Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

ustawienia sterownika na ekogroszek

mack0r

Recommended Posts

Czas pauzy podajnika wydłużyć, obroty dmuchawy zmniejszyć, postaraj się żeby dłużnej kocioł pracował, rzadko przechodził w podtrzymanie.

W tej chwili wygląda to tak:Temperatura na dworze -6, temp.zadana na piecu 57stC, po 11minutach temp spada do 55 i piec się załacza, pracuje 16min i dobija do 57 czyli pracuje 16min a w podtrzymaniu jest 11min. Czy tak jest ok czy jeszcze coś zmieniać??

Czas przesypu-2

Krotność podawania-2

Czas oczekiwania-30min

Czas pracy podajnika-9sek

Czas pauzy podajnika-70sek

Obroty dmuchawy podtrzymanie-4bieg

Czas dmuchawy podtrzymanie-10sek

obr.dm.wzrost-2bieg

obr dmuchawy-3bieg

Histeryza kotła -2

• Odpowiedzi 1,5k
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

Proszę o radę co do ustawień na piecu - próbuję różnych konfiguracji, ale nie mogę od 2 miesięcy zejść ze spalaniem poniżej 20 kg/doba (przeważnie średnia wychodzi 22kg) niezależnie od pogody.

Poniżej wynik ze strony cieplowlasciwe:

http://cieplowlasciwie.pl/wynik/2077

Groszek kupuję u lokalnego dostawcy, wg. zapewnień powinien mieć 28mj (880zł/tona).

Piec to SEMRAU premium EKO 12kw, palnik retortowy ekoenergia 10-15kw, wentylator RV-14AR, sterownik TITANIC

Do sterownika podłączona pompa obsługująca CWU i poddasze: 3 grzejniki, rozdzielacz na dwa obwody + grzejnik łazienkowy - ustawiona na 1 biegu

Osobno podłączona pompa na dół na podłogówkę sterowana zaworem AFRISO ATM 20-43 ustawionym na położeniu 3 (daje to temperaturę na dole ok 21 stopni)

Ustawienia obecne:

Temperatura zadana 55 stopni (zdjęcie paleniska zrobione podczas schodzenia z temperatury było 55,5stopnia i spadało)

Podawanie 15 sekund

Przerwa w podawaniu 65 sekund

Dmuchawa 7 bieg (12 biegów, ustawienia 1 bieg 10%, 11 bieg 70%)

Przedmuch 10 sekund

Przerwa 10 minut

Krotność 2

Obniżenie kotła 0

Histeroza 2 stopnie

Co można pozmieniać żeby spalać mniej groszku? A może warto spróbować inny groszek?

IMAG0219.jpgIMAG0220.jpgIMAG0223.jpg

pytanie podstawowe czy uszczelniony palnik?

sądząc po smugach pod koroną raczej nie lub bardzoe niedokładnie

trzeba by zatem zacząć od uszczelnienia a potem dobierać nastawy

z pierwszego zdjęcia wychodzi że za dużo podajesz- wydłużenie przerwy podawania na poczatek ale to wszystko po uszczelnieniu dopiero

Ciężko powiedzieć, przyjechał z fabryki cały złożony, więc kwestia czy tam go uszczelnili...

Aby go uszczelnić muszę wyciągnąć z pieca cały podajnik czy idzie to zrobić od strony pieca? Próbuję szukać po googlach jak to zrobić na tym palniku, ale póki co nic nie znalazłem.

Proszę Pomocy w sterowniku DKSystem MASter500 1 wersja softu i DK LOGIC 200

Posiadam te urządzenia w swoim gospodarstwie domowym 160m2 (1 piętro) 3 ściany ocieplone :p

Proszę o pomoc w ustawieniu sterownika ekonomicznie do tej pory przepalam 1T Pieklarza 815zł miesięcznie.

Z żonką pracujemy na dwie zmiany wiec zmieszamy temperaturę z 20 na 18 po wyjściu do pracy nie wiem czy robimy to dobrze

sterownik chodzi na ustawieniach fabrycznych. Posiadam piec 18Kw ogrzewam Bojler 200L na instalacji C.O.

Moja instalacja C.O to porażka podstawowy układ na 1 pompkę ( ma 3 biegi i nie wiem na którym mam mieć włączone) ten układ jest tak zwany zamknięty.

Proszę o pomoc kogo się da w podpowiedzeniu w ustawieniach, Przydał by się też Nowy schemat przeróbki C.O jakiś zawór 4 drożny i lum mieszalnika a może Bufora będe bardzo wdzięczny za pomoc.

Dodaję kilka zdjęć chodzi mi o wiatrak jak go ustawić a może kupić nowy

Fotki dodam jak je ogarnę7074657_20170108_164651.jpg7074638_20170108_164636.jpg

Edytowane przez SirPuzik

Michał

szukaj jak uszczelnić brucera - możesz poszukac w moim wątku chociaż nie pamiętam już czy wrzucałem jakieś fotki z tego procederu

zrobisz wszystko od strony kotła przez drzwiczki tylko się trochę usmolisz niestety

no i trzeba wygasić i wygarnąć żar żeby szybciek korona wystygła bo na gorącej nic nie zdziałasz

W tej chwili wygląda to tak:Temperatura na dworze -6, temp.zadana na piecu 57stC, po 11minutach temp spada do 55 i piec się załacza, pracuje 16min i dobija do 57 czyli pracuje 16min a w podtrzymaniu jest 11min. Czy tak jest ok czy jeszcze coś zmieniać??

Czas przesypu-2

Krotność podawania-2

Czas oczekiwania-30min

Czas pracy podajnika-9sek

Czas pauzy podajnika-70sek

Obroty dmuchawy podtrzymanie-4bieg

Czas dmuchawy podtrzymanie-10sek

obr.dm.wzrost-2bieg

obr dmuchawy-3bieg

Histeryza kotła -2

Ze względu na duże ujemne temperatury nocą, bym tak zostawił.

Panowie jeżeli ktoś wybitnie nie radzi sobie z nastawami lub ma już dość kręcenia, albo nie ma na to czasu bo praca dom itd..

Proponuję zakup innego sterownika, który rozwiąże wasze problemy, wreszcie odpoczniecie. :rolleyes:

Sterownik nie jest tani, ale wart swojej ceny, może gdzieś sprzedają taniej szukajcie.

Sterownik kotła MultiFun.

Wiem co piszę, jadę na nim już drugi sezon, stary sterownik sprzedałem na OLX.

Edytowane przez animuss

Timon,

Przejrzałem cały Twój temat ze stopki - kopalnia wiedzy. W weekend będę uszczelniał palnik, wczoraj podczas czyszczenia pieca zwróciłem uwagę jeszcze na wentylator - okazało się, że śruba była odwrotnie ustawiona i dopływ powietrza był ciągle otworzony (niezależnie czy wentylator chodził czy nie), odkręciłem go odwrotnie i teraz podczas podtrzymania dopływ jest zamknięty, a podczas pracy ładnie się otwiera. Pytanie czy podczas podtrzymania ma być tak jak teraz całkowicie zamknięty?

Kilka godzin po tym działaniu musiałem wydłużyć przerwę w podawaniu bo okazało się, że zaczął mocno zrzucać węgiel.

pewnie dlatego że wcześniej to co miał na palniku nadmiarowo wrzucone to na skutek otwartej klapki dopalał w podtrzymaniu a teraz ma dopływ powietrza odcięty i przewęglony palnik nie przepala w podtrzymaniu jak wcześniej. normalne że musiałeś skorygować ustawienia. niestety skoro planujesz uszczelniać palnik to będziesz musiał korygować kolejny raz

Zmienilem ustawienia na takie

Podawanie 12s

Przerwa podawania 105s

Sila nadmuchu 30%

Podawanie w podtrzymaniu 12s

Przerwa podawania w podtrzymaniu 13min

Wentrylator w podtrzymaniu 16s/13min

CO 50

CWU46

EDIT: opal to Iskra Niebieska z Kareny

Wrzucam foto "popiolu" - uwazam ze nadal za duzo "gruzu"

Foto plomienia w czasei pracy i foto plomienia w czasie podtrzymania

16117538_1309251822452148_1574959567_n.jpg16117925_1309251949118802_1253547390_n.jpg16128194_1309251862452144_1634695263_n.jpg

Edytowane przez dbh

Nie chce tworzyć nowego wątki. Podobnie jak aturo mam problem z dużym jak sądze spalaniem ok 27kg/doba przy temperaturze zawnętnej -1/-3C.

Ogrzewana powierzchnia: dom ok 80m2 (ocieplony 5cm styropian) + warsztat ok 35m2 nieocieplony

Temperatury w domu i warsztacie 21-22C

Aktualne ustawienia pieca:

Temp. zadana: 57C

Histereza: 2C

Czas podawania: 5s

Czas przerwy: 47s

nadmuch: 21% (klapa odsłonięta na ok 1cm), czopuch prawie zamknięty (temperatura na wylocie ok 120C)

Tryb podtrzymania (piec nie zdąrzy w nim podać nawet raz)

czas podawania: 10s

czas przerwy: 10min

wentylator wybieg: 5s

wentylator opóźnienie: 5s

Link do filmu ze spalania

https://www.youtube.com/watch?v=WITvTZNWij8

A tak wygląda popielnik po nocy

[ATTACH=CONFIG]378888[/ATTACH]

I wykres

[ATTACH=CONFIG]378889[/ATTACH]

Aktualnie podniosłem temperaturę na wyjjściu zaworu 3D

sambo

odsłoń czopuch- ma być otwarty na maksa - proces spalania jest regulowany przez ilość powietrza dostarczonego poprzez wentylator. to nie kopciuch bez dmuchawy żeby regulować ciągiem kominowym

dodaj też z 5% nadmuchu na początek a jak nadal będzie niedopał to dokładaj kolejne procenty