animuss 20.12.2016 14:57 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 20 Grudnia 2016 A ostatnio czytałem, gdzieś na forum, że przyczyną również jest wlatujący nawiew powietrza przez pionowe otwory w palniku i aby je zasilikownować np. co drugi otwór, wtedy powietrze w komorze planika obleci cały palnik a nie będzie wpadać tylko przez tą tylną część. Pisało, że to jest główną przyczyną dziury z tyłu w głębi palnika. Czy może mieć to jakieś znaczenie czy raczej nie? Zastanawiałem się by może to w sobotę wykonać. Musiałbyś, w miejscach gdzie się szybciej wypala węgiel zamykać-uszczelniać cześć otworów, aż zrównoważysz ciśnienie wokół wszystkich dysz palnika. Jest też takie przysłowie "z gowna bata nie ukręcisz" Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
lukasz31 20.12.2016 15:45 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 20 Grudnia 2016 Witam. Mam pytanie jak ustawić sterownik by palił jak najmniej eko-groszku ( bo pomału ręce mi opadają). Na dzień dzisiejszy pali ok 21kg dziennie co czytając wasze zużycia wydaje mi się dużo. Dom 150m2 + garaż/kotłownia 32m2.Podłogówka (łazienka/wiatrołap)-16m2+ reszta grzejniki z Termostatami. Sciana 3-warstwowa Piec z firmy Kotły Marciniak 20kw ze sterownikiem Foster FUEGO CWA v5. Poniżej ustawienia:Temperatura na piecu-55st. Czas przesypu-2Krotność podawania-2Czas oczekiwania-14minutCzas pauzy podajnika-60sekCzas pracy podajnika-10sekObroty dmuchawy podtrzymanie-4biegczas dmuchawy podtrzymanie-9sekObfoty dm. wzrost-2biegObroty dmuchawy-5biegHisteryza kotła-2Algorytm pracy-2 Panowie jakieś podpowiedzi/ sugestie?? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
kobra64 20.12.2016 16:05 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 20 Grudnia 2016 A co mogę zrobić by ograniczyć ten koks? Dokupić np. worek węgla o liczbie Rogi bliskiej zera i zmieszać na połowę z tym co masz. Zrobić próbę. Jak się spali prawidłowo, no to dokupić odpowiednią ilość i zmieszać w ten sposób całość tego co masz. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
kobra64 20.12.2016 16:11 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 20 Grudnia 2016 A ostatnio czytałem, gdzieś na forum, że przyczyną również jest wlatujący nawiew powietrza przez pionowe otwory w palniku i aby je zasilikownować np. co drugi otwór, wtedy powietrze w komorze planika obleci cały palnik a nie będzie wpadać tylko przez tą tylną część. Pisało, że to jest główną przyczyną dziury z tyłu w głębi palnika. Czy może mieć to jakieś znaczenie czy raczej nie? Zastanawiałem się by może to w sobotę wykonać. Z doświadczenia Ci powiem - żadnych technicznych prac przy kotle w wigilię bym nie robił. Coś się nie odkręci, coś się przytka, coś się urwie i żona pysk obije bo zimno będzie w święta. Poza tym wydaje mi się, że tak jak piszesz to się radzi na wypalanie od strony kosza i czarno - kopcąco na końcu palnika, nie na to że wypala dziurę w głębi kotła a od strony drzwi przesypuje. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
animuss 20.12.2016 16:43 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 20 Grudnia 2016 Witam. Mam pytanie jak ustawić sterownik by palił jak najmniej eko-groszku ( bo pomału ręce mi opadają). Na dzień dzisiejszy pali ok 21kg dziennie co czytając wasze zużycia wydaje mi się dużo. A jak wygląda popiół zdjęcie mile widziane. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
lukasz31 21.12.2016 15:46 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 21 Grudnia 2016 Do Animuss: Już wstawiam. Ekogroszek polski 27kj. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
lukasz31 21.12.2016 15:50 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 21 Grudnia 2016 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
lukasz31 21.12.2016 15:52 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 21 Grudnia 2016 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Marcin9 22.12.2016 17:46 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 22 Grudnia 2016 Witam.Czytam wszystkie wpisy i patrze ze kilku osobym strasznie duzo spala ekogroszku.W porownaniu co do niektorych ja ogrzewam 300 m2.piec defro duo uni 25 kw.w domu caly czas jest 22-23 st C.zasyp 150 kg i wystarcza na tydzien.moim zdaniem jak na taki metraz spalanie chyba jest ok. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
wayne2mike 22.12.2016 18:14 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 22 Grudnia 2016 Witam.Czytam wszystkie wpisy i patrze ze kilku osobym strasznie duzo spala ekogroszku.W porownaniu co do niektorych ja ogrzewam 300 m2.piec defro duo uni 25 kw.w domu caly czas jest 22-23 st C.zasyp 150 kg i wystarcza na tydzien.moim zdaniem jak na taki metraz spalanie chyba jest ok. Nie jeden by Ci pozazdroscil. Jaki opal sypiesz, jak masz ocieplony domek, jakie okna, moze wynik z cieplowlasciwie.pl ?? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Marcin9 22.12.2016 18:33 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 22 Grudnia 2016 Dom ocieplony styropianem 15 cm grafitowym, okna drewniane a wyniki wziete metoda prob i bledow:-) Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Anabol18 25.12.2016 10:00 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 25 Grudnia 2016 Witam.Miałem problem:-przesypywało mi podajnik z przeciwnej strony od ślimaka -włączał się alarm zbyt wysokiej temp podajnika co 2 dni-raz spalał się w kopczyku raz w ogromnym kraterze -podajnik raz starczał na 5 dni raz na 12 innym razem na 18 przy mniej więcej takiej samej pogodzie .i ogólnie cyrki się działy . Cały czas piec chodził w PID i zmiany parametrów nie dawały praktycznie żadnych zmian .Sprzedawca wypiął tyłek na mnie , mówiąc że to wina instalacji a jak przypomniało mu się ze instalacje sam robił to wine na węgiel zwalał .Pomogło przeczytanie tego tematu 2 razy.Pierwszy raz od 1 do 48 strony. a 2 tylko posty 4 osób które mądrze piszą bo reszta wydaje mi się że piszą aby pisać i posty nabijać ......przeważnie bezsensu ... Aktualnie na ręcznych ustawieniach . temp.CO 57temp.CWU 47cz.podaw 5sprzerw.podaw 55ssiła nadmuch. 22%praca podt. 10sprzerwa podt 34s wentylator w podt.czas pracy 7sprzerwa pracy 15s na tych ustawieniach eko spala się całkowicie w pyłek zostaje tylko kilka drobnych spieków które łatwo można pokruszyć . Węgiel spala się w minimalnym kopczyku . Przy temperaturze jaka się aktualnie u nas utrzymuje 2 , -4 podajnik 150kg starcza dokładnie na 14dni . Dom o powierzchni całkowitej ok 160m2 użytkowa grzana to ok 125m2 parter z poddaszem użytkowym dom z ceramiki 25 p+w na zaprawie styropian na ścianach 2 ściany 15 grafit 2 ściany 20 grafit podłoga parter 15 cm podłoga strop 5 cm poddasze skos wełna 15 i 5 jętki 20 i 5 jętki z góry obłożone płytami Mfp dach 2 spadowy płyty Mfp 17mm na to papa podkładowa i dach betonowa w całym domu podłogówka dół w kafelkach góra panele kafle u góry tylko w łazience . dach wentylowany w domu sprawna wentylacja grawitacyjna doł 3 kratki góra 1 Piec To Stalmark 11 KW pip vegas z sterowaniem tech st 750 z pid eko groszek z piasta Retopal 24Mj/kg W domu mieszkają 2 dorosłe osoby i dziecko . Może komuś przydadzą się te nastawy które w moim domu zdają egzamin. Pozdrawiam Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
SUSPENSER 25.12.2016 20:00 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 25 Grudnia 2016 Dzięki za konkretny wpis, pewnie niejednemu czytelnikowi się przyda a przy tym jest dowodem na to, że czytając i wyciągając wnioski można bez dopytywania samemu ustawić prawidłowe spalanie w kotle. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
animuss 27.12.2016 18:25 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 27 Grudnia 2016 Do Animuss: Już wstawiam. Ekogroszek polski 27kj. [ATTACH=CONFIG]376449[/ATTACH] Tragedii nie wiać, sporo żużlu, zacznij spalać na mniejszej mocy. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
dbh 28.12.2016 11:10 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 28 Grudnia 2016 WitamProszę o pomoc w ustawieniu kotłaPodepnę się pod temat Kocioł Kamen Multi Plus 25KW, sterownik ST480, dom jakieś 140m2, 6 grzejnikow Purmo CV, 2 drabinki w lazienkach, podlogowka na powierzchni ok 75m2 Parametry pieca Temp CO 60 Temp CWU 58histereza CO 2st Czas podawania 10s Czas przerwy podawania 40s Nadmuch 35% Podawanie w podtrzymaniu 15s Przerwa podawania w podtrzymaniu 30min Wentrylator w podtrzymaniu praca 25s Wentylator w podtrzymaniu czas przerwy 5min Zawór 3drogowy ustawiony na 7 w 9 stopniowej skali Głowice termostatyczne na grzejnikach Purmo ustawione na 3 Węgiel ostatnio próbowałem Iskra Żółta z Kareny Problem polega na tym że piec bardzo rzadko i na bardzo krótko przechodzi w tryb podtrzymania co skutkuje tym że podajnik cały czas słychać a sypialnie mam nad kotłownia i w nocy się nie da spać do tego stopnia że żona stwierdziła że nie chce ekogroszku tylko normalny węgiel bo na noc trzeba będzie wyłączyć piec. W zasadzie to mamy kocioł już 3 lata a groszkiem palilismy tylko 2 razy, ale jak już pisałem nie zanosi się na dalsze korzystanie z podajnika bo noc jest od spania a nie słuchania buczenia z silnika. Za pierwszym razem kupiłem worek ekogroszku z Bricomarche i to był dramat bo kocioł 3 godziny sie rozgrzewał i do 60st nie doszedł tylko zmniejszyłem temp CO na 58. Czy jest szansa żeby ten kocioł utrzymywał się dłuższy czas w trybie podtrzymania ? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
pawelo_pl 28.12.2016 12:53 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 28 Grudnia 2016 Witam Proszę o pomoc w ustawieniu kotła Zacznij od zmniejszenia temp. CO 52 stopnie spokojnie wystarczy, dla CWU 48 stopni też wystarczy. Podłóż pod stopkę podajnika gumę - najlepiej z pasa transmisyjnego - to dość dobrze wygłuszy podajniki - niestety całkowicie nie wyeliminujesz dźwięków z pieca - nawet jak piec będzie robił dłuższe przestoje to i tak go będzie słuchać. Więc albo od razu zrezygnuj z podajnika lub pomyśl o lepszym wygłuszeniu ściany z sypialnią. Choć ja też mam piec za ścianą i mi jakoś nie przeszkadza w spaniu. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
dbh 28.12.2016 13:00 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 28 Grudnia 2016 Zacznij od zmniejszenia temp. CO 52 stopnie spokojnie wystarczy, dla CWU 48 stopni też wystarczy. Podłóż pod stopkę podajnika gumę - najlepiej z pasa transmisyjnego - to dość dobrze wygłuszy podajniki - niestety całkowicie nie wyeliminujesz dźwięków z pieca - nawet jak piec będzie robił dłuższe przestoje to i tak go będzie słuchać. Więc albo od razu zrezygnuj z podajnika lub pomyśl o lepszym wygłuszeniu ściany z sypialnią. Choć ja też mam piec za ścianą i mi jakoś nie przeszkadza w spaniu. temperature zalaczania pomp mam ustawiona na 55st - podobno im wiecej tym lepiej, a z tego co slyszalem to grzanie piecem na temp ponizej 55st przyspiesza jego zuzycie. pod stopke podajnika podlozylem juz gumowa mate jaka stosuje sie w transporcie tzn podklada sie pod towar zeby sie nie slizgal na naczepie - grubos maty jakies 6mm wiem ze nie wyglusze pieca calkowicie ale inaczej sie to odbiera jak cos sie uruchamia np co 30min a co innego jak co 30sekund Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
pawelo_pl 28.12.2016 13:19 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 28 Grudnia 2016 8 rok palę przy temp 52 stopnie i nic się z piecem nie dzieje. Ktoś kiedyś fajnie na forum napisał - "niby jest ten punkt rosy ale nikt go nigdy nie widział" .Poza tym za dużo oczekujesz - wszyscy teraz dążą do tego by piec jak najrzadziej przechodził w podtrzymanie - by się jak najmniej wychładzał . Przestoje po 30 min raczej nierealne chyba że przy grzaniu samego CWU. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
dbh 28.12.2016 13:24 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 28 Grudnia 2016 w takim razie jakie sa realne przestoje pieca? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
wayne2mike 28.12.2016 13:44 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 28 Grudnia 2016 Realny to na każdy indywidualnie w zależności od straty ciepła przez budynek. Żeby dłużej wchodził w podtrzymanie to jak kolega napisał zmniejsz temp do minimum, na noc możesz zamykać na termostatach albo wymienić na elektroniczne. Zaworem 3d też ograniczyć. Zwiększyć podawanie dzięki czemu qowcwj opału zostanie na fajce co przyczyni się do dłuższego przestoju Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts