Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

ustawienia sterownika na ekogroszek

mack0r

Recommended Posts

5kg a nie 10kg,10kg to jest prawie 60kWh na dobę to przy -20st.C tyle powinien spalać w takim domu a nie przy +5-10st.C.No chyba,że 1kWh z ekogrocha jest droższa niż z prądu lub sprawność pon.50% ???

Nie rozumiem dlaczego utarło się na forum że z 1 kg węgla wyciągnie się tyle kWh a z 1 kg drewna tyle. Przecież węgiel węglowi nie równy , tak samo drewno drewnu . Pomijam sprawność spalania lub umiejętności palacza. Nie powinno się porównywać go do prądu gdzie prąd o 15.00 jest taki sam jak o 16.00 :-)

• Odpowiedzi 1,5k
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

Gość Arturo72
Nie rozumiem dlaczego utarło się na forum że z 1 kg węgla wyciągnie się tyle kWh a z 1 kg drewna tyle. Przecież węgiel węglowi nie równy , tak samo drewno drewnu . Pomijam sprawność spalania lub umiejętności palacza. Nie powinno się porównywać go do prądu gdzie prąd o 15.00 jest taki sam jak o 16.00 :-)

Ze względu na różne kaloryczność węgla koszt wytworzenia 1kWh przy sprawności 80% to widelki 0,15-0,17zł/kWh.

To jest fizyka i matematyka a nie wydumana wartość.

Jeśli koszt wytworzenia jednostki energii wychodzi wyższy to znaczy że spalana jest większa ilość węgla(energii) niż dom tego potrzebuje lub sprawność spalania jest niższa niż deklaruje producent.

Jarecki o tym doskonale wie i bazuje na nie świadomości inwestorów.

Mówiąc o spalaniu w takim domu 10kg na dobę przyznaje jednocześnie że sprawność jest poniżej 50% bo 10kg to jak pisałem ok.8zl czyli ok.60kWh a ilość energii jaką potrzebuje ten dom przy takiej pogodzie to max.30kWh z cwu czyli ok.5kg.

Edytowane przez Arturo72

Trollu forumowy idź stąd jak nie umiesz pomóc i nie pier... i nie wypisuj teoryji chorych dziwnej treści

Koszt zależy jeszcze miszczuniu od ceny zakupu nośnika energii

gówno wiesz o budynku, instalacji, ale startujesz z matematyką i niczym wróż Maciej już mówisz ile to ma spalać, ale czym, w czym z jaką instalacją i na jakim obiekcie to już reszta ma sobie z ruchu gwiazd wydumać, tyle ma jednak palić i kropka, bo Fujara72 tak zagwizdała

skąd matołku wiesz jakie on ma straty ciepła? z tarota?

Gość Arturo72

skąd matołku wiesz jakie on ma straty ciepła? z tarota?

Zakładam,że dom ma okna i izolacje a 10kg/dobę czyli 8zl to dla grzejacego prądem ok.24kWh czyli tyle ile taki dom jak powyżej powinien zużyć energii na ogrzewanie i cwu przy dzisiejszej pogodzie.

Dlatego bazujesz na kompletnej nieświadomości inwestorów bo skoro ekogroszek ma być tańszy niż prąd to te 24kWh powinny kosztować nie 8zl i nie 10kg jak mówisz tylko 4zl i 5kg.

Czy ktoś z Twoich klientów wie ile jego dom potrzebuje energii na ogrzewanie ?

Idź stąd i nie pitol, to nie jest wątek o kolejnym ciućkaniu farmazonów wg Arturo

Paluszek21 na trolla nic nie poradzimy, redakcja ma to w pompie a pompiarz spamuje

Jeszcze raz powtarzam:

1. Napisz co to jest za obiekt, kiedy budowany?

2. Czy to 90m2 to cały obiket, czy np. tylko parter a masz jeszcze np. niezamieszkałe i nieocieplone poddasze

3. Mieszkasz w tym domu, czy to jeszcze nieukończona budowa bez drzwi, mebli i nie ma jeszcze izolacji?

4. Jak możesz wklej fotki jak Ci to podłączyli w sensie instalacji, jak ktoś od instalacji zajrzy, będzie mógł pomóc, no chyba,że Fujaro72 tak wątek zaspamuje,że guzik będzie można znaleźć.

Nie sądzę,że jest to wina sterownika tylko tego parowozu 12kW który nadaje się jedynie do nowego domu pow.300m2.

Co ty Arturo chrzanisz ...

Grzeję 165m2 po podłogach , kocioł 12KW. Ostatni załadunek 100kg starczył mi na 20dni (czyli średnio 5kg dziennie). Teraz idzie średnio 7kg opału na dobę.

Widzę,że Fujara72 próbuje wytężać zwoje umysłowe na tematy o których wie tyle, co świnia o gwiazdach.

Nie mam przekonania do sterów tech-a i nie korzystam z nich, więc co do obsługi czy parametrów nie pomogę.

Granice 27-30kg/24h przy domku <100m2 to jest jednak mega dużo.

powinieneś się mieścić przy tej pogodzie w okolicy 10kg w zależności od węgla przy nowym, typowym, ocieplonym budynku, zamieszkałym, umeblowanym, z kompletem drzwi.

Napisz więcej o budynku co to jest, jaka pow. całkowita, czy to jest jeszcze budowa, czy jest np. nieocieplone poddasze, którym może ciepło uciekać itp.

Możliwe,że masz jakiś "wielbłąd" w instalacji zrobiony. Wklej fotki podłączenia i rurek, jak zajrzy ktoś na wątek od instalacji, to Ci podpowie.

Instalacja miedź plus pex z racji tego że łączyłem 2mieszkania. Konwertery. Okna plastikowe, styropian 7cm, dom poniemiecki, mury pełna cegła około 40cm na stropie podwieszony sufit z wełną50, na posadzkach 4cm styropianu plus wylewka, pod spodem nieogrzeeane piwnice. Brak jakichkolwiek mieszaczy. Na podłogówce zawór z kapilarą ustawiony na ok 30stopni. Tam gdzie podłogówka w domu 25 26 stopni. Grzejniki z termostatami. Zdjęć nie wstawię bo jestem parę dni poza domem. Palę na razie czechem. Dzięki za wszelkie sugestie.

Palisz czechem, jak masz go do 400zł to jeszcze bym tym mógł cos ogrzewać, ale nie wiem czy bym chciał.

Syfi jednak mocniej (brudzi wymiennik), powinien być suchy.

To sa Ledvice czy inny? Jakieś 17 pod 19MJ?

tego towaru może Ci więcej schodzić, ale mimo wszystko 30kg to sporo, ja aktualnie mniej spalam na starszej chacie 270m2 z lichym ociepleniem (wełna między murami z lat 90-ych)

Rozumiem,że kocioł jest w piwnicy pod tym mieszkaniem tak? To jest większy budynek w którym masz połączone 2mieszkania?

Powiedz, czy rurki, które sa w kotłowni masz wszystkie ocieplone pianką? (szkoda wytracać ciepło, masz grzać mieszkanie a nie piwnice, dla niej styknie tyle, co cieplejszy czopuch odda oraz drzwiczki)

Jak tam, gdzie podłogówka masz 25-26st.C, to lekka sauna, może to nieco obniż mocniej. Jak masz w tych pomieszczeniach zdublowaną podłogówke z grzejnikami, to np. zakręć grzejniki albo zakręć daną pętlę podłogówki, jeżeli jest taka możliwość.

Edytowane przez Jarecki79

Tam gdzie podłogówka grzejniki są zamknięte przez termostat. Rury zaizolowane. Czech z miejscowego składu. Jak będę w domu to spróbuję innego węgla. Czeski u nas w cenie 600zł. Faktycznie mocno brudzi i kopci. Piec w piwnicy. Oprócz moich są tam jeszcze dwa inne mieszkania, też średnio docieplone., jak moje. Edytowane przez Paluszek21

Przy odpowiednim palniku i doborze paliwa koszt kWh może się mieścić przy węglu między 7,5 pod 12groszy, nawet ze sprawnością na poziomie 56-58%

To wszystko wypadkowa ceny zakupu/sprawności/umiejętności operatora/kaloryczności

Czy Twój palnik może spalać miały węglowe?,

albo czy masz dostęp do dobrej ceny ekogroszku rosyjskiego węgla kamiennego w granicy 23MJ? Jego można trafić niewiele drożej jak czecha a jest od niego ciekawszy

jeszcze opcja groszko-miału w widełkach 640-690zł/tona

Kaszpir pali bodajże ekogroszek rosyjski, chyba nazwa energo, może Ci linka podrzucić, gdzie zamawiał

Rubezahl ostatnio mówił,że gdzieś jakiś inny rusek w markecie w promocji, on sam ma też ciepłomierz zainstalowany i jak wspominał korzystnie bilans wychodzi

Palnik mam rynnowy. Na czeskim nie ma problemu z osiągnięciem temperatury. Spaliny 80-100 stopni, więc w komin chyba też za wiele nie ucieka. Dzięki za wszystkie sugestie.

Jakbyś jeszcze mógł podać mi wstępne ustawienia ręczne to może udałoby się opanować tą żarłoczną bestię tym sposobem. Chociaż szkoda pida. Spróbuję jeszcze zamknąć podłogówkę igrzać grzejnikami z termostatami. Być może nagrzanie wylewki potrzebuje tyle energii.

Najpierw podaj ile ten węgiel kosztuje.

Ile kosztuje ? na Śląsku 400 pln/ tona u mnie za taki sam 800 pln/tona . Dlaczego o to wszystko pytam ?

Arturo 72 napisał że "Ze względu na różne kaloryczność węgla koszt wytworzenia 1kWh przy sprawności 80% to widelki 0,15-0,17zł/kWh "

Uważam że nie można się do tego odnieść , nie znając ceny , wartości opałowej, sprawności spalania.

Jakbyś jeszcze mógł podać mi wstępne ustawienia ręczne to może udałoby się opanować tą żarłoczną bestię tym sposobem. Chociaż szkoda pida. Spróbuję jeszcze zamknąć podłogówkę igrzać grzejnikami z termostatami. Być może nagrzanie wylewki potrzebuje tyle energii.

Rynna jest kapryśna i wymaga zabawy

Kolega ma taką testowo wrzuconą, na kotle 17kW podłączonym z ciepłomierzem jak patrzyłem wczoraj spalił nieco >10kg/24h

W rynnie stosuje odsiewkę z Janki 23MJ wymieszaną z miałem z Janki 19MJ, podaje,że wartość opałowa tego miksu to 21MJ

Za przedwczoraj miał następujące wyniki:

sprawność dobowa 60%

cena za tonę 320zł (blisko kopalni)

zeszło 10,2kg

koszt grzania dobowy 3,2zł

energia dobowa 36,5kWh

ilość MJ/kg dobowo 12,8

koszt kWh dobowo 8,9gr

wczorajsze dane już tez wypluło

sprawność dobowa 63%

energia dobowa 36,9kWh

ilość MJ/kg dobowo 13,3

koszt kWh dobowo 8,6gr

dla rynny ewmaru i paliwa którego używa ma parametry podawanie 2sekundy, czas przerwy 11sekund

powietrza Ci nie podam, bo masz inny sterownik, więc to nie ma sensu, powtarzam,że te dane są dla konkretnego paliwa a kocioł jest opomiarowany

w/g wykresu wykorzystanie mocy wskazywane przez sterownik idzie mniej-więcej na poziomie 20% w godz. grzewczych (ok. 8:00 -17:00)

Spróbuję jeszcze zamknąć podłogówkę igrzać grzejnikami z termostatami.

To może dać efekt, jak cosik nie tak wykonane, to zbijesz

Znajomy tak właśnie pali u siebie, póki nie ma mrozów tylko grzejniki z termostatami a dopiero przy większych mrozach dochodzi podłogowe

Musisz powalczyć i dobrać inne paliwo