Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

ustawienia sterownika na ekogroszek

mack0r

Recommended Posts

• Odpowiedzi 1,5k
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

Tak jak ktos tutaj mi poradził zmieniłem na pompie CO z 1 na 3 i w ty,m momencie musiałem zmienić podawanie i przerwę bo kiedy miałem 5/40 temperatura niby rosła ale zaraz szybko spadała wczoraj zmieniłem na 8/50 i temperatura cały czas się utrzymywałą 55-56 i wszystkie kaloryfery były ciepłe problem w tym,iz rano jak zeszłem do pieca to wyleciało mi pełno nie spalonego groszku i zeszło więcej tego opału więc jestem już na dobrej drodze temperature mam ale cozrobić żeby nie było tych spieków bo to szkoda węgla teraz mam ustawienia takie 8/50 pompa CO3 pompa CWU2 temp.załaćzonych pomp 41 hstereza CO2 histereza CWU5 siła nadmuchu 4 nadmuch odsłonięty na 10% co jeszcze tu zmienić?/

Tak jak ktos tutaj mi poradził zmieniłem na pompie CO z 1 na 3 i w ty,m momencie musiałem zmienić podawanie i przerwę bo kiedy miałem 5/40 temperatura niby rosła ale zaraz szybko spadała wczoraj zmieniłem na 8/50 i temperatura cały czas się utrzymywałą 55-56 i wszystkie kaloryfery były ciepłe problem w tym,iz rano jak zeszłem do pieca to wyleciało mi pełno nie spalonego groszku i zeszło więcej tego opału więc jestem już na dobrej drodze temperature mam ale cozrobić żeby nie było tych spieków bo to szkoda węgla teraz mam ustawienia takie 8/50 pompa CO3 pompa CWU2 temp.załaćzonych pomp 41 hstereza CO2 histereza CWU5 siła nadmuchu 4 nadmuch odsłonięty na 10% co jeszcze tu zmienić?/

Spieki żużlowe - mniej powietrza. Co do grzejników, możesz lekko skryzować te grzejniki co grzaly do tej pory i sprobować czy na drugim biegu wszystkie nie zaskoczą. Co do komina, wszyscy raczej radzą by go nie zamykać ale może masz za duży cug stąd ta konieczność.

Spieki żużlowe - mniej powietrza. Co do grzejników, możesz lekko skryzować te grzejniki co grzaly do tej pory i sprobować czy na drugim biegu wszystkie nie zaskoczą. Co do komina, wszyscy raczej radzą by go nie zamykać ale może masz za duży cug stąd ta konieczność.

miej powietrza czyli mam zmniejszyc nadmuch biegu teraz mam 4 czy przysłone na wentylatorze czy to i to zwiększyć?

jak masz niedopał to nie zmniejszas nadmuchu tylko podnosisz

piszesz że musiałeś zwiększyć podawanie aby miał więcej mocy a czy zwiększyłeś odpowiednio nadmuch?

przestawiłes z 5/40(1:8 ) na 8/50(1:6,25) więc i nadmuch powinien dość mocno wzrosnąć

na przyszłość nie przestawiaj wszystkiego

jak zaczyna brakować mocy wystarczy skrócenie przerwy podawania i delikatne podniesienie nadmuchu

zmieniając wszystkie 3 parametry trudniej ustawić nowy zestaw pozwalający spalić poprawnie opał

A jak prawidłowo ustawić pracę podtrzymania. Praca jak dla mnie jest już OK. podawanie 10/115 dmuchawa na 35/100 otwarta na 70%. I co zrobić z pompami. Przestawiłem na automat na 37 stopni. Tyle że mam wrażenie że czujnik jest umiejscowiony zbyt blisko pompy i w momencie jak osiąga temp. to wyłącza pompę, a podłoga nie jest za ciepła. Edytowane przez mikus39

Adamo

jeśli jesteś w stanie tak dobrać ustawienia że spala się poprawnie przy otwartej przesłonie na wentylatorze to zostaw otwarą. czasem jednak bywa tak że zmiana o 1% w którąś strone wprowadza zbyt dużo zawirowań i wtedy trzeba popróbowac przydławiania przesłoną

mikus

podtrzymanie ma zapewnić utrzymanie żaru

jak jest krótkie np 30 minut i w tym czasie nie wypala krateru w palniku to nie ma sensu dmuchac i podawać. czasem jednak zbyt duży ciąg powoduje wypalanie i trzeba uzupełnić paliwo do poziomu zakrycia otworów nadmuchowych.

co do ustawień załączenia pompy może wystarczy podnieść o 1-2st temperaturę jej wyłączenia tak by trochę więcej ciepła poszło w podłogę

poza tym według mnie podłogówkę lepiej zasilać ciągle bez wyłaczania przepływu. ma dużą bezwładność i jak się wychłodzi na skutek niedostarczania wody do rurek to potem trzeba jednak sporo energii by całą mase znów rozgrzać. może zatem zamiast wyłączenia pomp po dogrzaniu zastosować obniżenie temperatury o 1-2st jak już zostanie komfort cieplny osiągnięty???

podtrzymanie ma za zadanie nie dopuścić by zgasło

nic więcej

nie ma utrzymac temperatury na kote

to jest zależne od strat ciepła

zimna chałupa moment kocioł wychłodzi

ciepła będzie mało tracic

ty masz tylko dobrac podtrzymanie aby nie zgasło w tym czasie i aby nie odkryło otworów nadmuchowych na palniku bo wtedy bedzie wychładzać komorę spalania i cykl pracy bedzie dłuższy i z niższą sprawnościa

przy rynnie jak przy kazdym trzeba pilnowac by żar nie poszedł w stronę podajnika

co do zużycia opału to jak się dom wysuszy i wygrzeje to spalanie zejdzie do poziomu właściwego dla strat ciepła danego domu.

praktycznie wszyscy potwierdzali że pierwszy rok szło dużo więcej opału a w drugim już notowali spadki zużycia

:confused:Siedziałem teraz całe 3 dni w piwnicy przy piecu żeby dojść do tego co jest grane wiem tylko tyle że odkąd mam nową instalację grzewczą mam problem ostatni sezon zimowy nie był taki zły jeśli chodzi o ustawienia i spalanie. W tym sezonoie mam kłopot ze wszystkim i spalaniem nie umiem ustawić sterownika nie mogę uzyskać temperatury zadanej jeśli nawet już uda mi się że osiągam max 57 stopni to grzeją mi wszystkie grzejniki ale czym tu się cieszyć jak w wtorek załadowałem cały zbiornik 110 kg dziś czwartek a tam prawie pusto.Problem mam z ustawieniem nadmuchu 1-10 jeśli mam poniżej 5 spalanie jest ok ale temperatura spada mi do 51 -52 i wtedy te moje dwa grzejniki nie grzeją jeśli ustawie nadmuch wyżej to rośnie ale spalam w szybkim tempie podajnik to mija się z celem 1 t na pól miesiąca od połowy listopada spaliłem już 2,5 tony i w cholere drewna.Zgłaszałem problem hydraulikowi,który mi robił instalację na temat tych nie grzejących kaloryferów że jest problem i może coś źle zrobili i żeby przyszedł sprawdzić to on mi mówi że nie ma po co iść bo wszystko jest ok ja tylko muszę osiągnąć temperaturę 60 stopni żeby wszystko mi grzało dzwoniłem do innych hydraulików opowiadając mój problem każdy mi powiedział że podejrzewają że nie wszystko zostało dobrze zrobione ale żaden na razie nie jest w stanie przyjść i sprawdzić bo mają kupe roboty,czy to może być wina sterownika czy pieca piec mam z stąporków sterownik termotech st37 teraz to już sam pogubiłem się w tych ustawieniach szkoda że nie zapisywałem co i jak.Pamiętam ,że w tamtym sezonie przysłonę nadmuchu miałem otwartą na maxa nadmuch ustawiony na 3 i wszystko grało choć temperatura na piecu była do 55 bo wszystkie kaloryfery grzały dobrze była jeszcze stara instalacja znajomy teraz mi powiedział że przysłona powinna być otwarta na 1-2 cm próbowałem tak i w żaden sposób się nie sprawdza nawet jak nadmuch na sterowniku ustawię na 10.

:confused:Siedziałem teraz całe 3 dni w piwnicy przy piecu żeby dojść do tego co jest grane wiem tylko tyle że odkąd mam nową instalację grzewczą mam problem ostatni sezon zimowy nie był taki zły jeśli chodzi o ustawienia i spalanie.

Sąsiada który to robił za twarz i do kotłowni niech naprawia co spartolił. Nie może być tak że grzejesz 60 stopni by kaloryfer był ciepły. Przy 45 C już powinien grzać . Pokombinuj z biegami pompki CO , no i odsłoń komin nie wiem po co go zakrywasz .