Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

ustawienia sterownika na ekogroszek

mack0r

Recommended Posts

• Odpowiedzi 1,5k
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

Witam.

Mam problem z Piecem Stalmark PID Vegas 11kW .Mianowicie:

Co dwa dni wywala mi komunikat ,,zbyt wysoka temperatura podajnika,, a w koszu zasypowym pojawia się dym

a w popielniku ciągle jest 1/3 niedopalonego węgla.

Piec pracuje w PID pompy równoległe

CO zadana 60st

CWU zadana 47st

współczynnik wentylacji -22 41 mam 0

współczynnik podawania -50 30 mam -40

ustawienia w podtrzymaniu

czas podawania 5s

przerwa podawania 10min

czas pracy went 10sek

czas przerwy went 10min

siła nadmuchu 30 bieg

dom pow.użytkowa 120m2 całkowita 160

parter z poddaszem ściany ceramika 25 + styro 20 grafit podłoga 15 strop 5 poddasze wełna 20 skosy jętki 30

NIgdy nie miałem do czynienia z piecami to jest mój pierwszy piec i zbytnio nie wiem od czego zacząć jeśli chodzi o zmiany . w Zeszłym sezonie miał chwile załamania ale instalator był i go w miare ustawił na te ustawienia lecz teraz świruje .... może ktoś coś doradzi jak go ustawić

Co dwa dni wywala mi komunikat ,,zbyt wysoka temperatura podajnika,, a w koszu zasypowym pojawia się dym

Wysoka tzn ile ? Dym w koszu pojawia się zawsze jak otworzysz kosz w czasie gdy w piec dmucha sobie wentylatorem - przynajmniej u mnie tak jest. Jak chcesz zajrzeć do kosza bez dymu zastopuj piec lub odłącz dmuchawę.

przyczyn może być kilka

1- złe parametry i pali się nisko w palniku i rozgrzewa rurę podajnika

1 - kocioł się odstawia bo ma za wysoką moc i w czasie podtrzymania niechłodzony wentylatorem podajnik się przegrzewa

3 - niewłaściwie umieszczony czujnik- za blisko kotła

opisz zatem jak wyglada u ciebie proces spalania

czy pali się w trybie ciągłym oscylując wokól zadanej i jak wyglada na palniku w tym czasie- kopiec czy krater; a może przeciąga i się odstawia i w podtrzymaniu tkwi kilkadziesiąt minut???

Witam mam problem z ustawieniem sterownika master 500. Piec z podajnikiem na eko groszek o mocy 30 kw powierzchnia domu na chwilę obecną 180 m ale będzie rozbudowywany jeszcze. Na chwilę obecną moje ustawienia to; histereza 2, czas podawania 15 sekund, grzanie ( przerwa w dostawie węgla ) 50 s,siła nadmuchu 50%temperatura ustawiona na piecu 50 stopni, czas podtrzymania około 12 minut. Problem polega że dużo spalam i tworzy się taka szlaka jak by był spiek i jest dużo popiołu takiego posklejanego szlakowego. Proszę o pomoc z góry dziękuję.

Sterownik to Tech -st750 zPID

z tego co zaobserwowałem to dym pojawia się w podajniku jak temperatura zbliży się do 67-70st nie zależnie od czy pracuje dmuchawa czy nie

Piec chodzi cały czas w pracy rzadko wchodzi w stan podtrzymania

Co do spalania to żar raz pali się w kopczyku aż przesypuje podajnik a raz jest krater nie doszedłem od czego to zależy .

Temperatura na piecu zawsze oscyluje wokół zadanej +- 3st

Eko zawsze wysuszony

Witam mam jeszcze jedno pytanie mam zawór czterodrożny którym steruje się ręcznie za pomocą pokrętła. I mam problem chciałbym ustawić temperaturę mniejszą niż 50 stopni a powrót żeby był dogrzany. kręcę pokrętłem i nic. w momencie podtrzymania temperatura 52 stopnie na zasilaniu a na powrocie 50 stopni. Chciałbym żeby temperatura na zasilaniu była troszeczkę niższa a powrót niech się dogrzewa. I teraz nie wiem czy zawór jest popsuty czy można jakoś to można sprawdzić. Pozdrawiam i dziękuję.

Na chwilę obecną moje ustawienia to; histereza 2, czas podawania 15 sekund, grzanie ( przerwa w dostawie węgla ) 50 s,siła nadmuchu 50%temperatura ustawiona na piecu 50 stopni, czas podtrzymania około 12 minut. Problem polega że dużo spalam i tworzy się taka szlaka jak by był spiek i jest dużo popiołu takiego posklejanego szlakowego. Proszę o pomoc z góry dziękuję.

Też mam ten sterownik. U mnie pracuje, podając 4 s. co 40 s. a dmuchawa na 23%. Podtrzymanie 15 min. Spróbuj tak ustawić i poobserwuj.

Nie piszesz czym palisz bo zbyt kaloryczne groszki lubią się spiekać.

Co do tego zaworu to coś mi tam nie pasuje. Te temperatury zasilania i powrotu to mierzone czy zadawane? Bo jakoś nie chcę mi się wierzyć, by temp powrotu mogła być mniejsza od zasilanej tylko o 2 st. :)

Mam małe pytanie.

Jestem tu nowy więc wszystkiego jeszcze nie wiem.

Czy dla sterownika master 500 jeśli ustawie takie parametry , podając 4 s. co 40 s. a dmuchawa na 23%. Podtrzymanie 15 min.to ile będzie wynosił stan grzania jeśli palę groszkiem przy piecu 30 kW

Z góry dziękuję za radę i serdeczną pomoc.

Mam małe pytanie.

Czy dla sterownika master 500 jeśli ustawie takie parametry , podając 4 s. co 40 s. a dmuchawa na 23%. Podtrzymanie 15 min.to ile będzie wynosił stan grzania jeśli palę groszkiem przy piecu 30 kW

Mam małe pytanie.

Nie bardzo rozumiem pytanie ale jeżeli pytasz o czas grzania do temperatury zadanej to nie da się jednoznacznie określić bo zbyt dużo czynników ma na to wpływ.

Witajcie,

podczytuję Was od dłuższego czasu i pomyślałem, że możecie mi pomóc, bo walczę z moim piecem już dość długo i nie mam pomysłu co zmienić aby było dobrze.

Posiadam piec Drewmet eco prim kompakt 16Kw, sterownik tech st480.

Ustawienia pieca:

temper. zadana 50 st. - jest ok

czas podawania 14s.

czas przerwy w podawaniu: 95 sekund

nadmuch na 57%

praca podtrzymania 13 s.

przerwa ppodtrzymania 25 s.

czas pracy 38s.

czas przerwy 5 min.

To ustawienie metodą prób i błędów, bo była już całkowita masakra, jednak to nadal nie jest to. Aktualne spalanie to jakieś 25kg/doba, jest dużo popiołu - węglarka co 3 dni, dużo czarnego pyłu w płomenicach - trzeba czyścić co 2-3 dni (1/2 węglarki).

Dodam, że dom ocieplony, dach ocieplony, powierzchnia domu 80 + 60 góra.

Co byście zmienili żeby było dobrze? Na dzień dzisiejszy spalanie jest za duże, no i ten popiół - wygląda tak jakby się źle spalało. Ale dlaczego?

Macie jakieś pomysły? Jestem otwarty na wszelkie zmiany, ważne żeby uzyskać dobry efekt

witam

posiadam kocioł uniRET 25kW na sterowniku RK-2006L2-z

kilka sezonów już za mną zeszły rok palone tylko drewnem więc podajnik był nie używany

teraz z powrotem przerzucam się na ekogroszek

i tu zaczynają się schody ustawienia powariowały więc wróciłem do fabrycznych

kocioł wcale nie dochodzi do zadanej temperatury pompa chodzi praktycznie non stop

spieki olbrzymie

ktoś jakieś porady ma do ustawień??

Temperatura zadana kotła. 55°C

Współczynnik modulacji czuwania. 6

Współczynnik modulacji grzania. 4

Czas powtarzania podawania paliwa.5s

Minimalna dawka paliwa. 5%

Dawka paliwa. Gałka podajnika - 12%

Czas podawania w podtrzymaniu. 25s

Czas postoju podajnika w podtrzymaniu. 15min

Tryb pracy pompy CO. ZIMA

Minimalna moc wentylatora. 8%