Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

ustawienia sterownika na ekogroszek

mack0r

Recommended Posts

• Odpowiedzi 1,5k
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

Szczerze mówiąc na rynku jest mnóstwo sterowników dla kotłów. Większość to najprostsze sterowniki dwustanowe z mnóstwem ustawień które nie nadają się dla początkującego użytkownia a co najwyżej dla jakiś zapaleńców i to z bardzo dużą wiedzą ...

Tak naprawdę jest tylko kilka sterowników prostych z którymi poradzi sobie początkujący użytkownik i które są na tyle inteligentne że sporo błędów wymieniają ...

Osobiście wywalił bym ten sterownik i wymienił na np.

Ognik PID , Talos lub Skorpion albo SPP.

Bo jak dla mnie szkoda czasu i nerwów i pieniedzy jakie wywalasz kominem ...

No ale co jest złego, w sterowniku Master 500? Nie wydaje mi się, że on jest winowajcą takiego spalania u kol sambo. Mam taki sam sterownik, domu 120m i przy tej aurze za oknem worek bartexu wystarcza mi na 2 dni - w domu 21st.

Cześć! Po 2 dniach i nocach temperatura w domu chyba się ustabilizowała popiołu tyle (foto) IMG-20160206-00970.jpg spieki chyba nada są, ale jak pisał Jarecki czekam 2 tygodnie aż się chałupa wygrzeje.

Zastała mnie sytuacja gdzie używając programatora pokojowego miałem nastawioną tempę dzienną 17,5 a nocną 16. Po wejściu do domu było 14,3-nie wiem dlaczego.

Dopiero gdy zmniejszyłem temperaturę na przyldze (pompa ładująca sprzęgło ) na 35 (foto) IMG-20160206-00973.jpg i podwyższyłem temp dzienną i nocną o 1 stopień - dopiero wtedy piec zaczął się rozkręcać i temp w domu powoli zaczęła rosnąć.

Czego to może być wina, że temperatura w domu nie była taka jak była nastawiona w sterowniku?

Cześć! Po 2 dniach i nocach temperatura w domu chyba się ustabilizowała popiołu tyle (foto) [ATTACH=CONFIG]345944[/ATTACH] spieki chyba nada są, ale jak pisał Jarecki czekam 2 tygodnie aż się chałupa wygrzeje.

Zastała mnie sytuacja gdzie używając programatora pokojowego miałem nastawioną tempę dzienną 17,5 a nocną 16. Po wejściu do domu było 14,3-nie wiem dlaczego.

Dopiero gdy zmniejszyłem temperaturę na przyldze (pompa ładująca sprzęgło ) na 35 (foto) [ATTACH=CONFIG]345945[/ATTACH] i podwyższyłem temp dzienną i nocną o 1 stopień - dopiero wtedy piec zaczął się rozkręcać i temp w domu powoli zaczęła rosnąć.

Czego to może być wina, że temperatura w domu nie była taka jak była nastawiona w sterowniku?

Nie jestem do końca pewny ( bo za mało informacji podajesz ), ale wydaje mi się że na tej przyldze ustawia się temperaturę startu pompy ładującej sprzęgło. Więc jeżeli była ustawiona jakoś wysoko, to ta pompa startowała późno i wyłączała się szybko po rozrzuceniu wody i spadku poniżej temperatury załączenia. Pompy zasilające CO nie miały więc skąd brać ciepłej wody. Kiedy obniżyłeś temperaturę, start pompy sprzęgła jest wcześniej i wyłącza się ona rzadziej - bo rzadziej spada temperatura poniżej tych 35 stopni. Pompy zasilające instalację mają skąd wziąć ciepłą wodę, instalacja grzeje.

Nie jestem do końca pewny ( bo za mało informacji podajesz ), ale wydaje mi się że na tej przyldze ustawia się temperaturę startu pompy ładującej sprzęgło. Więc jeżeli była ustawiona jakoś wysoko, to ta pompa startowała późno i wyłączała się szybko po rozrzuceniu wody i spadku poniżej temperatury załączenia. Pompy zasilające CO nie miały więc skąd brać ciepłej wody. Kiedy obniżyłeś temperaturę, start pompy sprzęgła jest wcześniej i wyłącza się ona rzadziej - bo rzadziej spada temperatura poniżej tych 35 stopni. Pompy zasilające instalację mają skąd wziąć ciepłą wodę, instalacja grzeje.

Kobra jak dobrze, że piszesz! Już wcześniej pisałem o tym w 2 postach ale jeszcze raz oficjalnie bardzo bardzo dziękuję za pomoc przy złożeniu kotłowni!! To głównie dzięki Tobie udało się wszystko poskładać!!

To co piszesz ma sens. Chciałem odłączyć 3 pompy pod 1 wejście do sterownika jednak Pan z firmy produkującej sterowniki bruli odradził to rozwiązanie - powiedział, że 2 jeszcze ujdzie ale 3 to może być zbyt dużo.

Rozumiem, że zmniejszyć temp na przyldze do minimum? np 30 stopni?

Witam, piec na ekogroszek posiadam od 3 miesięcy i jak wiadomo potrzeba czasu na ustawienie pieca pod własne potrzeby.

W tej chwili piec pracuje na następujących ustawieniach:

W pracy:

Czas pracy podajnika: 9 s.

Przerwa podawania: 50 s

Moc dmuchawy: 85%

W podtrzymaniu:

Czas pracy podajnika: 8 s

Przerwa: 20 min

Moc dmuchawy: 85%

Temperatura zadana: 51 st.

Pompka pracuje na II biegu

Klapka wentylatora: odsłonięta w całości

Dom 100 mkw + poddasze użytkowe 75 mkw, nieocieplony, stare budownictwo, okna wymienione. Temperatura jaka utrzymuje się wewnątrz przez całą dobę: 22 st.

Zużycie ekogroszku na poziomie: 25-30 kg na dobę.

Popiół - sporo spieków

Zastanawia mnie ustawienie wentylatora bo większość osób podaje wartości 20-30%. U siebie ma 85% w pracy i podtrzymaniu. Nie za dużo?

@andre

Nie podajesz kilku istotnych parametrów jaka moc pieca palnik?

zrób tak podnieś temp, zadana pieca do 58-60 st

czas podawania tryb praca 7/50 moc dmuchawy 27 -28%

przerwa w podtrzymaniu 7/15 minut

obserwuj palnik po ustawieniach podczas pracy żar 1 cm nad retortą

------///------------------------------------------------podtrzymania jeżeli żar schodzi w dół retorty podnieś w górę czas o 2 s.

• 2 weeks później...

Cześć Panowie! Mam zapytanie odnośnie ustawienia czujnika powrotu. Obecnie mam go podpiętego w tym miejscu (oznaczone białą strzałką) 5.jpg Czy nie powinien on być podpięty na powrocie z podłogówki? na jednej z tych rur? 4.jpg

Jeszcze mam pytanie odnośnie ustawienia pomp podłogowych tzn 1 pompa obsługuje 2 rozdzielacze na poddaszu i jest ustawiona na 4 a druga obsługuje parter i jest ustawiona na 2 3.jpg Nie mam tych instrukcji od pomp i nie bardzo wiem czy jest to prawidłowe ustawienie. Może macie podobne pompy i wiecie jak to wycyrklować?

Co do wygrzewania domu i spalania ekogroszku - chyba wszystko już się unormowało. Zmniejszyłem nadmuch na sterowniku i całkiem dobrze się już wszystko spala. w domu temp 18, pewnie podwyższę jak tylko się wprowadzimy. A tak wygląda popiół 2.jpg nie wiem dokładnie jakie jest spalanie bo nie mogę tej opcji znaleźć w brulim, ale gdy podłączę go już do neta wtedy chyba będzie łatwiej takie dane odczytać :)

Generalnie jestem cholernie zadowolony z wyboru ekogroszku jako ogrzewania :)

To co piszesz ma sens. Chciałem odłączyć 3 pompy pod 1 wejście do sterownika jednak Pan z firmy produkującej sterowniki bruli odradził to rozwiązanie - powiedział, że 2 jeszcze ujdzie ale 3 to może być zbyt dużo.

jeśli masz starszego Bruli do dyspozycji jest 3 gniazda pomp, w wersji 3.5 masz już 4 gniazda, dlaczego ich nie wykorzystać ?

Jeśli suma mocy tych trzech pomp nie przekroczy 150W możesz wpiąć 3 pod jedno, jeśli tak chciałeś mogłeś zamówić sterownik ze wzmocnionym gniazdem do 400W.