grzech25 23.12.2015 08:01 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 23 Grudnia 2015 a to nie jest tak im dłuzej dochodzi do zadanej oraz krótko jest w stanie podtrzymania to więcej spali? Nie do końca. Ja to porównuję do jazdy autem z potężnym silnikiem. Spala proporcjonalnie do ciężaru Twojej stopy Jak chcesz bardzo szybko to musisz podać więcej paliwa i powietrza. Teren w jakim jedziesz to jakby odpowiednik pogody panującej na zewnątrz dla kotła. Ale to moje wyobrażenie procesu - nie wiem czy dobre, jak chcesz fachowiej to musisz poczytać bo nieraz było na forum Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
kaszpir007 23.12.2015 10:16 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 23 Grudnia 2015 Ocieplony jest cały dom łącznie z podłogami, dachem i stropem, także izolacja jest bardzo dobra, a to nie jest tak im dłuzej dochodzi do zadanej oraz krótko jest w stanie podtrzymania to więcej spali? przy moich ustawieniach tak właśnie jest, dymu z komina nie widać także spalanie jest dobre. Dzięki wielkie za pomoc będę coś próbować, bo te spalanie to chyba nie jest normalne Czyli jeśli dom jest całkowicie ocieplony to już na "dzień dobry" kocioł został źle dobrany , bo nie ma szansy aby potrzebował 25KW. Mój dom trochę mniejszy i ma 12KW i uważam że też jest za duży i spokojnie w moim domu by styknął 7KW ... Tyle że mój kocioł jest już bardziej dopasowany niż Twój ... Jesli dymu z komina nie widać to proces spalania prawidłowy. Jedynie co to kombinuj z proporcją podawania , czyli tak jak pisałem 1:10 (np. 5s / 50 przerwa) i obserwuj jak wtedy się zachowuje ... Możesz później jeszcze zmniejszać moc np. 5s podawanie 60 przerwa i itd , ale też nie możesz przegiąc , bo jak ustawisz za małą moc to nie bedzie potrafił osiągnąć żądanej temp .. Ja bym zmniejszał moc kotła i od tego zaczął , bo przy obecnych ustawieniach Twój kocioł ma przynajmniej 3x za dużą niż wymagana ... Nie znam tego kotła , to jest tłokowiec czy retorta ? Pytam bo konstrukcja i rodzaj użytego palnika ma duży wpływ na końcowe spalanie ... Nie wiem też czy przy ociepleniu nie zostały popełnione jakieś błędy , bo jeśli dom ocieplony to koszmarnie dużo opalu idzie i gdzieś te ciepło musi znikać .. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Kamil908 25.12.2015 11:17 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 25 Grudnia 2015 WitamMam problem z szarym niedopalony groszkiem i szarymi bądź czarnymi spiekami.Gdy ustawie dłuższą przerwę to nie mam kopczyka. Gdy niższa dmuchawe to dłużej dochodzi do zadanej.Sterownik titanic, dmuchawa ustawiona na 7 w 12 skalowej skali. Dmuchawa otwarta na 25%.Retorta uszczelnialem. Z jednej strony pojemnika mam spalony ekogroszek na pył, a z drugiej te spieki, niedopalki.Pięć berski 30kw, dom 270m po podłogach, ocieplone tylko ściany i strop styropianem 5.Zurzycie przy tych temp 25kg na dobę, ekogroszku piekolorz z bartex. Moje ust:Czas podawania 8sMiędzy pod 56sDmuchawa 7Odkrycie dmuchawy 25%Czas przerwy 7Krotność 2Czas przedmuchu w potrzymaniu 10s. Jak proporcjonalnie ustawić czas podawania i przerwy aby ten groszek był częściej rusza? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
kaszpir007 25.12.2015 22:29 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 25 Grudnia 2015 Witam Mam problem z szarym niedopalony groszkiem i szarymi bądź czarnymi spiekami. Gdy ustawie dłuższą przerwę to nie mam kopczyka. Gdy niższa dmuchawe to dłużej dochodzi do zadanej. Sterownik titanic, dmuchawa ustawiona na 7 w 12 skalowej skali. Dmuchawa otwarta na 25%. Retorta uszczelnialem. Z jednej strony pojemnika mam spalony ekogroszek na pył, a z drugiej te spieki, niedopalki. Pięć berski 30kw, dom 270m po podłogach, ocieplone tylko ściany i strop styropianem 5. Zurzycie przy tych temp 25kg na dobę, ekogroszku piekolorz z bartex. Moje ust: Czas podawania 8s Między pod 56s Dmuchawa 7 Odkrycie dmuchawy 25% Czas przerwy 7 Krotność 2 Czas przedmuchu w potrzymaniu 10s. Jak proporcjonalnie ustawić czas podawania i przerwy aby ten groszek był częściej rusza? A co się dzieje jak dasz np. 5s podawanie i 50s przerwa ? To że długo dochodzi do żądanej to żadnej problem , bo pożądane jest aby tak ustawić kocioł aby działał jak najkrócej w podtrzymaniu. Ja bym kombinował z nadmuchem. Może zmniejszyć nadmuch , jak masz klapkę (przesłonę) na dmuchawie to takze ją przymknąć ... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Morfi84 27.12.2015 07:15 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 27 Grudnia 2015 Ja na tym sterowniku mam nadmuch ustawiony na 2 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
ziutinho11 28.12.2015 18:12 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 28 Grudnia 2015 (edytowane) To że długo dochodzi do żądanej to żadnej problem , bo pożądane jest aby tak ustawić kocioł aby działał jak najkrócej w podtrzymaniu. ja ustawiłem piec na 58 stopni i przez ponad pół godziny temp. oscylowała w okolicach 55.2, to normalne, że do zadanej temp. tak długo dochodzi ? Może teraz zwiększyć moc kotła bo u mnie zapowiadają mrozy ? Tylko zwiększyć poprzez skrócenie przerwy podawania czy wydłużyć sam czas podawania ? A i jeszcze jedno pytanie czy osłona na czopuchu ma być otwarta na maksa czy przysłonięta ? Edytowane 28 Grudnia 2015 przez ziutinho11 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
kaszpir007 28.12.2015 21:33 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 28 Grudnia 2015 ja ustawiłem piec na 58 stopni i przez ponad pół godziny temp. oscylowała w okolicach 55.2, to normalne, że do zadanej temp. tak długo dochodzi ? Może teraz zwiększyć moc kotła bo u mnie zapowiadają mrozy ? Tylko zwiększyć poprzez skrócenie przerwy podawania czy wydłużyć sam czas podawania ? A i jeszcze jedno pytanie czy osłona na czopuchu ma być otwarta na maksa czy przysłonięta ? Czym bardziej ubogie ustawienia tym mniejsza moc i dłużej dochodzi do żądanej temperatury .. W nowoczesnych sterownikach (PID) kocioł nie przechodzi wogóle w tryb podtrzymania i cały czas pracuje a tryb podtrzymania jest trybem nie pożądanym. Rozumiem że po dłuższym czasie doszedł do żądanej temp i wszedł w podtrzymanie ? Jak tak to znaczy że moc wystarczająca. Jak temperatura na kotle rośnie to znaczy że moc jest wystarczajaca. Musisz ustawić tak aby był lekki zapas mocy , ale nie przesadzać. W zwykłym sterowniku powinno się tak ustawić moc kotła aby długość czasy w którym pracuje była jak najdłuższa , a czas postoju jak najkrótszy ... U mnie kocioł działa cały czas , bez trybu podtrzymania ... Czopuch w kotle powinien być otwarty na max zawsze ... Jedynie czym można "regulować" to przesłona na dmuchawie kotła (jeśli posiada takie coś) ... Ale też ta regulacja nie zawsze ma sens ... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
pawelo_pl 29.12.2015 09:47 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 29 Grudnia 2015 W nowoczesnych sterownikach (PID) kocioł nie przechodzi wogóle w tryb podtrzymania i cały czas pracuje a tryb podtrzymania jest trybem nie pożądanym. Tak chyba nie koniecznie -mam SPP - chyba to jest nowoczesny sterownik i piec dość często przechodzi mi w podtrzymanie i mi to wogóle nie przeszkadza a wręcz z mojej strony ten stan jest jak najbardziej pożądany . Przypomnę że ogrzewam około 200m2 a zużycie np wczoraj 12.3 kg /dobę . Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
kaszpir007 29.12.2015 10:46 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 29 Grudnia 2015 Tak chyba nie koniecznie -mam SPP - chyba to jest nowoczesny sterownik i piec dość często przechodzi mi w podtrzymanie i mi to wogóle nie przeszkadza a wręcz z mojej strony ten stan jest jak najbardziej pożądany . Przypomnę że ogrzewam około 200m2 a zużycie np wczoraj 12.3 kg /dobę . Jak zbyt często przechodzi w tryb podtrzymania to oznacza że masz za bogate ustawienia , albo jakiegoś "babola" w instalacji. U mnie też wchodzi w tryb podtrzymania , ale przy naprawdę bardzo małym zapotrzebowaniu na ciepło. Teraz się nie odstawia i o też na SPP Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
sebsa 29.12.2015 11:27 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 29 Grudnia 2015 Jak zbyt często przechodzi w tryb podtrzymania to oznacza że masz za bogate ustawienia , albo jakiegoś "babola" w instalacji. U mnie też wchodzi w tryb podtrzymania , ale przy naprawdę bardzo małym zapotrzebowaniu na ciepło. Teraz się nie odstawia i o też na SPP Pawelo grzeje wyłączoną pompą CO. W takim przypadku każde ustawienie będzie za bogate:) Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
pawelo_pl 30.12.2015 07:53 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 30 Grudnia 2015 No dokładnie używam sterownika pokojowego i jestem bardzo zadowolony z tego rozwiązania. Testowałem różne opcje - jednak praca przerywana dla CO i CWU daje najmniejsze zużycie .Poza tym nie widzę potrzeby utrzymywania 22,5 C w domu jak nikogo w nim nie ma czy w nocy , dlatego obniżam temp. w domu o 2 C a sterownik i tak co 20 min włącza pompę CO na 3 min co np zimą fajnie się sprawdza ale wiosną powoduje duży skok temp w domu wtedy po prostu wyłączam pracę cykliczną pompy . Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
tomasziolkowski 30.12.2015 10:11 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 30 Grudnia 2015 No dokładnie używam sterownika pokojowego i jestem bardzo zadowolony z tego rozwiązania. Testowałem różne opcje - jednak praca przerywana dla CO i CWU daje najmniejsze zużycie .Poza tym nie widzę potrzeby utrzymywania 22,5 C w domu jak nikogo w nim nie ma czy w nocy , dlatego obniżam temp. w domu o 2 C a sterownik i tak co 20 min włącza pompę CO na 3 min co np zimą fajnie się sprawdza ale wiosną powoduje duży skok temp w domu wtedy po prostu wyłączam pracę cykliczną pompy . Jaki to sterownik? Możesz podesłać jakiegoś linka? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
pawelo_pl 31.12.2015 07:22 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 31 Grudnia 2015 Jaki to sterownik? Możesz podesłać jakiegoś linka? SPP V1 + Panel PPX z : http://bolecki.pl/ Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Kamil908 02.01.2016 11:22 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 2 Stycznia 2016 Witam.Od miesiąca mecze się z ustawieniem pieca berski 30kw retorta. Retorta uszczelnialem, sprawdzałem ja na maks biegu i powietrze wydostawalo się tylko przez dziurki.Pale polecanym tu opalem firmy bartex czyli Silver i gold. Na goldzie gorzej się spala.Mój problem polega na tym ze pięć pod oobciążeniem pompy co nie może osiągnąć temp. Gdy ustawie go ofensywnie to temp osiągnie ale mam niedopalony węgiel. Czarne kawałki niedopalony go węgla. Gdy ustawie wysoka dmuchawe to robią się spieki. Juz próbowałem wszystkich ustawień, biegów dmuchaw, czy zakrycia przesłony od dmuchawy.Jedna część tacy mam dopalona idealnie a 2/3 to już albo kawałki popiołu pomieszane z nie spalonym ekogroszkiem, bądź z spiekami. Sterownik to titanic.Tu pytanieCzy jeżeli bym kupił sterownik iryd pid z firmy pround to te objawy by znikły? Czy będzie to współpracowało z moim pilotem g z tej samej firmy?Jakie są różnice między tymi komputerami?Czytałem że iryd pid odbieram sam obciążenie ale za pomocą czego?Są jakieś dodatkowe czujniki?Bo odpowiednie obciążenie musi dobrać na podstawie czegoś. Dziękuję za pomocPozdrawia Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
kaszpir007 02.01.2016 12:12 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 2 Stycznia 2016 Witam. Od miesiąca mecze się z ustawieniem pieca berski 30kw retorta. Retorta uszczelnialem, sprawdzałem ja na maks biegu i powietrze wydostawalo się tylko przez dziurki. Pozdrawia Jak duży dom ogrzewasz że masz takiego potwora ? Jak jest niedopalony opał to za duże dawki paliwa podajesz lub za często , czyli albo zwiększyć przerwę podawania albo wielkość dawki zmniejszyć ... Zmiana sterownika pomoże w tym że to algorytm sterownika będzie sterował inteligentnie procesem spalania , a nie ty Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Kamil908 02.01.2016 12:29 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 2 Stycznia 2016 Dom ma powierzchnię 270m2 po podłogach. Ocieplony tylko strop i ściany styropianem 5 cm.Problem jest taki ze jak wydłuże przerwę to przy pracy pompy co nie jest w stanie osiągnąć temp.Dmuchać tez juz sam nie wiem jak.Próbowałem różne ustawienia, teraz całkowicie przyslonilem klapę. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
kaszpir007 02.01.2016 12:53 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 2 Stycznia 2016 Dom ma powierzchnię 270m2 po podłogach. Ocieplony tylko strop i ściany styropianem 5 cm. Problem jest taki ze jak wydłuże przerwę to przy pracy pompy co nie jest w stanie osiągnąć temp. Dmuchać tez juz sam nie wiem jak. Próbowałem różne ustawienia, teraz całkowicie przyslonilem klapę. Ustaw może na początek ustawienia 5s podawanie 25 sekund przerwa i ustaw tak nadmuch aby kolo ognia był zółty. Nie ma być ani biały ani czerwonawy. I obserwuj . Nie musi szybko dojść do żądanej temperatury , może i wiele godzin dochodzić , byle było widać że temepratura rośnie a nie maleje .. Nie wiem o jakiej klapce mówisz. Jak masz taką w kotle (czopuch) to musi być otwarta na max zawsze. Jak mówisz o tej na dmuchawie to na razie otwórz jak tez na max. I obserwuj ... Uważam że ustawienia 5/25 będą wystarczające ... jak na takich ustawieniach będą niedopały to zwiększ nadmuch. Jak dla mnie ustawić 5/25 i jedynie regulować nadmuchem ... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Kamil908 02.01.2016 13:11 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 2 Stycznia 2016 Tak mówiłem o klapie od nadmuchu. Juz testowałem ustawienie 5 na 25 i piec wtedy dość szybko dochodził do zadanej ale nie dopalalo groszku. Przy zwiększeniu dmuchawy robiły się spieki. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
kaszpir007 02.01.2016 13:32 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 2 Stycznia 2016 Tak mówiłem o klapie od nadmuchu. Juz testowałem ustawienie 5 na 25 i piec wtedy dość szybko dochodził do zadanej ale nie dopalalo groszku. Przy zwiększeniu dmuchawy robiły się spieki. To widać masz taki opał o takich właściwościach ... Czyli dużego wyboru nie masz ... Jak przy 5/25 dochodzi ale jest niedopalony to ustawiasz 5/30 i wtedy sprawdzasz , jak dalej nie dopala to wtedy trochę pomóc sobie dmuchawą , jak dalej to ustawiasz 5/35 ,,,, Cudów nie ma. Jak jest niedopał to albo się zwiększa przerwę pomiedzy podawaniem albo zwiększa nadmuch i tyle .. Jak dla mnie nie ma co kupować zbyt kalorycznych opałów , bo są one w większosci spiekające , koksujące i ciężkie w spalaniu. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
jasiek11 03.01.2016 08:14 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 3 Stycznia 2016 Tak mówiłem o klapie od nadmuchu. Juz testowałem ustawienie 5 na 25 i piec wtedy dość szybko dochodził do zadanej ale nie dopalalo groszku. Przy zwiększeniu dmuchawy robiły się spieki. U siebie, palę rosyjskim węglem, ekojet, spieki tworzyly mi się nawet przy minimalnej szczelinie i nadmuchu 7 procent (zakres do 100%). Spieki popcornowe ale niektore jak pięsć. Im mniejszy nadmuch, wiadomo, spieki mniejsze. Niestety przy tym nadmuchu 7%, w kotle sie kisiło, smoła, woda, wyciekło nawet troche przez otwor gdzie osadzony szyber. Obecnie przy tych temperaturach zewnetrznych mam 14% nadmuchu przy podawaniu 6 s, przerwa 75 s. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts