piotrekk2000 10.11.2016 14:46 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 10 Listopada 2016 WitamJaką macie ustawioną temperature załaczania pompy co, bo slyszałem różne opinie a chciałbym wiedziec jak to jest w praktyce.Zastanawiam sie nad ustawienie pompy 5 st niżej niż tem. zadana tzn, 50 przy mojej 55 zadane co o tym sądzicie ? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
pawelo_pl 11.11.2016 06:55 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 11 Listopada 2016 Witam Jaką macie ustawioną temperature załaczania pompy co, 45C przy 52 C Kotła . Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
micmatus 14.11.2016 20:53 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 14 Listopada 2016 42 przy 55 na piecu Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
piotrekk2000 17.11.2016 09:53 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 17 Listopada 2016 45C przy 52 C Kotła . Dzieki za info Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
piotrekk2000 17.11.2016 09:54 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 17 Listopada 2016 42 przy 55 na piecu Dzieki Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Anabol18 17.11.2016 14:17 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 17 Listopada 2016 Witam.Mam problem z Piecem Stalmark PID Vegas 11kW .Mianowicie:Co dwa dni wywala mi komunikat ,,zbyt wysoka temperatura podajnika,, a w koszu zasypowym pojawia się dyma w popielniku ciągle jest 1/3 niedopalonego węgla. Piec pracuje w PID pompy równoległe CO zadana 60stCWU zadana 47stwspółczynnik wentylacji -22 41 mam 0współczynnik podawania -50 30 mam -40 ustawienia w podtrzymaniu czas podawania 5sprzerwa podawania 10minczas pracy went 10sekczas przerwy went 10minsiła nadmuchu 30 bieg dom pow.użytkowa 120m2 całkowita 160 parter z poddaszem ściany ceramika 25 + styro 20 grafit podłoga 15 strop 5 poddasze wełna 20 skosy jętki 30 NIgdy nie miałem do czynienia z piecami to jest mój pierwszy piec i zbytnio nie wiem od czego zacząć jeśli chodzi o zmiany . w Zeszłym sezonie miał chwile załamania ale instalator był i go w miare ustawił na te ustawienia lecz teraz świruje .... może ktoś coś doradzi jak go ustawić Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
pawelo_pl 18.11.2016 12:13 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 18 Listopada 2016 Co dwa dni wywala mi komunikat ,,zbyt wysoka temperatura podajnika,, a w koszu zasypowym pojawia się dym Wysoka tzn ile ? Dym w koszu pojawia się zawsze jak otworzysz kosz w czasie gdy w piec dmucha sobie wentylatorem - przynajmniej u mnie tak jest. Jak chcesz zajrzeć do kosza bez dymu zastopuj piec lub odłącz dmuchawę. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
timon120777 18.11.2016 18:01 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 18 Listopada 2016 przyczyn może być kilka1- złe parametry i pali się nisko w palniku i rozgrzewa rurę podajnika1 - kocioł się odstawia bo ma za wysoką moc i w czasie podtrzymania niechłodzony wentylatorem podajnik się przegrzewa3 - niewłaściwie umieszczony czujnik- za blisko kotła opisz zatem jak wyglada u ciebie proces spalania czy pali się w trybie ciągłym oscylując wokól zadanej i jak wyglada na palniku w tym czasie- kopiec czy krater; a może przeciąga i się odstawia i w podtrzymaniu tkwi kilkadziesiąt minut??? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
adamo85 19.11.2016 21:31 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 19 Listopada 2016 Witam mam problem z ustawieniem sterownika master 500. Piec z podajnikiem na eko groszek o mocy 30 kw powierzchnia domu na chwilę obecną 180 m ale będzie rozbudowywany jeszcze. Na chwilę obecną moje ustawienia to; histereza 2, czas podawania 15 sekund, grzanie ( przerwa w dostawie węgla ) 50 s,siła nadmuchu 50%temperatura ustawiona na piecu 50 stopni, czas podtrzymania około 12 minut. Problem polega że dużo spalam i tworzy się taka szlaka jak by był spiek i jest dużo popiołu takiego posklejanego szlakowego. Proszę o pomoc z góry dziękuję. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Anabol18 19.11.2016 21:41 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 19 Listopada 2016 Sterownik to Tech -st750 zPIDz tego co zaobserwowałem to dym pojawia się w podajniku jak temperatura zbliży się do 67-70st nie zależnie od czy pracuje dmuchawa czy nie Piec chodzi cały czas w pracy rzadko wchodzi w stan podtrzymania Co do spalania to żar raz pali się w kopczyku aż przesypuje podajnik a raz jest krater nie doszedłem od czego to zależy .Temperatura na piecu zawsze oscyluje wokół zadanej +- 3stEko zawsze wysuszony Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
adamo85 19.11.2016 21:43 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 19 Listopada 2016 Witam mam jeszcze jedno pytanie mam zawór czterodrożny którym steruje się ręcznie za pomocą pokrętła. I mam problem chciałbym ustawić temperaturę mniejszą niż 50 stopni a powrót żeby był dogrzany. kręcę pokrętłem i nic. w momencie podtrzymania temperatura 52 stopnie na zasilaniu a na powrocie 50 stopni. Chciałbym żeby temperatura na zasilaniu była troszeczkę niższa a powrót niech się dogrzewa. I teraz nie wiem czy zawór jest popsuty czy można jakoś to można sprawdzić. Pozdrawiam i dziękuję. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
grzech25 21.11.2016 07:22 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 21 Listopada 2016 Na chwilę obecną moje ustawienia to; histereza 2, czas podawania 15 sekund, grzanie ( przerwa w dostawie węgla ) 50 s,siła nadmuchu 50%temperatura ustawiona na piecu 50 stopni, czas podtrzymania około 12 minut. Problem polega że dużo spalam i tworzy się taka szlaka jak by był spiek i jest dużo popiołu takiego posklejanego szlakowego. Proszę o pomoc z góry dziękuję. Też mam ten sterownik. U mnie pracuje, podając 4 s. co 40 s. a dmuchawa na 23%. Podtrzymanie 15 min. Spróbuj tak ustawić i poobserwuj. Nie piszesz czym palisz bo zbyt kaloryczne groszki lubią się spiekać. Co do tego zaworu to coś mi tam nie pasuje. Te temperatury zasilania i powrotu to mierzone czy zadawane? Bo jakoś nie chcę mi się wierzyć, by temp powrotu mogła być mniejsza od zasilanej tylko o 2 st. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
adamo85 21.11.2016 22:46 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 21 Listopada 2016 witam serdecznie dziękuję za pomoc z ustawieniami pieca. jeśli chodzi o zawór czterodrożny to już wszystko wiem. Jeden z termometrów jest wadliwy. Dokonałem wymiany i ustawienie temperatury na zaworze, widać że są w porządku. Różnicę widać . Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
adamo85 21.11.2016 22:59 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 21 Listopada 2016 Mam małe pytanie.Jestem tu nowy więc wszystkiego jeszcze nie wiem. Czy dla sterownika master 500 jeśli ustawie takie parametry , podając 4 s. co 40 s. a dmuchawa na 23%. Podtrzymanie 15 min.to ile będzie wynosił stan grzania jeśli palę groszkiem przy piecu 30 kWZ góry dziękuję za radę i serdeczną pomoc. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
adamo85 21.11.2016 23:05 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 21 Listopada 2016 Mam małe pytanie.Jestem tu nowy więc wszystkiego jeszcze nie wiem. Czy dla sterownika master 500 jeśli ustawie takie parametry , podając 4 s. co 40 s. a dmuchawa na 23%. Podtrzymanie 15 min.to ile będzie wynosił stan grzania jeśli palę groszkiem przy piecu 30 kWZ góry dziękuję za radę i serdeczną pomoc. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
adamo85 21.11.2016 23:08 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 21 Listopada 2016 przepraszam ale kliknąłem dwa razy te samą wiadomość.Pozdrawiam. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
grzech25 22.11.2016 09:16 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 22 Listopada 2016 Mam małe pytanie. Jestem tu nowy więc wszystkiego jeszcze nie wiem. Czy dla sterownika master 500 jeśli ustawie takie parametry , podając 4 s. co 40 s. a dmuchawa na 23%. Podtrzymanie 15 min.to ile będzie wynosił stan grzania jeśli palę groszkiem przy piecu 30 kW Z góry dziękuję za radę i serdeczną pomoc. Nie bardzo rozumiem pytanie ale jeżeli pytasz o czas grzania do temperatury zadanej to nie da się jednoznacznie określić bo zbyt dużo czynników ma na to wpływ. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
piotrek7343 28.11.2016 07:38 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 28 Listopada 2016 Witajcie,podczytuję Was od dłuższego czasu i pomyślałem, że możecie mi pomóc, bo walczę z moim piecem już dość długo i nie mam pomysłu co zmienić aby było dobrze. Posiadam piec Drewmet eco prim kompakt 16Kw, sterownik tech st480. Ustawienia pieca: temper. zadana 50 st. - jest okczas podawania 14s. czas przerwy w podawaniu: 95 sekundnadmuch na 57%praca podtrzymania 13 s.przerwa ppodtrzymania 25 s.czas pracy 38s.czas przerwy 5 min. To ustawienie metodą prób i błędów, bo była już całkowita masakra, jednak to nadal nie jest to. Aktualne spalanie to jakieś 25kg/doba, jest dużo popiołu - węglarka co 3 dni, dużo czarnego pyłu w płomenicach - trzeba czyścić co 2-3 dni (1/2 węglarki). Dodam, że dom ocieplony, dach ocieplony, powierzchnia domu 80 + 60 góra. Co byście zmienili żeby było dobrze? Na dzień dzisiejszy spalanie jest za duże, no i ten popiół - wygląda tak jakby się źle spalało. Ale dlaczego?Macie jakieś pomysły? Jestem otwarty na wszelkie zmiany, ważne żeby uzyskać dobry efekt Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Monija7 28.11.2016 20:31 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 28 Listopada 2016 Panowie, jak najlepiej ustawić sterownik st 37 rs przy piecu 25 kw. obecnie teść ustawił podawanie 7s, przerwa 30 s nadmuch 60...spala to mase ekogroszku. ogrzewanie podłogowe plus pokój z grzejnikami. kalorycznośc groszku to 28 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
shitol 04.12.2016 21:28 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 4 Grudnia 2016 witamposiadam kocioł uniRET 25kW na sterowniku RK-2006L2-zkilka sezonów już za mną zeszły rok palone tylko drewnem więc podajnik był nie używanyteraz z powrotem przerzucam się na ekogroszek i tu zaczynają się schody ustawienia powariowały więc wróciłem do fabrycznychkocioł wcale nie dochodzi do zadanej temperatury pompa chodzi praktycznie non stopspieki olbrzymiektoś jakieś porady ma do ustawień?? Temperatura zadana kotła. 55°CWspółczynnik modulacji czuwania. 6Współczynnik modulacji grzania. 4Czas powtarzania podawania paliwa.5sMinimalna dawka paliwa. 5%Dawka paliwa. Gałka podajnika - 12%Czas podawania w podtrzymaniu. 25sCzas postoju podajnika w podtrzymaniu. 15minTryb pracy pompy CO. ZIMA Minimalna moc wentylatora. 8%Maksymalna moc wentylatora. 20%Przedmuchy wentylatora. NIECzas przedmuchu. 5Czas przerwy przedmuchu. 1minOpóźnienie wyłączenia wentylatora w podtrzymaniu. 50%Obroty wentylatora przy zapalaniu. 20%Czas chłodzenia zapalarki. 120sTestowanie braku opału. TAKTemperatura testowania braku opału. 30°CCzas testowania braku opału. 30minTestowanie zapłonu podajnika. TAKTemperatura zapłonu podajnika. 85°CCzas napełniania podajnika. 10minCofanie paliwa. NIE Czas cofania paliwa. 2sZapalarka Czas zapalania paliwa. 300sPompa CO Tryb załączenia pompy CO. TERMOkresowe załączanie pompy CO. NIE Czas okresowego załączania pompy CO. 2minPompa CWU Tor CWU (patrz opis). BRAKHistereza grzania CWU. 3°CWybieg pompy CWU. TAKCzas wybiegu pompy CWU. 3minTemperatura załączenia pompy mieszającej. 50°CHistereza pracy pompy mieszającej. 5°CTermostat Temperatura minimalna kotła. 35°CTemperatura maksymalna kotła. 90°CHistereza pracy kotła. 1°CHistereza ochrony kotła. 2°CTemperatura przegrzania kotła. 95°CModulacja mocy. TAK Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts