lukasz31 08.01.2017 11:39 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 8 Stycznia 2017 Czas pauzy podajnika wydłużyć, obroty dmuchawy zmniejszyć, postaraj się żeby dłużnej kocioł pracował, rzadko przechodził w podtrzymanie. W tej chwili wygląda to tak:Temperatura na dworze -6, temp.zadana na piecu 57stC, po 11minutach temp spada do 55 i piec się załacza, pracuje 16min i dobija do 57 czyli pracuje 16min a w podtrzymaniu jest 11min. Czy tak jest ok czy jeszcze coś zmieniać?? Czas przesypu-2 Krotność podawania-2 Czas oczekiwania-30min Czas pracy podajnika-9sek Czas pauzy podajnika-70sek Obroty dmuchawy podtrzymanie-4bieg Czas dmuchawy podtrzymanie-10sek obr.dm.wzrost-2bieg obr dmuchawy-3bieg Histeryza kotła -2 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Michał Kowalczyk 08.01.2017 14:05 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 8 Stycznia 2017 Proszę o radę co do ustawień na piecu - próbuję różnych konfiguracji, ale nie mogę od 2 miesięcy zejść ze spalaniem poniżej 20 kg/doba (przeważnie średnia wychodzi 22kg) niezależnie od pogody. Poniżej wynik ze strony cieplowlasciwe: http://cieplowlasciwie.pl/wynik/2077 Groszek kupuję u lokalnego dostawcy, wg. zapewnień powinien mieć 28mj (880zł/tona). Piec to SEMRAU premium EKO 12kw, palnik retortowy ekoenergia 10-15kw, wentylator RV-14AR, sterownik TITANIC Do sterownika podłączona pompa obsługująca CWU i poddasze: 3 grzejniki, rozdzielacz na dwa obwody + grzejnik łazienkowy - ustawiona na 1 biegu Osobno podłączona pompa na dół na podłogówkę sterowana zaworem AFRISO ATM 20-43 ustawionym na położeniu 3 (daje to temperaturę na dole ok 21 stopni) Ustawienia obecne: Temperatura zadana 55 stopni (zdjęcie paleniska zrobione podczas schodzenia z temperatury było 55,5stopnia i spadało) Podawanie 15 sekund Przerwa w podawaniu 65 sekund Dmuchawa 7 bieg (12 biegów, ustawienia 1 bieg 10%, 11 bieg 70%) Przedmuch 10 sekund Przerwa 10 minut Krotność 2 Obniżenie kotła 0 Histeroza 2 stopnie Co można pozmieniać żeby spalać mniej groszku? A może warto spróbować inny groszek? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
timon120777 08.01.2017 15:52 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 8 Stycznia 2017 pytanie podstawowe czy uszczelniony palnik? sądząc po smugach pod koroną raczej nie lub bardzoe niedokładnietrzeba by zatem zacząć od uszczelnienia a potem dobierać nastawyz pierwszego zdjęcia wychodzi że za dużo podajesz- wydłużenie przerwy podawania na poczatek ale to wszystko po uszczelnieniu dopiero Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Michał Kowalczyk 08.01.2017 16:39 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 8 Stycznia 2017 Ciężko powiedzieć, przyjechał z fabryki cały złożony, więc kwestia czy tam go uszczelnili...Aby go uszczelnić muszę wyciągnąć z pieca cały podajnik czy idzie to zrobić od strony pieca? Próbuję szukać po googlach jak to zrobić na tym palniku, ale póki co nic nie znalazłem. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
SirPuzik 08.01.2017 17:16 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 8 Stycznia 2017 (edytowane) Proszę Pomocy w sterowniku DKSystem MASter500 1 wersja softu i DK LOGIC 200 Posiadam te urządzenia w swoim gospodarstwie domowym 160m2 (1 piętro) 3 ściany ocieplone Proszę o pomoc w ustawieniu sterownika ekonomicznie do tej pory przepalam 1T Pieklarza 815zł miesięcznie. Z żonką pracujemy na dwie zmiany wiec zmieszamy temperaturę z 20 na 18 po wyjściu do pracy nie wiem czy robimy to dobrze sterownik chodzi na ustawieniach fabrycznych. Posiadam piec 18Kw ogrzewam Bojler 200L na instalacji C.O. Moja instalacja C.O to porażka podstawowy układ na 1 pompkę ( ma 3 biegi i nie wiem na którym mam mieć włączone) ten układ jest tak zwany zamknięty. Proszę o pomoc kogo się da w podpowiedzeniu w ustawieniach, Przydał by się też Nowy schemat przeróbki C.O jakiś zawór 4 drożny i lum mieszalnika a może Bufora będe bardzo wdzięczny za pomoc. Dodaję kilka zdjęć chodzi mi o wiatrak jak go ustawić a może kupić nowy Fotki dodam jak je ogarnę Edytowane 8 Stycznia 2017 przez SirPuzik Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
timon120777 08.01.2017 18:09 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 8 Stycznia 2017 Michał szukaj jak uszczelnić brucera - możesz poszukac w moim wątku chociaż nie pamiętam już czy wrzucałem jakieś fotki z tego procederuzrobisz wszystko od strony kotła przez drzwiczki tylko się trochę usmolisz niestetyno i trzeba wygasić i wygarnąć żar żeby szybciek korona wystygła bo na gorącej nic nie zdziałasz Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
animuss 08.01.2017 21:58 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 8 Stycznia 2017 (edytowane) W tej chwili wygląda to tak:Temperatura na dworze -6, temp.zadana na piecu 57stC, po 11minutach temp spada do 55 i piec się załacza, pracuje 16min i dobija do 57 czyli pracuje 16min a w podtrzymaniu jest 11min. Czy tak jest ok czy jeszcze coś zmieniać?? Czas przesypu-2 Krotność podawania-2 Czas oczekiwania-30min Czas pracy podajnika-9sek Czas pauzy podajnika-70sek Obroty dmuchawy podtrzymanie-4bieg Czas dmuchawy podtrzymanie-10sek obr.dm.wzrost-2bieg obr dmuchawy-3bieg Histeryza kotła -2 Ze względu na duże ujemne temperatury nocą, bym tak zostawił. Panowie jeżeli ktoś wybitnie nie radzi sobie z nastawami lub ma już dość kręcenia, albo nie ma na to czasu bo praca dom itd.. Proponuję zakup innego sterownika, który rozwiąże wasze problemy, wreszcie odpoczniecie. Sterownik nie jest tani, ale wart swojej ceny, może gdzieś sprzedają taniej szukajcie. Sterownik kotła MultiFun. Wiem co piszę, jadę na nim już drugi sezon, stary sterownik sprzedałem na OLX. Edytowane 8 Stycznia 2017 przez animuss Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
robin60 09.01.2017 14:38 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 9 Stycznia 2017 Post 969 i 971 lepiej łopatologocznie się nie da opisać . Jest to bardzo prosta czynność ale znacząca w procesie napowietrzenia itd.Zgadzam się ze Swymi dwoma przedmówcami w 100 % Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Michał Kowalczyk 10.01.2017 20:36 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 10 Stycznia 2017 Timon,Przejrzałem cały Twój temat ze stopki - kopalnia wiedzy. W weekend będę uszczelniał palnik, wczoraj podczas czyszczenia pieca zwróciłem uwagę jeszcze na wentylator - okazało się, że śruba była odwrotnie ustawiona i dopływ powietrza był ciągle otworzony (niezależnie czy wentylator chodził czy nie), odkręciłem go odwrotnie i teraz podczas podtrzymania dopływ jest zamknięty, a podczas pracy ładnie się otwiera. Pytanie czy podczas podtrzymania ma być tak jak teraz całkowicie zamknięty?Kilka godzin po tym działaniu musiałem wydłużyć przerwę w podawaniu bo okazało się, że zaczął mocno zrzucać węgiel. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
timon120777 11.01.2017 18:53 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 11 Stycznia 2017 pewnie dlatego że wcześniej to co miał na palniku nadmiarowo wrzucone to na skutek otwartej klapki dopalał w podtrzymaniu a teraz ma dopływ powietrza odcięty i przewęglony palnik nie przepala w podtrzymaniu jak wcześniej. normalne że musiałeś skorygować ustawienia. niestety skoro planujesz uszczelniać palnik to będziesz musiał korygować kolejny raz Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
dbh 17.01.2017 08:21 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 17 Stycznia 2017 (edytowane) Zmienilem ustawienia na takie Podawanie 12s Przerwa podawania 105s Sila nadmuchu 30% Podawanie w podtrzymaniu 12s Przerwa podawania w podtrzymaniu 13min Wentrylator w podtrzymaniu 16s/13min CO 50 CWU46 EDIT: opal to Iskra Niebieska z Kareny Wrzucam foto "popiolu" - uwazam ze nadal za duzo "gruzu" Foto plomienia w czasei pracy i foto plomienia w czasie podtrzymania Edytowane 17 Stycznia 2017 przez dbh Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
sambo 18.01.2017 13:19 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 18 Stycznia 2017 Nie chce tworzyć nowego wątki. Podobnie jak aturo mam problem z dużym jak sądze spalaniem ok 27kg/doba przy temperaturze zawnętnej -1/-3C. Ogrzewana powierzchnia: dom ok 80m2 (ocieplony 5cm styropian) + warsztat ok 35m2 nieocieplony Temperatury w domu i warsztacie 21-22C Aktualne ustawienia pieca:Temp. zadana: 57CHistereza: 2CCzas podawania: 5sCzas przerwy: 47snadmuch: 21% (klapa odsłonięta na ok 1cm), czopuch prawie zamknięty (temperatura na wylocie ok 120C)Tryb podtrzymania (piec nie zdąrzy w nim podać nawet raz)czas podawania: 10sczas przerwy: 10min wentylator wybieg: 5swentylator opóźnienie: 5s Link do filmu ze spalaniahttps://www.youtube.com/watch?v=WITvTZNWij8 A tak wygląda popielnik po nocy [ATTACH=CONFIG]378888[/ATTACH] I wykres[ATTACH=CONFIG]378889[/ATTACH] Aktualnie podniosłem temperaturę na wyjjściu zaworu 3D Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
timon120777 18.01.2017 18:56 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 18 Stycznia 2017 sambo odsłoń czopuch- ma być otwarty na maksa - proces spalania jest regulowany przez ilość powietrza dostarczonego poprzez wentylator. to nie kopciuch bez dmuchawy żeby regulować ciągiem kominowymdodaj też z 5% nadmuchu na początek a jak nadal będzie niedopał to dokładaj kolejne procenty Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
sambo 18.01.2017 19:23 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 18 Stycznia 2017 @timonTemperatura na czopuchu podskoczyła do 250CPiec powinien przejść w podtrzymanie ? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
timon120777 18.01.2017 19:44 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 18 Stycznia 2017 jaki sterownik to obsługuje?przy nadmuchu 21% 250stC na czopuchu to dosyć niespotykany wynikalbo kocioł zasyfiony i wszystko przelatuje bez odbioru ciepła albo wymiennik do kituu mnie przy 70% mam spaliny 130-140stC Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
sambo 18.01.2017 19:47 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 18 Stycznia 2017 Master 500 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
timon120777 18.01.2017 19:52 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 18 Stycznia 2017 nie wiem czemu takie rzeczy sie dzieją a jak masz określoną maksymalną moc wentylatora w serwisowym? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
sambo 18.01.2017 19:57 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 18 Stycznia 2017 Sprawdziłem, ustwione 100%Nie mam deflektora jeśli to bardzo wpływa na pracę Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
timon120777 18.01.2017 20:02 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 18 Stycznia 2017 deflektor nie jest bez znaczenia również na temp spalinspróbuj zatem obniżyć maksymalną moc wentylatora w menu serwisowym do 75% i zobaczymy co z tego wyjdzie Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
sambo 18.01.2017 20:11 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 18 Stycznia 2017 Ten parametr w menu serwisowym jedyne co robi to wprowadza ograniczenie max wartości %. Jak ustawie na 70% w trybie serwisowym, to normalnie nie mogę ustawić więcej niż te 70%. Nie przesuwa więc krzywej obrotów. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts