Admo78 14.01.2016 12:17 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 14 Stycznia 2016 Sąsiada który to robił za twarz i do kotłowni niech naprawia co spartolił. Nie może być tak że grzejesz 60 stopni by kaloryfer był ciepły. Przy 45 C już powinien grzać . Pokombinuj z biegami pompki CO , no i odsłoń komin nie wiem po co go zakrywasz . zakrywam bo temperatura mi spada bardziej teraz od tygodnia jadę na pompie 3 przy 1 owszem mniejsze spalanie ale temperatury nie jestem w stanie osiągnąć Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
timon120777 14.01.2016 13:30 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 14 Stycznia 2016 może źle wyregulowana instalacja po przeróbkach i woda nie trafia we wszystkie zakątki tylko tam gdzi ema najłatwiej Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Admo78 15.01.2016 12:12 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 15 Stycznia 2016 może źle wyregulowana instalacja po przeróbkach i woda nie trafia we wszystkie zakątki tylko tam gdzi ema najłatwiej pozostało mi tylko czekać aż jakiś hydraulik znajdzie czas aby przyjechać i sprawdzić czy wszystko zrobili mi dobrze bo niestety mój hydraulik nie ma zamiaru się pofatygować według niego zrobili bardzo dobrze Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Admo78 15.01.2016 13:42 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 15 Stycznia 2016 teraz zauważyłem że choćbym nie wiadomo co robił to i tak mój piec nie będzie chodził prawidłowo i nie wiem co jest przyczyną zauważyłem to że mam zadaną temperaturę 60 st max osiągam 58 i piec chodzi non stop nie odpoczywa więc zmieniam na 56 bo myśle osiąga 58 to przynajmniej bedzie miał odpoczynek piec a tu widzę że jak jak zmieniam na 56 temperatura max 53-54 i piec dalej chodzi nie odpoczywa co jest grane nie rozumiem z ciekawości ustawiłem zadaną na 50 st dochodzi max do 48 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
timon120777 15.01.2016 16:57 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 15 Stycznia 2016 a może w sterowniku masz jakieś obnizenie skoro tak reagujezmiana temperatury nie zmienia mocy więc nie powinien automatycznie schodzić o 2stsprawdż instrukcję bo moze jest jakiś parametr typu korekcja ekonimiczna lub inny dziwny wytwór który to sprawianie pamiętam jaki masz sterownik więc nie zgadnę co może być przyczyną takiego zachowania Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
robin60 15.01.2016 18:41 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 15 Stycznia 2016 teraz zauważyłem że choćbym nie wiadomo co robił to i tak mój piec nie będzie chodził prawidłowo i nie wiem co jest przyczyną zauważyłem to że mam zadaną temperaturę 60 st max osiągam 58 i piec chodzi non stop nie odpoczywa więc zmieniam na 56 bo myśle osiąga 58 to przynajmniej bedzie miał odpoczynek piec a tu widzę że jak jak zmieniam na 56 temperatura max 53-54 i piec dalej chodzi nie odpoczywa co jest grane nie rozumiem z ciekawości ustawiłem zadaną na 50 st dochodzi max do 48 Admo78 śledzę uważnie Twój problem od samego początku. Napisz jaki to rodzaj pieca (piec stąporków 15 kw) jest ich dużo jak widzę, na stronie producenta. Według mnie a już coś tam wiem to tak jak pisze kolega Timon120777 coś ze sterownikiem nie tak jak być powinno. Skoro piszesz że jak zadajesz 60 a dochodzi do 58 zrób 63 i zobacz do ilu dojdzie. Przeczytaj instrukcję obsługi sterownika Tech i krok po kroku patrz co jest w sterowniku poustawiane. Coś musiał Ci ten instalator namieszać. A jak znam życie hydraulik nie bardzo się zna na automatyce. Takie moje spostrzeżenia z życia chyba że jest profesjonalistą w każdej dziedzinie, i zna się na wszystkich sterownikach itp. Głowa do góry. Z uwagą zapoznaj się z instrukcja sterownika i patrz w jego ustawienia ze zrozumieniem, jak byś miał ster Pluma to bym Ci pomógł. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Admo78 15.01.2016 21:25 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 15 Stycznia 2016 a może w sterowniku masz jakieś obnizenie skoro tak reaguje zmiana temperatury nie zmienia mocy więc nie powinien automatycznie schodzić o 2st sprawdż instrukcję bo moze jest jakiś parametr typu korekcja ekonimiczna lub inny dziwny wytwór który to sprawia nie pamiętam jaki masz sterownik więc nie zgadnę co może być przyczyną takiego zachowania sterownik TermoTech ST-37 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Admo78 15.01.2016 21:31 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 15 Stycznia 2016 zastanawiam się nad zmianą sterownika Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
timon120777 15.01.2016 22:33 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 15 Stycznia 2016 a nie masz załaczonego sterowania tygoniowego przypadkiem ?tam sa strefy obniżonej temperaturymoże ktoś coś wcisnął nawet nieświadomie i jest obniżenie o 2sttak mi to pachnie że to może być przyczynąa tech robi dobre sterownikikwestia doboru ustawieńsam taki miałem co zresztą widać w stopce Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Admo78 16.01.2016 05:49 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 16 Stycznia 2016 a nie masz załaczonego sterowania tygoniowego przypadkiem ? tam sa strefy obniżonej temperatury może ktoś coś wcisnął nawet nieświadomie i jest obniżenie o 2st tak mi to pachnie że to może być przyczyną a tech robi dobre sterowniki kwestia doboru ustawień sam taki miałem co zresztą widać w stopce sterowanie tygodniowe tylko że ja nie mam zamontowanego jeszcze regulatora pokojowego siedziałem prawie całą noc w piwnicy i niestety zmieniłem wszystkie ustawienia jeszcze raz ktoś mi poradził nie mam już nic do stracenia jak czwartek załadowałem 75 kg 24h i pusto wczoraj załadowałem do pełna czyli 120kg po 12h palenia nie ma już 30 kg masakraa wieć zmieniłem całkiem ustawienia sprawdza się tylko to że temperatura nawet dojdzie czasem do zadanej i piec ch wile odpoczywa mam na piecu teraz 59 piec na 5 min około wyłącza się i przez ten czas spada do 55 i potrzebuje dużo czasu żeby wrócić do 59 przez to rozumiem że mogę tracić więcej opału moje ustawiena od wczoraj 9/29 podtrzymanie 10 min hist.CO 2 hist.CWU 5 temperat.załączonych popm 41( w instrukcji mam napisane 35 nie wiem czy to może mam tak zmienić) bieg nadmuchu 3 klapka nadmuchu otwarta na 100% nie wiem czy to też istotne mam na piecu ustawione pompy równoległe co będzie jak dam na ogrzewanie domu?? pompa cwu 2 pompa co 3 komin w połowie otwarty Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
jasiek11 16.01.2016 07:08 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 16 Stycznia 2016 sterowanie tygodniowe tylko że ja nie mam zamontowanego jeszcze regulatora pokojowego siedziałem prawie całą noc w piwnicy i niestety zmieniłem wszystkie ustawienia jeszcze raz ktoś mi poradził nie mam już nic do stracenia jak czwartek załadowałem 75 kg 24h i pusto wczoraj załadowałem do pełna czyli 120kg po 12h palenia nie ma już 30 kg masakraa wieć zmieniłem całkiem ustawienia sprawdza się tylko to że temperatura nawet dojdzie czasem do zadanej i piec ch wile odpoczywa mam na piecu teraz 59 piec na 5 min około wyłącza się i przez ten czas spada do 55 i potrzebuje dużo czasu żeby wrócić do 59 przez to rozumiem że mogę tracić więcej opału moje ustawiena od wczoraj 9/29 podtrzymanie 10 min hist.CO 2 hist.CWU 5 temperat.załączonych popm 41( w instrukcji mam napisane 35 nie wiem czy to może mam tak zmienić) bieg nadmuchu 3 klapka nadmuchu otwarta na 100% nie wiem czy to też istotne mam na piecu ustawione pompy równoległe co będzie jak dam na ogrzewanie domu?? pompa cwu 2 pompa co 3 komin w połowie otwarty Jak dla mnie masz spore podawanie w stosunku do przerwy (9/29). Jak dasz na ogrzewanie domu, to prawdopodobnie nie bedzie chodziła pompa ładujaca zasobnik. Jeśli klapka nadmuchu to klapka przy wentylatorze to otwarcie na 100% jest wg mnie za duże. U siebie temp. zalączenia pomp mam ustawioną na 30 stopni. Sterownik tej samej firmy St 38. Niestety palenie weglem wymaga sporej elastyczności. Do tej pory miałem wszystko opanowane, nagle zaczęły robić sie twarde spieki żużlowe wielkosci pięści, pomimo tych samych ustawień i tego samego węgla. Życzę powodzenia. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Admo78 16.01.2016 08:28 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 16 Stycznia 2016 Jak dla mnie masz spore podawanie w stosunku do przerwy (9/29). Jak dasz na ogrzewanie domu, to prawdopodobnie nie bedzie chodziła pompa ładujaca zasobnik. Jeśli klapka nadmuchu to klapka przy wentylatorze to otwarcie na 100% jest wg mnie za duże. U siebie temp. zalączenia pomp mam ustawioną na 30 stopni. Sterownik tej samej firmy St 38. Niestety palenie weglem wymaga sporej elastyczności. Do tej pory miałem wszystko opanowane, nagle zaczęły robić sie twarde spieki żużlowe wielkosci pięści, pomimo tych samych ustawień i tego samego węgla. Życzę powodzenia. zmieniłem klapę na 2 cm otwarta i ok temperatura nadal mi rośnie ale dalej ten sam problem po osiągnięciu temp.zadanej po dokładnie 3 min mierzyłem czas, spada mi tem o 3 stopnie i piec potrzebuje 16 minut żeby wrócić do zadanej tem czy to jest normalne czy raczej nie. 9/29 zdaje sobie sprawe że za dużo od jakiego ustawienia zacząć żeby potem ewentualnie jego zmieniać na prawidłowe żebym nie musiał spalac 75 kg dziennie Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
kaszpir007 16.01.2016 09:30 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 16 Stycznia 2016 zmieniłem klapę na 2 cm otwarta i ok temperatura nadal mi rośnie ale dalej ten sam problem po osiągnięciu temp.zadanej po dokładnie 3 min mierzyłem czas, spada mi tem o 3 stopnie i piec potrzebuje 16 minut żeby wrócić do zadanej tem czy to jest normalne czy raczej nie. 9/29 zdaje sobie sprawe że za dużo od jakiego ustawienia zacząć żeby potem ewentualnie jego zmieniać na prawidłowe żebym nie musiał spalac 75 kg dziennie Podaj jaki masz duży dom i jak ocieplony i jaki system ogrzewania (grzejniki/podłogówka) Jak grzejniki to czy masz na nich głowice termostatyczne ? Po pierwsze wylot komina powinien być ZAWSZE otwarty na 100%. Nie wolno przymykać wylotu spalin w kominie ... Osobiście bym ustawił podawanie 5/25 i dobierał poziom nawiewu do tej dawki. Czyli na sztywno ustawić 5/25 i tylko zmieniać dmuchawą ... Kocioł może i sobie dochodzić do żadanej temp nawet kilka godzin było po pewnym czasie było widać że temp jednak rośnie ... Otwórz klapką na dmuchawie na max , tak samo jak nie blokuj spalin i reguluj tylko dmuchawą .. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Admo78 16.01.2016 10:20 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 16 Stycznia 2016 Podaj jaki masz duży dom i jak ocieplony i jaki system ogrzewania (grzejniki/podłogówka) Jak grzejniki to czy masz na nich głowice termostatyczne ? Po pierwsze wylot komina powinien być ZAWSZE otwarty na 100%. Nie wolno przymykać wylotu spalin w kominie ... Osobiście bym ustawił podawanie 5/25 i dobierał poziom nawiewu do tej dawki. Czyli na sztywno ustawić 5/25 i tylko zmieniać dmuchawą ... Kocioł może i sobie dochodzić do żadanej temp nawet kilka godzin było po pewnym czasie było widać że temp jednak rośnie ... Otwórz klapką na dmuchawie na max , tak samo jak nie blokuj spalin i reguluj tylko dmuchawą .. miałem już tak jak piszesz 5/25 i regulowałem przy wyzszym nadmuchu ok tepmpertaura mi rośnie itd ale co z tego jak 75 kg na dobe groszku to coś nie tak na grzejnikach mam termostaty założone dom 120 m2 bez podłogówki budynek 35 lat częsciowo ocieplony nowe okna drzwi Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Admo78 16.01.2016 10:21 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 16 Stycznia 2016 jedni piszą klapkę wiatraka na max otwartą drudzy przymkniętą ja już nie wiem w końcu Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Admo78 16.01.2016 11:04 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 16 Stycznia 2016 moje spostrzeżenia są takie nie wiem czy idę w dobrym kierunku tak jak kolega kaszpir007 radził jeśli chodzi o komin 100% otwarty i dmuchawa na maxa po 30 min schodze temperatura spadła do 52 przymknęłem komin do połowy temperatura od razu powolutku idzie do góry Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
timon120777 16.01.2016 11:05 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 16 Stycznia 2016 adamoto że nie masz regulatora nie oznacza że sterownik nie będzie pilnował ustawionej temperatury obniżonej bo ona działa na zasadzie kalendarza tygodniowego a nie w oparciu o regulator pokojowysorawdź w ustawieniach tygodniówki czy coś nie zostało zmienioneprzy pompach równoległych działa róniez ogrzewanie CWU a jak dasz ogrzewanie domu to je wyłączysz całkowicie9/29 to bardzo duża moc a to że kocioł po osiągnięciu zadanej stoi 3 minuty oznacza że jest duży odbiór ciepła z instalacji. gorzej jakby się odstawił i stał bezczynnie godzinę- kocioł ma pracowac a nie kisić opał w podtrzymaniu.dołożylbym nadmuchu do tych ustawień bo wydaje mi się że jest za małychyba że źle dobrany program pracy dmuchawy do modelu wentylatora Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
kaszpir007 16.01.2016 11:14 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 16 Stycznia 2016 miałem już tak jak piszesz 5/25 i regulowałem przy wyzszym nadmuchu ok tepmpertaura mi rośnie itd ale co z tego jak 75 kg na dobe groszku to coś nie tak na grzejnikach mam termostaty założone dom 120 m2 bez podłogówki budynek 35 lat częsciowo ocieplony nowe okna drzwi To zrób tak ... Tak jak pisałem 5/25 i regulacja TYLKO dmuchawą (patrz na ogień ma był żółty a nie biały) Dmuchawa (klapka) otwarta na MAX , wylot spalin z komina czy też kotła otwarty na max. Ustaw na pompie bojlera najniższy bieg i podłącz ją na stałe do prądu. Na sterowniku wyłącz całkowicie CWU , bo teraz temp na kotłe = temp na bojlerze. I zobacz czy się uspokoi ... Dodatkowo pozamykaj wszystkie grzejniki i zobacz czy są zimne (tzn czy termostaty działają poprawnie). Dodatkowo zobaczysz jak wtedy działa kocioł ... Dodatkowo wyjdź na zewnątrz i obserwuj jaki jest dym z komina. Czarny = za mało powietrza lub za bogata dawka. Powinien byc biały , albo nie widoczny Jak dla mnie dajesz albo za bogata dawką , albo za mało powietrza a dodatkowo przez dusisz sam kocioł ograniczając przepływ powietrza ... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Admo78 16.01.2016 13:25 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 16 Stycznia 2016 To zrób tak ... Tak jak pisałem 5/25 i regulacja TYLKO dmuchawą (patrz na ogień ma był żółty a nie biały) Dmuchawa (klapka) otwarta na MAX , wylot spalin z komina czy też kotła otwarty na max. Ustaw na pompie bojlera najniższy bieg i podłącz ją na stałe do prądu. Na sterowniku wyłącz całkowicie CWU , bo teraz temp na kotłe = temp na bojlerze. I zobacz czy się uspokoi ... Dodatkowo pozamykaj wszystkie grzejniki i zobacz czy są zimne (tzn czy termostaty działają poprawnie). Dodatkowo zobaczysz jak wtedy działa kocioł ... Dodatkowo wyjdź na zewnątrz i obserwuj jaki jest dym z komina. Czarny = za mało powietrza lub za bogata dawka. Powinien byc biały , albo nie widoczny Jak dla mnie dajesz albo za bogata dawką , albo za mało powietrza a dodatkowo przez dusisz sam kocioł ograniczając przepływ powietrza ... ~ Zrobiłem jak piszesz komin na maxa przesłona na maxa 5/25 pompa od CWU w tym momencie nie da rady podpiąć do prądu więc nie zmieniłem, dym z komina niewidoczny temp zadana 58 max rośnie do 53 nic więcej mogę jedynie zwiększyc bieg nadmuchu wtedy temperatura powoli rośnie ale dla mnie w tym momencie nic się nie zmienia bo widzę jak ekogroszek szybko znika mnie nie stać palić kocioł 110 kg na 2 ,1.5 dnia dla mnie każda Wasza rada to jakaś nadzieja że w koncu dojde do swego celu. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Admo78 16.01.2016 13:26 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 16 Stycznia 2016 przezszukałem sterownik ja nie mam takiego tam ustawienia na tygodniowe nic po prost nic albo nie wiem gdzie szukac Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts