SUSPENSER 05.02.2015 13:16 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 5 Lutego 2015 Pompa pracuje caly czas nie wylacza sie. Strzal w kolano? nie rozumiem kupilem najmniejszy kociol jaki jest a mam jeszcze gore ktora moze w przyszlosci bedzie zagospodarowana. Najmniejszy ma 7 kW, potem jest 10 kW i sporo różnych 12 kW Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
timon120777 05.02.2015 14:42 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 5 Lutego 2015 no i jeszcze Zębiec robi model 9KW ale z rusztem wodnym i to dość nisko zawieszonym:no: Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
animuss 05.02.2015 18:59 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 5 Lutego 2015 Najmniejszy ma 7 kW, potem jest 10 kW i sporo różnych 12 kW LOGITERM duoMAX 8 kW Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
truskawek36 04.03.2015 18:16 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 4 Marca 2015 Witam na ta chwile pale ekogroszkiem Jaret,kocioł Skam Plus 12kw,Spp,jakie powinienem mieć nastawy,teraz mam 5- pod,24-pauza,dmuchawa-74,wygrzewam nowy dom ,w domu podłogówka wszędzie,spalanie na dobę około 38 kg. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
SUSPENSER 04.03.2015 19:37 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 4 Marca 2015 Nastawione parametry: czas podawania 10 sek, przerwa podawania 50 sek, siła nadmuchu 50, praca podtrzymania 28 sek, , przerwa podtrzymania 15 min, wentylator w podtrzymaniu 25 sek, czas przerwy 7 min. Temperatura nastawiona na kotle to 55 stopni, potrafi podskoczyć do 80, nastawa na cwu to 40 stopni. Proponuję podawanie 5s, przerwa 60s, nadmuch zmniejszyć na tyle, żeby nie przesypywał się nie dopalony węgiel. Praca podtrzymania 10s, przerwa podtrzymania 30 min [jeśli kocioł nie będzie wygasał wydłużać stopniowo do 60], wentylator w podtrzymaniu 25s, czas przerwy taki sam jak przerwa podtrzymania. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Jarecki79 05.03.2015 09:25 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 5 Marca 2015 Witam na ta chwile pale ekogroszkiem Jaret,kocioł Skam Plus 12kw,Spp,jakie powinienem mieć nastawy,teraz mam 5- pod,24-pauza,dmuchawa-74,wygrzewam nowy dom ,w domu podłogówka wszędzie,spalanie na dobę około 38 kg. Jaret ma 21,5MJ, to słaby węgiel, dobry na okres, gdy już mieszkasz w domu i jest on finalnie ocieplony oraz umeblowany. Dobry na lato, jesień, wiosnę. Zimą polecałbym go do obiektu o małych stratach ciepła. Można go używać do wygrzewania, ale spali się go wówczas duże ilości i często nawet raz dziennie będzie trzeba wyrzucać popiół z popielnika. Pomysł z zakupem droższego, ale jednocześnie bardziej kalorycznego węgla jest zatem dobry. Może być anmag, może być Jaret-Plus czy ostatecznie Pieklorz z Piekar. Tutaj spalanie powinno spaść względem zwykłego Jareta pewnie nawet o 8-10kg/24h Do zwykłego Jareta nastaw 5/24sek nie zmieniaj mocno przy wygrzewaniu, ostatecznie możesz pauzę dać pod 30sekund, ale dalej to może Ci wyrzucić błąd wygaszenia. Sterownik jak trzeba, to sobie sam moc zdejmie. Stosunek paliwo-powietrze jest stały, czyli jak będzie schodził z mocą, to "pokroi" sobie odpowiednio czas nadmuchu. Przy małej dmuchawie 40W z fabrycznym kondensatorem zakres pracy możesz stosować od ok. 58biegu pod 64 dla Jareta, Retopalu po 68-74 dla Jaret Plusa, Ekoretu, Pieklorza... (z kolei duże dmuchawy z silnikami 75-80W mają charakterystykę przy tym sterowniku tak ustawioną,że mocniej jak 44bieg nie ma już sensu dmuchać) Krótko mówiąc dla Jareta zrób sobie tak: 1. Wciskasz kredkę i nastawę zrób na 50st.C (fabrycznie jest 60st.C) 2. Wciśnij czerwony guzik i w menu ustaw sobie: - podawanie 5sekund, pauza 30sekund - nadmuch daj na 64, rozruch 5, tło:WYŁ To dla PID-a wystarczy i daj znać jutro jak to wygląda Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
zdrapka4 05.03.2015 09:52 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 5 Marca 2015 Witam. Jestem świeżakiem jeśli chodzi o palenie ekogroszkiem. w sierpniu zeszłego roku zakończyłem budowę domu i jest to mój pierwszy sezon grzewczy. Na zimę zakupiłem sobie kilka ton wesołej z bartexu i muszę powiedzieć, że nie mogę sobie poradzić ze spiekami i znaczą ilością sadzy. Spalanie mam wydaje mi się OK (dom 240 m2/ok 25kg na dobę) ale po jednej dobie muszę opróżniać popielnik bo się spieki wysypują. Próbowałem już chyba wszystkiego jeśli chodzi o nastawy: wydłużałem przerwę podawania od 4 min do 5, dmuchawę od 30 do 50 (jest to piec tłokowy Stalmark Duo Boss 19KW więc nie ma możliwości regulacji czasu podawania). Zauważyłem, że przy dmuchawie ok 30 węgiel się nie dopala a jak podniosę do 35-40 to już są spieki. Ma ktoś pomysł jak sobie z tym poradzić? Nie chciałbym wieszać psów na bartexie jeśli sam coś źle robię. Na zdjęciu można zobaczyć co znajduję w popielniku po 5h palenia. PS. Temp zadana CO nie wpływa u mnie na te spieki- jest tak samo międz 55 a 60. Ogrzewam podłogówkę, grzejniki i CWU. Jedyne czego nie próbowałem to zamykanie do połowy komina bo już teraż jest strasznie dużo sadzy. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
jasiek11 05.03.2015 20:07 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 5 Marca 2015 Proponuję podawanie 5s, przerwa 60s, nadmuch zmniejszyć na tyle, żeby nie przesypywał się nie dopalony węgiel. Praca podtrzymania 10s, przerwa podtrzymania 30 min [jeśli kocioł nie będzie wygasał wydłużać stopniowo do 60], wentylator w podtrzymaniu 25s, czas przerwy taki sam jak przerwa podtrzymania. Dzięki za podpowiedź. Zastosowałem się do wytycznych. Z uwagi na to, że narazie rzadko korzystam z cwu, na sterowniku wybrałem opcję, że ma tylko ogrzewać co. Niestety znacznie wtedy spadła temperatura na kotle, do 33 stopni. Wrociłem do rownoleglej pracy pomp. Jutro zobaczę jak wygląda zużycie i popiół po nowych ustawieniach. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
jasiek11 06.03.2015 11:12 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 6 Marca 2015 Dzięki za podpowiedź. Zastosowałem się do wytycznych. Z uwagi na to, że narazie rzadko korzystam z cwu, na sterowniku wybrałem opcję, że ma tylko ogrzewać co. Niestety znacznie wtedy spadła temperatura na kotle, do 33 stopni. Wrociłem do rownoleglej pracy pomp. Jutro zobaczę jak wygląda zużycie i popiół po nowych ustawieniach. Popiołu jest mniej. Mocno spadła temperatura na kotle. Wcześniej nastawione było 55 stopni, w rzeczywistości było 70-80 stopni. Teraz ustawiłem na sterowniku 45 st., a jest ok. 37-40 stopni. Spadła też temp. cwu z wcześniejszej 40 st.do 32 st. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
SUSPENSER 06.03.2015 18:53 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 6 Marca 2015 Skróć przerwę z 60 na 50s i odpowiednio zwiększ moc dmuchawy. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
truskawek36 07.03.2015 05:22 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 7 Marca 2015 To chętnie zakupie ekogroszek Jaret plus,Anmag lub Anmag Gold,w Łodzi lub okolicy nie kupie ,gdzie mógłbym kupić. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Kolanin 07.03.2015 07:47 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 7 Marca 2015 To chętnie zakupie ekogroszek Jaret plus,Anmag lub Anmag Gold,w Łodzi lub okolicy nie kupie ,gdzie mógłbym kupić. O rodzajach węgla,co,gdzie piszemy tu: http://forum.muratordom.pl/showthread.php?164725-Ranking-paliwa-typu-ekogroszek/page414 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
jasiek11 08.03.2015 14:18 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 8 Marca 2015 Skróć przerwę z 60 na 50s i odpowiednio zwiększ moc dmuchawy. Pracowałem jedną dobę na ustawieniach: Praca-5/65sek, podtrzymanie-10sek/40min., wentylator w podtrzymaniu 25 sek/40min. Temperaturę zadaną 45 st. osiaga bez problemu, jest 53 st. Niestety sporo popiołu, ale to nienajgorsze, czarne niespalone grudki węgla, jest tego dużo, szlaki mało. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
SUSPENSER 08.03.2015 19:55 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 8 Marca 2015 Jeśli przesypuje w pracy wydłuż przerwę między podaniami, jeśli w podtrzymaniu wydłuż je z 40 do 60 minut, jeśli nadal będzie wydłuż czas pracy dmuchawy w podtrzymaniu. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
danko114 09.03.2015 02:36 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 9 Marca 2015 (edytowane) Witam Jestem na etapie uruchomienia pieca STALMARK PID VEGAS 22kW , sterownik TECH ST-730 zPID, podajnik ślimakowy. Dom nieocieplony, beton komórkowy 30cm, okna 3-szybowe. Powierzchnia do ogrzania ok170m2 (parter 90m2) w tym ok100m2 podłogówki, dach ocieplony wełną, bojler 140l. Obecnie chce wygrzać dom przed płytkowaniem i malowaniem. Uruchomiłem kocioł w piątek i przez 2 dni łyknął 150kg Jaret Plus. Temp ustaliła się na 23st w domu. Spalił tak dużo ponieważ był walnięty sterownik. Po zgłoszeniu sterownik na następny dzień wymienili na nowy i teraz śmiga aż miło. Piec jest na automacie PID, temp. zadana CO 50st podłoga 40st. Narazie pompe CWU mam wyłączoną - tryb tylko ogrzewanie. Teraz 4 doby po wymianie sterownika piec spalił w sumie 50kg, czyli ok 12,5kg na dobę Retopal z Piasta. Opał wypala się na pył. RADA dla użytkowników piecy z PID: Czujniki muszą być odpowiednio podpięte! Edytowane 13 Marca 2015 przez danko114 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
timon120777 09.03.2015 08:03 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 9 Marca 2015 dom nowy mury zimne to będzie potrzeba dużo energii na grzanie i suszenie, do tego brak izolacji nie da się inaczejjesli poprawnie spalony wegiel bez niedopałów i nadmiernych spieków to pozostaje czekać na to aż mury złapią temperaturę i wtedy zużycie spadnie.piszesz że masz podłogówkę to sugeruję poszukać informacji o jej prawidłowym wygrzaniu żeby nie popękały wylewki. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
jasiek11 10.03.2015 13:21 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 10 Marca 2015 Jeśli przesypuje w pracy wydłuż przerwę między podaniami, jeśli w podtrzymaniu wydłuż je z 40 do 60 minut, jeśli nadal będzie wydłuż czas pracy dmuchawy w podtrzymaniu. Jest wyraźnie lepiej, dużo mniej niespalonego, skoksowanego groszku, kocioł pracuje przede wszystkim na podtrzymaniu, wobec czego zwiekszylem przerwę podtrzymania na 80 min. Przerwe podawania zwiększyłem na 80 sek. Wentylator na podtrzymaniu 30sek/20min. Dzieki za zainteresowanie i porady Suspencer. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
truskawek36 14.03.2015 16:28 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 14 Marca 2015 Proponuję podawanie 5s, przerwa 60s, nadmuch zmniejszyć na tyle, żeby nie przesypywał się nie dopalony węgiel. Praca podtrzymania 10s, przerwa podtrzymania 30 min [jeśli kocioł nie będzie wygasał wydłużać stopniowo do 60], wentylator w podtrzymaniu 25s, czas przerwy taki sam jak przerwa podtrzymania. Witam a jak mam ustawić prace w podtrzymaniu,przerwę w podtrzymaniu,jak wentylator w podtrzymaniu i w przerwie,gdzie znajdę w menu,sterownik spp. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
karoka65 14.03.2015 16:32 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 14 Marca 2015 Truskawek Ty dalej walczysz z tym SPP ? A podobno był taki automatyczny Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Jarecki79 14.03.2015 18:17 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 14 Marca 2015 ot i cały Karoka, nic nie wie, ale dowalić musi, bo to nie rakieta i jedynie słuszny wyrób Byś się odezwał, jakbyś coś wiedział, ale po co.... a tutaj co mamy; http://forum.muratordom.pl/showthread.php?181350-Rbr-Ekouniwersal&p=6806133&viewfull=1#post6806133 jak to? 1/3 węgla w popielniku, no ale rada kup lepszy węgiel, jak to zielony w automacie nie dał rady z hiper palnikiem i sterownikiem? Dziwne, wręcz niemożliwe. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts