Jarecki79 14.03.2015 18:18 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 14 Marca 2015 (edytowane) Witam a jak mam ustawić prace w podtrzymaniu,przerwę w podtrzymaniu,jak wentylator w podtrzymaniu i w przerwie,gdzie znajdę w menu,sterownik spp. Nie ma czegoś takiego, tyle parametrów ustawiałbyś w Bruli, eCoalu czy Irydzie W cobrze czy skorpionie ustawia się tylko moc min. W SPP natomiast masz 1parametr o nazwie "przepalanie" i on swoje zrobi. Przepalanie daj na 45minut i to cała filozofia. Jakby Ci na danym węglu zgasło-, dajesz krócej np. 35minut. Edytowane 14 Marca 2015 przez Jarecki79 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
karoka65 14.03.2015 18:25 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 14 Marca 2015 (edytowane) ot i cały Karoka, nic nie wie, ale dowalić musi, bo to nie rakieta i jedynie słuszny wyrób Byś się odezwał, jakbyś coś wiedział, ale po co.... a tutaj co mamy; http://forum.muratordom.pl/showthread.php?181350-Rbr-Ekouniwersal&p=6806133&viewfull=1#post6806133 jak to? 1/3 węgla w popielniku, no ale rada kup lepszy węgiel, jak to zielony w automacie nie dał rady z hiper palnikiem i sterownikiem? Dziwne, wręcz niemożliwe. Daj tego węgla do blaszaka Ardeo z cud sterownikiem to zobaczysz gdzie będzie deflektor separujący. Widzę że Truskawek już nie pierwszy raz pisze, odsyłaliście na forum Boleckiego i dalej wraca tutaj. Ja nic do Truskawek nie mam tyle że miało być tak pięknie a wyszło jak zawsze. SPP nie jest sterownikiem dla laika jak widać. Edytowane 14 Marca 2015 przez karoka65 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Jarecki79 14.03.2015 18:30 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 14 Marca 2015 Chodzi o to chłopie, abyś się odezwał, jak potrafisz pomóc.Jak czegoś nie znasz, to nie pier... głupot. Tak Ci ciężko to zrozumieć? Czy taki nachalny i chamski marketing sprzedażowy musisz prowadzić? Nie można powiedzieć normalnie jak człowiek a nie kawał... "nie znam tego sterownika, zapytaj kol. kobry lub suspensera albo poczekaj co Jarek powie"Nie przechodzą Ci takie słowa przez gardło? Musisz się zachowywać jak ostatnia świnia? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
karoka65 14.03.2015 18:43 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 14 Marca 2015 (edytowane) Chodzi o to chłopie, abyś się odezwał, jak potrafisz pomóc. Jak czegoś nie znasz, to nie pier... głupot. Tak Ci ciężko to zrozumieć? Czy taki nachalny i chamski marketing sprzedażowy musisz prowadzić? Nie można powiedzieć normalnie jak człowiek a nie kawał... "nie znam tego sterownika, zapytaj kol. kobry lub suspensera albo poczekaj co Jarek powie" Nie przechodzą Ci takie słowa przez gardło? Musisz się zachowywać jak ostatnia świnia? Ja uskuteczniam nachalny marketing ? Kto ustrzelił Truskawek ? Ty czy suspenser ? Stwiam na Ciebie. Sprzedałem czyba 3 Skamy z SPP uczciwie uprzedzając kupujących że nie pomogę w ustawieniach. Przy Bruli ustawienie podtrzymania po analizie wykresów zajmuje mi pewnie z 1 minutę, słownie jedną minutę jak mam dostęp. Wy radzicie już z miesiąc mości kalinosiu i dalej kiszka, to jak z tą filozofią ? Nie wpieniaj mnie z tym lataniem po forach i wytykaniem bo tez zacznę i dopiero mogę być świnią. Chcesz to sobie z budowlanego powstawiam cytaty na Info, tutaj, na budujemy dom i gdzie jeszcze siedzisz. O marketingu będzie mi tu piszczał, a co Ty tu robisz przez lata ? Cały czas patrolujesz fora to dlaczego dopiero teraz o doradzaniu mi piszesz ? Jak się odezwałem to mi wyrzygujesz że nie doradzam ? Doradzasz i gó...no jak widać z tego radzenia. Edytowane 14 Marca 2015 przez karoka65 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
truskawek36 14.03.2015 19:06 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 14 Marca 2015 Nie ma czegoś takiego, tyle parametrów ustawiałbyś w Bruli, eCoalu czy Irydzie W cobrze czy skorpionie ustawia się tylko moc min. W SPP natomiast masz 1parametr o nazwie "przepalanie" i on swoje zrobi. Przepalanie daj na 45minut i to cała filozofia. Jakby Ci na danym węglu zgasło-, dajesz krócej np. 35minut. Witam,dzięki za inf, a przysłone na wentylatorze mam ustawiona na 50/50 czy to ok Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
bolek_bolecki 14.03.2015 19:11 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 14 Marca 2015 Truskawek Ty dalej walczysz z tym SPP ? A podobno był taki automatyczny A gdzie tak pisze albo kto tak twierdzi (prócz Ciebie) i kto to kogo w konia zrobił? -> Truskawek, co chcesz osiągnąć/ z czym to walczysz, że o tyle parametrów pytasz? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
karoka65 14.03.2015 19:33 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 14 Marca 2015 A gdzie tak pisze albo kto tak twierdzi (prócz Ciebie) i kto to kogo w konia zrobił? -> Truskawek, co chcesz osiągnąć/ z czym to walczysz, że o tyle parametrów pytasz? Zaczęło się tutaj: Witam ,podjąłem decyzje o zakupie kotła na ekogroszek,Skam-plus 12 kw lub Rbr 12 kw,nie wiem który wybrać,nie wiem na który się zdecydować,jaki wybrać sterownik aby później być zadowolonym z użytkowania któregosc kotła,moze ktos poda za i przeciw abym mógł wybrac ten najlepszy. dalej: Witam,posiadam kociołek skam plus 12kw,jestem na etapie dogrzewania nowego domu,pale ekoroszkiem Jaret,na kotle temperatura 55stopni,pompy od podłogówki na 1 biegu,jak przełączę pompy na 3 bieg kocioł nie może utrzymać zadanej temperatury ,temperatura kotła spada i nie może dobić co może być przyczyna. Sterownik Spp,jakie powinienem mieć nastawy,ekogroszek Jaret. dalej: Cytat Napisał truskawek36 Zobacz post Sterownik Spp,jakie powinienem mieć nastawy,ekogroszek Jaret. Alechandro odesłał: http://forum.bolecki.pl/ dalej: Witam na ta chwile pale ekogroszkiem Jaret,kocioł Skam Plus 12kw,Spp,jakie powinienem mieć nastawy,teraz mam 5- pod,24-pauza,dmuchawa-74,wygrzewam nowy dom ,w domu podłogówka wszędzie,spalanie na dobę około 38 kg. dalej: Witam a jak mam ustawić prace w podtrzymaniu,przerwę w podtrzymaniu,jak wentylator w podtrzymaniu i w przerwie,gdzie znajdę w menu,sterownik spp. Dziwić się że pompiarze mają co pisać. Masz streszczenie w skrócie. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Jarecki79 14.03.2015 19:54 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 14 Marca 2015 Karoka, Truskawek zapytał o podtrzymanie a Ty wyjechałeś z sarkazmem i podśmiech...Można było powiedzieć poczekaj, koledzy pomogą, ale Ty nie mogłeś, bo tak Cię ten ster drażni. On wygrzewa dom w budowie słabym węglem, więc co się dziwisz, jakoś Cię RBR-y spalające po 50kg przy wygrzewaniu domów w budowie nie dziwią.Tam w takim wypadku potrafisz normalnie odpowiadać.a tu robisz co widać. Może Ci to ktoś z rabarbarem wyjaśni, może minertu, czy kto inny, mi się już nie chce.Nie wiesz, nie znasz, to kiego czorta się rzucasz? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
karoka65 14.03.2015 19:58 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 14 Marca 2015 Przeczytaj spokojnie tą stronę i przemyśl kto się rzuca Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Jarecki79 14.03.2015 19:59 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 14 Marca 2015 Witam,dzięki za inf, a przysłone na wentylatorze mam ustawiona na 50/50 czy to ok Spoko, tutaj jak widzisz filozofii z ustawieniem podtrzymania nie ma. Ja mam przy swoim groszko-miale prowizorycznie ustawione przepalanie na 45minut na domowym SPP. On wówczas po tym czasie wykonuje odpowiednie ruchy przez określony wycinek czasu i tyle. Co do przysłonki, nie ma jednej rady. To jest urządzenie pomocne przy korektach dla bardziej wprawionych userów, za jakiś czas sam dojdziesz o co chodzi. U jednego przysłona będzie otwarta na maxa a drugi będzie miał szczelinkę na 1cm. Zależy od tego jakim węglem palisz i jaki masz ciąg kominowy. Jak na zamkniętej w połowie dopala węgiel, nie spieka się zbyt mocno popiół, a przy dłuższym postoju nie wypala się dziura w palniku, to nie musisz w tym w tej chwili grzebać. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
karoka65 14.03.2015 20:06 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 14 Marca 2015 Zaś co do spalanego węgla to powiem Ci że djhig spalał przy zamarzniętych ścianach 17-tką na chyba 260 metrach po 95kg/dobę a nie 50, teraz spala po 18.Nie mogę tylko pojąć jak Doborex na 90 metrach przepuszczał na małym Ardeo w kotle Skam-p Plus 7kW tyle samo węgla i nie miał lodu na ścianach jak zaczął grzać ?Widzisz jak przykłady można szybko przytaczać. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Wlodek_PID 14.03.2015 21:46 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 14 Marca 2015 A gdyby zrobić sterownik bez nastaw użytkownika? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
karoka65 14.03.2015 21:57 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 14 Marca 2015 A gdyby zrobić sterownik bez nastaw użytkownika? Robisz i robisz i robisz i robisz............................................. A tak na poważnie to nie było takiego, niema i nie będzie bo choćby temp. CO i CWU trzeba ustawić a to już nastawa. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Wlodek_PID 14.03.2015 22:04 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 14 Marca 2015 Robisz i robisz i robisz i robisz............................................. Przecież Ty też coś robisz i robisz i robisz i robisz... Póki możemy pracować, tak trzeba. A tak na poważnie to nie było takiego, niema i nie będzie bo choćby temp. CO i CWU trzeba ustawić a to już nastawa. Miałem na myśli nastawy procesów spalania i regulacji temperatury.... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
karoka65 14.03.2015 22:07 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 14 Marca 2015 Próbuj Włodku dalej. Póki pracujemy to znaczy że jeszcze żyjemy Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
bolek_bolecki 14.03.2015 22:36 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 14 Marca 2015 Zaczęło się tutaj: dalej: dalej: Cytat Napisał truskawek36 Zobacz post Sterownik Spp,jakie powinienem mieć nastawy,ekogroszek Jaret. Alechandro odesłał: http://forum.bolecki.pl/ dalej: dalej: Dziwić się że pompiarze mają co pisać. Masz streszczenie w skrócie. Facet, ja się pytałem i zapytam ponownie- gdzie ktoś twierdzi że SPP jest sterownikiem "takim automatycznym"? . Nie odwracaj kota ogonem!. Jako odpowiedź wklejasz pytania na temat ustawień, co ma piernik do wiatraka. Najlepiej to się nie wcinaj bo tej materii nie masz nic ciekawszego do roboty jak tylko namieszać (co z resztą usilnie udowadniasz) ->Truskawek, przed chwilą odpisałem na PW. Jeśli to co pisał Jarek (że wygrzewasz) to z większym spalaniem musisz się liczyć- tu nawet gryzący po nogawkach Karoka nie zaprzeczy. Zapraszam do mnie na forum bo tu pewnie nie pogadamy. Przygotuj jakiś opis instalacji, strzel fotkę okolic pieca (pompy/zawory i tego typu rodzynki) i będziemy na spokojnie myśleć. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
karoka65 14.03.2015 22:54 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 14 Marca 2015 Facet ? to po co komu taki nieautomatyczny ? Przecież można kupić automatyczny i nie siedzieć na forum pół zimy, no nie ? O zobacz, Włodek robi i robi i robi i robi taki bez nastaw To będzie automat, choć patrząc na rynek węgla mam obawy. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
kobra64 14.03.2015 23:01 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 14 Marca 2015 J Przy Bruli ustawienie podtrzymania po analizie wykresów zajmuje mi pewnie z 1 minutę, słownie jedną minutę jak mam dostęp. Wy radzicie już z miesiąc mości kalinosiu i dalej kiszka, to jak z tą filozofią ? ..... W SPP nie ustawia się parametrów podtrzymania. Więc radzić nie ma o czym. Ustawia się jedynie czas co jaki ma się załączyć przepalanie. Nietrudno Ci będzie się domyśleć ( wszak węglem też handlujesz - całkiem jak ja ) że ten czas zależy od tego czym się kocioł zasypało. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
kaszpir007 14.03.2015 23:02 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 14 Marca 2015 Powiem tak po moich doświadczeniach ... Najważniejsza jest JAKOŚĆ opału i jego właściwości ... Jak trafi się na opał koksujący , spiekający , sklejający o niskiej temp. topliwości to nawet najlepszy sterownik nie spali go poprawnie , bo go w warunkach domowych NIE DA się spalić ... Mi trafił się taki miał , który się koksuje , skleja , spieka i ma dość niską temp topnienia.Po prostu tragedia !Nie ma ustawien idealnych dla tego opału ... Na szczęście się kończy i wiem że przed zakupem ZAWSZE należy sprawdzić opał aby nie wdepnąć w g...... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
kobra64 14.03.2015 23:05 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 14 Marca 2015 Truskawek Ty dalej walczysz z tym SPP ? A podobno był taki automatyczny Jest na tym forum wątek zatytułowany Sterownik SPP. Parę razy się w nim udzielałem. Na samym bodaj początku napisałem kilkukrotnie że SPP należy ustawić jak typowy dwustan. Podawanie, przerwę i siłę nadmuchu. Powiedz Karoka - kto i kiedy twierdził w takim razie, że miał być TAKI AUTOMATYCZNY? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts