Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

ustawienia sterownika na ekogroszek

mack0r

Recommended Posts

A ostatnio czytałem, gdzieś na forum, że przyczyną również jest wlatujący nawiew powietrza przez pionowe otwory w palniku i aby je zasilikownować np. co drugi otwór, wtedy powietrze w komorze planika obleci cały palnik a nie będzie wpadać tylko przez tą tylną część. Pisało, że to jest główną przyczyną dziury z tyłu w głębi palnika.

Czy może mieć to jakieś znaczenie czy raczej nie?

Zastanawiałem się by może to w sobotę wykonać.

Musiałbyś, w miejscach gdzie się szybciej wypala węgiel zamykać-uszczelniać cześć otworów, aż zrównoważysz ciśnienie wokół wszystkich dysz palnika.

Jest też takie przysłowie "z gowna bata nie ukręcisz"

• Odpowiedzi 1,5k
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

Witam. Mam pytanie jak ustawić sterownik by palił jak najmniej eko-groszku ( bo pomału ręce mi opadają). Na dzień dzisiejszy pali ok 21kg dziennie co czytając wasze zużycia wydaje mi się dużo. Dom 150m2 + garaż/kotłownia 32m2.

Podłogówka (łazienka/wiatrołap)-16m2+ reszta grzejniki z Termostatami. Sciana 3-warstwowa

Piec z firmy Kotły Marciniak 20kw ze sterownikiem Foster FUEGO CWA v5. Poniżej ustawienia:

Temperatura na piecu-55st.

Czas przesypu-2

Krotność podawania-2

Czas oczekiwania-14minut

Czas pauzy podajnika-60sek

Czas pracy podajnika-10sek

Obroty dmuchawy podtrzymanie-4bieg

czas dmuchawy podtrzymanie-9sek

Obfoty dm. wzrost-2bieg

Obroty dmuchawy-5bieg

Histeryza kotła-2

Algorytm pracy-2

Panowie jakieś podpowiedzi/ sugestie??

A ostatnio czytałem, gdzieś na forum, że przyczyną również jest wlatujący nawiew powietrza przez pionowe otwory w palniku i aby je zasilikownować np. co drugi otwór, wtedy powietrze w komorze planika obleci cały palnik a nie będzie wpadać tylko przez tą tylną część. Pisało, że to jest główną przyczyną dziury z tyłu w głębi palnika.

Czy może mieć to jakieś znaczenie czy raczej nie?

Zastanawiałem się by może to w sobotę wykonać.

Z doświadczenia Ci powiem - żadnych technicznych prac przy kotle w wigilię bym nie robił. Coś się nie odkręci, coś się przytka, coś się urwie i żona pysk obije bo zimno będzie w święta. Poza tym wydaje mi się, że tak jak piszesz to się radzi na wypalanie od strony kosza i czarno - kopcąco na końcu palnika, nie na to że wypala dziurę w głębi kotła a od strony drzwi przesypuje.

Witam.Czytam wszystkie wpisy i patrze ze kilku osobym strasznie duzo spala ekogroszku.W porownaniu co do niektorych ja ogrzewam 300 m2.piec defro duo uni 25 kw.w domu caly czas jest 22-23 st C.zasyp 150 kg i wystarcza na tydzien.moim zdaniem jak na taki metraz spalanie chyba jest ok.

Nie jeden by Ci pozazdroscil. Jaki opal sypiesz, jak masz ocieplony domek, jakie okna, moze wynik z cieplowlasciwie.pl ??

Witam.Miałem problem:

-przesypywało mi podajnik z przeciwnej strony od ślimaka

-włączał się alarm zbyt wysokiej temp podajnika co 2 dni

-raz spalał się w kopczyku raz w ogromnym kraterze

-podajnik raz starczał na 5 dni raz na 12 innym razem na 18 przy mniej więcej takiej samej pogodzie .

i ogólnie cyrki się działy .

Cały czas piec chodził w PID i zmiany parametrów nie dawały praktycznie żadnych zmian .

Sprzedawca wypiął tyłek na mnie , mówiąc że to wina instalacji a jak przypomniało mu się ze instalacje sam robił to wine na węgiel zwalał .

Pomogło przeczytanie tego tematu 2 razy.Pierwszy raz od 1 do 48 strony. a 2 tylko posty 4 osób które mądrze piszą bo reszta wydaje mi się że piszą aby pisać i posty nabijać ......przeważnie bezsensu ...

Aktualnie na ręcznych ustawieniach .

temp.CO 57

temp.CWU 47

cz.podaw 5s

przerw.podaw 55s

siła nadmuch. 22%

praca podt. 10s

przerwa podt 34s

wentylator w podt.

czas pracy 7s

przerwa pracy 15s

na tych ustawieniach eko spala się całkowicie w pyłek zostaje tylko kilka drobnych spieków które łatwo można pokruszyć .

Węgiel spala się w minimalnym kopczyku . Przy temperaturze jaka się aktualnie u nas utrzymuje 2 , -4 podajnik 150kg starcza dokładnie na 14dni .

Dom o powierzchni całkowitej ok 160m2 użytkowa grzana to ok 125m2 parter z poddaszem użytkowym

dom z ceramiki 25 p+w na zaprawie styropian na ścianach 2 ściany 15 grafit 2 ściany 20 grafit podłoga parter 15 cm podłoga strop 5 cm poddasze skos wełna 15 i 5 jętki 20 i 5 jętki z góry obłożone płytami Mfp dach 2 spadowy płyty Mfp 17mm na to papa podkładowa i dach betonowa w całym domu podłogówka dół w kafelkach góra panele kafle u góry tylko w łazience . dach wentylowany w domu sprawna wentylacja grawitacyjna doł 3 kratki góra 1

Piec To Stalmark 11 KW pip vegas z sterowaniem tech st 750 z pid eko groszek z piasta Retopal 24Mj/kg

W domu mieszkają 2 dorosłe osoby i dziecko .

Może komuś przydadzą się te nastawy które w moim domu zdają egzamin. Pozdrawiam

Witam

Proszę o pomoc w ustawieniu kotła

Podepnę się pod temat

Kocioł Kamen Multi Plus 25KW, sterownik ST480, dom jakieś 140m2, 6 grzejnikow Purmo CV, 2 drabinki w lazienkach, podlogowka na powierzchni ok 75m2

Parametry pieca

Temp CO 60

Temp CWU 58

histereza CO 2st

Czas podawania 10s

Czas przerwy podawania 40s

Nadmuch 35%

Podawanie w podtrzymaniu 15s

Przerwa podawania w podtrzymaniu 30min

Wentrylator w podtrzymaniu praca 25s

Wentylator w podtrzymaniu czas przerwy 5min

Zawór 3drogowy ustawiony na 7 w 9 stopniowej skali

Głowice termostatyczne na grzejnikach Purmo ustawione na 3

Węgiel ostatnio próbowałem Iskra Żółta z Kareny

Problem polega na tym że piec bardzo rzadko i na bardzo krótko przechodzi w tryb podtrzymania co skutkuje tym że podajnik cały czas słychać a sypialnie mam nad kotłownia i w nocy się nie da spać do tego stopnia że żona stwierdziła że nie chce ekogroszku tylko normalny węgiel bo na noc trzeba będzie wyłączyć piec.

W zasadzie to mamy kocioł już 3 lata a groszkiem palilismy tylko 2 razy, ale jak już pisałem nie zanosi się na dalsze korzystanie z podajnika bo noc jest od spania a nie słuchania buczenia z silnika.

Za pierwszym razem kupiłem worek ekogroszku z Bricomarche i to był dramat bo kocioł 3 godziny sie rozgrzewał i do 60st nie doszedł tylko zmniejszyłem temp CO na 58.

Czy jest szansa żeby ten kocioł utrzymywał się dłuższy czas w trybie podtrzymania ?

Witam

Proszę o pomoc w ustawieniu kotła

Zacznij od zmniejszenia temp. CO 52 stopnie spokojnie wystarczy, dla CWU 48 stopni też wystarczy. Podłóż pod stopkę podajnika gumę - najlepiej z pasa transmisyjnego - to dość dobrze wygłuszy podajniki - niestety całkowicie nie wyeliminujesz dźwięków z pieca - nawet jak piec będzie robił dłuższe przestoje to i tak go będzie słuchać. Więc albo od razu zrezygnuj z podajnika lub pomyśl o lepszym wygłuszeniu ściany z sypialnią. Choć ja też mam piec za ścianą i mi jakoś nie przeszkadza w spaniu.

Zacznij od zmniejszenia temp. CO 52 stopnie spokojnie wystarczy, dla CWU 48 stopni też wystarczy. Podłóż pod stopkę podajnika gumę - najlepiej z pasa transmisyjnego - to dość dobrze wygłuszy podajniki - niestety całkowicie nie wyeliminujesz dźwięków z pieca - nawet jak piec będzie robił dłuższe przestoje to i tak go będzie słuchać. Więc albo od razu zrezygnuj z podajnika lub pomyśl o lepszym wygłuszeniu ściany z sypialnią. Choć ja też mam piec za ścianą i mi jakoś nie przeszkadza w spaniu.

temperature zalaczania pomp mam ustawiona na 55st - podobno im wiecej tym lepiej, a z tego co slyszalem to grzanie piecem na temp ponizej 55st przyspiesza jego zuzycie.

pod stopke podajnika podlozylem juz gumowa mate jaka stosuje sie w transporcie tzn podklada sie pod towar zeby sie nie slizgal na naczepie - grubos maty jakies 6mm

wiem ze nie wyglusze pieca calkowicie ale inaczej sie to odbiera jak cos sie uruchamia np co 30min a co innego jak co 30sekund

8 rok palę przy temp 52 stopnie i nic się z piecem nie dzieje. Ktoś kiedyś fajnie na forum napisał - "niby jest ten punkt rosy ale nikt go nigdy nie widział" .

Poza tym za dużo oczekujesz - wszyscy teraz dążą do tego by piec jak najrzadziej przechodził w podtrzymanie - by się jak najmniej wychładzał . Przestoje po 30 min raczej nierealne chyba że przy grzaniu samego CWU.

Realny to na każdy indywidualnie w zależności od straty ciepła przez budynek. Żeby dłużej wchodził w podtrzymanie to jak kolega napisał zmniejsz temp do minimum, na noc możesz zamykać na termostatach albo wymienić na elektroniczne. Zaworem 3d też ograniczyć. Zwiększyć podawanie dzięki czemu qowcwj opału zostanie na fajce co przyczyni się do dłuższego przestoju