timon120777 18.12.2014 10:46 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 18 Grudnia 2014 jak nadal niedopala to wydłużaj przerwę między podaniamiprzy tak dużej ilości opału musi minąć sporo czasu zanim się to wszystko wypali Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
animuss 18.12.2014 19:16 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 18 Grudnia 2014 Witam ponownie. TAk jak pisalem mam piec z podajnikiem tlokowym ( szuflada ) czyli musze miec taki dlugi czas aby szuflada sie wysunela i wsunela czyli pelny cykl. Potem czas przerwy i znow jeden cykl. Dzisiaj posiedzialem troszke i pomierzylem stoperem. Wychodzi ze jeden pelny cykl to 53 s. + - 2 i do tego dobralem na ta chwile przerwe 120s. Klapke wentylatore otworzylem na maxa i ustawilem na 90% nadmuch. Z tego co w ciagu 1,5 godziny zaobserwowoalem to tak jakby wiecej sie dopalal. Teraz ustawilem kociol na 55st. i histereze na 2. Piec dochodzi to temperatury 55 wylacza sie i co 4 minuty zrobilem przedmuch 20s aby dopalil wegiel. Cos jakby lepiej zobacze jutro z rana ile sie wysypalo do popielnika i co. Sterownik tak jak pisalem to Tech ST480. Ustawien milion kilka :/ a to moj pierwszy kociol i pierwsze palenia. Jak macie jakies pomysly lub ktos ma podobny piec wyslucham kazdej rady. Dla tłoka daj większą histerezę 4-6 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
karollleeek 18.12.2014 21:23 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 18 Grudnia 2014 oki a czy ta temperatura 55 CO wystarczy? czy jednak musiala by byc wieksza? BO juz teraz mi sie zdaje ze sie dlugo nagrzewa a co dopiero jak mu dam taka histereze. Czy to tak ma dzialac? Bo mi sie zdawalo ze piec powinien jak najszybciej sie nagrzac i potem troszke postac a u mnie wolno rosnie i szybko spada. Dodam ze grzejniki tylko na gwiazdce a podloga na 25 przez termostat wiec rura zasilajaca jest bardzo goraca a powrot z rozdzielacza zimny do zaworu 4 droz. potem juz ma 51-53 stopnie a sasilanie zaraz za kotlem 52-54. Czy to normalne aby sie tak szybko wychaldzal? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Karolbrzoza 22.12.2014 15:12 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 22 Grudnia 2014 Witam. Nie znam sie kompletnie na takich piecach i ustawieniach a tylko ja w domu moge z tym powalczyc bo od niedawna z rodzicami posiadamy piec na ekogroszek z podajnikiem. Poki co mam ustawione parametry : tem zadana 50 stopni Przewa miedyz podawaniami 6 min i 30 sekund czas podawania 2 sekundy krotnosc 3 czas miedzy przedmuchem na podtrzymaniu 10 min dmuchawe na pracy i podtryzmaniu mam po 40 % czas przedmuchu 25 sekund te ustawienia sa tragiczne bo wciaga nawet do 35,40 kg na dobe ;( w ktorym kierunku i co mialbym zmienic zeby zdecydowanie zmniejszyc ilosc spalania ? wiem ze to moze glupi problem ale jestem kompletnym laikiem w tle spalania i ustawien takich piecow. Czekam na pomoc i z gory dziekuje. Na wszelkie pytania postaram sie odpowiedziec jak tylko bede mogl Dodam ze piec to 2,5 ( to jest 25 kw ? bo na tym rozniez sie nie znam ) Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
animuss 22.12.2014 18:03 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 22 Grudnia 2014 oki a czy ta temperatura 55 CO wystarczy? czy jednak musiala by byc wieksza? BO juz teraz mi sie zdaje ze sie dlugo nagrzewa a co dopiero jak mu dam taka histereze. Czy to tak ma dzialac? Bo mi sie zdawalo ze piec powinien jak najszybciej sie nagrzac i potem troszke postac a u mnie wolno rosnie i szybko spada. Dodam ze grzejniki tylko na gwiazdce a podloga na 25 przez termostat wiec rura zasilajaca jest bardzo goraca a powrot z rozdzielacza zimny do zaworu 4 droz. potem juz ma 51-53 stopnie a sasilanie zaraz za kotlem 52-54. Czy to normalne aby sie tak szybko wychaldzal? Może za mocno dmuchasz ,daj tylko tyle powietrza żeby cale paliwo się spaliło,zmniejszaj nadmuch stopniowo . , Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
animuss 22.12.2014 18:06 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 22 Grudnia 2014 Witam. Nie znam sie kompletnie na takich piecach i ustawieniach a tylko ja w domu moge z tym powalczyc bo od niedawna z rodzicami posiadamy piec na ekogroszek z podajnikiem. Poki co mam ustawione parametry : tem zadana 50 stopni Przewa miedyz podawaniami 6 min i 30 sekund czas podawania 2 sekundy krotnosc 3 czas miedzy przedmuchem na podtrzymaniu 10 min dmuchawe na pracy i podtryzmaniu mam po 40 % czas przedmuchu 25 sekund te ustawienia sa tragiczne bo wciaga nawet do 35,40 kg na dobe ;( w ktorym kierunku i co mialbym zmienic zeby zdecydowanie zmniejszyc ilosc spalania ? wiem ze to moze glupi problem ale jestem kompletnym laikiem w tle spalania i ustawien takich piecow. Czekam na pomoc i z gory dziekuje. Na wszelkie pytania postaram sie odpowiedziec jak tylko bede mogl Dodam ze piec to 2,5 ( to jest 25 kw ? bo na tym rozniez sie nie znam ) A dom nowy ,po remoncie ,jest styropian,ile m2 ogrzewasz. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Karolbrzoza 22.12.2014 20:09 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 22 Grudnia 2014 Stary dom, remontowany i oblozony styropianem. Ogrzewam mniej wiecej 90m2 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
animuss 22.12.2014 20:15 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 22 Grudnia 2014 Stary dom, remontowany i oblozony styropianem. Ogrzewam mniej wiecej 90m2 To faktycznie fatalnie spala . Kiedy robiony remont, okna nowe ,co to za kocioł firma,zdjęcie palnika,popiołu. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
karollleeek 22.12.2014 20:38 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 22 Grudnia 2014 Może za mocno dmuchasz ,daj tylko tyle powietrza żeby cale paliwo się spaliło,zmniejszaj nadmuch stopniowo . , Hm no wlasnie mowili mi ze plomien ma byc jasno zolty prawie taki bialy. Teraz klapka na wentylatorze otwarta na maxa i dmuchawa na 50-60%. Zastanawia mnie jeszcze jedna zecz czy rura dolotowa do komin ta podlaczeniowa ma byc goraca? U mnie jest bardzo goraca. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
animuss 22.12.2014 20:43 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 22 Grudnia 2014 (edytowane) Hm no wlasnie mowili mi ze plomien ma byc jasno zolty prawie taki bialy. Teraz klapka na wentylatorze otwarta na maxa i dmuchawa na 50-60%. Zastanawia mnie jeszcze jedna zecz czy rura dolotowa do komin ta podlaczeniowa ma byc goraca? U mnie jest bardzo goraca. U mnie rurę możesz trzymać cały czas gołą ręką.Klapkę na wentylatorze przymykaj codziennie kawałek ,dmuchawa na 50-60%. niech zostanie . Obserwuj popiół czy nie ma niedopału.Jak pojawi się niedopał to trochę cofnij i zostaw przysłonę. Edytowane 22 Grudnia 2014 przez animuss Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
pawelo_pl 23.12.2014 06:47 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 23 Grudnia 2014 Przewa miedyz podawaniami 6 min i 30 sekund czas podawania 2 sekundy Jak dla mnie masz tu żle ustawione . Ustaw np podawanie 5 sek pauza 50 - i wokół tej nastawy obserwuj piec. Wydłużaj lub skracaj czas pauzy podawanie pozostaw na 5 sek . Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
kolorado 23.12.2014 07:13 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 23 Grudnia 2014 Hm no wlasnie mowili mi ze plomien ma byc jasno zolty prawie taki bialy. Teraz klapka na wentylatorze otwarta na maxa i dmuchawa na 50-60%. Zastanawia mnie jeszcze jedna zecz czy rura dolotowa do komin ta podlaczeniowa ma byc goraca? U mnie jest bardzo goraca. moim zdaniem to świadczy o zdecydowanie za dużym nadmuchu. Ustawienia oczywiście różnią się na każdym piecu, ale gorący czopuch i biały płomień świadczy o mocnym nadmuchu. U mnie dmuchawa na 18% procent ustawiona, ale polecałbym na początek zejść do 30-40%, do tego podawanie jak wcześniej zaproponowano 5 sek., przerwa 40 sek.. Jeśli wciąż będzie czopuch gorący i mocny płomień, schodzić niżej z nadmuchem i ew. nieco wydłużyć przerwę, np. do 50sek. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
karollleeek 23.12.2014 09:00 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 23 Grudnia 2014 moim zdaniem to świadczy o zdecydowanie za dużym nadmuchu. Ustawienia oczywiście różnią się na każdym piecu, ale gorący czopuch i biały płomień świadczy o mocnym nadmuchu. U mnie dmuchawa na 18% procent ustawiona, ale polecałbym na początek zejść do 30-40%, do tego podawanie jak wcześniej zaproponowano 5 sek., przerwa 40 sek.. Jeśli wciąż będzie czopuch gorący i mocny płomień, schodzić niżej z nadmuchem i ew. nieco wydłużyć przerwę, np. do 50sek. Wczoraj klapke ustawilem tak na 2 cm a nadmuch dalem na 20% i zobaczymy. Z podawaniem ja nie moge ustawic 5 s mam szuflade. Teraz mam 57s podawanie i 130s przerwa. Jak ustawie 5 s podawanie to moze byc tak ze przez iles tam podawania nic nie poda bo szuflada sie bedzie cofac i nabierac wegiel. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
kolorado 23.12.2014 09:15 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 23 Grudnia 2014 Wczoraj klapke ustawilem tak na 2 cm a nadmuch dalem na 20% i zobaczymy. Z podawaniem ja nie moge ustawic 5 s mam szuflade. Teraz mam 57s podawanie i 130s przerwa. Jak ustawie 5 s podawanie to moze byc tak ze przez iles tam podawania nic nie poda bo szuflada sie bedzie cofac i nabierac wegiel. Przepraszam za zamieszanie, nie zauważyłem że tu dwóch Karolopodobnych użytkowników pisze. W takim razie zignoruj co napisałem, chociaż odnośnie nadmuchu, to tak bym właśnie zrobił - ale na szufladach kompletnie się nie znam. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
kolorado 23.12.2014 09:24 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 23 Grudnia 2014 Poki co mam ustawione parametry : tem zadana 50 stopni Przewa miedyz podawaniami 6 min i 30 sekund czas podawania 2 sekundy krotnosc 3 czas miedzy przedmuchem na podtrzymaniu 10 min dmuchawe na pracy i podtryzmaniu mam po 40 % czas przedmuchu 25 sekund Jeśli to ślimak, a nie szuflada, to tak jaki pisałem poprzednio i @pawelo_pl: nadmuch 20% (możesz zacząć od nieco wyższych), podawanie może chyba zostać, bo to 2x3=6 sek. przerwa 50. Potem kombinuj w jedną lub w drugą, ale małymi skokami. Jeśli groszek niedopalony do popielnika leci, zwiększ przerwę. Reszta parametrów mniej istotna, zostaw jak jest. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Karolbrzoza 23.12.2014 13:32 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 23 Grudnia 2014 Przerwa to rozumiem przerwa miedzy podawaniami w trybie pracy tak ? uklad slimakowy mam i wlasnie zastanawia mnie czy podawanie przez 2 sekundy i co 50 sekund to nie bedzie za duzo ? w tej chwili mam ustawione 4 min i mam wrazenie ze w piecu jest za duzo wegla . Ktos moze mi wytlumaczyc jak to dziala ? czy to ze czesciej poda ma wplyw ze szybciej dobije do zadanej temperatury i przejdzie w tryb podtrzymania ?postaram sie okolo 18 dorzucic wszelkie zdjecia, z tego jak sie to pali jaki jest wegiel i jak to wyglada w srodku Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
kolorado 23.12.2014 15:09 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 23 Grudnia 2014 Przerwa to rozumiem przerwa miedzy podawaniami w trybie pracy tak ? uklad slimakowy mam i wlasnie zastanawia mnie czy podawanie przez 2 sekundy i co 50 sekund to nie bedzie za duzo ? w tej chwili mam ustawione 4 min i mam wrazenie ze w piecu jest za duzo wegla . Ktos moze mi wytlumaczyc jak to dziala ? czy to ze czesciej poda ma wplyw ze szybciej dobije do zadanej temperatury i przejdzie w tryb podtrzymania ?postaram sie okolo 18 dorzucic wszelkie zdjecia, z tego jak sie to pali jaki jest wegiel i jak to wyglada w srodku Może zacznijmy od początku: co to za piec i jaki ma sterownik? Najlepiej nazwę i typ. Bo w zasadzie nie wiadomo czy to sterownik dwustanowy, czy PID, a bez tego ciężko coś powiedzieć. Zdjęcia też na pewno się przydadzą. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Karolbrzoza 23.12.2014 17:54 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 23 Grudnia 2014 Jest to piec samorobiony. Rodzice zamawiali go u goscia ktory robi piece rowniez i na sklepy. Sterownik negros kom-ster i tylko tyle moge o nim powiedziec:http://www68.zippyshare.com/v/85923440/file.html palnik w trybie nadzoru:http://www61.zippyshare.com/v/52828512/file.html palnik w trybie pracy:http://www60.zippyshare.com/v/42579118/file.htmlhttp://www63.zippyshare.com/v/70989700/file.html popiol:http://www71.zippyshare.com/v/56379567/file.htmlhttp://www46.zippyshare.com/v/73892543/file.html Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
kolorado 23.12.2014 18:29 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 23 Grudnia 2014 Dla zainteresowanych link do DTR: http://www.kom-ster.pl/files/Negros_DTR.pdfZ niego wynika że to dwustanowy, krotność podawania istotna w trybie nadzoru, czyli dla pracy nieistotny.Ustawiłbym tak jak było mówione, 5 sek. podawanie, 50 sek. przerwa, nadmuch 20%. Ustawić i obserwować z 1-2 godziny. Potem ew. dopasować przerwę w jedną lub drugą stronę. Chyba że ktoś mądrzejszy coś innego doradzi. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Karolbrzoza 23.12.2014 18:40 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 23 Grudnia 2014 A Jesli bede widzial ze zdecydowanie za duzo wegla w srodku pieca to systematycznie przerwe zwiekszac ? bo mowie teraz mam to zrobione tak ze podaje przez 2 sekundy i co 4 min w trybie pracy. Tak jak mowisz krotnosc tlyko do nadzoru ma znaczenie. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts
Dołącz do dyskusji
Możesz dodać zawartość już teraz a zarejestrować się później. Jeśli posiadasz już konto, zaloguj się aby dodać zawartość za jego pomocą.