Kamil908 29.11.2015 15:40 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 29 Listopada 2015 A retorta nie jest na pewno niczym uszczelniona. Palenisko zmieniałem z kaskady na retortę i montowałem. Wszędzie używałem kleju do kominków, ale ten talerz nie był klejony. Dopiero wczoraj się dowiedziałem że pasuje go uszczelnić. On jest tak luźno włożony Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
pawelo_pl 30.11.2015 13:11 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 30 Listopada 2015 Przy 23,6 C w pokojach to musi nieżle zużyć węgla by nagrzać - ja bym zjechał niżej .Poza tym coś masz nie tak poustawiane w sterowniku skoro piec w podtrzymaniu dobija do 80 C - chyba że masz temp zadaną na piecu 75C -co też byłoby za dużo a potem spada do 38 C. Pisząc o palniku retortowym masz na myśli palnik Ekonergii ? http://www.palnik.com.pl/ jeśli tak to nie musi być koniecznie uszczelnione aczkolwiek jak jest uszczelnione to nie zaszkodzi a wręcz pomaga. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Admo78 30.11.2015 18:36 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 30 Listopada 2015 Witam mam duży problem z ustawieniem pieca w ciągu 2 dni spalami 110 kg ekogroszku mój piec to Stąporków 15 kw, dom on 120 m2 częściowo ocieplony wszystkie nowe okna mohe ustawienia to 6s/18sTemperatura załączonych pomp 41 histeza co 2 histeza cwu 3 nadmuch 5Podtrzymanie 5 minut komin 80%Miałem już mnóstwo ustawień nie wiem co robię źle to niemożliwe żeby tyle mi spalało opału proszę o porady z góry dziękuję Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
KaliMi 30.11.2015 19:48 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 30 Listopada 2015 Witam mam duży problem z ustawieniem pieca w ciągu 2 dni spalami 110 kg ekogroszku mój piec to Stąporków 15 kw, dom on 120 m2 częściowo ocieplony wszystkie nowe okna mohe ustawienia to 6s/18s Temperatura załączonych pomp 41 histeza co 2 histeza cwu 3 nadmuch 5 Podtrzymanie 5 minut komin 80% Miałem już mnóstwo ustawień nie wiem co robię źle to niemożliwe żeby tyle mi spalało opału proszę o porady z góry dziękuję Masz za bogate ustawienia. Ustaw praca 5/50 i dobierz nadmuch, Unikaj pracy w podtrzymaniu., marnujesz opał, ustaw przerwę 30 min podawanie 5 krotność 2 nadmuch taki sam jak dla pracy. Obserwuj palnik. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
timon120777 01.12.2015 00:53 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 1 Grudnia 2015 Witam mam duży problem z ustawieniem pieca w ciągu 2 dni spalami 110 kg ekogroszku mój piec to Stąporków 15 kw, dom on 120 m2 częściowo ocieplony wszystkie nowe okna mohe ustawienia to 6s/18s Temperatura załączonych pomp 41 histeza co 2 histeza cwu 3 nadmuch 5 Podtrzymanie 5 minut komin 80% Miałem już mnóstwo ustawień nie wiem co robię źle to niemożliwe żeby tyle mi spalało opału proszę o porady z góry dziękuję zdjęcia tego co na palniku i w popielniku podejrzewam że wyrzucasz węgiel zamiast popiołu Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Admo78 01.12.2015 06:23 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 1 Grudnia 2015 dzieki sprawdzę oraz zrobie zdjecia Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Admo78 01.12.2015 06:50 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 1 Grudnia 2015 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Mateusz H. 01.12.2015 07:55 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 1 Grudnia 2015 Wracając do meritum. Czy udzielone kilka dni temu porady pomogły rozwiązać choć część twoich problemów odnośnie spalania? Żebyś wiedział sebsa. Pomogły i to jak! Mam wrażenie, że spalanie w moim piecu jest o niebo efektywniejsze. Dodatkowo wypowiedzi kolegi timon120777 skłoniły mnie do przeczytania wątku z jego podpisu, a to już była istna skarbnica wiedzy... Przede wszystkim postanowiłem podejść do tematu metodycznie - założyłem dziennik, w którym zapisuję poczynione zmiany i obserwacje. Przestałem tasować ustawieniami, tylko zmieniam jeden parametr i czekam (czekam, czekam, czekam...) na reakcję kotła. Co ważne, czytając forum zaczynam się w tym całym paleniu orientować. Dzięki Wam po zmianie parametrów, kiedy otwieram drzwiczki pieca na mojej twarzy nie pojawia się grymas zdziwienia na widok efektów, a raczej coś w stylu "tak myślałem - przesadziłem..." Moje obecne nastawy to: podawanie - 5s przerwa - 48s dmuchawa - 25% przerwa podtrzymania - 25min podawanie w podtrzymaniu - 15s nadmuch w podtrzymaniu - 12min 30s Wciąż używam regulatora pokojowego, ale planuje spróbować spalania ciągłego i zobaczę, jak to wpłynie na ilość spalanego węgla. Tym bardziej, że mam 3 pętle podłogówki na jednej pompie z grzejnikami i efekt jest taki, że podłogówka jest raczej zimna niż ciepła, bo piec większość czasu spędza w podtrzymaniu... Muszę tylko poczekać na ustabilizowanie się pogody, bo teraz wyniki doświadczeń będą mocno zakłamane przez zmieniającą się temperaturę za oknem... Czeka mnie jeszcze wiele postów do przeczytania, wiele pytań do zadania i wiele testów do przeprowadzenia, ale chyba jestem na dobrej drodze Dzięki wszystkim za wskazówki i oczywiście temat spalania uznaję wciąż za otwarty! Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Admo78 01.12.2015 08:58 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 1 Grudnia 2015 A więc zmieniłem tak jak napisaliście i problem teraz w tym że temperatura mi nie rośnie stoi max52 stopni dalej nie pojdzie może ten nadmuch na 2 biegu to za mało może dodam jeszcze że pompa Co ustawione na 1 wczesniej mialem na 3 i to juz wogole byla porażka pompa CWU 2,wentylator odkryty w całości Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
sebsa 01.12.2015 09:15 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 1 Grudnia 2015 ....... Wciąż używam regulatora pokojowego, ale planuje spróbować spalania ciągłego i zobaczę, jak to wpłynie na ilość spalanego węgla. Tym bardziej, że mam 3 pętle podłogówki na jednej pompie z grzejnikami i efekt jest taki, że podłogówka jest raczej zimna niż ciepła, bo piec większość czasu spędza w podtrzymaniu... Muszę tylko poczekać na ustabilizowanie się pogody, bo teraz wyniki doświadczeń będą mocno zakłamane przez zmieniającą się temperaturę za oknem... U siebie mam podobnie. Jedna pompa CO, która zasila grzejniki oraz podłogówkę. To też jeszcze jeden powód dla którego u mnie pompa pracuje w trybie ciągłym. Lubię czuć ciepłe płytki pod stopami w kuchni oraz łazience. Krąży mi taki pomysł aby przy pierwszym poważniejszym remoncie układ podłogówki wypiąć na osobną pompę razem z CWU. W tym momencie mam czasem wrażenie że głowice termostatyczne na tyle tłumią tryb AA w Grundfos Alpha, że część posadzek jest lekko chłodniejsza. Być może pomogłaby zmiana trybu pracy w ALPHIE. Jeśli jeszcze mógłbym podpowiedzieć, to mógłbyś spróbować z głowicami Danfoss Living ECO lub podobnymi. Jeśli zależy Tobie na pełnej automatyzacji to sprawdziłyby się doskonale. Ustawiasz strefy czasowe wraz z temperaturami pomieszczeń i już. Pompa CO chodzi cały czas, głowice odcinają grzejniki wg programatora a posadzki ciepłe. Niestety wadą w tym przypadku jest cena głowicy. Kilka sztuk to już naprawdę spory wydatek. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
sebsa 01.12.2015 09:43 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 1 Grudnia 2015 (edytowane) A więc zmieniłem tak jak napisaliście i problem teraz w tym że temperatura mi nie rośnie stoi max52 stopni dalej nie pojdzie może ten nadmuch na 2 biegu to za mało może dodam jeszcze że pompa Co ustawione na 1 wczesniej mialem na 3 i to juz wogole byla porażka pompa CWU 2,wentylator odkryty w całości Mało danych. Czy to jest nowy dom, który jest dopiero wygrzewany, czy też stary, częściowo tylko ocieplony? Trzeba wziąć pod uwagę apetyt budynku na ciepło. Jaką temperaturę na kotle potrzebujesz utrzymywać aby zapewnić względny komfort cieplny w pomieszczeniach? Nie napisałeś jak wygląda płomień na palniku. Zwróć uwagę czy z komina wydobywa się dym. Jeśli nie to nadmuch dobrany względnie poprawnie. Być może parametry są OK tylko zapotrzebowanie Twojego budynku jest na tyle duże, że proponowane przez nas ustawienia nie wystarczają na osiągnięcie przez kocioł temperatury zadanej. Na moje zbyt dużo zmian dokonujesz na raz. Proponuję Jeśli w pomieszczeniach odpowiednio ciepło, to jednak zmniejszyć bieg pompy na minimalny. Dotyczy to zarówno CO jak i CWU. To, że piec nie osiąga temp zadanej nie jest tragedią jeśli dana temperatura pozwala zachować komfort cieplny. Chcąc zwiększyć dynamikę pracy kotła zmniejszaj powolutku parametr czasu przerwy. Skróć go o 5s i obserwuj. Jeśli piec zacząłby kopcić korekta dmuchawy lekko w górę i kolejna obserwacja. I tak aż do uzyskania żądanej dynamiki pieca. Zmian dokonuj nie częściej niż raz na kilka godzin. Zmieniaj na raz tylko jeden parametr. Nie napisałeś nic o instalacji. Być może w niej dzieje się coś co powoduje Twoje problemy. Edytowane 1 Grudnia 2015 przez sebsa Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Admo78 01.12.2015 11:19 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 1 Grudnia 2015 dom stary 120 m2 częściowo ocieplony nowe okna, ogrzewanie i instalacja w tym roku wymieniona na nowetemperatura zadana ok 55 stopni i tykle chciałbym miec ale niestety nie daje rady tyle wyciągnąć albo mam piec do kitu albo czeka mnie długa droga jak narazie tona węgla na 3 tyg dziennie spalam około 50 kg masakrateraz mam ustawienia 5/50, nadmuch 2 bieg ,podtrzymanie 30min ,komin 80%Histereza CO 2,Histereza CWU 3 pompa CO 1i pompa CWU 2 dym z komina mało widoczny Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
sebsa 01.12.2015 13:01 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 1 Grudnia 2015 dom stary 120 m2 częściowo ocieplony nowe okna, ogrzewanie i instalacja w tym roku wymieniona na nowe temperatura zadana ok 55 stopni i tykle chciałbym miec ale niestety nie daje rady tyle wyciągnąć albo mam piec do kitu albo czeka mnie długa droga jak narazie tona węgla na 3 tyg dziennie spalam około 50 kg masakra teraz mam ustawienia 5/50, nadmuch 2 bieg ,podtrzymanie 30min ,komin 80%Histereza CO 2,Histereza CWU 3 pompa CO 1i pompa CWU 2 dym z komina mało widoczny Tak jak pisałem. jeśli dymi z komina - dmuchawa lekko w górę Jeśli ma problem z osiągnięciem zadanej skróć przerwę w podaniu i korekta dmuchawy również będzie niezbędna. Przydałoby się zdjęcie tego co masz w kotłowni. Może tutaj tkwi przyczyna. Są bardziej zaawansowani koledzy, którzy szybciutko byliby w stanie zlokalizować źródło problemu. Koronę palnika uszczelniałeś?? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Kamil908 01.12.2015 16:29 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 1 Grudnia 2015 Witam Uszczelniłem retortę, jest gdzieś o 20% lepiej jeżeli chodzi o ekonomikę i wypalanie. Gdy ustawiłem dmuchawę na 100 procent to wydawało mi się że szybciej osiąga temperaturę, jednak na piekolorzu robiły się drobne spieki i próbuje z dmuchawą ustawioną na 4 w 12 stopniowej skali titanica(1 bieg-10%; 11 bieg-40%; 12 bieg-100%)Główny problem mam z pionami. Chciałbym aby grzanie było jak najbardziej ekonomiczne. Dlatego w sterowniku mam opcje załączania pompy na jakiś czas, co pewien czas. Główny problem jest taki że gdy mam ustawione np na 2 lub 3 biegu pompy co, to jeden pion mam gorący, a drugi letni.Mam ustawione załączanie pompy co 30minut na czas 150s. Przez to w jednym pokojach mam saunę a w drugich jest zimno. Zaś gdy ustawię pompe co 30minut na 35 sekund(tak aby mi nie przegrzewało pieca, bo dochodzi nawet do 85 stopni) to wtedy jest w miarę ok. Bo tak naprawdę piec załącza tylko wtedy gdy temp w pomieszczeniach spada. Jednak powoduje to że, woda w układzie jest wychłodzona i gdy piec ma grzać to wychładza się. Mam wtedy wahania temp od 40 do 80 stopni. Bo gdy nagrzewa grzejniki i temp w pomieszczeniu wzrośnie do zadanej, to piec powoli wzrasta do 80 stopni. Nie wiem w jaki sposób to naprawić. chyba wywalę ten sterownik i będę załączał pompkę jak kiedyś na 17:00 że chodzi ciągle, a rano wyłączam.Macie jakiś pomysł co mogę jeszcze zrobić?Chy Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Admo78 01.12.2015 17:46 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 1 Grudnia 2015 Tak jak pisałem. jeśli dymi z komina - dmuchawa lekko w górę Jeśli ma problem z osiągnięciem zadanej skróć przerwę w podaniu i korekta dmuchawy również będzie niezbędna. Przydałoby się zdjęcie tego co masz w kotłowni. Może tutaj tkwi przyczyna. Są bardziej zaawansowani koledzy, którzy szybciutko byliby w stanie zlokalizować źródło problemu. Koronę palnika uszczelniałeś?? Z tą koroną palnika to nie wiem nawet, mi montowala wszystko firma ja jestem w tym zielony że glowa boli zdjęcia dokładnie czego zrobić? Będę wdzięczny za każdą pomoc Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
timon120777 01.12.2015 18:21 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 1 Grudnia 2015 (edytowane) admospala się ładnie tylko moc nieco zbyt niska widać została ustawiona tak czasem bywasugeruję albo najpierw wiatr o 1 oczko w góre i skracać przerwę albo odwrotnie - najpierw skracaj przerwe podawania a w momencie kiedy pojawi się niedopał nadmuch oczko w górę myślę że na 2 będzie za słabo odrobinęco do pracy pompy CO to jeśli na 1 biegu wszędzie dociera ciepła woda nie widzę potrzeby ustawiania mocniejszego Edytowane 1 Grudnia 2015 przez timon120777 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Mateusz H. 02.12.2015 07:40 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 2 Grudnia 2015 (edytowane) Jeśli jeszcze mógłbym podpowiedzieć, to mógłbyś spróbować z głowicami Danfoss Living ECO lub podobnymi. Jeśli zależy Tobie na pełnej automatyzacji to sprawdziłyby się doskonale. Ustawiasz strefy czasowe wraz z temperaturami pomieszczeń i już. Pompa CO chodzi cały czas, głowice odcinają grzejniki wg programatora a posadzki ciepłe. Niestety wadą w tym przypadku jest cena głowicy. Kilka sztuk to już naprawdę spory wydatek. Te głowice wyglądają ciekawie, ale cenę mają zaporową. Za dużo rzeczy mam jeszcze do zrobienia przy domu... Spróbuję ze zwykłymi. I tak ostatnio podniosłem temperaturę nocną do 20C, więc jeden stopień nie zrobi chyba dużej różnicy... Wczoraj zacząłem notować ilość spalanego grochu, więc za kilka dni odłączę regulator pokojowy i zobaczymy. Tymczasem wrzucam zdjęcie pracy mojego kotła na nastawach 5/47/20. Chętnie przyjmę wszelkie sugestie. Edytowane 2 Grudnia 2015 przez Mateusz H. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Admo78 02.12.2015 08:29 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 2 Grudnia 2015 po dzisiejszej nocy stwierdzam że tym razem spaliło mi mniej niż do tej pory teraz mam ustawienia takie 5/47 podtrzymanie 30min nadmuch 3 hist.CO 1 hist.CWU2 dalej nie mogę uzyskać temperatury np.55 stoi na 51-52 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Admo78 02.12.2015 08:33 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 2 Grudnia 2015 o to zdjęcia Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
timon120777 02.12.2015 14:48 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 2 Grudnia 2015 skróć przerwę o 1-2 sekundy i zostawjak pojawi się niedopał podniesiesz nadmuchmasz otwartą na maksa przesłonę wentylatora więc możesz spróbować dać nadmuch oczko w górę i ją przymknąć do połowy lub nieco dalej Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts