jasiek11 19.01.2016 05:50 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 19 Stycznia 2016 ja myślę że po pierwsze regulacja przepływów , po drugie pompa na zasilanie i po trzecie zawór na obieg cwu żeby nie wyciągał wody z obiegu CO Przydałby się też zawór czterodrogowy, przy czym jego brak nie jest przyczyną obecnych kłopotów. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
robin60 19.01.2016 08:45 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 19 Stycznia 2016 Przydałby się też zawór czterodrogowy, przy czym jego brak nie jest przyczyną obecnych kłopotów. Oj pełni on bardzo ważną rolę nie zalewa pieca w takiej ilości zimna wodą co jest przyczyna tego iż piec mu tak długo dochodzi do zadanej, ten 17 KW przy 130 metrach użytkowej powinien w try miga nie mieć żadnych problemów, a ma i to bardzo duże gdyż ile wyprodukuję cierpła tyle zabierają grzejniki i zimna zalewa mu piec. Także Admo zawór czterodrożny musi być przez i to piec mu dłużej popracuje o kilka lat. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
mikus39 19.01.2016 09:30 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 19 Stycznia 2016 (edytowane) Ja bym dołożył jeszcze jedną rzecz do sprawdzenia. U mnie jest zrobiony przelew ze zbiornika CWU. Po odkręceniu zaworów ( w stanie zasadniczym zamknięte) cały czas zimna woda leci przez bojler i wychładza piec. Podobny objaw jak u kolegi. Może hydraulik zrobił coś podobnego i zapomniał powiedzieć a zawory zostawił otwarte?A co do mojego miału. Kupiłem 4 worki na test. Zasypałem w podajnik. Pali się rewelacja, moc duża ale niestety jest tak mokry że zatyka podajnik. Klapa. Edytowane 19 Stycznia 2016 przez mikus39 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
jasiek11 19.01.2016 11:06 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 19 Stycznia 2016 Oj pełni on bardzo ważną rolę nie zalewa pieca w takiej ilości zimna wodą co jest przyczyna tego iż piec mu tak długo dochodzi do zadanej, ten 17 KW przy 130 metrach użytkowej powinien w try miga nie mieć żadnych problemów, a ma i to bardzo duże gdyż ile wyprodukuję cierpła tyle zabierają grzejniki i zimna zalewa mu piec. Także Admo zawór czterodrożny musi być przez i to piec mu dłużej popracuje o kilka lat. To, że jest potrzebny to oczywiste, chociaź wole uklad z wymiennikiem ciepła i calkowitym odseparowaniem ukladu instalacji od ukladu kotła. Natomiast brak tego zaworu, moim skromnym zdaniem, nie jest sednem problemu. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Admo78 20.01.2016 14:50 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 20 Stycznia 2016 A więc dziś wolny dzien i czas więc działam jak na razie staram sie sam bo żaden hydraulik na juz jest niedostępny w chwili obecnej uszczelniłem koronę palnika bo nie była uszczelniona założyłem izolację na rury żeby w kotłowni nie było gorąco i reguluje kaloryfery ale niestety na razie żadnego efektu nie mam dalej te dwa kaloryfery mi nie grzeją nawet przy 55 stopniach jedyne co to piec lepiej pracuje szybko uzyskuje temperaturę i ładnie podtrzymuje,spalanie na razie nie ocenię bo kombinuje juz myślałem że na tej jednej nitce zostało zrobione źle zasilanie i powrót ale jest ok jedyne co mnie zastanawia co to jest za zawór wydaje mi się ,że trójdrożny ale do końca pewien nie jestem czy to jakieś zabezpieczenie i czy to jest w dobrym miejscu i wydaje mi się że to może źle działać ale pewny nie jestem i jeszcze jedna rzecz znajomy wspominał,że jak nie mam założonych wszystkich termostatów to też może być problem wszystkie mam wymienione ale na tym jednym nie grzejącym kaloryferze nie mam, bo nie zamontowali mieli to zrobić przy okazji a teraz juz nie chcą nawet przyjść Wasze rady są bardzo przydatne więc proszę piszcie wstawiam zdjęcie jak to wygląda Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
jasiek11 20.01.2016 18:51 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 20 Stycznia 2016 A więc dziś wolny dzien i czas więc działam jak na razie staram sie sam bo żaden hydraulik na juz jest niedostępny w chwili obecnej uszczelniłem koronę palnika bo nie była uszczelniona założyłem izolację na rury żeby w kotłowni nie było gorąco i reguluje kaloryfery ale niestety na razie żadnego efektu nie mam dalej te dwa kaloryfery mi nie grzeją nawet przy 55 stopniach jedyne co to piec lepiej pracuje szybko uzyskuje temperaturę i ładnie podtrzymuje,spalanie na razie nie ocenię bo kombinuje juz myślałem że na tej jednej nitce zostało zrobione źle zasilanie i powrót ale jest ok jedyne co mnie zastanawia co to jest za zawór wydaje mi się ,że trójdrożny ale do końca pewien nie jestem czy to jakieś zabezpieczenie i czy to jest w dobrym miejscu i wydaje mi się że to może źle działać ale pewny nie jestem i jeszcze jedna rzecz znajomy wspominał,że jak nie mam założonych wszystkich termostatów to też może być problem wszystkie mam wymienione ale na tym jednym nie grzejącym kaloryferze nie mam, bo nie zamontowali mieli to zrobić przy okazji a teraz juz nie chcą nawet przyjść Wasze rady są bardzo przydatne więc proszę piszcie wstawiam zdjęcie jak to wygląda Zawór trojdrogowy, do zabezpieczenia najprawdopodobniej temperatury powrotu do kotła. Kwestia regulacji tego zaworu, by pompa nje gonila w piętkę w małym obiegu tylko tłoczyła też na instalację c.o., sprawdz też jak mówiłem nastawy na zaworach termostatycznych, na najdalszych grzejnikach, które nie grzeja, maksymalnie je pootwieraj. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Admo78 20.01.2016 19:09 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 20 Stycznia 2016 Zawór trojdrogowy, do zabezpieczenia najprawdopodobniej temperatury powrotu do kotła. Kwestia regulacji tego zaworu, by pompa nje gonila w piętkę w małym obiegu tylko tłoczyła też na instalację c.o., sprawdz też jak mówiłem nastawy na zaworach termostatycznych, na najdalszych grzejnikach, które nie grzeja, maksymalnie je pootwieraj. Są otwarte na Maxa Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
timon120777 20.01.2016 19:25 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 20 Stycznia 2016 to weź zakręć całkiem te które grzeją najmocniej i zobacz czy tamte rusząjeśli tak -trzeba regulować przepływy jesli nie- trzeba moim zdaniem przełożyć pompę albo sprawdzić połączenie tej nieszczęsnej nitki z resztą układu Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
jasiek11 21.01.2016 05:57 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 21 Stycznia 2016 Są otwarte na Maxa Nastawy otwarte maksymalnie czy na głowicach otwarte maksymalnie? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
jasiek11 21.01.2016 06:20 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 21 Stycznia 2016 A więc dziś wolny dzien i czas więc działam jak na razie staram sie sam bo żaden hydraulik na juz jest niedostępny w chwili obecnej uszczelniłem koronę palnika bo nie była uszczelniona założyłem izolację na rury żeby w kotłowni nie było gorąco i reguluje kaloryfery ale niestety na razie żadnego efektu nie mam dalej te dwa kaloryfery mi nie grzeją nawet przy 55 stopniach jedyne co to piec lepiej pracuje szybko uzyskuje temperaturę i ładnie podtrzymuje,spalanie na razie nie ocenię bo kombinuje juz myślałem że na tej jednej nitce zostało zrobione źle zasilanie i powrót ale jest ok jedyne co mnie zastanawia co to jest za zawór wydaje mi się ,że trójdrożny ale do końca pewien nie jestem czy to jakieś zabezpieczenie i czy to jest w dobrym miejscu i wydaje mi się że to może źle działać ale pewny nie jestem i jeszcze jedna rzecz znajomy wspominał,że jak nie mam założonych wszystkich termostatów to też może być problem wszystkie mam wymienione ale na tym jednym nie grzejącym kaloryferze nie mam, bo nie zamontowali mieli to zrobić przy okazji a teraz juz nie chcą nawet przyjść Wasze rady są bardzo przydatne więc proszę piszcie wstawiam zdjęcie jak to wygląda Ten zawor trójdrogowy też może być przyczyną częśći twoich problemòw. Nie otwiera on dużego obiegu, na instalację c.o., póki na powrocie nie ma 50 stopni. To powoduje, że najdalsze grzejniki, którym potrzeba konkretnego ciśnienia dyspozycyjnego nie grzeją. Tego typu zawory trojdrogowe mają swoją czułość i bezwładność, zawór może też być zepsuty i otwierać przy temperaturze 55 lub 60 stopni. Na dziś podregulowałbym instalację c.o. Przydlawiłbym nastawami najbliższe grzejniki, otworzyłbym najdalsze. Nie chodzi tu o dlawienie pokrętłem głowicy tylko na samym zaworze termostatycznym. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
timon120777 21.01.2016 08:37 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 21 Stycznia 2016 nie widać na zaworze siłownika wiec nie reaguje na temperaturę tylko na ustawiony przepływ co nie zmienia faktu że może dodatkowo zaburzac pracę układu Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
jasiek11 21.01.2016 10:00 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 21 Stycznia 2016 nie widać na zaworze siłownika wiec nie reaguje na temperaturę tylko na ustawiony przepływ co nie zmienia faktu że może dodatkowo zaburzac pracę układu Z tego co się dowiedziałem w tym zaworze nie ma nawet możliwości zabudowy siłownika. Można jedynie wymienić wkladkę termostatyczną na niższą temperaturę. Wtedy duży obieg szybciej by się otwierał. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Admo78 21.01.2016 10:50 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 21 Stycznia 2016 to weź zakręć całkiem te które grzeją najmocniej i zobacz czy tamte ruszą jeśli tak -trzeba regulować przepływy jesli nie- trzeba moim zdaniem przełożyć pompę albo sprawdzić połączenie tej nieszczęsnej nitki z resztą układu zakręciłem te co grzeją najmocniej i kaloryfer po 5 minutach był gorący w całości Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
timon120777 21.01.2016 20:06 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 21 Stycznia 2016 czyli instalacja wymaga regulacji przepływów - trzeba skręcić dopływ wody do tych co grzeją najmocniej i wtedy te zimne zaczną grzaćpowinien to zrobić hydraulik po wykonaniu przeróbek. regulacja przepływów to podstawa Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
mikus39 22.01.2016 11:19 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 22 Stycznia 2016 czyli instalacja wymaga regulacji przepływów - trzeba skręcić dopływ wody do tych co grzeją najmocniej i wtedy te zimne zaczną grzać powinien to zrobić hydraulik po wykonaniu przeróbek. regulacja przepływów to podstawa A takową regulację robi się zaworem 4D czy zaworami na poszczególnych nitkach? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
timon120777 22.01.2016 13:29 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 22 Stycznia 2016 zawór 4d reguluje jedynie proporcjami wymieszania wody z kotła z woda z układutu trzeba wyregulować każdy kalafior oddzielnie poprzez zmianę nastaw wstępnych na termostatach i możliwe że również skręcając na zaworach powrotnych aby zwiekszyć opór na tych , które grzeja najmocniej, sprawiając tym samym, że woda popłynie tam gdzie ma lżej czyli do tych zimnych Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
mikus39 23.01.2016 18:44 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 23 Stycznia 2016 A jakie macie nastawy na zaworach 4d? Ja mam zawór afriso i mam ustawione na mniej więcej połowę. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
krzychu34 23.01.2016 21:25 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 23 Stycznia 2016 Witam mam pytanie odnośnie ustawień pieca na ekogroszek. Kupiliśmy dom (na ta chwile nieocieplony) do remontu, wymieniliśmy instalacje c.o.(w miedzi grzejniki alu), okna (współczynnik UW 0,9). Powierzchnia parteru 100m2, poddasze nie zaadaptowane (klatka schodowa zamykana). Dom niezamieszkany od 5 lat.KOCIOŁ RETORTA DOMO ONNLINE 12-20 KW, sterownik Master 500. Problem mam z ustawieniami pieca, nie jestem pewien czy mam dobre ustawienia, czy fakt, że budynek niedogrzany może być przyczyna dużego spalania ( na dobę 25kg i więcej przy mrozach). Grzejemy CO i CWU. Aktualne ustawienia:temp. zadana 55*cz. podawania 8 sec.pauza 63 sec.dmuchawa 30%podtrzymanie 15 min.,przedmuch 30 sec.histereza 2*Piec prawie cały czas pracuje na grzaniu, na podtrzymaniu przechodzi na pare minut, po czym tem spada o 7-8* od nadanej i długi czas wzrasta do 55*.Tj mój pierwszy piec na ekogroszek wiec jestem kompletnym laikiem w tej kwestii Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
jasiek11 24.01.2016 09:20 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 24 Stycznia 2016 Witam mam pytanie odnośnie ustawień pieca na ekogroszek. Kupiliśmy dom (na ta chwile nieocieplony) do remontu, wymieniliśmy instalacje c.o.(w miedzi grzejniki alu), okna (współczynnik UW 0,9). Powierzchnia parteru 100m2, poddasze nie zaadaptowane (klatka schodowa zamykana). Dom niezamieszkany od 5 lat.KOCIOŁ RETORTA DOMO ONNLINE 12-20 KW, sterownik Master 500. Problem mam z ustawieniami pieca, nie jestem pewien czy mam dobre ustawienia, czy fakt, że budynek niedogrzany może być przyczyna dużego spalania ( na dobę 25kg i więcej przy mrozach). Grzejemy CO i CWU. Aktualne ustawienia: temp. zadana 55* cz. podawania 8 sec. pauza 63 sec. dmuchawa 30% podtrzymanie 15 min.,przedmuch 30 sec. histereza 2* Piec prawie cały czas pracuje na grzaniu, na podtrzymaniu przechodzi na pare minut, po czym tem spada o 7-8* od nadanej i długi czas wzrasta do 55*.Tj mój pierwszy piec na ekogroszek wiec jestem kompletnym laikiem w tej kwestii 25 kg przy obecnych temperaturach i niedocieplonym domu to świetny wynik. Oczywiscie zakładam, że masz te 20 stopni w środku. Jak nie masz niedopałów, żużlowych spieków, za gorącego komina, w środku kotła się nie kisi i nie smoli to trzymaj tak dalej. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Admo78 25.01.2016 11:09 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 25 Stycznia 2016 W piątek w końcu znalazłem hydraulika przyjechał od razu a więc tak po sprawdzeniu czy Ci co mi montowali instalację zrobili wszystko jak należy to w sumie zrobili dobrze lecz ta nitka z która mam problem mogła by być zrobiona lepiej więc na razie hydraulik wyregulował mi instalację i teraz wszystkie kaloryfery grzeją poprawnie nie muszę mieć na piecu 60 stopni żeby grzały wszystkiegorzej nadal ze spalanie węgla, coś mi tam poprzestawial na sterowniku piec zaczął owszem lepiej pracować robi się fajny kopczyk ale są jeszcze straszne spieki spalalem ostatnio 50 kg na dobę teraz 42 kg nadal dużo w chwili obecnej mam tak 14/40 Nadmuch bieg 5 podtrzymanie, 11 minut tak mi ustawił w piatek ja wczoraj rano zmieniłem na 13/40 i znowu doba 50 kg Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts