tylko na gwiazdce a podloga na 25 przez termostat wiec rura zasilajaca jest bardzo goraca a powrot z rozdzielacza zimny do zaworu 4 droz. potem juz ma 51-53 stopnie a sasilanie zaraz za kotlem 52-54. Czy to normalne aby sie tak szybko wychaldzal?

Może za mocno dmuchasz ,daj tylko tyle powietrza żeby cale paliwo się spaliło,zmniejszaj nadmuch stopniowo .

,

Witam. Nie znam sie kompletnie na takich piecach i ustawieniach a tylko ja w domu moge z tym powalczyc bo od niedawna z

rodzicami posiadamy piec na ekogroszek z podajnikiem.

tem zadana 50 stopni

czas podawania 2 sekundy

krotnosc 3

te ustawienia sa tragiczne bo wciaga nawet do 35,40 kg na dobe ;( w ktorym kierunku i co mialbym zmienic zeby

zdecydowanie zmniejszyc ilosc spalania ? wiem ze to moze glupi problem ale jestem kompletnym laikiem w tle spalania

i ustawien takich piecow. Czekam na pomoc i z gory dziekuje. Na wszelkie pytania postaram sie odpowiedziec jak tylko bede mogl

Dodam ze piec to 2,5 ( to jest 25 kw ? bo na tym rozniez sie nie znam ;) )

A dom nowy ,po remoncie ,jest styropian,ile m2 ogrzewasz.

Może za mocno dmuchasz ,daj tylko tyle powietrza żeby cale paliwo się spaliło,zmniejszaj nadmuch stopniowo .

,

Hm no wlasnie mowili mi ze plomien ma byc jasno zolty prawie taki bialy. Teraz klapka na wentylatorze otwarta na maxa i dmuchawa na 50-60%. Zastanawia mnie jeszcze jedna zecz czy rura dolotowa do komin ta podlaczeniowa ma byc goraca? U mnie jest bardzo goraca.

Hm no wlasnie mowili mi ze plomien ma byc jasno zolty prawie taki bialy. Teraz klapka na wentylatorze otwarta na maxa i dmuchawa na 50-60%. Zastanawia mnie jeszcze jedna zecz czy rura dolotowa do komin ta podlaczeniowa ma byc goraca? U mnie jest bardzo goraca.

U mnie rurę możesz trzymać cały czas gołą ręką.Klapkę na wentylatorze przymykaj codziennie kawałek ,dmuchawa na 50-60%. niech zostanie .

Obserwuj popiół czy nie ma niedopału.Jak pojawi się niedopał to trochę cofnij i zostaw przysłonę.

Edytowane przez animuss

moim zdaniem to świadczy o zdecydowanie za dużym nadmuchu. Ustawienia oczywiście różnią się na każdym piecu, ale gorący czopuch i biały płomień świadczy o mocnym nadmuchu. U mnie dmuchawa na 18% procent ustawiona, ale polecałbym na początek zejść do 30-40%, do tego podawanie jak wcześniej zaproponowano 5 sek., przerwa 40 sek.. Jeśli wciąż będzie czopuch gorący i mocny płomień, schodzić niżej z nadmuchem i ew. nieco wydłużyć przerwę, np. do 50sek.

moim zdaniem to świadczy o zdecydowanie za dużym nadmuchu. Ustawienia oczywiście różnią się na każdym piecu, ale gorący czopuch i biały płomień świadczy o mocnym nadmuchu. U mnie dmuchawa na 18% procent ustawiona, ale polecałbym na początek zejść do 30-40%, do tego podawanie jak wcześniej zaproponowano 5 sek., przerwa 40 sek.. Jeśli wciąż będzie czopuch gorący i mocny płomień, schodzić niżej z nadmuchem i ew. nieco wydłużyć przerwę, np. do 50sek.

Wczoraj klapke ustawilem tak na 2 cm a nadmuch dalem na 20% i zobaczymy. Z podawaniem ja nie moge ustawic 5 s mam szuflade. Teraz mam 57s podawanie i 130s przerwa. Jak ustawie 5 s podawanie to moze byc tak ze przez iles tam podawania nic nie poda bo szuflada sie bedzie cofac i nabierac wegiel.

Wczoraj klapke ustawilem tak na 2 cm a nadmuch dalem na 20% i zobaczymy. Z podawaniem ja nie moge ustawic 5 s mam szuflade. Teraz mam 57s podawanie i 130s przerwa. Jak ustawie 5 s podawanie to moze byc tak ze przez iles tam podawania nic nie poda bo szuflada sie bedzie cofac i nabierac wegiel.

Przepraszam za zamieszanie, nie zauważyłem że tu dwóch Karolopodobnych użytkowników pisze. W takim razie zignoruj co napisałem, chociaż odnośnie nadmuchu, to tak bym właśnie zrobił - ale na szufladach kompletnie się nie znam.

tem zadana 50 stopni

czas podawania 2 sekundy

krotnosc 3

Jeśli to ślimak, a nie szuflada, to tak jaki pisałem poprzednio i @pawelo_pl: nadmuch 20% (możesz zacząć od nieco wyższych), podawanie może chyba zostać, bo to 2x3=6 sek. przerwa 50. Potem kombinuj w jedną lub w drugą, ale małymi skokami. Jeśli groszek niedopalony do popielnika leci, zwiększ przerwę. Reszta parametrów mniej istotna, zostaw jak jest.

Przerwa to rozumiem przerwa miedzy podawaniami w trybie pracy tak ? uklad slimakowy mam i wlasnie zastanawia mnie czy podawanie przez 2 sekundy i co 50 sekund to nie bedzie za duzo ? w tej chwili mam ustawione 4 min i mam wrazenie ze w piecu jest za duzo wegla . Ktos moze mi wytlumaczyc jak to dziala ? czy to ze czesciej poda ma wplyw ze szybciej dobije do zadanej temperatury i przejdzie w tryb podtrzymania ?postaram sie okolo 18 dorzucic wszelkie zdjecia, z tego jak sie to pali jaki jest wegiel i jak to wyglada w srodku

Przerwa to rozumiem przerwa miedzy podawaniami w trybie pracy tak ? uklad slimakowy mam i wlasnie zastanawia mnie czy podawanie przez 2 sekundy i co 50 sekund to nie bedzie za duzo ? w tej chwili mam ustawione 4 min i mam wrazenie ze w piecu jest za duzo wegla . Ktos moze mi wytlumaczyc jak to dziala ? czy to ze czesciej poda ma wplyw ze szybciej dobije do zadanej temperatury i przejdzie w tryb podtrzymania ?postaram sie okolo 18 dorzucic wszelkie zdjecia, z tego jak sie to pali jaki jest wegiel i jak to wyglada w srodku

Może zacznijmy od początku: co to za piec i jaki ma sterownik? Najlepiej nazwę i typ. Bo w zasadzie nie wiadomo czy to sterownik dwustanowy, czy PID, a bez tego ciężko coś powiedzieć. Zdjęcia też na pewno się przydadzą.

Jest to piec samorobiony. Rodzice zamawiali go u goscia ktory robi piece rowniez i na sklepy. Sterownik negros kom-ster i tylko tyle moge o nim powiedziec:

http://www68.zippyshare.com/v/85923440/file.html

palnik w trybie nadzoru:

http://www61.zippyshare.com/v/52828512/file.html

palnik w trybie pracy:

http://www60.zippyshare.com/v/42579118/file.html

http://www63.zippyshare.com/v/70989700/file.html

popiol:

http://www71.zippyshare.com/v/56379567/file.html

http://www46.zippyshare.com/v/73892543/file.html

Dla zainteresowanych link do DTR: http://www.kom-ster.pl/files/Negros_DTR.pdf

Z niego wynika że to dwustanowy, krotność podawania istotna w trybie nadzoru, czyli dla pracy nieistotny.

Ustawiłbym tak jak było mówione, 5 sek. podawanie, 50 sek. przerwa, nadmuch 20%. Ustawić i obserwować z 1-2 godziny. Potem ew. dopasować przerwę w jedną lub drugą stronę.

Chyba że ktoś mądrzejszy coś innego doradzi.