jasiek11 05.12.2016 07:10 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 5 Grudnia 2016 Co byście zmienili żeby było dobrze? Na dzień dzisiejszy spalanie jest za duże, no i ten popiół - wygląda tak jakby się źle spalało. Ale dlaczego?Macie jakieś pomysły? Jestem otwarty na wszelkie zmiany, ważne żeby uzyskać dobry efekt Jeśli w popiele nie ma niespalonych kawałkòw węgla i nie za dużo żużlowej szlaki to jest nieżle. Do tego brak smolowania kotła i optymalna temperatura spalin to jest dobrze. Jeśli cos chcesz poprawić z rzeczy wymienionych powyżej to określ, ktore. Spala ci troche za dużo grochu ale też nie znamy jego parametrów. Czasem trzeba wejśc glebiej i pouszczelniac korone palnika, zmodyfikowac otwory nadmuchowe, itp. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
hurrikhan 07.12.2016 13:42 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 7 Grudnia 2016 Witam,powiedzcie koledzy z doświadczenia (lub teorii) jaka powinna być optymalna temperatura spalin podczas pracy kotła oraz jaka podczas nadzoru (podtrzymania)? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
grzech25 08.12.2016 07:36 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 8 Grudnia 2016 200-250 ? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
hurrikhan 08.12.2016 19:56 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 8 Grudnia 2016 200-250 ? serio? mi podczas pracy podchodzi do 100. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
grzech25 09.12.2016 07:25 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 9 Grudnia 2016 Mierzysz w czopuchu? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
hurrikhan 09.12.2016 07:38 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 9 Grudnia 2016 Mierzysz w czopuchu? tak, czujnik jest w czopuchu Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
robin60 10.12.2016 20:04 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 10 Grudnia 2016 To masz bardzo dobrą temperaturę spalin jak 100 nie rób nic jest bardzo dobrze to znaczy pieniędzy nie wypuszczasz kominem. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
hurrikhan 11.12.2016 21:50 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 11 Grudnia 2016 To masz bardzo dobrą temperaturę spalin jak 100 nie rób nic jest bardzo dobrze to znaczy pieniędzy nie wypuszczasz kominem. przynajmniej to jest okej, bo nie mam szans, zeby utrzymac kopczyk. Mam piec stalmark Pid Vegas 17kw z PID, palnik Ekoenergia, nowy dom, grzeje od miesiaca. Do tej pory jade na pidzie, na poczatku bylo duzo niedopałów, obnizylem podawanie maksymalnie jak sie dalo (-50%, ale jakos nie mam wrazenia, ze podaje rzadziej lub mniej) ale dalej były niedopaly. Podnosilem obroty wentylatora i przy +12 niedopały zniknely, ale pojawiły sie dużo wieksze spieki (kalafiorki ss miekkie). Jak pisałem, przy pidzie nie da rady uzyskac kopczyka, pali sie raczej w retorcie lub troche powyzej i raczej przez wiekszosc czasu jest krater. Nie probowałem jeszcze ustawień ręcznych, może to jest wyjscie? Generalnie jakie macie doswiadczenia z PID? dać mu szanse, czy go olac? pozdrawiam Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
robin60 12.12.2016 08:14 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 12 Grudnia 2016 Słuchaj kolego to są moje doświadczenia palenia piecem z palnikiem ekoenergia. Przede wszystkim musisz na chwile wygasić piec i uszczelnić palnik tzn. zdjąć koronkę z otworami tam gdzie jest napowietrzane palenisko. Jak zdejmiesz koronke jest wokół niej rowek głębokości około 0,5 cm i takiej samej szerokości oczyść to nałóż silikon 1200 st C ma być równo wypełniony z tym otworem nie więcej bo wycieknie i ci zaklei te okrągłe otwory które są najwyżej.Da się palić w pid by był kopczyk jak go u Ciebie niema to lipa wychładzasz kocioł. Zmniejszyłeś podawanie i chcesz osiągnąć kopczyk pytam się jakim cudem to osiągniesz. Jeżeli masz możliwość w pid wydłużyć przerwę podawania to zrób to by węgiel trochę poleżał na palniku i się dopalił. Widzisz podniosłeś obroty wentylatora niedopały znikneły ale pojawiły się kalafiorki czyli za dużo wiatru już. Nie znam Twego sterownika więc nie wiem na co go stać ale zakładam , że producent jak sprzedaje piec z tym sterownikiem i PID to wie co czyni i tak wszystko zgrał z obrotami motoreduktora i odpowiednią dmuchawą, choć nie zawsze jest to regułą bo w mym przypadku wstawił taka dmuchawę że wyrywała eco w palniku. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
hurrikhan 12.12.2016 08:52 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 12 Grudnia 2016 Robin:koronka - chodzi o górną część retorty?Mój sterownik to TECH ST-750 z Pid. Wyraziłem się mało precyzyjnie, w Pid mogę regulować tylko "wspolczynnik podawania", nie mogę regulować oddzielnie czasu przerwy oraz czasu podawania paliwa. Oprocz tego mogę regulować "wspolczynnik wentylatora". Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
robin60 12.12.2016 11:12 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 12 Grudnia 2016 tak o górną część jak wygasisz wybierz wszystko ze środka ja odkurzam odkurzaczem do popiołu stuknij przez drewno młotkiem małym delikatnie w rant tej koronki od spodu i ona puści wyjmij ją i tak jak pisałem poprzednio zrób. Jak to zrobisz wróć do ustawień serwisowych trybu PID i daj korektę podawania do przodu czyli zwiększ o np, 10 czy 5 %. Po tych uszczelnieniach powinno się poprawić spalanie tzn, równiej powinno się wypalać no i powinien się tworzyć lekki kopczyk. Powodzenia Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
pawelo_pl 12.12.2016 12:11 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 12 Grudnia 2016 Przed zdjęciem zaznacz sobie na koronce i korpusie położenie - bo łatwo przy montażu przełożyć koronkę w drugą stronę. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
lukasz31 19.12.2016 20:08 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 19 Grudnia 2016 Witam. Mam pytanie jak ustawić sterownik by palił jak najmniej eko-groszku ( bo pomału ręce mi opadają). Na dzień dzisiejszy pali ok 21kg dziennie co czytając wasze zużycia wydaje mi się dużo. Dom 150m2 + garaż/kotłownia 32m2.Podłogówka (łazienka/wiatrołap)-16m2+ reszta grzejniki z Termostatami. Sciana 3-warstwowa Piec z firmy Kotły Marciniak 20kw ze sterownikiem Foster FUEGO CWA v5. Poniżej ustawienia:Temperatura na piecu-55st. Czas przesypu-2Krotność podawania-2Czas oczekiwania-14minutCzas pauzy podajnika-60sekCzas pracy podajnika-10sekObroty dmuchawy podtrzymanie-4biegczas dmuchawy podtrzymanie-9sekObfoty dm. wzrost-2biegObroty dmuchawy-5biegHisteryza kotła-2Algorytm pracy-2 Jeśli jakiś z powyższych ustawień jest do zmiany to proszę o informację.Z góry dziękuję za pomoc. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
slawek0 19.12.2016 20:58 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 19 Grudnia 2016 Witam, Proszę o pomoc w ustawieniu pieca.Piec Krzaczek SKP 3D 18 KWSterownik do pieca firmy TECH ST-480Podajnik ekoenergiaPiec zainstalowany w nowym domu zamieszkanym w 2014 roku. Powierzchnia grzewcza domu -129 m. - parterowyW domu zamontowanych jest 7 grzejników oraz podłogówka.Temperatura zadana CO - 60 stopniTemperatura CWU - 47 stopniRegulacją temperatury w domu zajmuje się regulator pokojowy firmy Tech.Temperatura ustawiona w następujący sposób:- w godzinach 22:00-14:00 - 18 stopni- w godzinach 14:00-22:00 - 22 stopnie Ustawienia pieca:w trybie pracaczas podawania - 5 sec.przerwa podawania - 40 sec.siła nadmuchu - 15 bieg z max 100tryb pracy pomp - pompy równoległehistereza kotła - 2 stopniehistereza CWU - 2 stopnieprzysłona na wentylatorze otwarta w 100 % w trybie podtrzymania:praca podtrzymania - 15 secprzerwa podtrzymania - 25 minWentylator w podtrzymaniu:czas pracy - 30 secczas przerwy - 12 minut Zużycie eko w obecnych temperaturach 17 kg/dobę Problemem w piecu jest przesypujący się węgiel z jednej strony retorty do popielnika jak również wypalający się ekogroszek od przeciwległej strony drzwiczek otwierających. Eko w tylne części aż się zapada a od strony drzwiczek otwierających się nie wypala tylko spada do poielnikaPalnik uszczelniony od spodu jak i na połączeniu z koroną.Na składzie powiedzieli, że to ekogroszek z Wesołej. Proszę o pomoc w którym kierunku mam iść z ustawieniami - czy zobaczę w popielniku popiół jak z papierosa Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
animuss 19.12.2016 22:06 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 19 Grudnia 2016 Najpierw sprawdź drożność otworów palnika i drorzność kanału od dmuchawy do tych otworów w palniku. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
kobra64 19.12.2016 23:00 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 19 Grudnia 2016 .... Problemem w piecu jest przesypujący się węgiel z jednej strony retorty do popielnika jak również wypalający się ekogroszek od przeciwległej strony drzwiczek otwierających. Eko w tylne części aż się zapada a od strony drzwiczek otwierających się nie wypala tylko spada do poielnika Palnik uszczelniony od spodu jak i na połączeniu z koroną. Na składzie powiedzieli, że to ekogroszek z Wesołej. Proszę o pomoc w którym kierunku mam iść z ustawieniami - czy zobaczę w popielniku popiół jak z papierosa Nie zobaczysz. Tak się w kawdraciakach typu Brucer, Burner i Ekoenergia spala węgiel z tendencją do spiekania. W głębi palnika powstaje spiek koksowy, przeciwzwój zabiera go i przerzuca zgodnie z ruchem wskazówek zegara. Z lewej zabiera, na prawą przerzuca. Z tyłu ( czyli w głębi kotła ) robi się dziura prawie do dna palnika, z przodu ( czyli od strony drzwi ) spiętrza i przewala niedopalony koks. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
slawek0 20.12.2016 13:14 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 20 Grudnia 2016 Najpierw sprawdź drożność otworów palnika i drorzność kanału od dmuchawy do tych otworów w palniku. Wszystkie kanały drożne -z miesiąc temu cały palnik był rozbierany i czyszczony. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
slawek0 20.12.2016 13:14 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 20 Grudnia 2016 Nie zobaczysz. Tak się w kawdraciakach typu Brucer, Burner i Ekoenergia spala węgiel z tendencją do spiekania. W głębi palnika powstaje spiek koksowy, przeciwzwój zabiera go i przerzuca zgodnie z ruchem wskazówek zegara. Z lewej zabiera, na prawą przerzuca. Z tyłu ( czyli w głębi kotła ) robi się dziura prawie do dna palnika, z przodu ( czyli od strony drzwi ) spiętrza i przewala niedopalony koks. A co mogę zrobić by ograniczyć ten koks? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
animuss 20.12.2016 14:01 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 20 Grudnia 2016 Wszystkie kanały drożne -z miesiąc temu cały palnik był rozbierany i czyszczony. Co mogę zrobić by ograniczyć ten koks? No to pozostaje tylko kupić inny palnik np: ARDEO IRON a tego wystawić na OLX . Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
slawek0 20.12.2016 14:36 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 20 Grudnia 2016 No to pozostaje tylko kupić inny palnik np: ARDEO IRON a tego wystawić na OLX . A ostatnio czytałem, gdzieś na forum, że przyczyną również jest wlatujący nawiew powietrza przez pionowe otwory w palniku i aby je zasilikownować np. co drugi otwór, wtedy powietrze w komorze planika obleci cały palnik a nie będzie wpadać tylko przez tą tylną część. Pisało, że to jest główną przyczyną dziury z tyłu w głębi palnika. Czy może mieć to jakieś znaczenie czy raczej nie? Zastanawiałem się by może to w sobotę wykonać. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts