Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

ustawienia sterownika na ekogroszek

mack0r

Recommended Posts

A gdyby zrobić sterownik bez nastaw użytkownika?
To tylko idee fixe. Niewykonalne. Będzie działać dokąd będziesz używał opału mieszczącego się parametrami w zapisanych przez piszącego soft granicach. Jeżeli opał będzie inny - padniesz wraz ze swoim sterowaniem bez nastaw. Cuda się zdarzają. Ludzie za pośrednictwem których te cuda się dokonują obwoływani są świętymi. Po długich i wnikliwych procesach. Jakoś trudno mi uwierzyć że następnym z cudów będzie cud beznastawowego spalania wszystkiego co się w kocioł nasypie. Edytowane przez kobra64

• Odpowiedzi 1,5k
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

Facet ? to po co komu taki nieautomatyczny ?

.

No to jak?... już nie twierdzisz że "KTOŚ" go opisuje jako automatyczny, teraz cię już tylko boli że jest taki nie automatyczny

Facet ? to po co komu taki nieautomatyczny ?

Przecież można kupić automatyczny i nie siedzieć na forum pół zimy, no nie ?

Bo, ty znasz i pewnie sprzedajesz taki że się tylko ON/OFF naciska i wszystko leci cycuś.

Nie mam pytań....

To tylko idee fixe. Niewykonalne. Będzie działać dokąd będziesz używał opału mieszczącego się parametrami w zapisanych przez piszącego soft granicach. Jeżeli opał będzie inny - padniesz wraz ze swoim sterowaniem bez nastaw.

Zgadza się, a jeśli ktoś nie wierzy niech sprawdzi czy jego samochód z nowoczesnym silnikiem benzynowym, który ma dopracowane sterowanie wtryskiem komputerem, mierzy parametry sondami lambda itd. będzie prawidłowo pracował i uzyska pełną moc na benzynie "niebieskiej" 78 oktanów [taka była powszechnie stosowana za komuny] oraz na paliwie lotniczym.

W węglu jest jeszcze większy rozstrzał bo od 17,6 MJ/kg po 29,5 MJ/kg.

To duże uproszczenie bo porównujemy tylko kaloryczność, ale daje pojęcie dlaczego nie ma automatu.

To tylko idee fixe. Niewykonalne. Będzie działać dokąd będziesz używał opału mieszczącego się parametrami w zapisanych przez piszącego soft granicach. Jeżeli opał będzie inny - padniesz wraz ze swoim sterowaniem bez nastaw. Cuda się zdarzają. Ludzie za pośrednictwem których te cuda się dokonują obwoływani są świętymi. Po długich i wnikliwych procesach. Jakoś trudno mi uwierzyć że następnym z cudów będzie cud beznastawowego spalania wszystkiego co się w kocioł nasypie.

To miałem na myśli pisząc "patrząc na rynek węgla mam obawy że raczej się nie uda"

Zgadza się, a jeśli ktoś nie wierzy niech sprawdzi czy jego samochód z nowoczesnym silnikiem benzynowym, który ma dopracowane sterowanie wtryskiem komputerem, mierzy parametry sondami lambda itd. będzie prawidłowo pracował i uzyska pełną moc na benzynie "niebieskiej" 78 oktanów [taka była powszechnie stosowana za komuny] oraz na paliwie lotniczym.

W węglu jest jeszcze większy rozstrzał bo od 17,6 MJ/kg po 29,5 MJ/kg.

To duże uproszczenie bo porównujemy tylko kaloryczność, ale daje pojęcie dlaczego nie ma automatu.

Nadal uważam, że stworzenie automatu jest możliwe.

Napisałem do Ciebie na priv, będę wdzięczny za odpowiedź.

Pozdrowienia,

Włodek

Pytanie mam odnośnie ustawień - chyba :)

Cieplej się zrobiło zatem na dzień zacząłem zakręcać zawór CO. Czy jest sens by pompa chodziła cały czas i pchała wodę tylko w boiler (140L)? Niestety na nim nie mam termometru. Optymalnie by chyba było, gdyby się załączała tylko gdy woda wystygła do określonej temperatury, bądź została zużyta?

Pytanie mam odnośnie ustawień - chyba :)

Cieplej się zrobiło zatem na dzień zacząłem zakręcać zawór CO. Czy jest sens by pompa chodziła cały czas i pchała wodę tylko w boiler (140L)? Niestety na nim nie mam termometru. Optymalnie by chyba było, gdyby się załączała tylko gdy woda wystygła do określonej temperatury, bądź została zużyta?

Mając tylko jedną pompę - trzeba by chyba było dołożyć kolejny sterownik np Auraton S14 - ja tak steruję grzałką CWU gdy wyłączam piec - dodatkowo mam jeszcze zainstalowany zegar bo nie trzeba grzać przecież w nocy .

[h=2][/h]

Chwila - pisałeś o bojlerze - sterownikiem pokojowym nie wysterujesz pompy do bojlera - nie ma tak wysokiego zakresu temp. no i nie ma zewnętrznego czujnika.

Wyżej pisałem, że u mnie jedna pompa goni wodę po kaloryferach i po bojlerze. Zatem jak załączę sterownik pokojowy i ustawię na 19st to pompa nie zacznie pracować dopóki temp w pokoju nie spadnie poniżej 19 st. Na sterowniku pieca mam ustawienia czasu załączania pompy w przypadku włączenia sterownika pokojowego, zatem cyklicznie będzie się włączać co jakiś czas. O czymś zapomniałem?

Czyli jak sterownik pokojowy odstawi piec masz cykliczne załączanie pompy CO np co 15 min na 3 min - taka cyrkulacja ? Jeśli tak to nie ma sensu bo nie nagrzeje bojlera no i nie będzie wiedzieć że w bojlerze ktoś spuścił ciepłą wodę . To ma właśnie zrobić dodatkowy sterownik z czujnikiem temperatury w bojlerze. Napisz jaki masz sterownik - łatwiej się będzie może rozmawiać .

Z tym, że u mnie sterownik pokojowy nie odstawia pieca a tylko wyłącza obieg. Nie wiem czy to słuszne założenie producenta sterownika (master500), czy raczej błąd. Zakupując sterownik pokojowy, również byłem przekonany, że działa na zasadzie odstawiania pieca po osiągnięciu temp na sterowaniu pokojowym. Zatem piec sobie pracuje non stop na zadanej - np 50st. a jak ktoś użyje wody na tyle, że na piecu zejdzie poniżej histerezy to ten i tak dobije do swojej temp. Tylko tu nie wiem czy pomimo sterownika pokojowego ruszy pompę na czas grzania czy tu wyższy priorytet ma sterownik pokojowy i pompa czeka.

Po co kombinować? Założyć na grzejnikach zawory termostatyczne i ... zapomnieć o problemie. Będzie ciepło to zamkną obieg i tyle a ba bojler dalej będzie szła woda i będzie utrzymywała temepraturę na bojlerze i na powrocie kotła ...

Jak dla mnie w przpadku jednej pompy to jedyne i najrozsądniejsze rozwiązanie i w 100% automatyczne ..

PS. U mnie obieg grzejnikowy działa na jednej pompie z bojlerem ...

Zakupując sterownik pokojowy, również byłem przekonany, że działa na zasadzie odstawiania pieca po osiągnięciu temp na sterowaniu pokojowym. Zatem piec sobie pracuje non stop na zadanej - np 50st. a jak ktoś użyje wody na tyle, że na piecu zejdzie poniżej histerezy to ten i tak dobije do swojej temp..
Sterownik pieca zrobiłby tak gdybyś miał zamontowaną drugą pompę do CWU . A w układzie takim jak masz teraz z instrukcji na str. 10 wynika że sterownik pokojowy blokuje pompę CO i włącza ją tylko cyklicznie - czyli nie zrobi tego co chcesz osiągnąć .

Po co kombinować?

Ano po to by ta pompa nie kręciła bez potrzeby przez cały dzień jak nikogo nie ma w domu :) Termostaty jej nie odstawiają.

"Sterownik pieca zrobiłby tak gdybyś miał zamontowaną drugą pompę do CWU"

Mam, ale u mnie napędza podłogówkę a instalacja jest zrobiona tak, że podpięta jest do wyjścia sterownika na CWU. Jak chcę mieć ciepło w stópki to na sterowniku muszę załączyć CWU:) A grzejniki i bojler mam jak kaszpir - na drugiej.

Ano po to by ta pompa nie kręciła bez potrzeby przez cały dzień jak nikogo nie ma w domu :) Termostaty jej nie odstawiają.

"Sterownik pieca zrobiłby tak gdybyś miał zamontowaną drugą pompę do CWU"

Mam, ale u mnie napędza podłogówkę a instalacja jest zrobiona tak, że podpięta jest do wyjścia sterownika na CWU. Jak chcę mieć ciepło w stópki to na sterowniku muszę załączyć CWU:) A grzejniki i bojler mam jak kaszpir - na drugiej.

Ok. Czyli masz instalację mieszaną (grzejniki + podłogówka) ?

Jeśli tak to u mnie mam to tak rozwiązane:

Na jednej pompie bojler + grzejniki. Na grzejnikach termostaty. Więc nawet jak zrobi się cieplej to termostaty przymkną grzejniki , ale pompa i tak działa dla bojlera i podgrzewania powrotu

Druga pompa - podłogówka. Sterownik steruje temperaturą jaka idzie na podłogę. Powyżej chyba 16 czy 18 stopni na zewnatrz pompa podłogowa jest wyłączana , bo inaczej wtedy podłogówka by przegrzewała dom. Jak temperatura na zewnątrz zaczyna spadać to pompa ponownie się włącza.

Działa to bardzo dobrze ...

Ok. Czyli masz instalację mieszaną (grzejniki + podłogówka) ?

No tak, w zasadzie identycznie do Twojej, z tą różnicą, że nie mam pogodówki i podłogę ręcznie załączam sterownikiem na piecu :)

A skoro u Ciebie przy tej temperaturze odłącza podłogówkę to nie możesz do tego sterownika również podpiąć drugiej pompy? No chyba, że w domu ktoś ciągle używa wody.

No tak, w zasadzie identycznie do Twojej, z tą różnicą, że nie mam pogodówki i podłogę ręcznie załączam sterownikiem na piecu :)

A skoro u Ciebie przy tej temperaturze odłącza podłogówkę to nie możesz do tego sterownika również podpiąć drugiej pompy? No chyba, że w domu ktoś ciągle używa wody.

Ale co to miało by na celu ?

Obecnie przy obecnych temeperaturach pompa podłogówki się mi nie wyłącza ...

Dodatkowo u mnie pompa "obsługuje" grzejniki i bojler robi też za pompę kotłową i podgrzewa powrót kotła ...