Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

ustawienia sterownika na ekogroszek

mack0r

Recommended Posts

• Odpowiedzi 1,5k
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

Oczywiście, można kombinować ale ja nie widzę sensu. Może i moja instalacja nie jest idealna ale jakaś niegłupia idea przyświecała instalatorowi. Fakt, muszę ręcznie na sterowniku załączyć podłogówkę i ręcznie zakręcić grzejniki jak nie chcę upału w domu. Jednak nie przeszkadza mi to ani troszke:)

Oszczędność KWh i pomy - może pracować 12h zamiast 24h:)

To jak jazda samochodem - można pojechać z wawy do gdańska autostradą, bądź zaoszczędzić i skorzystać z 7-ki :)

a jak ta oszczędność KWh i pompy ma się do strat które potem trzeba uzupełniać w tak dużym grzejniku jakim jest podłogówka?

czy zyski z niepracującej pompy nie przepadną w wyniku dodatkowych KWh z węgla potrzebnych do ponownego rozgrzania podłogi???

sprawdzałeś?

jechałeś ostatnio 7-ką na północ? watpię byś zaoszczędził zarówno czas jak i kase na paliwie

ale jakaś niegłupia idea przyświecała instalatorowi

Tu : http://forum.muratordom.pl/showthread.php?205266-Sterowniki-kot%C5%82a-przegl%C4%85d-rynkowy-wg-Jarecki79&highlight=przegl%C4%85d+sterownik%C3%B3w masz przegląd sterowników - jak pobieżnie przeglądałem wątek to zdaje się że Bruli , Iryd i ST-40 mają opcję sterowania podłogówką - zastanowiłbym się poważnie nad przerobieniem tej instalacji - w/g mnie instalator nie miał pojęcia co robi - albo nie zna się na sterownikach kotła .

Edytowane przez pawelo_pl

Pawelo, tak, ale trzeba rozgraniczyć jeszcze rozwiązania w takim sterowaniu.

Jeden z tych sterowników obsługuje siłownik zaworu mieszającego a pozostałe tego nie robią. Pytanie zatem czego dany użytkownik oczekuje.

Część producentów oferuje rodzaj protezy zwanej sterowaniem podłogówką w postaci wykorzystania czujnika temp. i rozłączania pompy tzw podłogowej po uzyskaniu nastawy...

Uważam,że lepiej jak pompa podłogowa pracuje ciągle a steruje się czy raz ustawia temp. na ten obieg grzewczy... nie jestem zwolennikiem rozłączania pompy podłogowej po uzyskaniu zadanej na ten układ temp.

Timon - mówimy o cyklicznym wyłączaniu pompy od CW podczas zmniejszonego bądź całkowitego braku jej używania.

No nie strasz mnie 7-ką bo na święta będę na nią skazany:) - chyba zły przykład podałem.

ja zrozumiałem że chodzi o pompę ogrzewania podłogowego:confused:

kiedys chciałem zaoszczędzić i zamiast płacic kulczykowi pojechałem starą 2-ką

ani taniej ani szybciej. mnóstwo aut jeden pas- a autostrada do Gdańska jest tania i nie warto moim zdaniem kombinować.

w zeszłym roku całkiem sprawnie mi się nią jechało na wczasy

sorki za OT

• 2 weeks później...
Proponuję podawanie 5s, przerwa 60s, nadmuch zmniejszyć na tyle, żeby nie przesypywał się nie dopalony węgiel.

Praca podtrzymania 10s, przerwa podtrzymania 30 min [jeśli kocioł nie będzie wygasał wydłużać stopniowo do 60], wentylator w podtrzymaniu 25s, czas przerwy taki sam jak przerwa podtrzymania.

Po wielu próbach, przy obecnej pogodzie doszedłem do ustawień, w których w zasadzie nie ma niedopałów, pojawia się jedynie szlaka w postaci kruchego popcornu, nie ma jej też za dużo.

Obecne ustawienia to: praca- podawanie-5s, przerwa od 70-85s,

Podtrzymanie- podawanie-10s, przerwa nawet maksimum 120 minut, nie gaśnie.

Nadmuch w podtrzymaniu- 15s, przerwa jak wyżej do120minut.

Nadmuch zredukowałem z 50% do 8-14%. Kocioł pracuje długo,kilka godzin by dojść po nocy do zadanej

wewnętrznej temperatury i temperatury na kotle 50*. Zalety, to znacznie niższa strata kominowa, wcześniej nie dało się dotknąć czopucha, ciepłe grzejniki przez długi czas, wcześniej praca odbywała się skokami, przez chwilę grzejniki bardzo gorące, zaraz potem wychlodzone, bo kociol osiagnąl zadane parametry. Za twoim przykładem wpakowalem w kocioł tarczę hamulcową, z tym że na ruszt wodny. Odległość miedzy rusztem a retortą jest chyba zbyt mala u mnie by podwiesić deflektor. Pozwalam też sobie by na ruszt wrzucić od czasu do czasu grubszą gazetę. Płomień palnika zatrzymuje się wtedy w przestrzeni pod rusztem. Do końca nie wiem czy to dobre rozwiązanie. Na przyszły sezon planuję kupić troche drewna i raz na jakis czas dać go na ruszt, ktos z forumowiczów chwalil sobie takie wspomaganie. Zużycie węgla obecnie to ok 15kg, ekojet z Lublina. Nie znalazlem go w testowanych twoich probkach, chociaź, były zapowiedzì, że może trafi do twojego pieca.

Jeszcze raz dzieki za porady, sporo mi pomogły.

Za twoim przykładem wpakowalem w kocioł tarczę hamulcową, z tym że na ruszt wodny. Odległość miedzy rusztem a retortą jest chyba zbyt mala u mnie by podwiesić deflektor. Pozwalam też sobie by na ruszt wrzucić od czasu do czasu grubszą gazetę. Płomień palnika zatrzymuje się wtedy w przestrzeni pod rusztem. Do końca nie wiem czy to dobre rozwiązanie. Na przyszły sezon planuję kupić troche drewna i raz na jakis czas dać go na ruszt, ktos z forumowiczów chwalil sobie takie wspomaganie. Zużycie węgla obecnie to ok 15kg, ekojet z Lublina. Nie znalazlem go w testowanych twoich probkach, chociaź, były zapowiedzì, że może trafi do twojego pieca.

Jeszcze raz dzieki za porady, sporo mi pomogły.

Cieszę się, że dobrze wszystko ustawiłeś bo teraz palisz z wyższą sprawnością, więc i czyściej.

Tarczę podwieś tuż pod rusztem - jeśli będzie tam z 10-12 cm nad palnikiem to już będzie ok, ważne, żeby była pod i mogła się rozgrzać bo to dopali spaliny - ruszt wodny nigdy się nie nagrzeje bo chłodzi go woda i zamiast dopalać schładza spaliny i oblepia się sadzą.

Węgiel chciało do testów już kilka osób wysłać, lecz ostatecznie tego nie zrobili - pewnie szkoda było paru zł lub się nie chciało - teraz już na to trochę za późno, ale może w przyszłym sezonie ktoś go do testów podeśle.

Podaj link do strony składu w którym go zamawiasz to poczytam co podają.

Cieszę się, że dobrze wszystko ustawiłeś bo teraz palisz z wyższą sprawnością, więc i czyściej.

Tarczę podwieś tuż pod rusztem - jeśli będzie tam z 10-12 cm nad palnikiem to już będzie ok, ważne, żeby była pod i mogła się rozgrzać bo to dopali spaliny - ruszt wodny nigdy się nie nagrzeje bo chłodzi go woda i zamiast dopalać schładza spaliny i oblepia się sadzą.

Węgiel chciało do testów już kilka osób wysłać, lecz ostatecznie tego nie zrobili - pewnie szkoda było paru zł lub się nie chciało - teraz już na to trochę za późno, ale może w przyszłym sezonie ktoś go do testów podeśle.

Podaj link do strony składu w którym go zamawiasz to poczytam co podają.

http://mal-sped.pl/oferta/wegiel-kamienny

Kiedyś był też cennik. Niedawno tona kosztowala 820 zł, poworkowane po 25 kg.

Za dużo nie piszą na temat tego ekogroszku.

• 1 month później...

Witam,

Od stycznia zapoczątkowałem swoją przygodę z kotłem CO z podajnikiem - 18kW. Jako, iż w mojej okolicy ciężko o "markowe" opały brałem po kolei no-namy z kolejnych składów. Trafiłem wreszcie na retopal, który według zapewnień sprzedającego ma kaloryczność 25900 (nie za dużo jak na retopal?) Cena 840 zł za tonę. Używam tego w swoim kotle, który ma sterownik SP-80 i ostatecznie najlepsze co udało mi się na tym wyciągnąć to spalanie na poziomie 18kg/doba przy temperaturze około 0 na zewnątrz (przy temperaturze około 10-15 stopni spalanie na poziomie 12kg). Domek 80m kw z CWU 140 litrów. Popiołu wychodzi tak średnio około pół worka na 7 dni palenia.

Ustawienia są następujące (dla temperatury 0 stopni na zewnątrz):

czas potrzymania - 15 min

przedmuch - 25 sec

czas podawania - 30 sec

nadmuch po podaniu - 60 sec

temperatura zadana - 45 stopni

histereza - 3

nadmuch - 1

czas pracy - 10 sec z przestojem po 70 sec

Przy takich ustawieniach piec pracuje niemal tylko i wyłącznie na potrzymaniu - żar trzyma się na wysokości korony retorty, ogień typowo żółty. Popiół raczej czysty i drobny bez żadnych spieków i koksowania z pewną ilością drobnych kamieni. Czy ktoś pracował na tym sterowniku i ma jakieś sugestie co do innych nastawień? Na składzie, w którym kupuję ten retopal, sprzedający zasugerował mi, żebym na zimę kupił około 1 tony wesołej, ale jako początkujący mam obawy o umiejetność odpowiedniego spalania tego typu opału (spieki itp.)

Wesołej nie radzę kupować bo może się mocno spiekać.

Co do ustawień masz je na zbyt dużą moc - jeśli poza nadmuchem na 1 możesz przymknąć przesłonę dmuchawy zrób to i skróć czas pracy z 10 do 5s [stopniowo - żeby kopiec żaru był jak należy].

Napisz jeszcze jaki masz palnik [marka, model, moc].

• 3 months później...
U mnie byłoby to niemożliwe, 5 sek, to minimalny czas podawania. Piszę tym dlatego, bo gdy było chlodniej ustawilem te 5 sek jako czas podawania i 120 sek (maksimum) jako czas przerwy. Wentylator też jak najmniej, 6%. Grzejniki dostatecznie ciepłe. No niestety, spadały z retorty niedopały.

Pytanie czy mozna te czasy, mając kod instalatora, korygować?

Nie wiem jaki masz sterownik, ale skoro spada niedopał daj mocniejszy nadmuch.

@SUSPENSER, rozumiem, ze mówisz o czasach pracy. A jak z podtrzymaniem i czy eksploatując teraz kocioł dla CWU też tak samo ustawiać?

Moje obecne nastawy ale dla jakiegoś tam ruska ;)

Czas podawania 6sek

Przerwa podawania 60sek

Siła nadmuchu 20

Histereza kotła 2st

Histereza CWU 2st

Praca podtrzymania 5sek

Przerwa poodtrzymania 15min

Wentylator podtrzymania

czas pracy 10sek

czas przerwy 5min

Jak tylko się skończy paliwo, zasypuję WESOŁĄ

Dla CWU najlepiej dać najmniejszą sensowną moc przy której kocioł dobrze pracuje bo i tak zasobnik nie nadąża jej odbierać [6/60 to duża moc, sprawdziłbym pracę np. przy 6/100 i odpowiednio słabszym nadmuchu].

Podtrzymanie przy rusku daję u siebie spokojnie 60 min z tym, że przerwa wentylatora = przerwie podajnika, a czas pracy dmuchawy dałbym z 20 s.

Dla CWU najlepiej dać najmniejszą sensowną moc przy której kocioł dobrze pracuje bo i tak zasobnik nie nadąża jej odbierać [6/60 to duża moc, sprawdziłbym pracę np. przy 6/100 i odpowiednio słabszym nadmuchu].

Podtrzymanie przy rusku daję u siebie spokojnie 60 min z tym, że przerwa wentylatora = przerwie podajnika, a czas pracy dmuchawy dałbym z 20 s.

Czas podawania 6sek

Przerwa podawania 60sek (100)

Siła nadmuchu 20 (15)

Histereza kotła 2st

Histereza CWU 2st

Praca podtrzymania 5sek

Przerwa poodtrzymania 15min

Wentylator podtrzymania

czas pracy 10sek

czas przerwy 5min

Co chodzi o pracę zmienię tak jak w nawiasach, nie bardzo rozumiem co z podtrzymaniem. Możesz mi łopatologicznie malnąć obok moich czasów.

Nie wiem jaki masz sterownik, ale skoro spada niedopał daj mocniejszy nadmuch.

St48, kociol ze Staporkowa. Mala errata. Maksymalna przerwa w podawaniu to 90 sek, nie 120sek. Zwiekszenie mocy wentylatora to w tym momencie jedyne rozwiazanie, no chyba, że mozna ten czas zwiekszyć, z poziomu nastaw instalatora. Albo zmniejszyc czas podawania.

St48, kociol ze Staporkowa. Mala errata. Maksymalna przerwa w podawaniu to 90 sek, nie 120sek. Zwiekszenie mocy wentylatora to w tym momencie jedyne rozwiazanie, no chyba, że mozna ten czas zwiekszyć, z poziomu nastaw instalatora. Albo zmniejszyc czas podawania.

Mam też pytanie, jaki tryb pracy preferujesz? Dlugie dochodzenie do zadanych temperatur, cieple grzejniki podczas tegoż dochodzenia ale też wieksze zużycie pradu, ślimaka itp., czy szybkie dojscie do zadanych temperatur i praca kotla w podtrzymaniu, skutek, po mocnym nagrzaniu, grzejniki się wychładzają.