Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

ustawienia sterownika na ekogroszek

mack0r

Recommended Posts

• Odpowiedzi 1,5k
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

Kaszpir v2 to wersja odpowiadająca na coraz bardziej rozbudowane instalacje. Jak masz więcej obiegów i pomp, siłownik mieszacza, cyrkulację CWU - v2 zarządzi tym wszystkim. A że przy okazji dodane są te bajery do dostrajania spalania - przecież nie musi się z nich korzystać.

Spoko ...

Tyle że na początku olbrzymią zaletą SPP była jego ... cena ...

Kosztował chyba 300zł i był bardzo dobrą alternatywą w stosunku tanich dwustanowców ...

Można było dodatkowo dokupić sobie bramkę internetowa , kto chciał i tyle ...

Teraz w V2 bramka jest w standardzie , doszły bajery i możliwości sterowania mieszaczem i itd , ale cena też chyba teraz wynosi 800-900zł i teraz w tej cenie już jest spora konkurencja ...

A te bajery i nowe funkcje nie są gratis i za nie się płaci ...

Dla mnie dużą zaletą SPP V1 była MODUŁOWOŚĆ , czyli możliwość zakupu tego co się chce ...

Teraz SPP V2 to wielki kombajn z bajerami / funkacjami z którym spora część nie skorzysta i nie wykorzysta funkcji a musi i tak za nie zapłacić ...

To został kocioł na pellet ,mama da radę wory targać pellet jest lekki ,kup automat wyłącznie na pellet z zapalarką.

Tak ...

Niech wyda 10-12 tys na nowy kocioł a potem kupuje dobry , sprawdzony pelet za 900-1000zł i spala go wiecej :)

Zamiast tego niech kupi za 300-500zł nowy inteligentny sterownik ...

Naprawdę uważam że WARTO szanować swój czas i zamiast przesiadywać godzinami , dniami , tygodniami w kotłowni to zając się ciekawszymi rzeczami a robotą niech zajmie się sterownik ...

Bo sterowniki typowo dwustanowe to są dla masochistów ;-) albo dla ludzi z olbrzymią wiedzą i doświadczeniem i poświęceniem ;)

Spoko ...

Kosztował chyba 300zł i był bardzo dobrą alternatywą w stosunku tanich dwustanowców ...

Teraz w V2 bramka jest w standardzie , doszły bajery i możliwości sterowania mieszaczem i itd , ale cena też chyba teraz wynosi 800-900zł i teraz w tej cenie już jest spora konkurencja ...

Dla mnie dużą zaletą SPP V1 była MODUŁOWOŚĆ , czyli możliwość zakupu tego co się chce ...

Teraz SPP V2 to wielki kombajn z bajerami / funkacjami z którym spora część nie skorzysta i nie wykorzysta funkcji a musi i tak za nie zapłacić ...

Słyszałem że są plany żeby SPP v1 zostało w produkcji, więc wybór będzie. Na prostą instalację tanie v1, na rozbudowaną kombajn v2 który zdoła ją ogarnąć.

A można wymienić sam sterownik? Bo już poważnie biorę pod uwagę kredyt i wymianę pieca.

Do mamy mam 35 km a ostatnio przyjeżdżam do niej co dziennie po pracy z racji pieca i jego ustawień.

Koledzy dobrze radzą - wymień go na SPP V1 z BET to będziesz mógł go przez internet nadzorować i robić korekty.

Już o tym myślałem, ale nie mam przyłącza gazu (w ogóle w tej miejscowości nie ma gazu), kuchenka leci z butli.

Na pewno by to zaoszczędziło wszystkim, czasu, nerwów, a opłaty były by porównywalne [eko-groszek - gaz], lub większe o jakieś 20%.

Gazem drożej o 60-100% tak przynajmniej mówią ci, którzy wymienili kotły gazowe na ekogroszkowe.

@kaszpir z SPP v1 też trzeba się trochę namęczyć by go dobrze ustawić - nie wiem jak z V2 - zamierzam go niedługo sobie kupić .

Oj tam żadna to męczarnia - praktycznie dobierasz jeden parametr do ciągu komina i rodzaju węgla - przy spiekalnym węglu trzeba skorygować jeszcze dwa i to całe ustawianie trybu praca, w podtrzymaniu praktycznie tylko co ile ma uruchomić nadzór i to wszystko.

Spoko ...

SPP V1 może jeszcze będą - zabiegam o to, ale BET-ów jest tylko tyle ile na stanach zostało i raczej więcej nie będzie.

V2 kosztuje 840 zł.

Witam

Koledzy możecie mnie oswiecić

Piszecie że lepiej żeby kocioł powoli dochodził do temperatury rozumiem ze do tych 50-55 st.

Powoli to znaczy ile czasy?

I jaka macie temp srednia na piecu jak dochodzi do tej temp ?

ja do tej pory paliłem z ust 5/17 piec średnio w 7-8 min dochodził do tem 52 st ale po ok 13 min w podtrzymaniu znowu sie włączał.

chce te ustawienia zmienić na takie jak polecacie innym ale zastanawia mnie kwiestia jak długo u Was piec dochodzi do temp i jak dlugo potem jest w potzrymaniu chodzi i sezon grzewczy nie tylko sama CWU ?

Gazem drożej o 60-100% tak przynajmniej mówią ci, którzy wymienili kotły gazowe na ekogroszkowe.

Nie masz racji że aż o tyle jest droższe palenie gazem - zobaczy sobie ile np. od 2005/2006r. podrożał ekogroszek (wtedy dobry eko kosztował brałem po 400zł lub poniżej), a o ile gaz to dojdziesz do trochę innych wniosków, a teraz gaz ma tendencje raczej do spadków ceny, na ekogroszku nie widać jak na razie obniżek...

Witam

Koledzy możecie mnie oswiecić

Piszecie że lepiej żeby kocioł powoli dochodził do temperatury rozumiem ze do tych 50-55 st.

Powoli to znaczy ile czasy?

I jaka macie temp srednia na piecu jak dochodzi do tej temp ?

ja do tej pory paliłem z ust 5/17 piec średnio w 7-8 min dochodził do tem 52 st ale po ok 13 min w podtrzymaniu znowu sie włączał.

chce te ustawienia zmienić na takie jak polecacie innym ale zastanawia mnie kwiestia jak długo u Was piec dochodzi do temp i jak dlugo potem jest w potzrymaniu chodzi i sezon grzewczy nie tylko sama CWU ?

jak się bawiłem dwustanem to potrafił grzać i ponad godzinę a potem stać minutę przy histerezie 1stC

SUSPENSER jak się bawił dwustanem ustawiał poniżej zapotrzebowania, odcinał alarmy i kocioł pracował bez osiągania zadanej czasem kilka dni.

jak się bawiłem dwustanem to potrafił grzać i ponad godzinę a potem stać minutę przy histerezie 1stC

SUSPENSER jak się bawił dwustanem ustawiał poniżej zapotrzebowania, odcinał alarmy i kocioł pracował bez osiągania zadanej czasem kilka dni.

Jaka miales srednia temp na kotle nie była ona zbyt niska dla kotła, bo piszą, że temp nie powinna być niż niz te 50 st

Oj na ekogroszku wyraźnie widać obniżki w stosunku do ubiegłych lat. Zresztą na wszystkich sortymentach węgla je widać. Z pozycji sprzedawcy węgla twierdzę, że 100 do 150 PLN -ów na tonie taniej sprzedaję węgiel niż 3 lata wstecz.

Możliwe... ja tego nie odczułem, bo EKORET na lokalnym składzie podchodził z ceną pod 1tys. zł - obecnie jest 950zł (oryginalnie pakowany) - może w necie ceny spadły ale na naszych lokalnych składach to nie bardzo... ale i tak kiedyś wrócę do gazu - jak tylko kocioł od ekogroszku padnie na amen - bo cała instalka jest, tylko stary kocioł gazowy wymieni się na jakiś lepszy, moim zdaniem koszty przy gazie będą wyższe max. o 20/30% - wygoda bezcenna :)

Jaka miales srednia temp na kotle nie była ona zbyt niska dla kotła, bo piszą, że temp nie powinna być niż niz te 50 st

w okresach przejściowych miałem 40stC a jak zaczynało spadać to pogodówka podnosiła sama zadaną - w zeszłym sezonie nie poszło więcej niż do 50stC jeśli dobrze pamiętam. w tym roku chcę się pobawić sterowaniem temperaturą w domu tylko przy pomocy termostatu pokojowego i podejrzewam że będę się bawił temperaturą na kotle

tylko gdy grzeję wodę wieczorem do 55st to kocioł wchodzi wyżej, w ciągu dnia grzeję CWU do 45st

ja mam jednak obieg kotłowy swojej roboty który podnosi mi temp powrotu i jest ona zwykle nie więcej niż 4stC niższa niż zadana

kocioł z castoramy zaczyna 6 sezon i ma się nieźle

Nie masz racji że aż o tyle jest droższe palenie gazem - zobaczy sobie ile np. od 2005/2006r. podrożał ekogroszek (wtedy dobry eko kosztował brałem po 400zł lub poniżej), a o ile gaz to dojdziesz do trochę innych wniosków, a teraz gaz ma tendencje raczej do spadków ceny, na ekogroszku nie widać jak na razie obniżek...

Podaj jak to liczysz bo z obliczeń wychodzi ok. 60%, a jeśli kupisz tańszy węgiel to i więcej.

Przy gazie taniej paliwa nie kupisz ... na przykład patrz ostatnio kamienny rosyjski "czarna perła" jest po 635 zł z dostawą kurierem [ testują go już forumowicze, a gdy jeden z nich podeśle mi worek to sam napiszę jakie u mnie osiąga wyniki], można też kupić Czeski z Komoran po około 500 zł/tonę praktycznie na każdym składzie lub zrobić zrzutę z sąsiadami i kupić prosto z kopalni luzem po 280 zł / tonę + transport - spróbuj tak zrobić z gazem ;)

Możliwe... ja tego nie odczułem, bo EKORET na lokalnym składzie podchodził z ceną pod 1tys. zł - obecnie jest 950zł (oryginalnie pakowany) - może w necie ceny spadły ale na naszych lokalnych składach to nie bardzo... ale i tak kiedyś wrócę do gazu - jak tylko kocioł od ekogroszku padnie na amen - bo cała instalka jest, tylko stary kocioł gazowy wymieni się na jakiś lepszy, moim zdaniem koszty przy gazie będą wyższe max. o 20/30% - wygoda bezcenna :)

A kto każe Ci brać opał na lokalnym składzie ?

U mnie jest sporo składów a w tym roku zakupiłem przez internet ...

Zapłaciłem 705 zł za tonę z transportem ...

Opał 26MJ , pakowany , suchutki..

Taniej niż na lokalnym składzie na którym opał pakują łopata do worków i tak naprawdę nie wiesz co kupujesz i ile to waży ...

A teraz jeszcze promocja na ruski i za 635zł można mieć z transportem kurierem ...

A co do gazu ...

Mam 2 znajomych co grzeją gazem. Koszty ogrzewania ich domu to około 3000-4000zł za rok ...

Domy ocieplone , nowe budownictwo , lubią ciepło ...