Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

ustawienia sterownika na ekogroszek

mack0r

Recommended Posts

Chodzi o to, aby kocioł był jak najdłużej w trybie praca, wówczas spala czysto.

Podtrzymanie jest po to, aby tylko w palniku nie zgasło. Zadziała, gdy kocioł jest daleko wyżej z mocą niż potrzeby budynku np. tryb "lato" lub gdy stosujesz czujnik pokojowy czy termostat pokojowy, on siłą rzeczy kocioł a w zasadzie jego pompę/pompy rozłączy

• Odpowiedzi 1,5k
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

Jarecki nie pisze że ma być podtrzymanie długie tylko podał jak u siebie wydłuża podawanie opału w podtrzymaniu w zależności od wypalania opału na palniku. chodzi bardziej o taki sposób dobrania dawki opału aby żar nie zszedł za nisko lub żeby nie wysypało żaru do popelnika

z drugiej strony dmuchanie tez trzeba dobrać tak aby wystarczyło i nie zgasło -zbyt częste lub zbyt długie przedmuchy mogą spowodować wzrost temperatury na kotle lub wzrost temperatury podajnika

oba stany niewskazane raczej

jak dobrze dobierzesz parametry podtrzymania to żar ani nie zejdzie w dół ani nie zostanie zrzucony do popielnika. pozostanie na tym samym poziomie i start do pracy będzie dość szybki wtedy

Jarecki podtrzymanie miałem już chyba "firmowo" ustawione tak jak napisałeś powyżej. Gdy wczoraj dałem 2 oczka niżej na dmuchawie to hmmm zauważyłem, że: kocioł spalił bardzo mało paliwa przez nockę, w domu panuje stała temperatura 17stopni i długo się utrzymuje, kocioł podczas całego dnia załączał się tylko kilka razy. Generalnie chyba wszystko jest ok :)

Panowie co z tą kartą, czy sterownik ją wykryje gdy ją podłączę czy trzeba wyłączyć sterownik, żeby podłączyć kartę? (512mb wystarczy?)

Chodzi o to, aby kocioł był jak najdłużej w trybie praca, wówczas spala czysto.

Podtrzymanie jest po to, aby tylko w palniku nie zgasło. Zadziała, gdy kocioł jest daleko wyżej z mocą niż potrzeby budynku np. tryb "lato" lub gdy stosujesz czujnik pokojowy czy termostat pokojowy, on siłą rzeczy kocioł a w zasadzie jego pompę/pompy rozłączy

Teoretycznie nawet z termostatem pokojowym i sterownikiem dwustanowym możliwe jest takie ustawienie, by kocioł dochodził cały czas do zadanej temperatury np. 22 stopni. O ile w przypadku niskich temperatur zewnetrznych kocioł cały czas pracuje bez podtrzymania (konieczny tylko reset alarmu temperatury), to gdy mamy obecne temperatury zewnętrzne, ok zera w nocy i +5 w dzień, to z nastawami nadmuchu trzeba byloby schodzić, przynajmniej u mnie, do 7-8 procent. U mnie powoduje to już wydzielanie smoły, trzeba to podnieść, skrocić od razu przerwę podawania, by nie robil sie krater, no i kocioł w konsekwencji się odstawia, bo temperatura wewnetrzna ustawiona na sterowniku została osiągnięta. Nawet w czasie ostatnich mrozów, żeby kocioł pracował cały czas, te moje nastawy musialy byc takie, że grzejniki były lekko ciepłe. Inaczej powrót do podtrzymania, grzejniki zimne i pomimo osiagniecia ustawionej temperatury, brak komfortu.

No i teraz pytanie, czy moźna tu coś z tym zrobić tzn.:

1. Ograniczyć moc palnika przez nakładki z cegiel szamotowych bądź innych np. nakładka Minertu

2. Wymienić na inny sterownik, PID

3. Palić mniej kalorycznym węglem

4. Odlączyć sterownik pokojowy, tylko co to da.

5. Wymienić kocioł (ostateczność) na dużo mniejszy, np 7 kW.

Moj kocioł to Aqua Duo Staporków 14 kW, ze sterownikiem St48, palnik Brucer (mała ekoenergia?), układ z wymiennikiem, podlogowka i grzejniki. Węgiel rosyjska mieszanka z Lublina Ekojet, nic specjalnego ale też nie ostatnia, spalanie obecne to ok. 15kg na 24h

Chalupka 150m2 z garażem, ocieplenie średnie.

Przepraszam za zbyt może oczywiste pytania ale to w zasadzie mój pierwszy sezon, choc już sporo sie dowiedzialem dzieki Timonowi i Suspenserowi.

Zacznij od tego. Dla kotła na ekogroszek w dodatku przewymiarowanego taki sterownik nie jest dobrym pomysłem.

Wiem bo w zeszłym roku próbowałem iść tą drogą - sterownik wisi i się kurzy:)

No to mam kolejne pytanie. Czy gdybym ustawił na sterowniku pokojowym temperature 30 stopni i nastawy kotła tak, by kocioł nigdy mi nie dał tych 30 stopni (czyli caly czas pracuje) to praca kotła i pomp będzie inna niź gdybym odłączył sam sterownik i zmieniał same nastawy na kotle???

jasiek11

Ciekawe czy po czasie sterownik nie dał by komunikatu temperatura nie rośnie.

Tyle że ja mam rynne a nie kolanko. Zmienia to cokolwiek w nastawach podtrzymania?

Podtrzymanie ma rozumiem być na tyle długie żeby na palniku nie wygasło, ale na tyle ustawione podawanie w trakcie podtrzymania żeby żar nie cofał się do ślimaka.

Moc trzeba ustawić tak żeby temp. na podtrzymaniu nie rosła samoczynnie.

Pogubiłem się. Palnik jest typowo miałowy i chyba takim paliwem wypadałoby go zasilać. Szkoda że kupiłem mokry i się nie zsypywał. Może zwiększyć sztucznie kąt zsypu?

jasiek11

Jak na kotle ustawisz za niską temperaturę to sobie dopiero narobisz bałaganu:) Nie wiem jak Twój sterownik ale u mnie po załączeniu regulatora pokojowego mogę regulować częstotliwość i czas załączania pomp.

Jak masz termostaty na grzejnikach to odłącz ten regulator pokojowy.

Edytowane przez grzech25

Nie wydaje mi się by to coś dało . Mam w domu termostaty - ba nawet elektroniczne. Ze względu na ferie i dzieciaki w domu przesunąłem dzień na sterowniku z godz 13 na godz . 7 rano - czyli 6 h dłużej sterownik utrzymuje temp dzienną ( 2 stopnie więcej od nocnej czyli 22,5 C) - efekt ponad 2kg dziennie większe spalanie - niby nie dużo ale jakby chodził non stop pewnie paliłby więcej o 5 kg .

jasiek11

Jak na kotle ustawisz za niską temperaturę to sobie dopiero narobisz bałaganu:) Nie wiem jak Twój sterownik ale u mnie po załączeniu regulatora pokojowego mogę regulować częstotliwość i czas załączania pomp.

Mowiac o balaganie masz na myśli ochronę powrotu? Tak, to ważne, choc podobno w nowszych konstrukcjach nie jest to tak istotne.

U siebie nie mogę regulować pompami, no chyba, że z poziomu serwisu, do ktorego nie mam dostępu.

jasiek11

Ciekawe czy po czasie sterownik nie dał by komunikatu temperatura nie rośnie.

Tyle że ja mam rynne a nie kolanko. Zmienia to cokolwiek w nastawach podtrzymania?

Podtrzymanie ma rozumiem być na tyle długie żeby na palniku nie wygasło, ale na tyle ustawione podawanie w trakcie podtrzymania żeby żar nie cofał się do ślimaka.

Moc trzeba ustawić tak żeby temp. na podtrzymaniu nie rosła samoczynnie.

Pogubiłem się. Palnik jest typowo miałowy i chyba takim paliwem wypadałoby go zasilać. Szkoda że kupiłem mokry i się nie zsypywał. Może zwiększyć sztucznie kąt zsypu?

Taki komunikat się pojawi, kociol sie wylaczy, chyba, że go zresetujesz lub sztucznie doprowadzisz do osiagniecia parametrow. Pewnie można to też wyłączyć, wchodzac w oprogramowanie sterownika. Jeśli dojdziesz do pracy ciąglej to sprawa podtrzymania jest mało istotna. Generalnie chodzi o to, żeby nie wygasło i po podjeciu pracy nie bylo krateru. Oczywiscie przy odpowiednio długim czasie przerwy podtrzymania, nie ma mowy o niekontrolowanym wzroscie temperatury na kotle.

Witam

mam taki mały problem, chyba z racji iż się ociepliło i nie grzeje już CWU nie dopala mi się ekogroszek, jak były mrozy i grzałem cwu ładnie się dopalał

mam : sterownik ST-480

czas podawania 27 sek

przerwa podawania 60 sek

praca podtrzymania 20 sek

przerwa potrzymania 30 minut

co najlepiej zmniejszyć by nie przewalał ekogroszku ? i ile ?

Witam

mam taki mały problem, chyba z racji iż się ociepliło i nie grzeje już CWU nie dopala mi się ekogroszek, jak były mrozy i grzałem cwu ładnie się dopalał

czas podawania 27 sek

przerwa podawania 60 sek

Witam czas podawania mocno w dół czyli skracamy z 27 s na 8 s obserwacja po 2 godzinach korekta albo w górę albo w dół o 2 sek.

Witam

czas podawania 27 sek

przerwa podawania 60 sek

Jeśli kocioł co jakis czas przechodzi w tryb podtrzymania może tu przewęglać. Podobnie jak podczas pracy, skrocić czas podawania i/lub zwiększyć czas przerwy. Do tego korekta nadmuchu w czasie podtrzymania.

Witam,

po kilku dniach prób ustawień mój problem jest nadal nie rozwiązany. Tak to wygląda w piecu:

WP_20160205_12_52_56_Pro.jpg

A tak na wykresie:

wykres.jpg

Ustawienia:

czopuch otwarty na max

zasłona przy dmuchawie w połowie

zadana temperatura 57C

histereza 2C

czas podawania 10sek

czas przerwy w podawaniu 60sek

moc dmuchawy 28%

Sterownik to Master500

Dom 80m2 ocieplony + pomieszczenie gospodarcze 25m2 nie ocieplone praktycznie. Przy aktualnej temperaturze 30kg na dobę nie starcza ;/

Witam,

po kilku dniach prób ustawień mój problem jest nadal nie rozwiązany

Dom 80m2 ocieplony + pomieszczenie gospodarcze 25m2 nie ocieplone praktycznie. Przy aktualnej temperaturze 30kg na dobę nie starcza ;/

Szczerze mówiąc na rynku jest mnóstwo sterowników dla kotłów. Większość to najprostsze sterowniki dwustanowe z mnóstwem ustawień które nie nadają się dla początkującego użytkownia a co najwyżej dla jakiś zapaleńców i to z bardzo dużą wiedzą ...

Tak naprawdę jest tylko kilka sterowników prostych z którymi poradzi sobie początkujący użytkownik i które są na tyle inteligentne że sporo błędów wymieniają ...

Osobiście wywalił bym ten sterownik i wymienił na np.

Ognik PID , Talos lub Skorpion albo SPP.

Bo jak dla mnie szkoda czasu i nerwów i pieniedzy jakie wywalasz kominem ...