Muzzy1974 28.02.2016 10:38 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 28 Lutego 2016 Witam. Od dwóch tygodni walczę z ustawieniami. Kupiłem dom w pakiecie z kotłem Hef Multi Mat 25Kw i sterownikiem Compit R520 Guige. Aktualne ustawienia:- podawanie 18 sek- przerwa między podaniami 65 sek- wentylator 65%Spalanie ok. 35 kg na dobę. Piec długo nagrzewa do zadanej temp 57 stopni. Ogrzewam 2 pietra 150m2 w tym ok 50m2 podłogówki. Dom ocieplony, okna pvc. Temperatura w pokojach ok 22-23 stopni. Czy 35kg/doba jest ok czy za dużo? Martwi mnie czas pracy. Grzanie trwa ok 25 minut a w podtrzymaniu ok 10 minut i temperatura spada. Histerezę mam ustawioną na +-2. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
SUSPENSER 29.02.2016 13:18 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 29 Lutego 2016 To zależy jakim palisz węglem bo mają od 17 do 29,5 MJ/kg Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
pawelo_pl 01.03.2016 09:26 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 1 Marca 2016 Czy 35kg/doba jest ok czy za dużo? Martwi mnie czas pracy. Grzanie trwa ok 25 minut a w podtrzymaniu ok 10 minut i temperatura spada. Histerezę mam ustawioną na +-2. 35 kg to dużo ja mam większy dom i mieszczę się w 15 kg . Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
wayne2mike 01.03.2016 09:58 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 1 Marca 2016 kolega Muzzy1974 w innym wątku pisał że pali pieklorz 29MJmożesz podesłać jeszcze kilka zdjęć jak dokladnie spala Ci się ten pieklorz Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Muzzy1974 01.03.2016 14:30 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 1 Marca 2016 kolega Muzzy1974 w innym wątku pisał że pali pieklorz 29MJ możesz podesłać jeszcze kilka zdjęć jak dokladnie spala Ci się ten pieklorz Spala się idealnie na popiół od papierosa. Po tygodniu wyjąłem 5l wiadro popiołu. Cena Pieklorza w mojej okolicy jest powalająca 900zł za tonę Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
wayne2mike 01.03.2016 16:12 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 1 Marca 2016 Temperatura w domu ok. 22st z termostatami na grzejnikach. Im skracam czas podawania i wydłużam przerwę kocioł potrzebuje 45 minut do osiągnięcia zadanej temperatury lub zamiast grzać temperatura spada. Doszedłem do 25 kg na dobę przy ustawieniach 16 sek podawanie, 54 sek przerwa nadmuch na 65% ale i tak długi jest czas do osiągnięcia temperatury przeniosłem to z innego wątku o ile spada temp od zadanej?? juz masz 25kg na dobe, efekty są ale jeszcze cos trzeba zakombinować Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Muzzy1974 02.03.2016 17:24 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 2 Marca 2016 przeniosłem to z innego wątku o ile spada temp od zadanej?? juz masz 25kg na dobe, efekty są ale jeszcze cos trzeba zakombinować Histerezę kotła mam na 2 stopnie. Piec ustawiony na 58 stopni. Najmniej mogę ustawić 56 stopni. Poniżej wchodzi w tryb letni. Ustawienie fabryczne temp to 60st. z możliwością zejścia o 5st. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
waga362 05.03.2016 15:42 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 5 Marca 2016 Witam.Mam kocioł 19KW ze sterownikiem Tigra. To mój pierwszy sezon z ekogroszkiem i przy dodatnich temperaturach na dworze zużywał ok. 50 kg paliwa. Poczytałam trochę w internecie i okazało się że temperatura minimalna co powinna być ustawiona na co najmniej 55 (do tej pory było ustawione na 44). Może ktoś mógłby podpowiedzieć mi jak optymalnie ustawić to ustrojstwo:) Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
robin60 05.03.2016 17:28 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 5 Marca 2016 Witam. Mam kocioł 19KW ze sterownikiem Tigra. To mój pierwszy sezon z ekogroszkiem i przy dodatnich temperaturach na dworze zużywał ok. 50 kg paliwa. Poczytałam trochę w internecie i okazało się że temperatura minimalna co powinna być ustawiona na co najmniej 55 (do tej pory było ustawione na 44). Może ktoś mógłby podpowiedzieć mi jak optymalnie ustawić to ustrojstwo:) Toż to prawdziwy smok. Napisz i sprecyzuj swój post jaki piec , palnik , pow, ogrzewania jaki węgiel. Jaka instalacja i tak dalej a na pewno otrzymasz odpowiedź. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
waga362 05.03.2016 17:42 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 5 Marca 2016 Piec z Pleszewa, palnik retortowy jeśli się nie mylę, powierzchnia ogrzewana to 150m, instalacja w miedzi a paliwo to czy polski eko czy Ledvicki zachowuje podobne zużycie, tylko na polskim szybciej osiąga zadaną temperaturę Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
robin60 07.03.2016 08:22 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 7 Marca 2016 Dalej nie podałeś pewnych parametrów nastawień spalania Wobec tego od czegoś trzeba zacząć: Temp, zad pieca 60 histeryza 2 Podawanie 7/50 nadmuch 28-30 % przerwa 7/15 minut przedmuch 30 s A jakiś zawór np. czterodrożny ta instalacja posiada Sterowanie temp z pieca czy jakiś czujnik w domu który rozłącza pompę CW też się grzeje jak ustawione pompy Lecz myślę że teraz przy tych temperaturach to już nic się nie da dokładnie zoptymalizować. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Muzzy1974 15.03.2016 14:04 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 15 Marca 2016 (edytowane) Witam kolegów po przerwie. Zorientowałem się trochę w mojej instalacji c.o. jak wspomniałem mam ok 30m2 podłogówki i 7 grzejników łacznie z poddaszem. Nie mam zaworu mieszającego 3d ani 4d, sterownika pokojowego tylko w grzejnikach termostaty. Podłogówka ma swoją pompę podpiętą do termostatu który jest ustawiony na 38 stopni. Dodatkowo jest zrobiony tzw bypass z powrotem. Pompa c.o. chodzi na 2 biegu (ma 3). Do ogrzania jest ok 140m2 mieszkania + 15m2 piwnicy (pralnia). Piec wyczyszczony o ostatni wynik spalania to ok 40kg na dobę przy ustawieniach 13 sekund podawanie 62 sekundy pauza. Wentyl na 55%. Osiągnięcie zadanej temperatury zajmuje czasem ponad godzinę a nawet 2h. Piec jest ustawiony na 58 stopni- minimum jakie można uatawić to 56 stopni. Producent nie przewidział niższych temperatur. Rozkładam bezradnie ręce bo od miesiąca walczę z ustawieniami. Spaliłem 1 tonę w miesiąc. Macie jakieś rady oprócz tej że mam zmienić kocioł? Tyle ze on ma 5 lat to mógłby pośmigać jeszcze. Dla tych co czytaja moje wypociny pierwszy raz wspomnę że kocioł to Hef Multi Mat 25KW sterownik Compit r520 guige Edytowane 15 Marca 2016 przez Muzzy1974 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
jasiek11 17.03.2016 12:22 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 17 Marca 2016 Witam kolegów po przerwie. Zorientowałem się trochę w mojej instalacji c.o. jak wspomniałem mam.... Jak pamiętam palisz też dobrym jakosciowo groszkiem i masz dobry popiół. Jedyne co mi przychodzi do glowy to puszczanie sporej ilosci ciepla w komin lub to, że twój dom potrzebuje sporej ilości ciepla. Tylko jeśli teraz bierze 40 kg na dobę to co będzie przy -20 stopniach. Samymi ustawieniami, jak mi się wydaje, niewiele można tu już poradzić. Sterownik pokojowy móglby ewentualnie trochę pomóc ale nie zmniejszy apetytu kotła o 50%. Mam podobny powierzchniowo dom, palę gorszym ekogroszkiem i spalam 18 kg na dobe, przy 22 stopniach wewnątrz. I tak uważam, że trochę za dużo. Może pojawi się Timon, chlop ma doświadczenie i coś doradzi. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
jasiek11 17.03.2016 12:26 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 17 Marca 2016 Muzzy1974 Teraz przeczytalem, że doszedłeś już wcześniej do 25kg na dobę. Co się stało, że podskoczyło do 40 kg??? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
jasiek11 17.03.2016 12:42 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 17 Marca 2016 Muzzy1974"Temperatura w domu ok. 22st z termostatami na grzejnikach. Im skracam czas podawania i wydłużam przerwę kocioł potrzebuje 45 minut do osiągnięcia zadanej temperatury lub zamiast grzać temperatura spada. Doszedłem do 25 kg na dobę przy ustawieniach 16 sek podawanie, 54 sek przerwa nadmuch na 65% ale i tak długi jest czas do osiągnięcia temperatury" Teraz podajesz mniej paliwa w cyklu ale za to kocioł dlużej pracuje by osiągnąć temperaturę zadaną. W takim razie wróć do poprzednich ustawień. Byc może u ciebie sprawdza się praca w trybie - szybsze dojście do zadanej i odstawienie kotła. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
pawelo_pl 18.03.2016 06:46 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 18 Marca 2016 Witam kolegów po przerwie..... Nie napiszę Ci co masz zrobić by mniej spalać , napiszę Ci co ja zrobiłem by w domu 240m2 spalać 11kg/dobę ( wczorajszy wynik). 1. Wymieniłem sterownik na SPP 2.Założyłem termostat pokojowy - też SPP 3.Kupiłem od @Minertu nakładkę na palnik która zmniejszyła mi komorę spalania ( palnik Brucera) 4. Mam elektroniczne termostaty na grzejnikach 5. Kupuje drogi groszek - Iskra Wesoła po 900 zł od pewnego dostawcy Mam zamontowany zawór 3D ( ze względu na kominek) i 4D - trochę podłogówki w łazienkach i WC , W domu w dzień 22,5 C w nocy zniżka o 2 stopnie ale cykliczny tryb pracy pompy CO powoduje że w nocy nigdy nie spada poniżej 21 C. Spalanie MAX jakie zanotowałem przy dużych mrozach to 21 kg . Normalnie oscyluje miedzy 10kg ~ 16 kg . Jestem palaczem od 8 lat - doświadczenie też robi swoje ..... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Muzzy1974 18.03.2016 17:39 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 18 Marca 2016 Koledzy. Był u mnie instalator- polecony i dobry fachowiec. Okazało sie że jest kilka błedów w instalacji a poza tym kotły hef to paliwożerne bestie. Potrzebują sporej dawki na osiągnięcie zadanej temperatury. Ustawiłem 14/56 i przez sugestię zmniejszyłem obroty pompy na 1 bieg. Piec dochodzi do zadanej temperatury w 15 minut i odstawia się na 20 minut przy takiej pogodzie jak jest czyli w okolicach 4st. Poczekam aż zejdzie węgiel z zasobnika i wymierzę mu 25 kg. Na oko już widzę że powinno wystarczyć. Napiszę wam co i jak. Kolego Pawelo.pl na dzień dzisiejszy jak dla mnie to spora inwestycja bo pewnie kolo 10.000 pln się zakręci to o czym pisałeś? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
pawelo_pl 20.03.2016 08:03 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 20 Marca 2016 . Kolego Pawelo.pl na dzień dzisiejszy jak dla mnie to spora inwestycja bo pewnie kolo 10.000 pln się zakręci to o czym pisałeś? No co Ty SPP + Panel PPX 550zł , nakładka na palnik 370 zł , zawory miałem zamontowane wcześniej , ale są ręczne więc i tańsze około 1000 zł , termostaty elektroniczne to moja fanaberia beż nich można się obejść. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
jasiek11 20.03.2016 19:41 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 20 Marca 2016 No co Ty SPP + Panel PPX 550zł , nakładka na palnik 370 zł , zawory miałem zamontowane wcześniej , ale są ręczne więc i tańsze około 1000 zł , termostaty elektroniczne to moja fanaberia beż nich można się obejść. Który z tych elementów najwiecej wpłynął na obniżenie zużycia opału? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
pawelo_pl 21.03.2016 10:59 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 21 Marca 2016 Który z tych elementów najwiecej wpłynął na obniżenie zużycia opału? SPP i nakładka. W moim przypadku - co nie potwierdzają inni użytkownicy pieca o około 10~20% mniejsze spalanie jest dzięki termostatowi pokojowemu . Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts