Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

ustawienia sterownika na ekogroszek

mack0r

Recommended Posts

• Odpowiedzi 1,5k
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

na poczatku jak palilem to spokojnie dochodzil do 50' i w podtrzymaniu nawet 10 min udalo mi sie wywinac, nie wiem co sie teraz porobilo :/

testuje rozne grochy, co jakis czas przestawiam piec i teraz nawet nie moge zadanej osiagnac. tzn udalo mi sie ale z łaską, dopiero jak zmienilem zalaczenie pompy takze na 50' (bylo 45) i zmniejszylem nadmuch tak jak @timon napisal.

Nie wiem, widocznie ten sterownik już tam ma. W Tech'u też nie odpowiedzieli mi na to pytanie. Gdzieś u kogoś na screenach widziałem tak samo. O chyba tu:

http://kotlystalopalne.com.pl/sterownik-k1/

(...)

Ja miałem też jakoś nie po kolei te numery zaworów, powiedziałem instalatorowi, to mi zmieniał, teraz mam kaloryfery jako ZAWÓR (bez nr) a podłogówkę jako ZAWÓR 1, ZAWÓR 2 jest pusty a trzeciego wogóle u mnie nie ma. Tak jest w sterowniku pieca i na ST-280 teraz.

Z tym że straciło mi się coś innego... nie mam informacji teraz na ST-280 o obniżeniu temperatury przez opcje "pokojówki" - wcześniej była pokazana temp. zadana np. 30*C - 2*C obniżenie pokojówki bo dobiło do zadanej temp w pomieszczeniu.

Teraz nie mam już tego -2*C nie wiem dlaczego.

Za to numery zaworów po kolei.

Może to przez to że mam dwa sterowniki ST-61, gdzieś czytałem że powinien być jeden - tak mówią na szkoleniach pracownicy z SAS-a, a że w instrukcji jest błąd. U mnie pewnie hydraulik podłączył wg instrukcji.

Edytowane przez julo23

Ja miałem też jakoś nie po kolei te numery zaworów, powiedziałem instalatorowi, to mi zmieniał, teraz mam kaloryfery jako ZAWÓR (bez nr) ....

Daj fote bo aż nie chce mi się wierzyć....

Zobacz tu koleś ma również jako zawór 3

https://www.youtube.com/watch?v=Vlg-ahPlI_o

Śmiechu warte, przed chwilą rozmawiałem i konsultant TECH sam nie wie dlaczego tak jest.

Na piecu jest OK!

Edytowane przez miet55

Panowie ma ktoś z Was piec na ekogorszek połączony z solarami i buforem ?

Czy lepiej jest teraz podczas sezonu otworzyc zawor 3-drogowy zeby nagrzac bufor i pozniej bezpośrednio z niego na grzejniki czy lepiej otwierac tylko zawór wtedy potrzeba dogrzac wode i grzac grzejniki bezpośrednio z pieca ?

Witam,

czy ktoś może pomóc ekonomicznie skonfigurować kocioł?

Posiadam kocioł DrewMet - EkoPrim Kompakt 16 kW

Powierzchnia do ogrzania 130m2

Ekogroszek - obecnie mam pieklorz ale jestem otwarty na rożne konfiguracje, gdyż dopiero zaczynam przygodę z ekogroszkiem i piecem..

Obecnie mam ustawione:

- 60 stopni na piecu

- grzanie domu, bez bojlera

- podajnik na 17 sek.

- przerwa w podawaniu 2 minuty

- nawiew 70% (tyle pokazuje na piecu) (dysza odkręcona w całości na piecu)

Czy ktoś może powiedzieć jak ustawić piec, aby spalanie było ekonomiczne i co najważniejsze spalał się w całości ekogroszek?

Źródło: http://forum.muratordom.pl/showthread.php?242659-Pomoc-w-konfiguracji-kot%C5%82a

POMOCY bo mam spalanie dzienne około 80 kg

Zmniejszyłbym kaźdy z podanych parametrow.

Temperatura 55 stopni.

Podawanie 5 sek, przerwa 60-80sek.

Nawiew jak najmniejszy, przy ktorym kociol nie dymi, nie smoli, a dopala paliwo.

Są to oczywiście wartości orientacyjne, czytaj tutejsze i pokrewne fora, obserwuj kocioł, popiół i wyciągaj wnioski.

I pytaj, bo sporo tu praktyków.

Panowie ma ktoś z Was piec na ekogorszek połączony z solarami i buforem ?

Czy lepiej jest teraz podczas sezonu otworzyc zawor 3-drogowy zeby nagrzac bufor i pozniej bezpośrednio z niego na grzejniki czy lepiej otwierac tylko zawór wtedy potrzeba dogrzac wode i grzac grzejniki bezpośrednio z pieca ?

Nie wiem co masz na myśli bufor? Czy z tego bufora też ma ogrzewanie podłogówki?

Ja mam solary i 300l zbiornik na CWU grzany solarami. Sterownik pieca dogrzewa mi CWU osobną pompką - obecnie mam chyba 50st ustwione dogrzewa w jak jest potrzeba i nie mam ustawionych czasówek bo moj sterownik tego nie ma. Moje solary płaskie teraz jesienią i zimą zaczynają słabo grzać jak nie ma słonca ale dobre i te 35st podgrzania wody.

Nie wiem co masz na myśli bufor? Czy z tego bufora też ma ogrzewanie podłogówki?

Ja mam solary i 300l zbiornik na CWU grzany solarami. Sterownik pieca dogrzewa mi CWU osobną pompką - obecnie mam chyba 50st ustwione dogrzewa w jak jest potrzeba i nie mam ustawionych czasówek bo moj sterownik tego nie ma. Moje solary płaskie teraz jesienią i zimą zaczynają słabo grzać jak nie ma słonca ale dobre i te 35st podgrzania wody.

Bufor to zbiornik z 2 wezowniicami 500l .

ja moge albo grzac cala wode i pozniej ta woda idzie z bufora na grzejniki albo po nagrzaniu sie wody do temp 45 st ominać bufor i grzac tyllko z pieca.

Po prostu zastanawiam sie czy badziej jest optymalnie zostawić caly czas na dogrzewanie z bufora czy jednak jak najszybciej dogrzac wode w omijać go

Mam mieszana instalacje doł podłogówka gora grzejniki

Daj fote bo aż nie chce mi się wierzyć....

Zobacz tu koleś ma również jako zawór 3

https://www.youtube.com/watch?v=Vlg-ahPlI_o

Śmiechu warte, przed chwilą rozmawiałem i konsultant TECH sam nie wie dlaczego tak jest.

Na piecu jest OK!

1e235afe850b0702gen.jpg

U mnie tak jak mówie, hydraulik dzwonił do SASa, tam mu powiedzieli co zrobić. Pozmieniał, poprawił tą numerację. Ale nie mam teraz informacji wizualnej o obniżeniu temp. na zaworach przez obniżenie pokojówki. te -2 na zaworze jak było za ciepło w pokoju. Mimo że de facto jest to -2 na piecu i ta opcja działa, wyświetlacz jej nie pokazuje. Wcześniej pokazywało.

No ale zorientowałem się dopiero po jakimś czasie użytkowania.

Znalazłem stare zdjęcie i tak było namieszane:

ddefddd2d81afa6bgen.jpg

A po poprawie podłączenia w jakiś inny sposób tak było:

b3b3f9b3d24e68ccgen.jpg

i nie ma obniżenia temp. -2 czy innej wartości na kaloryferach.

Więc mimo że jest lepiej, to chyba nadal nie dokońca prawidłowo.

Edytowane przez julo23

Tak na piecu mam tak ustawione i tak to działa ale nie wyświetla tego. Dziwna sprawa.

muszę jeszcze przejrzeć schemat podłączenia

http://www.sas.busko.pl/pl/images/stories/sas/serwis/instrukcje_obslugi/sterowniki/wspolne/ST_450_ZPID.pdf

Edytowane przez julo23

• 5 weeks później...

tak sobie czytam niektore posty i mam wrazenie, ze ciagle nic nie wiem

Czy ktos z was ma doswiadczenie w ustawianiu sterownika TIMEL SKZP ?

niby to jest automat, ale nawet w trybie automatycznym jest masa rzeczy do ustawienia

ja mam ustawione na razie tak:

1)Kalorycznosc paliwa 25 MJ/.kg (eko z wesolej)

2)Max moc nadmuchu 18% (plomien jest pomaranczowy dosyc mocny zatrzymuje sie na deflektorze i zgina na boki)

Jednak chyba to nie jest klasyczny kopczyk, nie wiem w sumie nawet jak powinien wygladac. u mnie jest po prostu duzo zaru i szarych grydek po bokach, ktore dadza sie rozkruszyc pogrzebaczem (choc nie wszystkie niektore w formie spiekow spadaja do popielnika)

3) wydajnosc podajnika ustawilem na 14.5 kg/h

4) moc pieca ustawione mam na 1

temp na piecu 58 stopni.

Moje watpliwosci co do ustawien budzi praca pieca gdy podgrzewa wode.

Podgrzewanie wody trwa na pelnej mocy czsaami 10-15 min na wykresie przypomina to trapez powoli dochodzi do max mocy i powoli zchodzi w dol do stanu czuwania.

zastanawia mnie dlaczego tak dlugo?

jak otworze drzwiczki od palnika to bucha goracem ze nie idzie wytrzymac taka temperatura powinna moment nagrzac wode a jednak nie...

jak mialem troche pudel tektorowych polamalem je i wlazylem na ruszt wodny upchalem troche i podpalilem piec z 54 do 70 doslownie rozgrzal sie w oczach 1 stopien chynba co 2-3 sek. az woda szumiala.

A palnik 19 kW buja sie z ta woda prawie 20-30 min by po 20 minutach znowu ja podgrzewac kolejne 20-30 min. na pelnej mocy piec spala eko ponad 3 kg/godz wiec srednio to ekonomiczne a sterownik ciagle uparcie robi swoje.

w kotlowni mam temp. 23 stopnie zapotrzebowanie na wode jest tylko po stronie podlogowki okolo 128 m2. woda z pieca idzie na zawor 4D potem na grzejniki i na mieszacz i podlogowke. teraz mam tak ustawione ze zawor 4D puszcza 30 % cieplej wody a reszta wraca na piec aby trzymac dluzej cepla wode. mimo wszystko piec baaardzo dlugo sie nagrzewa wiec nie rozumiem czy podlogowka az tak mocno wychladza piec ?

piec ma pojemnosc wodna 90 L nie wiem ile moze byc wody w podlogowce ale przypuszczam ze tez okolo 100 L wiec dlaczego tak dlugo piec podgrzewa wode do tych 58 stopni na piecu ?

Wadus

Ad. 1. Kaloryczność Wesołej jest wyższa i mieści się w przedziale 27-29MJ. Masz u siebie taką nastawę??

Ad 2 Bardziej kaloryczne węgle preferują jednak pracę na niższych mocach. Przy bogatszych nastawach następuje często zjawisko niedopalania węgla.

Ad 3 . Jak w punkcie 2. Ja schodziłbym z mocą stera do ok 7-8kW.

Ad 4. Pojemność wodna kotła ma akurat znikome znaczenie. Z uwagi na pracę pompy - na powrót pieca wpływa w sposób ciągły to co zdążył odebrać układ(Twoja instalacja). Zwróć uwagę na bieg pompy. Być może można go obniżyć.

Może być tak, że dużo zamieszania czyni u Ciebie ten zawór 4D. Nie chcę tu doradzać - różnie w tym bywa. Normalnie proponowałbym otworzyć go na 100% i zobaczyć jak wtedy działa piec. Ale masz podłogówkę i nie wiem czy masz w układzie jakiś dodatkowy element chroniący Twoje posadzki przed zbyt wysoką temperaturą wody. Dlatego to na razie odpuść.

Na innym wątku pisałeś, że to pierwszy sezon. Weź na to poprawkę to zawsze oznacza większe spalanie o ok 20-40%. Z czasem będzie już tylko lepiej.

Edytowane przez sebsa

Wadus

Ad. 1. Kaloryczność Wesołej jest wyższa i mieści się w przedziale 27-29MJ. Masz u siebie taką nastawę??

Ad 2 Bardziej kaloryczne węgle preferują jednak pracę na niższych mocach. Przy bogatszych nastawach następuje często zjawisko niedopalania węgla.

Ad 3 . Jak w punkcie 2. Ja schodziłbym z mocą stera do ok 7-8kW.

Ad 4. Pojemność wodna kotła ma akurat znikome znaczenie. Z uwagi na pracę pompy - na powrót pieca wpływa w sposób ciągły to co zdążył odebrać układ(Twoja instalacja). Zwróć uwagę na bieg pompy. Być może można go obniżyć.

Może być tak, że dużo zamieszania czyni u Ciebie ten zawór 4D. Nie chcę tu doradzać - różnie w tym bywa. Normalnie proponowałbym otworzyć go na 100% i zobaczyć jak wtedy działa piec. Ale masz podłogówkę i nie wiem czy masz w układzie jakiś dodatkowy element chroniący Twoje posadzki przed zbyt wysoką temperaturą wody. Dlatego to na razie odpuść.

Na innym wątku pisałeś, że to pierwszy sezon. Weź na to poprawkę to zawsze oznacza większe spalanie o ok 20-40%. Z czasem będzie już tylko lepiej.

odp 1) tak moge zmienic kalorycznosc sprobuje ustawic max 28-29 do tej pory probowalem jedynie 26 jako maksymalna

odp2) moge w modulacji ograniczyc przedzial mocy od min 5 do max 100 % czyli moge sprobowac tutaj zmienc max 100% na max 60-70%

odp3) najnizej zszedlem na pare godzin do 12 kW ale mialem wrazenie ze palenisko mi sie zapadlo i plomien zrobil sie taki malutki ze ledwo siegal defletora i dosyc dlugo nagrzewala sie woda 20-30 min

odp4) pompy mam wilo piko szczerze to nie wiem nawet z jakim biegiem chodzi wiem tylko ze zuzywa 40 W bo tyle wyswietla na wyswietlaczu. mam jeszcez jedna pompke na grzejniki ta zuzywa 10 W i jedna do CWU ta wlacza sie tylko na chwile podgrzewania wody i wylacza

i tak jak piszesz to pierwszy sezon ale dom stal 2 lata w stanie SSO potem tynki polozylemw Maju podlogi robilem poczatkiem lipca wiec przed upalami potem wygrzewalem podloge w najwieksze upaly w sierpniu wiec mysle ze dosyc ladnie wszystko wyschlo,

na chwile obecna tylko nie wspomnialem ze jeszcze nie do konca rozlozylem steropian na stropie bo zostalo mi moze jeszcze z 60 % do skonczenia baloty leza na strychu tylko czasu nie mam tego zrobic jeszce, ale wezme sie niedlugo za to.

Dziekuje za odpowiedz i rady wybaczcie jezeli znajdziecie moje wpisy jeszcze na innych psotach ale probowalem wszedzie i dopiero teraz widze ktos zaczal mi udzielac jakichkolwiek rad do tej pory prawie 5 tygodni walczylem na czuja z piecem bez niczyjej pomocy. instalator zwial sobie za granice wroci moze na swieta wtedy go bede scigal.

za zaworem 4d mam dwa obwody jeden idzie na grzejniki lazienkowe i ewentualne w sypialniach (nie zalozylem ich) a drugi obwod jest przed zawroem mieszajacym i tam moge recznie przyciac temperature tak aby nie byla za duza jak na podlogowke.

tak wiec moge zawro 4d otworzyc na maxa i puscic cala ciepla wode na grzejniki w lazienkach a reszta cieplej wody i tak wroci do pieca bo zawor mieszajacy nie pusci wiejcej na podlogowke.

co do spalania eko z wesolej, gdy kalorycznosc ustawilem na 18 MJ/kg jest jakby mala poprawa ale to takie dzialanie na slepo bo nie wiem co ten sterownik robi gdy sie zmieni kalorycznosc paliwa? a rzeczywista jest jak podajesz 27-29 MJ ?

Moge ustawic w sterowniku palnik na mniejsza moc nawet 8 kW ale obawiam sie ze dawka paliwa podawana bedzie za mala i przedmuch zbyt mocny i tak juz nisko trzymam dmuchawe max moc to 15% probowalem obnizyc kociol na 12 kW ale palenisko mi sie zapadalo di srodka a ogien nawet nie dotykal deflektora

Edytowane przez Wadus