Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

ustawienia sterownika na ekogroszek

mack0r

Recommended Posts

Piec Fire Eco 19Kw z podajnikiem rynnowym.Dom 160m,ocieplony, podłogówka i retopal w zbiorniku.

Ustawienia:

podawanie 15s, przerwa 150s, dmuchawa 20/100, przesłona na 10%.temp zadana Co 55, cwu 55.czas podtrzymania 22min.

Sterownik Tech-a st 460. Pompa podłogowa włączona jako cyrkulacyjna i tak sterowana.Czujnik na dole za pompką.Rura spalinowa gorąca.

Mnóstwo popiołu i spieków na tacce.Co zmienić? Spalanie przy -15 na dworze ok 30kg/24h.

• Odpowiedzi 1,5k
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

Witam.

Jestem posiadaczem pieca Defro Eko Duo 15 kw zamontowany Zaword 3D Womix. Piec jest ustawiony na palenie dwustanowe (manual). I tylko takie mnie ustawienie interesuje. Pale eko groszkiem Ekoret >26 MJ/kg( okazalo sie ze to jest Wesola). Temperatura na piecu ustawiona na 51 stopni zaword 3d na dom dawal okolo 38 stopni. Palenie bylo ok czyli popiol nie bede ukrywal ze tez trafil sie spiek czyli czarny nie dopalony groszek. Po uzyskaniu temperatury zadanem piec wchodzil w podtrzymanie temperatura wzrastala do 62 stopni wiec bylo spoko. Ustawienia sterownika jakie sa napisze za chwile nizej. Jak widac teraz temperatura jest minusowa to rodzice ustawili na zaworze 3d na okolo 42-43 stopnie na grzejniki i max temperatura w podtrzymaniu wzrosnie do 55-56 ale widac w popielniczce spieki czarne niedopalki groszku. Rozmawiajac z hydraulikiem mowil ze ustawil piec tak aby bylo wszystkie dobrze ze podniesienie temp zadanej czy zwiekszenie przeplywu na zaworze 3d nie spowoduja tego aby zmieniac ustawienia sterownika. Czy ktos ma jakies rady co mozna by bylo zmienic w ustawieniach aby wyeliminować spieki czarny niedopalony groszek. Przed duzymi mrozami jak na piecu rodzice mieli ustawione na zaworze 3d na grzejniki 38 stopni to podczas przejsca pieca w podtrzymanie potrafil uspic sie na okolo nawet 50 min no teraz w takie mrozy juz tak nie jest pobiera wiecej i częściej przechodzi w tryb praca ale to nic dziwnego mrozy.

Oto moje ustawienia

Temperatura Zadana 51

Czas podawania 8s

Przerwa podawania 50s

Sila nadmuchu- 28 bieg

Praca podtrzymania-8s

Przerwa podtrzymania-39 min

Wentylator w podtrzymaniu:

-Czas pracy 15a

-Czas przerwy 15 min

Co sie okazało zadzwoniłem do hydraulika i powiedziałem jakie sa objawy palenia to mowil ze to nie jest ekoret tylko Wesola.

Mowil mi abym zmienil przerwe podawania na 75 i sile nadmuchu na 23 bieg. Co jest najgorsze piec ten jest u rodzicow i kolega to zmienia bo rodzice nie maja pojecia o takich sprawach a ja mieszkam w innym miejscu.

Prosze o jakies dobre rady

Witam,

mam problem w piecu Dworek 26 kW (sterownik tech st580) z uzyskaniem temperatury zadanej.

Ustawiłam wczoraj w południe 60st ale temperatura bieżąca dzisiaj dochodzi max do 49stopni. Wczoraj wieczorem udało mi się raz "dobić" do 60 stopni ale tylko na 2 minuty, potem temperatura spadała. W tej chwili nawet zadaną temperaturę zmniejszyłam do 56 stopni ale nie nie pomogło, 49 to max co osiąga.

Wcześniej zadana była 54 i bez problemu tyle osiągało, po zwiększeniu wystąpił problem, że nawet do 50stopni nie chce się wzbić.

Ustawienia w piecu mam następujące:

czas podawania-15 sekund

przerwa podawania 100 s

siła nadmuchu 40 bieg

praca podtrzymania 10 s

przerwa podtrzymania 30 min

wentylator w podtrzymaniu: czas pracy- 30 s,czas przerwy -3min

histereza kotła 2 stopnie

Zawór trójdrożny ustawiony mam na 6.

Próbowałam wszystkie ustawienia (oprócz tych podtrzymujących) zmieniać na różne sposoby i żadna konfiguracja nie pomaga.

Proszę o szybką pomoc!!!

sterownik.jpg

Piec Fire Eco 19Kw z podajnikiem rynnowym.Dom 160m,ocieplony, podłogówka i retopal w zbiorniku.

Ustawienia:

podawanie 15s, przerwa 150s, dmuchawa 20/100, przesłona na 10%.temp zadana Co 55, cwu 55.czas podtrzymania 22min.

Sterownik Tech-a st 460. Pompa podłogowa włączona jako cyrkulacyjna i tak sterowana.Czujnik na dole za pompką.Rura spalinowa gorąca.

Mnóstwo popiołu i spieków na tacce.Co zmienić? Spalanie przy -15 na dworze ok 30kg/24h.

Zmień stosunek z 15/150 na np. 5/50. Jeżeli to spieki żużlowe, to zmniejsz nadmuch tak, by się nie kisiło i nie smoliło. Wszystko przy zaloźeniu, że w popiele nie ma niedopałów. Co do ilosci popiołu, to nic nie zrobisz.

Witam ostatnio nie miałem czasu już opisywałem swój problem ale opiszę jeszcze raz bo nie mam juz siły do tego pieca

piec stąporków 15 kw sterownik termotech st37 miałem problem zbyt dużym spalaniem ekogroszku do tego juz w miarę doszedłem ale nadal nie jestem w stanie zdobyc żądanej temperatury a potrzebuje mieć 58 do 60 gdyz jeśli jest poniżej to dwa najważniejsze kaloryfery w domu mi nie grzeją miałem wymienianą ostatnio całą instalację kaloryferów,rurki itd. nie znam sie może mi coś źle zrobili nie wiem dzwoniłem i pytałem że nie grzeja mi wszystkie kaloryfery to własnie usłyszałem odpowiedź że na piecu muszę osiągnąć temperaturę 60 stopni ale problem w tym że nie jestem w stanie uzyskać nie rozumiem czy piec na ekogroszek nie może uzyskać takiej temperatury albo wybrałem zły piec, dom 35 letni częściowo ocieplony wszystkie nowe okna 110 m2 do ogrzania

może ustawienia mam do bani :pompa Co1 pompa CWU2 ,podawanie 5/40s ,temperatura załączonych pomp 41 Histereza CO 2 Histereza CWU5 ,siła nadmuchu 5 przerwa w potrzymaniu 30min ,nadmuch odsłonięty na 10% ,komin zamknięty na 80% ekogroszek Anmag gold 25-27 jak były te mrozy to musiałem na awaryjne żeberka podrzucać drweno żeby osiągnąć temp 60 stopni ale to mija się z celem bo trzeba non stop schodzić do pieca i w tym momencie więcej spalam drewna a ekogroszku mało a to nie na tym polega piec z podajnikiem miał być "luksusem" a ja jestem ciągle w piwnicy już myślałem żeby zmienić na inny sterownik że z tym jest coś nie tak choć nie mam pojęcia czy mogę jestem w tym temacie zielony może ktoś coś doradzi bo mam ochote mój piec rozwalić :mad:pozdrawiam

Witam ostatnio nie miałem czasu już opisywałem swój problem ale opiszę jeszcze raz bo nie mam juz siły do tego pieca

piec stąporków 15 kw sterownik termotech st37 miałem problem zbyt dużym spalaniem ekogroszku do tego juz w miarę doszedłem ale nadal nie jestem w stanie zdobyc żądanej temperatury a potrzebuje mieć 58 do 60 gdyz jeśli jest poniżej to dwa najważniejsze kaloryfery w domu mi nie grzeją miałem wymienianą ostatnio całą instalację kaloryferów,rurki itd. nie znam sie może mi coś źle zrobili nie wiem dzwoniłem i pytałem że nie grzeja mi wszystkie kaloryfery to własnie usłyszałem odpowiedź że na piecu muszę osiągnąć temperaturę 60 stopni ale problem w tym że nie jestem w stanie uzyskać nie rozumiem czy piec na ekogroszek nie może uzyskać takiej temperatury albo wybrałem zły piec, dom 35 letni częściowo ocieplony wszystkie nowe okna 110 m2 do ogrzania

może ustawienia mam do bani :pompa Co1 pompa CWU2 ,podawanie 5/40s ,temperatura załączonych pomp 41 Histereza CO 2 Histereza CWU5 ,siła nadmuchu 5 przerwa w potrzymaniu 30min ,nadmuch odsłonięty na 10% ,komin zamknięty na 80% ekogroszek Anmag gold 25-27 jak były te mrozy to musiałem na awaryjne żeberka podrzucać drweno żeby osiągnąć temp 60 stopni ale to mija się z celem bo trzeba non stop schodzić do pieca i w tym momencie więcej spalam drewna a ekogroszku mało a to nie na tym polega piec z podajnikiem miał być "luksusem" a ja jestem ciągle w piwnicy już myślałem żeby zmienić na inny sterownik że z tym jest coś nie tak choć nie mam pojęcia czy mogę jestem w tym temacie zielony może ktoś coś doradzi bo mam ochote mój piec rozwalić :mad:pozdrawiam

coś musi byś skopane, jak się pompy załącza przy 41 stopniach to nie ma mocnych, na kaloryfery musi ciepła woda. Może zapowietrzone są, albo pompka nie wyrabia może trzeba ją na wyższy bieg przełączyć. Na piecu nie musi byc 60 gadają głupoty, ja mam 52 i wszędzie ciepło

coś musi byś skopane, jak się pompy załącza przy 41 stopniach to nie ma mocnych, na kaloryfery musi ciepła woda. Może zapowietrzone są, albo pompka nie wyrabia może trzeba ją na wyższy bieg przełączyć. Na piecu nie musi byc 60 gadają głupoty, ja mam 52 i wszędzie ciepło

predzej źle zrobione bo faktycznie przy temp.na piecu 55 stopni 2 kaloryfery mi nie grzeją jeden jest dość istotny bo to duzy salon i praktycznie jak on jest w nocy zimny to całe mam jedno piętro chłodne bo to salon odkryty dopiero jak uzyskam te 60 dokładając palenka drewna to wtedy grzeja wszystkie sprawdzane juz i nie są zapowietrzone i jestem wściekły bo to sąsiad mi robił z swoją ekipą pracują na co dzień w tym zawodzie a teraz nie moge sie doprosic żeby przyszli i sprawdzili twierdzą,że mam taki piec i nic tu ponich teraz muszę poszukać kogoś innego żeby przyszedł i sprawdził mi cała instalację którą mi kładli i piec montowali również oni.

Mam pytanie, może głupie... Wiele razy w tym temacie przewijał się wątek palenia ciągłego kontra stosowania regulatora pokojowego, który wyłącza pompę CO. Widzę, że jest większa ilość zwolenników palenia ciągłego. Nie wątpię, że jest to zdrowsze dla kotła, ale nie mieści mi się w głowie, że jest to bardziej ekonomiczne. Jeżeli powinno dążyć się do tego, aby piec jak najdłużej pracował, a jak najmniej spędzał czasu w podtrzymaniu, to piec przez większą część doby podaje przykładowo co 22s przez 2s paliwo. Jeżeli natomiast pompa CO działa tylko, jak temperatura w domu spadnie poniżej wymaganej, to piec częściej jest w podtrzymaniu i zużywa mniej paliwa... Co z tego, że po włączeniu pompy musi się męczyć, żeby dogrzać wodę? To wciąż jest tylko 2s podawania co 22s, ale za to rzadziej w cyklu dobowym...

Kto mnie wyprowadzi z błędu?

Witam.

Jestem posiadaczem pieca Defro Eko Duo 15 kw zamontowany Zaword 3D Womix. Piec jest ustawiony na palenie dwustanowe (manual). I tylko takie mnie ustawienie interesuje. Pale eko groszkiem Ekoret >26 MJ/kg( okazalo sie ze to jest Wesola). Temperatura na piecu ustawiona na 51 stopni zaword 3d na dom dawal okolo 38 stopni. Palenie bylo ok czyli popiol nie bede ukrywal ze tez trafil sie spiek czyli czarny nie dopalony groszek. Po uzyskaniu temperatury zadanem piec wchodzil w podtrzymanie temperatura wzrastala do 62 stopni wiec bylo spoko. Ustawienia sterownika jakie sa napisze za chwile nizej. Jak widac teraz temperatura jest minusowa to rodzice ustawili na zaworze 3d na okolo 42-43 stopnie na grzejniki i max temperatura w podtrzymaniu wzrosnie do 55-56 ale widac w popielniczce spieki czarne niedopalki groszku. Rozmawiajac z hydraulikiem mowil ze ustawil piec tak aby bylo wszystkie dobrze ze podniesienie temp zadanej czy zwiekszenie przeplywu na zaworze 3d nie spowoduja tego aby zmieniac ustawienia sterownika. Czy ktos ma jakies rady co mozna by bylo zmienic w ustawieniach aby wyeliminować spieki czarny niedopalony groszek. Przed duzymi mrozami jak na piecu rodzice mieli ustawione na zaworze 3d na grzejniki 38 stopni to podczas przejsca pieca w podtrzymanie potrafil uspic sie na okolo nawet 50 min no teraz w takie mrozy juz tak nie jest pobiera wiecej i częściej przechodzi w tryb praca ale to nic dziwnego mrozy.

Oto moje ustawienia

Temperatura Zadana 51

Czas podawania 8s

Przerwa podawania 50s

Sila nadmuchu- 28 bieg

Praca podtrzymania-8s

Przerwa podtrzymania-39 min

Wentylator w podtrzymaniu:

-Czas pracy 15a

-Czas przerwy 15 min

Co sie okazało zadzwoniłem do hydraulika i powiedziałem jakie sa objawy palenia to mowil ze to nie jest ekoret tylko Wesola.

Mowil mi abym zmienil przerwe podawania na 75 i sile nadmuchu na 23 bieg. Co jest najgorsze piec ten jest u rodzicow i kolega to zmienia bo rodzice nie maja pojecia o takich sprawach a ja mieszkam w innym miejscu.

Prosze o jakies dobre rady

A mi ktos cos doradzi :p?

Edytowane przez pawelk86

To wciąż jest tylko 2s podawania co 22s, ale za to rzadziej w cyklu dobowym...

Masz rację - ja tak właśnie palę, robiłem kilka testów i najmniejsze zużycie jest gdy sterownik pokojowy jednak odcina CO. Mój sterownik ma funkcję że jednak co jakiś czas włącza pompę CO na jakiś czas- kwestia tylko dobrania tych czasów - i wszystko fajnie pracuje. Nie mówiąc o tym że mam dzięki temu stałą temp. w domu . A jak w domu nie ma nikogo i na noc temp obniżona o 2 stopnie .

Przy 5/50 temperatura spadała, dałem 10/100 i temperatura rośnie. Jaki ma być kolor płomienia? Niedopałków węgla nie ma.

Jeżeli ci pasuje proporcja 1 do 10 to zmniejszaj z 10/100 w dół. Chodzi o częstsze wzruszanie żaru. No chyba, że 10/100 to graniczne wartosci. Przy żużlowych spiekach musisz zmniejszyc ilość powietrza, do tego służy nastawa w sterowniku i klapka na samym wentylatorze. Ale i tu nie możesz zejsć za nisko, bo zacznie się kisić i smolic po wymienniku. Możesz zainstalować czujnik spalin na czopuchu, on ci powie czy temp. spalin jest dobra a co za tym idzie czy możesz schodzic w dół ze sprężem wentylatora i ustawieniem klapki. Przy pewnych węglach spiekj beda zawsze, ale musza być co najwyżej kruche jak popcorn.

Mam pytanie, może głupie... Wiele razy w tym temacie przewijał się wątek palenia ciągłego kontra stosowania regulatora pokojowego, który wyłącza pompę CO. Widzę, że jest większa ilość zwolenników palenia ciągłego. Nie wątpię, że jest to zdrowsze dla kotła, ale nie mieści mi się w głowie, że jest to bardziej ekonomiczne. Jeżeli powinno dążyć się do tego, aby piec jak najdłużej pracował, a jak najmniej spędzał czasu w podtrzymaniu, to piec przez większą część doby podaje przykładowo co 22s przez 2s paliwo. Jeżeli natomiast pompa CO działa tylko, jak temperatura w domu spadnie poniżej wymaganej, to piec częściej jest w podtrzymaniu i zużywa mniej paliwa... Co z tego, że po włączeniu pompy musi się męczyć, żeby dogrzać wodę? To wciąż jest tylko 2s podawania co 22s, ale za to rzadziej w cyklu dobowym...

Przy czestych przerwach wychladza sie komin, trzeba też czasu by kocioł nagrzał uklad, odbudował kopczyk. Same straty, teoretycznie i praktycznie. Przy pracy ciągłej tych strat brak. Oczywiście , przy wyższych temperaturach zewnetrznych trudno uniknąć pracy w podtrzymaniu.

Ale przy niższych temp. można pracować ciągle ze sterownikiem pokojowym, bez wiekszych problemów, przy zalożeniu, że kocioł nie jest za bardzo przewymiarowany. Poza tym w domu caly czas sa cieple grzejniki, komfort jest nieporownywalny, gdy mamy gorące grzejniki, za chwilę zimne, bo kocioł przeszedł w tryb podtrzymania.

A mi ktos cos doradzi :p?

Na poczatku bym zmniejszył podawanie w podtrzymaniu i dał ten sam czas przerwy w podtrzymaniu i wentylatora w tym trybie.

Jeśli kopczyk się zapada to oczywiscie wróc do poprzedniego podawania.

Jeżeli dalej beda niedopały tzn. Że za dużo wegla podajesz w trybie pracy. No to tu wiadomo, zmniejszasz czas podawania lub zwiekszasz przerwę. Wszystko oczywiście przy zmianie jednego parametru i obserwacji temperatur. Do tego zmiany nadmuchu, jak radzą doswiadczeni w bojach koledzy, zawsze zmieniasz jeden parametr i obserwujesz.

Dlaczego zaslaniasz komin, rozumiem , że szybrem??? Przy domowych instalacjach, kilkugrzejnikowych, musi wszystko chodzić. Masz zawory termostatyczne na grzejnikach?. Jesli tak sprawdz jak są skryzowane.

Witam wszystkich bardzo serdecznie. Jestem posiadaczem pieca ogniwo 16kw eko plus. Dom 94 metry. ściana porotherm 25cm ocieplony grafitem na zakładkę 15cm. Wełna na dachu 32lambda 15+5 i coś czuję, że piec za duży. Łazienka+wc+kuchnia+korytarz+wiatrołap jest na podłogówce z zaworami RTL. reszta pomieszczeń kaloryfery też z RTL.

Mam pytanie odnośnie minimalnej temperatury na piecu. Mam 42 stopnie i pytanie czy nie będzie to powodowało skraplania się tej siary (nie wiem jak ta substancja się nazywa) w kominie? lub innych uszkodzeń wynikających z zbyt małej temperatury.

Sterownik ecoal.

Piec generalnie chodzi fajnie w trybie auto.

moje ustawienia to:

czas pracy w grzaniu- 3s

korekta dmuchawy w grzaniu-0

czas pracy w podtrzymaniu-3s

krótka przerwa w podtrzymaniu-20s

podtrzymanie-90minut

ilość powtórzeń postoju podajnika-2s

moc dmuchawy w podtrzymaniu-80%

Jest gdzieś jakiś słownik wyjaśniający te ustawienia? co oznacza jeśli np. ilość powtórzeń postoju podajnika dam na 2s a nie na 3s, to co to daje? w instrukcji tego nie znalazłem.

Co zmienić aby wydajniej spalać groszek, gdyż mam niestety te spieki. Przy ostatnich mrozach tak od -17 do -5 przez 6 dni spaliłem 75 kg groszku a pozostało wiadro 10l popiołu i spieków.

Pozdrawiam i z góry dziękuję za odpowiedzi.