timon120777 13.12.2015 14:08 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 13 Grudnia 2015 lukaniojak dobrze pamiętam to było 5/40 i 20-22% nadmuchu jaki efekt?może spróbuj tych starych ustawień czyli z podawaniem 10 sek i przerwą w okolicy 40sek oraz nadmuch 35% jak dobrze pamietamjak będzie nadal niedopał to będziesz tylko wydłużał przerwę podawaniajak chcesz spróbowac w Pidzie go puścić to zacznij od współczynników na zero i potem koryguj najlepiej w dół aby moc nieco ograniczyć bo zakładam że będzie zbyt dużaw razie czego dzwoń Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Mateusz H. 14.12.2015 13:05 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 14 Grudnia 2015 (edytowane) możesz jak pisze SUSPENSER zmienić czasy bez zmiany mocy ale myślę że przy tak niskim nadmuchu możesz spróbować dodatkowo skrocić przerwę o 1-2 sekundy długo kocioł dochodzi do zadanej? ile czasu jest w podtrzymaniu? Ustawiłem piec na 2/22 i ilość spieków oraz ich rozmiar są znacznie mniejsze. Myślę, że mogę jeszcze wydłużyć przerwę i zamierzam spróbować, ale najpierw (dziś rano) zwiększyłem nadmuch z powrotem do 20%, bo płomień ledwo sięgał deflektora, a poza tym po uruchomieniu pompy piec miał kłopot z dojściem do zadanej. Dochodził dopiero, jak dom się dogrzał i pompa wyłączyła. Jak wrócę z pracy to zobaczę, jaki jest efekt moich zmian i będę walczył z przerwą podawania. nie pamiętam czy pytałem o uszczelnienie palnika??? nie pytałeś, ale trochę na ten temat czytał w innych postach. Nie uszczelniałem palnika. Powiem szczerze, że wolę walczyć z ustawieniami i nie "przebudowywać" pieca, ale z drugiej strony, uszczelnienie palnika to żadna przeróbka... Edytowane 14 Grudnia 2015 przez Mateusz H. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
SUSPENSER 15.12.2015 21:25 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 15 Grudnia 2015 Szczelny palnik to podstawa, bez tego nie da się dobrze wyregulować spalania, to sprawdzam zawsze na początku. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
timon120777 15.12.2015 23:11 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 15 Grudnia 2015 Potwierdzambez tego nie ma sensu kręcić Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Mateusz H. 16.12.2015 07:38 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 16 Grudnia 2015 (edytowane) Dlaczego w takim razie producenci pieców nie uszczelniają palników? Jeśli dobrze myślę, to należy tę ruchomą część palnika wyjąć, posmarować silikonem wysokotemperaturowym i wkleić? Druga kwestia, to w jaki sposób przygotować klejone powierzchnie? Wiadomo, że piec musi ostygnąć na tyle, żeby można było palnik wyjąć, ale czym oczyścić przepalone elementy? Chętnie skorzystam z Waszych doświadczeń Edytowane 16 Grudnia 2015 przez Mateusz H. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
grzech25 16.12.2015 07:47 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 16 Grudnia 2015 Szczota druciana i jedziesz Panowie "powyżej" - macie jakieś swoje metody na sprawdzanie szczelności - na ciepło, bez demontażu? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Mateusz H. 16.12.2015 08:28 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 16 Grudnia 2015 Szczota druciana i jedziesz Szczota to jasna sprawa, ale co potem? Benzyna ekstrakcyjna, jakiś inny rozpuszczalnik czy po prostu mokra ściera? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
lukanio83 18.12.2015 20:25 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 18 Grudnia 2015 Koledzy puściłem piec w Pid, współczynnik podawania -15, wentylacji -8,Są straszne spieki koksowe. Stąd pytanie moje co robić obniżać wentylacjęJakie są zasady ustawienia Pid, Eko groszek "Wesoła" proszę o rady Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
kaszpir007 18.12.2015 22:14 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 18 Grudnia 2015 Koledzy puściłem piec w Pid, współczynnik podawania -15, wentylacji -8, Są straszne spieki koksowe. Stąd pytanie moje co robić obniżać wentylację Jakie są zasady ustawienia Pid, Eko groszek "Wesoła" proszę o rady Spieki żużlowe czy koksowe ? Z żużlowymi można sobie poradzić obniżając nadmuch , albo ograniczyć ... A spieków koksowych nie da się usunąć , bo wynikają one z właściwości danego węgla .. Co najwyżej możesz starać się je ograniczyć , ale nie zlikwidujesz nigdy ... Współczuję , bo wiem co to znaczy ... Miałem opał który spiekał się niesamowicie i bardzo lubi bardzo spokojnie spalanie. Lekki wychył i spiek jak pięść ... Możesz spróbować chyba jedynie podawać opał w minimalnych dawkach (np. 2-3 sekundy podawania) w proporcjach 1:10 i regulować nadmuchem ,albo mieszać opał z np. czechem ... Dla mnie bez sensu jest kupować najbardziej kaloryczne opały , bo w większości jest z nimi problem ze spaleniem i w większosci mocno spiekają Osobiście bym kupił czecha i mieszał worek Wesołej z workiem czecha ... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
timon120777 19.12.2015 14:14 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 19 Grudnia 2015 lukaniozostaw współczynnik wentylacji na 0 a obniżaj na razie współczynnik podawaniadaj mu czas by poleżał na palniku i się dopalił Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
lukanio83 19.12.2015 21:49 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 19 Grudnia 2015 Spróbuję najpierw, jak Timon pisze czyli zero wentylacja i podawanie będę zmniejszał Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
kobra64 19.12.2015 23:58 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 19 Grudnia 2015 ... Dla mnie bez sensu jest kupować najbardziej kaloryczne opały , bo w większości jest z nimi problem ze spaleniem i w większosci mocno spiekają ... No i zgoda. Jeszcze 2 - 3 lata wstecz najlepszym wyborem był najmocniejszy opał. Groszek II z Wesołej. Koło 29 MJ, 3% popiołu. I palił się extra. Niestety, na dzisiaj ten sam sortyment ma blisko dwukrotnie wyższą spiekalność. I jest dupa. Bo cała jego moc ląduje w popielniku w postaci spieku koksowego. To już nie jest towar do kotła z podajnikiem. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Mateusz H. 21.12.2015 07:40 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 21 Grudnia 2015 Też mam groch z Wesołej. Kupiłem 5 ton i żałuję... Nie był tani, a 1/4 ląduje w popielniku... Idąc za radami forumowiczów i tak udało mi się zmniejszyć ilość spieków, ale wciąż jest ich dużo. Przede wszystkim zmniejszyłem podawanie do 2 sekund i nadmuch ile dało radę, żeby utrzymać wymaganą moc (obecnie mam 20%). Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
pawelo_pl 21.12.2015 13:34 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 21 Grudnia 2015 To zamknij jeszcze jak masz przesłonę. Ja też palę Wesołą i rzeczywiście zejście na max z dmuchaniem powoduje małą ilość spieków. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
ziutinho11 22.12.2015 08:05 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 22 Grudnia 2015 Witam, prosiłbym o pomoc w ustawieniach od października do teraz spaliłem już 2,5 tony węglapiec ciepłomax 25 kw,sterownik argon 2: temperatura nastawiona 56 stopni, ustawienia:czas podawania 7 sek.czas przerwy 56 sek.obroty dmuchawy 04Pompa przy wyjściu z pieca na 1 biegu, natomiast druga pompa, która pcha do domu na drugim bieguPowierzchnia ogrzewana - 215m2. Instalacja mieszana (podłogówka + grzejniki), dom ocieplony Boję się co będzie przy dużych mrozach, 2,5 tony to spali chyba w miesiąc hehe Co byście doradzili zmienić w ustawieniach, Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
kaszpir007 22.12.2015 10:01 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 22 Grudnia 2015 Witam, prosiłbym o pomoc w ustawieniach od października do teraz spaliłem już 2,5 tony węgla piec ciepłomax 25 kw,sterownik argon 2: temperatura nastawiona 56 stopni, ustawienia: czas podawania 7 sek. czas przerwy 56 sek. obroty dmuchawy 04 Pompa przy wyjściu z pieca na 1 biegu, natomiast druga pompa, która pcha do domu na drugim biegu Powierzchnia ogrzewana - 215m2. Instalacja mieszana (podłogówka + grzejniki), dom ocieplony Boję się co będzie przy dużych mrozach, 2,5 tony to spali chyba w miesiąc hehe Co byście doradzili zmienić w ustawieniach, Dom nowy czy stary ? Jakie ma ocieplenie ? Najpierw bym zaczął obniżać moc kotła , ustawił czas podawania na np. 5s i przerwa 50s i dla tej proporcji ustawił siłę nadmuchu. Spalanie masz kosmiczne ... Jeśli to nowy kocioł , to szkoda że takiego potwora kupiłeś. Do nowego domu o takiej wielkosci jaką masz to 12KW by styknęło ... Czy kocioł to tłokowiec czy retorta ? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
SUSPENSER 22.12.2015 14:16 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 22 Grudnia 2015 No i zgoda. Jeszcze 2 - 3 lata wstecz najlepszym wyborem był najmocniejszy opał. Groszek II z Wesołej. Koło 29 MJ, 3% popiołu. I palił się extra. Niestety, na dzisiaj ten sam sortyment ma blisko dwukrotnie wyższą spiekalność. I jest dupa. Bo cała jego moc ląduje w popielniku w postaci spieku koksowego. To już nie jest towar do kotła z podajnikiem. U mnie Wesoła spala się najlepiej, ale mam spory nadmiar mocy palnika jak na obecne zapotrzebowanie na ciepło. Przy kotle przewymiarowanym da się ją poprawnie spalać i jeden z klientów serwisowych po wypróbowaniu kilku worków też ją stosuje z powodzeniem. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
ziutinho11 22.12.2015 14:27 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 22 Grudnia 2015 Dom to rozbudowana stara zlewnia mleka ocieplony styropianem 15 cm, taką moc pieca wybrał hydraulik, ale na stronie producenta podają taką moc dla tylu metrów, piec z retortą, no właśnie i to spalanie mnie martwi ;/ teraz zwiększyłem podawanie do 10 sek. czas podawania 50 sek., ale widzę że radzisz zmniejszyć czas podawania Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
kaszpir007 22.12.2015 19:24 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 22 Grudnia 2015 (edytowane) Dom to rozbudowana stara zlewnia mleka ocieplony styropianem 15 cm, taką moc pieca wybrał hydraulik, ale na stronie producenta podają taką moc dla tylu metrów, piec z retortą, no właśnie i to spalanie mnie martwi ;/ teraz zwiększyłem podawanie do 10 sek. czas podawania 50 sek., ale widzę że radzisz zmniejszyć czas podawania A reszta ocieplenia jak wygląda ? Podłoga , dach , strop i itd ? Bo jeśli tylko ocieplone ściany to szału nie będzie , bo większość ciepła ucieka ... dachem .. To co jest podawana na stronach dotyczy domów w 100% nieocieplonych , ze starymi oknami , wybudowanych w najstarszej technologii ... Jak dom jest ocieplony to zmniejsza się wymaganie na ciepło i wedy zupełnie inaczej się wylicza .. Ustaw na początek proporcje 1:10 , czyli np. podawanie 5s przerwa 50s i obserwuj ... Kocioł może a nawet powinien długo dochodzić do żadnej temperatury , powinien jak najkrócej pracować w podtrzymaniu . Niestety dużo nie da się pomóc. Bo jeśli dom ma tylko ściany nieocieplone to będzie miał spore zapotrzebowanie na ciepło , tym bardziej że był wybudowany z materiałów o bardzo kiepskich właściwościach termoizolacyjnych ... Tak naprawdę jeśli w podajniku nie będzie niespalonego opału to będzie oznaczało że proces spalania jest poprawny. Dodatkowo warto zobaczyć jaki leci dym z komina (jeśli jest) , jeśli jest czarny , to za mało powietrza (czyli zwiększyć siłę nawiewu) , albo za bogata dawka (zwiększyć przerwę podawania lub zmniejszyć dawkę). PS. U mnie od września do chyba dzisiaj poszło około 700 kg opału. Edytowane 23 Grudnia 2015 przez kaszpir007 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
ziutinho11 23.12.2015 07:38 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 23 Grudnia 2015 A reszta ocieplenia jak wygląda ? Podłoga , dach , strop i itd ? Bo jeśli tylko ocieplone ściany to szału nie będzie , bo większość ciepła ucieka ... dachem .. To co jest podawana na stronach dotyczy domów w 100% nieocieplonych , ze starymi oknami , wybudowanych w najstarszej technologii ... Jak dom jest ocieplony to zmniejsza się wymaganie na ciepło i wedy zupełnie inaczej się wylicza .. Ustaw na początek proporcje 1:10 , czyli np. podawanie 5s przerwa 50s i obserwuj ... Kocioł może a nawet powinien długo dochodzić do żadnej temperatury , powinien jak najkrócej pracować w podtrzymaniu . Niestety dużo nie da się pomóc. Bo jeśli dom ma tylko ściany nieocieplone to będzie miał spore zapotrzebowanie na ciepło , tym bardziej że był wybudowany z materiałów o bardzo kiepskich właściwościach termoizolacyjnych ... Tak naprawdę jeśli w podajniku nie będzie niespalonego opału to będzie oznaczało że proces spalania jest poprawny. Dodatkowo warto zobaczyć jaki leci dym z komina (jeśli jest) , jeśli jest czarny , to za mało powietrza (czyli zwiększyć siłę nawiewu) , albo za bogata dawka (zwiększyć przerwę podawania lub zmniejszyć dawkę). Ocieplony jest cały dom łącznie z podłogami, dachem i stropem, także izolacja jest bardzo dobra, a to nie jest tak im dłuzej dochodzi do zadanej oraz krótko jest w stanie podtrzymania to więcej spali? przy moich ustawieniach tak właśnie jest, dymu z komina nie widać także spalanie jest dobre. Dzięki wielkie za pomoc będę coś próbować, bo te spalanie to chyba nie jest normalne Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts