Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

ustawienia sterownika na ekogroszek

mack0r

Recommended Posts

• Odpowiedzi 1,5k
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

Juz druga doba a w nocy budzi mnie alarm z pieca wysoka temperatura podajnika nie wiem czym jest to spowodowane czy piec za długo odpoczywa i wtedy spala cały palnik i idzie dalej żar do ślimaka? Na chwile obecną to 4 minuty pracuje a 12 minut odpoczywa słyszałem,że piec powinien odpoczywać max 6 min ale ile w tym prawdy nie wiem

Mój non stop odpoczywa i nic się nie dzieje max temp to 35 stopni - podaj jaką temperaturę Ci sygnalizuje . Przenieś może czujnik dalej .[/QUO

Na moim sterowniku pokazuje tylko informację wysoka temperatura podajnika i nie ma napisane ile to stopni i nigdy w życiu nie spotkałem się z tym problemem

SUSPENSER

Ustawiłem piec wg Twoich sugestii. 2/10. Takiego powera to ja jeszcze nie widziałem. Mam co prawda spieki, ale piec dochodzi do zadanej w ok 5 min i na podtrzymaniu jest mu 25 za krótko. Jak ustawić teraz prawidłowo podtrzymanie?

Skoro krótko pracuje a długo odpoczywa zmniejsz mu moc - ustaw zamiast 10 to na początek 16 i zmniejsz odpowiednio dmuchawę - lepiej, żeby kocioł jak najmniej odpoczywał w podtrzymaniu.

Co do samego podtrzymania np. u siebie przy Wesołej nastawiam co 20 minut, ale jeśli wygasa Ci kocioł bo wypala się węgiel z palnika od samego ciągu kominowego daj jeszcze mniej.

Generalnie w podtrzymaniu trzeba nastawić najdłuższy czas przy którym kocioł nie wygasa.

A ja myślałem że im szybciej dochodzi do zadanej i długo stoi w podtrzymaniu to wtedy spalę mniej. Zaczynam zabawę z paleniem. To moja pierwsza zima i w ogóle palenie w piecu.Zmieniłem na 16 a nadmuch na 30, przesłona otwarta całkowicie. Ciekawe, co do przesłony wentylatora to tech zaleca całkowite otwarcie.Temperatura rośnie. Podtrzymanie 20 min, podawanie w podtrzymaniu 16s. Edytowane przez mikus39

A ja myślałem że im szybciej dochodzi do zadanej i długo stoi w podtrzymaniu to wtedy spalę mniej. Zaczynam zabawę z paleniem. To moja pierwsza zima i w ogóle palenie w piecu.Zmieniłem na 16 a nadmuch na 30, przesłona otwarta całkowicie. Ciekawe, co do przesłony wentylatora to tech zaleca całkowite otwarcie.Temperatura rośnie. Podtrzymanie 20 min, podawanie w podtrzymaniu 16s.

Duże to podawanie w podtrzymaniu - ja mam 2s tak jak w pracy.

W podtrzymaniu węgiel z wierzchu ma wygasnąć całkiem, żar ma być wewnątrz palnika bo to wystarczy, żeby kocioł się rozpalił gdy będzie trzeba.

Duże to podawanie w podtrzymaniu - ja mam 2s tak jak w pracy.

W podtrzymaniu węgiel z wierzchu ma wygasnąć całkiem, żar ma być wewnątrz palnika bo to wystarczy, żeby kocioł się rozpalił gdy będzie trzeba.

Suspenser, a udaje ci się przy obecnych temperaturach zewnetrznych utrzymać ciągłą pracę kotła?

Cześć!

Od wczoraj rozpocząłem palenie w moim kotle (to moje pierwsze doświadczenia z takim kotłem, jeszcze uczę się od czego jest co, jaki zawór do czego służy itd - całe życie mieszkałem w bloku i nie miałem pojęcia o hydraulice, nawet tej banalnej).

Posiadam sterownik Bruli v.1, hydraulik ustawił mi go zgodnie z tym co było napisane w instrukcji od kotła Skam. Dom wcześniej nie był grzani i przez noc wygrzewania ścian i podłogówki zużyłem 3-4 worki groszku.

Gdy dziś rano wszedłem do domu piec nie chodził, nie było płomienia ponieważ była uzyskana temp, którą zadałem. Dopiero gdy zadałem mu wyższą temp, piec uruchomił dmuchawę i rozpalił resztki żaru, które były w retorcie.

W jaki sposób ustawić sterownik ażeby to podtrzymanie było hmmm widoczne, tzn żeby piec zupełnie sa,m się nie wygaszał gdy osiągnie temperaturę.

Druga sprawa to spieki - węgiel jest suchy, pracuje na grupowym a popiół wygląda tak jak na zdjęciu (to chyba nie jest ten popiół z papierosa o którym gdzieś kiedyś wyczytałem na forum).

IMG-20160202-00945.jpg

Filmik z palenia oraz z ustawień sterownika: https://www.youtube.com/watch?v=JU4B8NvcW48

Proszę o pomoc

Śruba daj mu kilka dni, wygrzewasz zimny, nowy obiekt

Na grzebanie będzie czas za tydzień.

Takie spieki przy wygrzewaniu to pestka, Bietka/siema może Ci powiedzieć jaką miała gehennę na tej czarnej perle przy burnerze, haczykiem co 5godzin dźgała, bo się palnik blokował

Tutaj obrotowa głowica zrobi swoje.

Możesz jeżeli chcesz wykonac tylko delikatną korekcję na dmuchawie, odejmij z każdej mocy po 2oczka.

np. 8kW - dmuchawa 37 - daj 35

12kW - dmuchawa 41 - daj 39

16kW - dmuchawa 48 - daj 45-46

i po zmianie odczekaj chociaz 1dzień, wstaw na forum fotki lub filmik

aha, to,że nie widzisz na wierzchu żaru i płomienia nie oznacza,że palnik wygasł, żar jest pod przykryciem z popiołu, kopiec się odtworzy, gdy palnik dostanie sygnał do grzania, wówczas żar się rozdmucha i na nowo rozpali. Jak nie ma kłopotu ze zbyt dużym ciągiem kominowym i nie wypala krateru w palenisku, to żar potrafi się nawet 5h utrzymać bez problemu

Edytowane przez Jarecki79

Teraz możesz deczko skorygowac nadmuch w grupowym

Jak masz w tej chwili grupowe? 8-12kW czy 8-16kW?

zrób:

moc 8kW - daj w tej chwili 37 (może się udać zejść do jakiś 33-34)

moc 12kW - daj sobie 39 (tutaj może zejdziemy pod 36, ale to nie za jeden ruch, tylko stopniowo po chociaż 1dniu obserwacji)

Tak, to sa przypisywane moce dmuchawy (35,36,37 itd.) do mocy umownych nadanych przez producenta sterownika.

Dane moce dmuchawy przypisujesz do tego, co producent sterownika nazwał 8kW, 12kW, 16kW itd.

Na okładce instrukcji sterownika masz wstępne nastawy wyjściowe i lekko zawyżony zakres zmian nadmuchu

Właśnie wróciłem z budowy - w domu ciepło (17st), piec był wygaszony gdy zajrzałem do kotłowni więc zadałem mu temp o 0,5st wyższą i od razu się rozpalił. Nie potrafiłem sprawdzić jak jest ustawione grupowe czy 8-12 czy 8-16 (powinno być 8-12?). W programatorach pozmieniałem nadmuch jak pisałeś dla każdej mocy o 2 oczka w dół, płomień był znacznie słabszy niż wcześniej. Jutro rano zobaczę co się dzieje.

W popielniku było bardzo mało popiołu, a po wczorajszej nocy popielnik był pełny. Chyba dom lekko się nagrzał :)

Kociołek zamawiałeś trochę dawno, nie pamiętam.

Jak wiedziałem,że będzie chodził na budowie mogłem dać 8-16kw w grupowym

jak nie wiedziałem, to typowo robię 8-12kW

To co ja ustawiam wpisuję zawsze na okładce instrukcji.

Alarm wygaszenia zawsze ustawiam na tryb "tylko grzanie", aby mi w podtrzymaniu nie bruździł dziadyga jeden i niepotrzebnie alarmem nie pluł ;)

Ja podtrzymanie robię:

5sekund

co 20sekund

co 40minut czy 45minut (jak dojdziesz do wprawy, będziesz mieszkał, to przekonasz się,że i pod 90minut ustawić idzie, ale póki musisz dojechać, niech tak będzie)

oraz z ilością powtórzeń = 2

tak wypraktykowałem,że na normalnym węglu nie zgaśnie

Dzięki Panowie :) Jadę na budo, trochę popracuję i sprawdzę jak sytuacja z piecem. Sprawdzę także jakie mam ustawienia w podtrzymaniu.

Pod koniec lutego podłączę sterownik do internetu. Znalazłem wczoraj w instrukcji, że można podłączyć kartę SD do sterownika. Wygrzebałem jakąś 512mb (nie za mała?), czy mogę ją podłączyć na działającym sterowniku, tzn czy ster ją wyszuka? Czy wyłączyć ster i, podłączyć kartę i uruchomić ponownie (tylko czy wszystkie ustawienia będą zapisane?)