sambo 05.02.2016 13:10 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 5 Lutego 2016 po zmianie 2-3 h obserwacji starczą ? I czy max przerwa będzie objawiać się tym że nie dojdzie do zadanej ? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
timon120777 05.02.2016 13:26 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 5 Lutego 2016 dokładnie jak piszesz - jak przestanie osiągac zadaną trzeba zrobić krok w tył i podnieść nadmuch Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
grzech25 06.02.2016 10:33 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 6 Lutego 2016 Szczerze mówiąc na rynku jest mnóstwo sterowników dla kotłów. Większość to najprostsze sterowniki dwustanowe z mnóstwem ustawień które nie nadają się dla początkującego użytkownia a co najwyżej dla jakiś zapaleńców i to z bardzo dużą wiedzą ... Tak naprawdę jest tylko kilka sterowników prostych z którymi poradzi sobie początkujący użytkownik i które są na tyle inteligentne że sporo błędów wymieniają ... Osobiście wywalił bym ten sterownik i wymienił na np. Ognik PID , Talos lub Skorpion albo SPP. Bo jak dla mnie szkoda czasu i nerwów i pieniedzy jakie wywalasz kominem ... No ale co jest złego, w sterowniku Master 500? Nie wydaje mi się, że on jest winowajcą takiego spalania u kol sambo. Mam taki sam sterownik, domu 120m i przy tej aurze za oknem worek bartexu wystarcza mi na 2 dni - w domu 21st. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
sruba014 06.02.2016 12:36 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 6 Lutego 2016 Cześć! Po 2 dniach i nocach temperatura w domu chyba się ustabilizowała popiołu tyle (foto) spieki chyba nada są, ale jak pisał Jarecki czekam 2 tygodnie aż się chałupa wygrzeje. Zastała mnie sytuacja gdzie używając programatora pokojowego miałem nastawioną tempę dzienną 17,5 a nocną 16. Po wejściu do domu było 14,3-nie wiem dlaczego. Dopiero gdy zmniejszyłem temperaturę na przyldze (pompa ładująca sprzęgło ) na 35 (foto) i podwyższyłem temp dzienną i nocną o 1 stopień - dopiero wtedy piec zaczął się rozkręcać i temp w domu powoli zaczęła rosnąć. Czego to może być wina, że temperatura w domu nie była taka jak była nastawiona w sterowniku? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
sambo 06.02.2016 12:44 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 6 Lutego 2016 @grzech25 Mógłbyś podać nastawy bo akurat też palę bartex'em ? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
kobra64 06.02.2016 21:35 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 6 Lutego 2016 Cześć! Po 2 dniach i nocach temperatura w domu chyba się ustabilizowała popiołu tyle (foto) [ATTACH=CONFIG]345944[/ATTACH] spieki chyba nada są, ale jak pisał Jarecki czekam 2 tygodnie aż się chałupa wygrzeje. Zastała mnie sytuacja gdzie używając programatora pokojowego miałem nastawioną tempę dzienną 17,5 a nocną 16. Po wejściu do domu było 14,3-nie wiem dlaczego. Dopiero gdy zmniejszyłem temperaturę na przyldze (pompa ładująca sprzęgło ) na 35 (foto) [ATTACH=CONFIG]345945[/ATTACH] i podwyższyłem temp dzienną i nocną o 1 stopień - dopiero wtedy piec zaczął się rozkręcać i temp w domu powoli zaczęła rosnąć. Czego to może być wina, że temperatura w domu nie była taka jak była nastawiona w sterowniku? Nie jestem do końca pewny ( bo za mało informacji podajesz ), ale wydaje mi się że na tej przyldze ustawia się temperaturę startu pompy ładującej sprzęgło. Więc jeżeli była ustawiona jakoś wysoko, to ta pompa startowała późno i wyłączała się szybko po rozrzuceniu wody i spadku poniżej temperatury załączenia. Pompy zasilające CO nie miały więc skąd brać ciepłej wody. Kiedy obniżyłeś temperaturę, start pompy sprzęgła jest wcześniej i wyłącza się ona rzadziej - bo rzadziej spada temperatura poniżej tych 35 stopni. Pompy zasilające instalację mają skąd wziąć ciepłą wodę, instalacja grzeje. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
grzech25 07.02.2016 08:08 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 7 Lutego 2016 @grzech25 Mógłbyś podać nastawy bo akurat też palę bartex'em ? 4/50 i 25% wiatru - przerwa 20min Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
grzech25 07.02.2016 08:08 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 7 Lutego 2016 @grzech25 Mógłbyś podać nastawy bo akurat też palę bartex'em ? 4/50 i 25% wiatru - przerwa 20min Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
sruba014 07.02.2016 08:34 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 7 Lutego 2016 Nie jestem do końca pewny ( bo za mało informacji podajesz ), ale wydaje mi się że na tej przyldze ustawia się temperaturę startu pompy ładującej sprzęgło. Więc jeżeli była ustawiona jakoś wysoko, to ta pompa startowała późno i wyłączała się szybko po rozrzuceniu wody i spadku poniżej temperatury załączenia. Pompy zasilające CO nie miały więc skąd brać ciepłej wody. Kiedy obniżyłeś temperaturę, start pompy sprzęgła jest wcześniej i wyłącza się ona rzadziej - bo rzadziej spada temperatura poniżej tych 35 stopni. Pompy zasilające instalację mają skąd wziąć ciepłą wodę, instalacja grzeje. Kobra jak dobrze, że piszesz! Już wcześniej pisałem o tym w 2 postach ale jeszcze raz oficjalnie bardzo bardzo dziękuję za pomoc przy złożeniu kotłowni!! To głównie dzięki Tobie udało się wszystko poskładać!! To co piszesz ma sens. Chciałem odłączyć 3 pompy pod 1 wejście do sterownika jednak Pan z firmy produkującej sterowniki bruli odradził to rozwiązanie - powiedział, że 2 jeszcze ujdzie ale 3 to może być zbyt dużo. Rozumiem, że zmniejszyć temp na przyldze do minimum? np 30 stopni? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
sambo 07.02.2016 10:13 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 7 Lutego 2016 @grzech25 klapa przy dmuchawie na max otwarta ? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
grzech25 07.02.2016 14:53 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 7 Lutego 2016 @grzech25 klapa przy dmuchawie na max otwarta ? Tak, jak również czopuch. Tego raczej nie powinno się ruszać. Zmierz temp na czopuchu - może tamtędy Ci ciepło wywiewa? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
sambo 07.02.2016 15:21 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 7 Lutego 2016 @grzech25 Ile średnio powinno być ? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
grzech25 08.02.2016 07:10 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 8 Lutego 2016 @grzech25 Ile średnio powinno być ? Nie dam se ręki w czopuch wsadzić ale chyba max 200st. Może niech bardziej doświadczeni się wypowiedzą. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
andrre 10.02.2016 12:40 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 10 Lutego 2016 Witam, piec na ekogroszek posiadam od 3 miesięcy i jak wiadomo potrzeba czasu na ustawienie pieca pod własne potrzeby.W tej chwili piec pracuje na następujących ustawieniach: W pracy:Czas pracy podajnika: 9 s.Przerwa podawania: 50 sMoc dmuchawy: 85% W podtrzymaniu:Czas pracy podajnika: 8 sPrzerwa: 20 minMoc dmuchawy: 85% Temperatura zadana: 51 st.Pompka pracuje na II bieguKlapka wentylatora: odsłonięta w całości Dom 100 mkw + poddasze użytkowe 75 mkw, nieocieplony, stare budownictwo, okna wymienione. Temperatura jaka utrzymuje się wewnątrz przez całą dobę: 22 st.Zużycie ekogroszku na poziomie: 25-30 kg na dobę. Popiół - sporo spieków Zastanawia mnie ustawienie wentylatora bo większość osób podaje wartości 20-30%. U siebie ma 85% w pracy i podtrzymaniu. Nie za dużo? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
robin60 10.02.2016 16:45 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 10 Lutego 2016 @andreNie podajesz kilku istotnych parametrów jaka moc pieca palnik?zrób tak podnieś temp, zadana pieca do 58-60 stczas podawania tryb praca 7/50 moc dmuchawy 27 -28%przerwa w podtrzymaniu 7/15 minut obserwuj palnik po ustawieniach podczas pracy żar 1 cm nad retortą ------///------------------------------------------------podtrzymania jeżeli żar schodzi w dół retorty podnieś w górę czas o 2 s. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
sruba014 19.02.2016 17:31 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 19 Lutego 2016 Cześć Panowie! Mam zapytanie odnośnie ustawienia czujnika powrotu. Obecnie mam go podpiętego w tym miejscu (oznaczone białą strzałką) Czy nie powinien on być podpięty na powrocie z podłogówki? na jednej z tych rur? Jeszcze mam pytanie odnośnie ustawienia pomp podłogowych tzn 1 pompa obsługuje 2 rozdzielacze na poddaszu i jest ustawiona na 4 a druga obsługuje parter i jest ustawiona na 2 Nie mam tych instrukcji od pomp i nie bardzo wiem czy jest to prawidłowe ustawienie. Może macie podobne pompy i wiecie jak to wycyrklować? Co do wygrzewania domu i spalania ekogroszku - chyba wszystko już się unormowało. Zmniejszyłem nadmuch na sterowniku i całkiem dobrze się już wszystko spala. w domu temp 18, pewnie podwyższę jak tylko się wprowadzimy. A tak wygląda popiół nie wiem dokładnie jakie jest spalanie bo nie mogę tej opcji znaleźć w brulim, ale gdy podłączę go już do neta wtedy chyba będzie łatwiej takie dane odczytać Generalnie jestem cholernie zadowolony z wyboru ekogroszku jako ogrzewania Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
karoka65 19.02.2016 17:40 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 19 Lutego 2016 To co piszesz ma sens. Chciałem odłączyć 3 pompy pod 1 wejście do sterownika jednak Pan z firmy produkującej sterowniki bruli odradził to rozwiązanie - powiedział, że 2 jeszcze ujdzie ale 3 to może być zbyt dużo. jeśli masz starszego Bruli do dyspozycji jest 3 gniazda pomp, w wersji 3.5 masz już 4 gniazda, dlaczego ich nie wykorzystać ? Jeśli suma mocy tych trzech pomp nie przekroczy 150W możesz wpiąć 3 pod jedno, jeśli tak chciałeś mogłeś zamówić sterownik ze wzmocnionym gniazdem do 400W. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
sruba014 19.02.2016 18:51 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 19 Lutego 2016 Zostawię chyba jak jest tzn pompa ładująca sprzęgło będzie na przyldze... A czy mógłbyś odpowiedzieć na powyższe zapytania (o ile potrafisz mi w rej kwestii pomóc) Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
karoka65 19.02.2016 18:58 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 19 Lutego 2016 Śruba serwisuję i sprzedaję te sterowniki chyba od 5-ciu lat.A tak z ciekawości to gdzie kupiłeś Skama ? bo chyba do mnie też pisałeś o ile pamiętam ? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
sruba014 19.02.2016 19:00 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 19 Lutego 2016 Bezpośrednio u producenta czyli chyba od Jareckiego o ile się nie mylę. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts