Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

ustawienia sterownika na ekogroszek

mack0r

Recommended Posts

• Odpowiedzi 1,5k
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

ale jak już pisałem nie zanosi się na dalsze korzystanie z podajnika bo noc jest od spania a nie słuchania buczenia z silnika.

Tu był taki temat o wyciszeniu buczącego w danym domu silnika i motoreduktora

http://forum.muratordom.pl/showthread.php?223043-Wyciszenie-nap%C4%99du-podajnika-%C5%9Blimakowego-kot%C5%82a-(RBR)&highlight=wyciszenie+podajnika

Problem polega na tym że piec bardzo rzadko i na bardzo krótko przechodzi w tryb podtrzymania co skutkuje tym że podajnik cały czas słychać a sypialnie mam nad kotłownia i w nocy się nie da spać do tego stopnia że żona stwierdziła że nie chce ekogroszku tylko normalny węgiel bo na noc trzeba będzie wyłączyć piec.

W zasadzie to mamy kocioł już 3 lata a groszkiem palilismy tylko 2 razy, ale jak już pisałem nie zanosi się na dalsze korzystanie z podajnika bo noc jest od spania a nie słuchania buczenia z silnika.

Koledzy dobrze piszą, obniż na noc temperaturę na kotle do 45, a pokojową do 16 to powinien stać dłużej w podtrzymaniu, a od rana przed pobudką ustaw CO na 60 a pokojową na 22.

Do tego proponuję Carbosmar, który wycisza pracę podajnika - sam z tego względu go stosuję - na początek weź na próbę 1 litr i sam usłyszysz czy wystarczająco pomaga.

Czas pauzy podajnika wydłużyć, obroty dmuchawy zmniejszyć, postaraj się żeby dłużnej kocioł pracował, rzadko przechodził w podtrzymanie.

Zrobiłem tak, wydłużyłem Pauzę podajnika z 60sek na 75sek oraz obroty dmuchawy zmniejszyłem z 5biegu na 3 bieg. Uważasz że ok czy jakieś inne wskazówki??

Dzięki za pomoc))

Koledzy dobrze piszą, obniż na noc temperaturę na kotle do 45, a pokojową do 16 to powinien stać dłużej w podtrzymaniu, a od rana przed pobudką ustaw CO na 60 a pokojową na 22.

Do tego proponuję Carbosmar, który wycisza pracę podajnika - sam z tego względu go stosuję - na początek weź na próbę 1 litr i sam usłyszysz czy wystarczająco pomaga.

zmienilem ustawienia na takie:

Podawanie 12s

Przerwa podawania 40s

Nadmuch 35%

Podawanie w podtrzymaniu 25s

Przerwa podawania w podtrzymaniu 9min

Nadmuch w podtrzymaniu 25s z przerwa co 3min

CO50

CWU 48

Na zaworze 3D tez przykrecilem

Dorzucam fotki "popiołu" - wydaje mi sie że za duzo jest niespalonych węgielków.

15841430_1297099273667403_1845494146_n.jpg15870879_1297099237000740_1095304942_n.jpg

Co do Carbosmaru to musze przetestować, prawdopodobnie zamowie u Ciebie Suspenser wegiel i do tego Carbosmar i zobaczymy co to będzie

Takimi ustawieniami jak piszesz będziesz jeszcze więcej posiadał niedopalonego ekogroszku, przez co wyrzucasz pieniądze z popiołem.

Przy tym palniku :

podawanie 12 s przerwa minimum 100 s

Nadmuch 30 %

Podawanie w podtrzymaniu 12 s przerwa 15 minut

nadmuch w podtrzymaniu 30 % przez 16 s z przerwą 15 minut jak podawanie.

Carbosmar faktycznie coś pomoże ale nie do końca.

Odizoluj stopkę podajnika od podłoża kawałkiem twardej gumy kauczukowej też pomaga.

Takimi ustawieniami jak piszesz będziesz jeszcze więcej posiadał niedopalonego ekogroszku, przez co wyrzucasz pieniądze z popiołem.

Przy tym palniku :

podawanie 12 s przerwa minimum 100 s

Nadmuch 30 %

Podawanie w podtrzymaniu 12 s przerwa 15 minut

nadmuch w podtrzymaniu 30 % przez 16 s z przerwą 15 minut jak podawanie.

Carbosmar faktycznie coś pomoże ale nie do końca.

Odizoluj stopkę podajnika od podłoża kawałkiem twardej gumy kauczukowej też pomaga.

OK sprawdze takie ustawienia tylko mialem przerwe podawania taka jak mialem bo obilo mi sie o uszy ze cykl podawania+przerwy ma sie zamknac maksymalnie w 60 sekundach.

Pod stopka podajnika jest gumowa mata.

Tez odnioslem wrazenie ze im wiecej wegla w podajniku tym ciszej to chodzi, chyba przez to ze jest mniej wolnej przestrzeni to i echo sie tak nie rozchodzi.

I tak i nie , że w 60 sekundach , ale jak najbardziej możesz spróbować , są tacy wytworni palacze i eksperci , że palą 2/20 ale nie będę się do tego odnosił jak sprawdzisz to sam zobaczysz za i przeciw.

Na początek zasyp podajnik przed kupnem tego specyfiku carbo i wlej pół szklanki oleju rzepakowego takiego co żona posiada w kuchni.

Lej pomału z tej szklanki w jedno miejsce i zobaczysz czy jest efekt jak jest to po co przepłacać.

Tutaj masz pracę pieca przy podawaniu 12 s i przerwie 100 s

w Nadzorze 12 s podawanie przerwa 15 minut.

Piec bardzo mało przebywa w nadzorze

spalanie 6 dób 100 kg daje średnią 16,66 kg

piec pracuje w automacie po lekkich poprawkach

kopczyk 2-3 cm nad rantem

Edytowane przez robin60

Możesz napisac coś więcej o Carbosmarze? Jakie masz doświadczenia?

Możesz poczytać co pisałem gdy na niego trafiłem i jak się do niego przekonałem zanim w ogóle wpadłem na pomysł, żeby mieć go w ofercie.

W skrócie - podajnik pracuje ciszej i nie chrupie węgla, a zużycie prądu wyszło mi na takim samym poziomie z nim i bez niego.

Tym, którzy myślą, że mam w tym wielki interes proponuję sprawdzić ile to kosztuje i się zastanowić a dojdą sami do wniosku, że więcej z tym mam zachodu niż zysku, zresztą podobnie z węglem - w ogóle bawię się w to, żeby móc zaoferować komplet tym, którzy tego wymagają.

zmienilem ustawienia na takie:

Podawanie 12s

Przerwa podawania 40s

Nadmuch 35%

Podawanie w podtrzymaniu 25s

Przerwa podawania w podtrzymaniu 9min

Nadmuch w podtrzymaniu 25s z przerwa co 3min

CO50

CWU 48

Na zaworze 3D tez przykrecilem

Dorzucam fotki "popiołu" - wydaje mi sie że za duzo jest niespalonych węgielków.

Co do Carbosmaru to musze przetestować, prawdopodobnie zamowie u Ciebie Suspenser wegiel i do tego Carbosmar i zobaczymy co to będzie

Węgiel u mnie średnio się opłaca bo przesyłka kurierem jest droga, Carbosmar możesz zamówić na próbę 1 litr - nie koniecznie u mnie - może ktoś w okolicy ma - sprawdź czy jest jakiś dystrybutor.

Co do nastaw masz częste podtrzymanie, a do tego przerwa podawania w podtrzymaniu powinna być taka sama jak nadmuch w podtrzymaniu.

Przy węglu, który ma popiołu z 10% podtrzymanie powinno wystarczać co 30 minut, a niektórzy mają nawet 120.

Polecicie jakieś orientacyjne ustawienia dla palnika EKO-PAL? Pięć 20 KW. Wg producenta optymalne ustawienia dla tego pieca to

Podawanie 17 - 19 s

Przerwa 90 s

Dmuchawa 40 - 50 %

Niestety piec bardzo krótko stoi na podtrzymania bo 10 minut. W popielniku mam spore spieki i mam wrażenie że nie dopalony węgiel. Zawór 4 ustawiony na 7 z 10 st. skali.

Odkąd na dworze jest -20 piec nie dogrzewa do zadanej temp, ba nawet spada temp poniżej minimalnej temp CO, którą nastawiłem.

Palę ruskim miałem, znacznie zwiększyłem nadmuch bo aż o 10 oczek, na mocy 12kw zwiększyłem ilość powtórzeń z 3 do 5 a sytuacja nadal nie uległa poprawie.

Przed momentem wyczyścułem kocioł i podbiłem do zadanej w trybie ręcznym jednak gdy przerzuciłem na automat znowu tempspadła poniżej minimalnej CO.

Mało tego - temp w pomieszczeniach nie dochodzi do zadanej.

Czego to może być wina? co mogę zmienić? Zastanawiam się czy to nie "zasługa" tego miału z lokalnego składu (miał suchutki, dużo groszku - rzekł bym 50/50).

Czy moglibyście rzucić okiem na mój sterownik i coś podsunąć?