SUSPENSER 30.09.2014 09:20 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 30 Września 2014 miałem wątek przenieść, ale widzę, że już to zrobiłeś. Co do odpowiedzi, jakbym jeszcze wiedział jak to zrobić czytam, że piec przewymiarowałem i tak myślałem, tyle, że mniejszych tej firmy nie mieli, a piec sprawdzony, u znajomych piec tej firmy 8 lat chodzi bez problemu. Chciałem maks 15Kw na początku. kotłownia jeszcze nie wystartowała, ale teraz rozbierać wszystko i piec wymieniać, kurde nie bardzo chyba jest możliwość:/ Nic nie wymieniaj - teraz trzeba go dobrze ustawić i nie przejmować się, że będziesz miał sprawność o kilka % niższą niż przy dobrze dobranym. Przewymiarowanie o 100% przy dobrym ustawieniu sterownika to jeszcze nie problem - problemem jest właściwie ustawić sterownik gdy kocioł jest przewymiarowany Przy dobrych nastawach osiągam 80% sprawności już od 3-4 kW zapotrzebowania przy kotle 18 kW, a latem przy grzaniu CWU nawet do 40%, więc pewnie przy dobranym na styk wiele więcej bym nie wycisnął. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
kajwroclaw 30.09.2014 09:27 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 30 Września 2014 Nic nie wymieniaj - teraz trzeba go dobrze ustawić i nie przejmować się, że będziesz miał sprawność o kilka % niższą niż przy dobrze dobranym. Przewymiarowanie o 100% przy dobrym ustawieniu sterownika to jeszcze nie problem - problemem jest właściwie ustawić sterownik gdy kocioł jest przewymiarowany Przy dobrych nastawach osiągam 80% sprawności już od 3-4 kW zapotrzebowania przy kotle 18 kW, a latem przy grzaniu CWU nawet do 40%, więc pewnie przy dobranym na styk wiele więcej bym nie wycisnął. Wracając do pytania, czyli co? zaczynać od ustawień fabrycznych i kombinować? muszę się jeszcze douczyć na co wpływa zmiana danego parametru, sterowanie nadmuchem, ustawienia na tym zaworze czterodrogowym, osobno mogę ustawić temp, która idzie na podłogówkę, sterowanie tymi przerwami, czasem podawania, jest jeszcze histereza itd. masakra dla kogoś, kto do tej pory w starej nieocieplonej chałupie palił w małych piecach kaflowych:) Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
grzech25 08.10.2014 11:20 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 8 Października 2014 (edytowane) Zobacz tutaj: https://www.dksystem.pl/oferta/regulatory-do-kotlow/master-500 Odgrzeję "sterownik" Orientujecie się może, czy sterownik pokojowy jak na fotce można podłączyć do tego Mastera? Edytowane 8 Października 2014 przez grzech25 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
mack0r 08.10.2014 11:32 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 8 Października 2014 (edytowane) Zakupiłem ekogroszek z wesołej i zaczołem zabawę z ustawieniem. W domu troche ostatnio się ochłodziło więc grzanie CO+CWU.Zbiore jeszcze raz informacje o kotle/domu w tym posicie:dom ocieplony ok 200m2kociol Tekla Draco Tytan II 21 kWustawienia sterownika nr 1:PP 5/15nadmuch 110 (20-250) przysłona 2cmna takim ustawieniu węgiel sie spalal lecz robily sie spieki popiolu czyli rozumiem zbyt intensywny nadmuch ustawienia nr2PP 5/18 nadmuch 110 efekt podobny ustawienia nr3PP 5/22nadmuch 85efekt: moze troche mniej spiekow popiolu lecz ogien troche maly, ledwo dotyka deflektora, nie spalony wegiel po bokach Poprzednio mialem wegiel z piasta i przy podobnym ustawieniu ogien wygladal idealnie, spokojny, wysoki z łatwościa omiatał deflektor. Lecz spieki popiołu były straszne, do tego stopnia ze wokół palnika był jeden wielki spiek. Na węglu z wesołej jakoś nie moge tak ładnego ognia uzyskać. Pali sie kopczyk lecz wydaje mi sie ze ten żar sięga troche ponizej nadmuchu. Jak rozgrzebałem troche żaru to nie widziałem nawet jak daleko. Mam nadzieje ze nie do kolana.Jak dotkne rure od podajnika to przy kotle jest b. gorąca. Mozna tylko ok 1sek dotykać. Ale już w połowie długości do zbiornika ma ok 30 stopni (tak pokazuje sterownik). Mam sie tym martwić czy jest ok? Myśle że dziś ustawie 5/35 i nadmuch rzędu 100 (nadmuch to już dobiore wizualnie)Aktualnie jest ciepło więc załączyłem pogodówke i grzeje tylko CWU. Na noc powinno zacząć grzać CO + CWU więc zobacze efekty nowych ustawień i postaram się zrobić jakieś foto i nagrać filmik.Rano po nocy palenia zrobie kolejne zdjęcia i filmik jak wygląda palnik. A jak to jest z mocą? Chciałem dobrać raz a dobrze ustawienia i tak grzać cały czas ale z tego co czytałem to powinno się zmieniać moc kotła w zależności od zapotrzebowania. Czyli rozumiem ze aby zwiekszyc moc zmniejszam czas przerwy i dopasowuje nadmuch aby spalic dawke paliwa. Zmniejszajac moc ustawiam dluzsza przerwe i dmuchawa tak aby zar nie schodzil nizej. Dobrze rozumuje? Pytanie z innej beczki:posiadam zawór czterodrogowy z siłownikiem i czy on powinien po jakims czasie sie ustabilizowac? Kocioł mi grzal 2 dni a co obserwowalem to caly czas pracowal od zamkniecia do mniej wiecej polowy. Gdy temp na powrocie rosla powyzej 45 stopni to go otwieral. Jak spadala ponizej 45 zamykał. I tak cały czas... Czas gdy puszcza ciepło na dom to ok 10 sek po czym zamyka zawór i dogrzewa powrót. Powoduje to ze grzejniki raz dotykam są ciepłe a raz letnie. I jak to jest z przesłoną na czopuchu? Ja ją przymknałem prawie całkowicie żeby ciepło nie uciekało do komina. Lecz serwisant mi powiedział ze powinna być całkowicie otwarta a jeżeli jest zbyt duży ciąg to mam zastosować regulator ciągu. Jak to z tym jest? Nie będę już wiecej miejszał w temacie. Będę miał jakieś obserwacje, zdjęcia, filmiki to zamieszczę. Pozdrawiam. Edytowane 8 Października 2014 przez mack0r Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
mack0r 08.10.2014 17:42 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 8 Października 2014 Nowe ustawieniaPP 5/42Dmuchawa 115 przeslona ok 2cmPonizej link do 1 zdjecia i 1 filmiku z pracy oraz 1 zdjecie i 1 filmik tuz po zakonczeniu pracyhttp://1drv.ms/1rXjmTW Jak ze spalaniem obejrze po paru godz czy wszystko wypala, czy sie nie zapada itp. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
SUSPENSER 08.10.2014 18:54 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 8 Października 2014 A jak to jest z mocą? Chciałem dobrać raz a dobrze ustawienia i tak grzać cały czas ale z tego co czytałem to powinno się zmieniać moc kotła w zależności od zapotrzebowania. Czyli rozumiem ze aby zwiekszyc moc zmniejszam czas przerwy i dopasowuje nadmuch aby spalic dawke paliwa. Zmniejszajac moc ustawiam dluzsza przerwe i dmuchawa tak aby zar nie schodzil nizej. Dobrze rozumuje? . Możesz dobrać moc raz przy największym mrozie "na styk" czyli tak, żeby kocioł był tuż poniżej temp. zadanej i ciągle pracował a potem gdy będzie mniejsze zapotrzebowanie na ciepło będzie się po prostu odstawiał wchodząc w tryb podtrzymania. Ja preferuję ustawienia co najmniej letnie [grzanie samej CWU] i zimowe bo do samej CWU i niewielkiego zapotrzebowania w okresach przejściowych lepiej ustawić znacznie mniejszą moc - u mnie jest to około 60% mocy zimowej bo mam kocioł przewymiarowany i zimowa to i tak zaledwie 1/3 mocy znamionowej kotła. I jak to jest z przesłoną na czopuchu? Ja ją przymknałem prawie całkowicie żeby ciepło nie uciekało do komina. Lecz serwisant mi powiedział ze powinna być całkowicie otwarta a jeżeli jest zbyt duży ciąg to mam zastosować regulator ciągu. Jak to z tym jest?. U mnie nie ma jej w ogóle i ciepło nie ucieka - jej przymykanie ma sens tylko gdy faktycznie ciąg jest za duży i kocioł przegrzewa się w stanie podtrzymania np. osiągając 80*C przy zadanych 50*C. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
SUSPENSER 08.10.2014 19:00 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 8 Października 2014 Nowe ustawienia PP 5/42 Dmuchawa 115 przeslona ok 2cm Ponizej link do 1 zdjecia i 1 filmiku z pracy oraz 1 zdjecie i 1 filmik tuz po zakonczeniu pracy http://1drv.ms/1rXjmTW Jak ze spalaniem obejrze po paru godz czy wszystko wypala, czy sie nie zapada itp. Wg mnie nadal masz znacznie za dużą moc - takie ustawienie to na ostrą zimę a póki co spróbuj dać PP 5/80 i dopasuj nadmuch. Wesoła ma krótszy płomień od np. Ledwic więc może teraz faktycznie nie dotykać deflektora czym się nie przejmuj bo daje ona sporo ciepła przez promieniowanie. Ten taktujący zawór 4D pilnuje zadanej temp. powrotu i tak ma działać - u mnie też grzejniki bywają zimne choć go nie mam bo termostaty zamykają na nich zawory gdy w pomieszczeniu się nagrzeje i otwierają dopiero gdy jest potrzeba. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
mack0r 08.10.2014 19:08 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 8 Października 2014 (edytowane) Dopasowac nadmuch czyli jak? Rozumiem z teorii plomien ma byc pomaranczowy. Nie bialy ani czerwony. Jeszcze jakies podpowiedzi? A jak z tym PP. Teraz mam przerwe wydluzyc a kiedy bede wiedzial ze mam przerwe skrocic? Czy jak bedzie chlodniej to kociol nie bedzie potrafil osiagnac zadana temp? Chodzi mi o to skad bede wiedzial ze kociol ma za mala moc i musze skrocic przerwe i dodac powietrza. A to co widac na filmikach to zbyt duzy nadmuch czy jest ok. Bylem przed momentem przy kotle i wyglada ze nie zapada sie ale centralnie po srodku jakby byly posklejane czarne brylki wegla. Edytowane 8 Października 2014 przez mack0r Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
mack0r 08.10.2014 19:45 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 8 Października 2014 (edytowane) Poddalem sie. Ustawilem tylko cwu bo przy tej temp zew to nie ma sensu grzac na dom. Jak sie zrobi zimno to wroce do tematu a poki co zostawilem kociol na 5/48 i dmuchawa 95 Podtrzymanie co 90min. Obadam tylko aby zar przy trybie praca nie schodzil w dol. Ps max czas przerwy jaki mam na sterowniku to 60sek. A min czas podawania 5sek.Prosze tylko jeszcze mi pomoc z tym nadmuchem czy na filmie wyglada ok. Rozmumiem ze gdy na bokach bede mial niedopalony wegiel to zwiekszac pauze. A gdy bedzie wegiel sie sklejal i tworzyl wieksze bryly? Nadmuch w gore? Czy tez wydluzenie czasu. Edytowane 8 Października 2014 przez mack0r Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
mack0r 09.10.2014 05:45 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 9 Października 2014 Rano zajrzałem do kotla i musiał chwile wcześniej pracować bo żar był jeszcze z lekką górką. Lekki kopczyk ok 2 cm wysokości. Na bokach leżał pojedyńczy niedopalony węgiel. W popielniku po nocy troszke popiołu jak z papierosa (pewno to co wydmuchało z palnika).Temperatura na kotle była chyba ok 65 stopni. CWU 50.Wydłużyłem przerwe czyli aktualnie:PP 5/52dmuchawa 95 przesłona 2cmpodtrzymanie 90min Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
SUSPENSER 09.10.2014 09:00 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 9 Października 2014 Poddalem sie. Ustawilem tylko cwu bo przy tej temp zew to nie ma sensu grzac na dom. Jak sie zrobi zimno to wroce do tematu a poki co zostawilem kociol na 5/48 i dmuchawa 95 Podtrzymanie co 90min. Obadam tylko aby zar przy trybie praca nie schodzil w dol. Ps max czas przerwy jaki mam na sterowniku to 60sek. A min czas podawania 5sek. Prosze tylko jeszcze mi pomoc z tym nadmuchem czy na filmie wyglada ok. Rozmumiem ze gdy na bokach bede mial niedopalony wegiel to zwiekszac pauze. A gdy bedzie wegiel sie sklejal i tworzyl wieksze bryly? Nadmuch w gore? Czy tez wydluzenie czasu. W takim razie trzeba otworzyć szyber w kominie, dać PP 5/60 i dopasować nadmuch tj. dać mały i powoli zwiększać tak, żeby się kopiec utrzymywał a wszystko wypalało [nie było niedopalonego węgla po bokach]. Gdy przy tych ustawieniach węgiel nadal będzie się "sklejał" dokupić ekogroszku z Ledwic i wsypywać na przemian worek jednego i drugiego do zasobnika - to obniży spiekalność. Przy tym sterowniku więcej się nie wymyśli, jakby kiedyś padł polecam wymienić na SPP. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
SUSPENSER 09.10.2014 09:02 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 9 Października 2014 Rano zajrzałem do kotla i musiał chwile wcześniej pracować bo żar był jeszcze z lekką górką. Lekki kopczyk ok 2 cm wysokości. Na bokach leżał pojedyńczy niedopalony węgiel. W popielniku po nocy troszke popiołu jak z papierosa (pewno to co wydmuchało z palnika). Temperatura na kotle była chyba ok 65 stopni. CWU 50. Wydłużyłem przerwe czyli aktualnie: PP 5/52 dmuchawa 95 przesłona 2cm podtrzymanie 90min Przy samej CWU zadanej na 50 st na kotle można zadać 55, przesłonę bym odsłonił całkiem i obniżył moc dmuchawy, podtrzymanie na dobrym węglu 100-120 minut też powinno być ok. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
mack0r 09.10.2014 16:46 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 9 Października 2014 (edytowane) Ustawiłem PP 5/60 (czyli juz najmniejsza moc z możliwych), szyber otwarty, nadmuch 80, podtrzymanie 120min. Poobserwuje wieczorem gdy CWU troche spadnie i kocioł popracuje oraz rano gdy wstane czy spala wegiel w calosci czy się nie obniża żar. A podpowiedz mi jeszcze jakie w przybliżeniu przyjąć ustawienia gdy temperatura na zewnątrz spadnie i zacznę grzać CO.Mysle zeby poczatkowo zostawic te ustawienia co mam na CWU a gdy kocioł nie da rady i wywali brak paliwa to zmniejszę przerwę podawania. Rozumiem ze ze zmniejszeniem przerwy bede musial podjeżdżać dmuchawą tak?Dzis rozmawialem z serwisantem producenta kotla to jak mu powiedzialem nastawy to byl zaskoczony. Twierdzil ze przy tych nastawach to nie mozliwe ze mi nie dopala wegla, ze powinno sie zapadac, ze tymi ustawieniami upale slimak. Powiedzial ze powinienem miec cos ok 5/30 albo i mniejsza przerwe... Edytowane 9 Października 2014 przez mack0r Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
mack0r 09.10.2014 17:45 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 9 Października 2014 Bylem przed momentem obejrzec i jak okolo godz temu kociol pracowal tak do tej pory trzyma temperature ok 64 stopnie. Martwi mnie jedno: Rura od podajnika posrodku dlugosci ma 42 stopnie wg sterownika. Ale juz kawalek blizej kotla to reki nie mozna utrzymac. Czy mam sie tym martwic? Boje sie o te upalenie slimaka. Patrzylem do kotla i nadal minimalna gorka jest z tym ze na gorze gorki jest czarny wegiel a pod nim widac zar. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
SUSPENSER 09.10.2014 19:43 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 9 Października 2014 Ustawiłem PP 5/60 (czyli juz najmniejsza moc z możliwych), szyber otwarty, nadmuch 80, podtrzymanie 120min. Poobserwuje wieczorem gdy CWU troche spadnie i kocioł popracuje oraz rano gdy wstane czy spala wegiel w calosci czy się nie obniża żar. A podpowiedz mi jeszcze jakie w przybliżeniu przyjąć ustawienia gdy temperatura na zewnątrz spadnie i zacznę grzać CO. Mysle zeby poczatkowo zostawic te ustawienia co mam na CWU a gdy kocioł nie da rady i wywali brak paliwa to zmniejszę przerwę podawania. Rozumiem ze ze zmniejszeniem przerwy bede musial podjeżdżać dmuchawą tak? Dzis rozmawialem z serwisantem producenta kotla to jak mu powiedzialem nastawy to byl zaskoczony. Twierdzil ze przy tych nastawach to nie mozliwe ze mi nie dopala wegla, ze powinno sie zapadac, ze tymi ustawieniami upale slimak. Powiedzial ze powinienem miec cos ok 5/30 albo i mniejsza przerwe... Dobrze kombinujesz - właśnie o to chodzi Serwisanci zwykle znają się na paleniu w kotle jak świnie na gwiazdach - ech ci fachofcy ... Wrzuć fotki jak się pali a najlepiej filmik to powiem czy jest ok. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
SUSPENSER 09.10.2014 19:45 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 9 Października 2014 Bylem przed momentem obejrzec i jak okolo godz temu kociol pracowal tak do tej pory trzyma temperature ok 64 stopnie. Martwi mnie jedno: Rura od podajnika posrodku dlugosci ma 42 stopnie wg sterownika. Ale juz kawalek blizej kotla to reki nie mozna utrzymac. Czy mam sie tym martwic? Boje sie o te upalenie slimaka. Patrzylem do kotla i nadal minimalna gorka jest z tym ze na gorze gorki jest czarny wegiel a pod nim widac zar. Stal się nie upala tak szybko a w ogóle różne przypadki widziałem na serwisie a jeszcze nigdy upalonego ślimaka - zobacz ile st C byś musiał mieć, żeby stal zaczęła mięknąć ... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
mack0r 09.10.2014 19:56 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 9 Października 2014 Kolano i slimak jest zeliwny z tego co wiem. Czyli dopóki zar w trybie praca jest na rowno lub z lekka gorka nie mam sie czym martwic? Troche mnie to uspokoilo gdzies na forum wyczytalem ze zbyt nisko prowadzony żar może uszkodzic koncowke slimaka Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
mack0r 09.10.2014 20:54 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 9 Października 2014 Kociol zanim rozpocza prace to palenisko bylo lekko zapadniete (2 zdjecia), zrobilem zdjecie i filmik z poczatku pracy i jeden filmik przed koncem pracy.Wyglada jakby z prawej strony wyciskalo wiecej wegla niz z lewej lub z prawej slabiej dmuchalo bo wlasnie z tamtej strony nie dopala wegla.Zauwazylem ze sterownik w automacie gdy przechodzi w tryb w pracy to najpierw rozpoczyna proces od dmuchania i trwa to tyle co czas przerwy czyli aktualnie 60 sek, nastepnie przez tyle samo podaje pierwsza porcje paliwa czyli tez przez 60 sek, dopiero od tego momentu przechodzi w 5/60. Link do plików: http://1drv.ms/1vPJbXM Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
SUSPENSER 10.10.2014 21:42 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 10 Października 2014 Kolano i slimak jest zeliwny z tego co wiem. Czyli dopóki zar w trybie praca jest na rowno lub z lekka gorka nie mam sie czym martwic? Troche mnie to uspokoilo gdzies na forum wyczytalem ze zbyt nisko prowadzony żar może uszkodzic koncowke slimaka Tak jak piszesz gdy żar jest równy lub lekko ponad jest ok, do tego żeliwne nagrzewają się zwykle bardziej od stalowych. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
SUSPENSER 10.10.2014 21:49 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 10 Października 2014 Kociol zanim rozpocza prace to palenisko bylo lekko zapadniete (2 zdjecia), zrobilem zdjecie i filmik z poczatku pracy i jeden filmik przed koncem pracy. Wyglada jakby z prawej strony wyciskalo wiecej wegla niz z lewej lub z prawej slabiej dmuchalo bo wlasnie z tamtej strony nie dopala wegla. Zauwazylem ze sterownik w automacie gdy przechodzi w tryb w pracy to najpierw rozpoczyna proces od dmuchania i trwa to tyle co czas przerwy czyli aktualnie 60 sek, nastepnie przez tyle samo podaje pierwsza porcje paliwa czyli tez przez 60 sek, dopiero od tego momentu przechodzi w 5/60. Link do plików: http://1drv.ms/1vPJbXM Dziwny masz ten sterownik. Lekko zapadnięte po podtrzymaniu jest ok, praca też wygląda dobrze. Co do palenia się z jednej strony to najpewniej musisz wyczyścić kanał powietrzny i sprawdzić szczelność palnika bo dziwnie to wygląda ... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts