Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

ustawienia sterownika na ekogroszek

mack0r

Recommended Posts

• Odpowiedzi 1,5k
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

tak przesłona przy dmuchawie

nie znalazłem na stronie sklepu tego kotła a przydałby się schemat żeby wiedzieć więcej o nim

jak deflektora nie było to najprościej i najtaniej jeśli jest ruszt żeliwny albo miejsce by go zamocować oprzeć na nim 2 płytki szamotowe i będa robiły jako deflektor

dopali sie chociaż część tego co teraz kominem wylatuje i obniży się temperatura spalin

kocioł powinien pracować płynnie czyli możliwie w trybie ciągłym jesli pozwala na to sterowanie

jesli nie to podtrzymanie powinno byc jak nakrótsze i jak najrzadsze.

każdy start do pracy i każde przerwanie procesu spalania to drastyczny spadek sprawnosci.

im zatem szybciej będzie osiągał zadaną tym częściej będa zachodziły niepożądane zjawiska- w podtrzymaniu dodatkowo jak długie to spalanie z niedoborem tlenu i cykliczne dokarmianie palnika kolejną porcja paliwa które się zmarnuje

jesli pytasz o sama zależność to im krótsza przerwa i mocniejszy nadmuch tym większa moc i szybsze osiąganie zadanej

Zadana to 57C. Niestety to nie wszystko. Dziś zauwazyłem że przy wejści czopucha do komina jest szpara 1cm o góry, uszczelniłem. Teraz wskazania wyjścia z czopucha +50C. Czyli przy nadmuchu 26% i otwartym czopuchu na max mam ponad 300C. Zamknąłem na maxa i mam 220C. Dodatkowo gdy przechodzi w stan podtrzymania mam 70C.

w podtrzymaniu temperatura spada i jest zazwyczaj nieco wyższa od temp wody w kotle

jesli w czasie pracy jest tak wysoka to trzeba korygowac nadmuchem- chyba że ten wymiennik tak kiepsko odbiera ciepło więc jakies zawirowywacze trzeba by wymyślec i zamontować.

możesz narysować albo znaleźć w sieci przekrój podobnego modelu żeby wiadomo było jaki wymiennik- będzie łatwiej dopasować zawirowywacze ewentualnie

wkładasz je w półki i temp spalin powinna spaść

http://forum.info-ogrzewanie.pl/uploads/monthly_11_2012/post-32729-0-71042600-1352450684.jpg

dodatkowy plus to część osadów ląduje na nich a nie na półkach co wolniej obniża sprawność wymiany na skutek mniejszego osiadania pyłuna półkach

Czy może ktoś coś podpowiedzieć?

Zmieniłem nastawy w Kamen MultiPlus 25kw

Temp CO51, CWU46

Czas podawania 11s

Przerwa podawania 105s

Praca podtrzymania 13s

Przerwa podtrzymania 15min

Nadmuch w podtrzymaniu 16s/15min

Sila nadmuchu 30%

Zuzycie groszku wynosi prawie 30kg na dobe co wydaje mi sie sporo za duzo biorac pod uwage ze popiol jest niedopalony.

Jakies sugestie co pozmieniac?

na fotach wyszlo ze pali sie jak swieczka ale normalnie pali sie na wiekszej powierzchni

16237667_2196544290571664_969673178_n.jpg16295164_2196544280571665_1238293372_n.jpg