doin_oakenhelm 31.01.2017 20:31 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 31 Stycznia 2017 [ATTACH=CONFIG]380283[/ATTACH][ATTACH=CONFIG]380284[/ATTACH] A tak wygląda dziś popiół A jaka masz temp spalin? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Swiezy10 01.02.2017 06:34 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 1 Lutego 2017 Nie mam czujnika ale Czopuch gorący Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
dbh 01.02.2017 11:41 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 1 Lutego 2017 nadal walcze, szczegolnie z za duzym wg mnie zuzyciem groszku. moze sie myle ale niech mi ktos wytlumaczyilosc zuzytego wegla zalezy od pracy podajnika a konkretnie od tego jak dlugo pracuje i co jaki czas.jesli wierzac opinii ktora sie tutaj przewija tzn ze piec powinien jak najdluzej dzialac w trybie Praca tzn nie powinien przejsc w Podtrzymanie.jesli mam palnik Ekoenergia i z tego co wiem jest on dosc popularny w innych piecach tez to czy ustawiajac te same czasy Podawania i Przerwy zuzycie nie powinno byc na moze nie idealnym ale podobnym poziomie skoro piec i tak pracuje non stop nie przechodzac w podtrzymanie? drugie pytanieczy jesli na grzjnikach sa termostaty to czy jest sens przykrecac temp zasilanai grzejnikow zaworem 3D? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
timon120777 01.02.2017 13:06 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 1 Lutego 2017 zużycie opału zależy od strat budynku ustawiając zatem czasy jak inny użytkownik nie znaczy że osiągniesz takie samo zużycie wegla co on. dodatkowo możesz mieć inny opał i potrzebny będzie inny nadmuch np albo inna przerwa podawania ze względu na różnice kaloryczności np. jak masz termostaty to nie ma sensu obniżanie temperatury zaworem nie widzę dokładnie czy na fotce ostatniej jest spiek z popiołu czy niedopał jeśli jednak jest gorzej niż poprzednio to cofnij tą ostatnią korektę i zamiast zmieniać przerwę skoryguj nadmuch Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
dbh 01.02.2017 13:26 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 1 Lutego 2017 powiem szczerze ze nie bardzo to rozumie.jesli budnek ma wieksze straty to bedzie chyba zimniej wewnatrz.chodzi mi tylko i wylacznie o sam fakt fizycznego przemialu wegla, 2 piece roznej produkcji, 2 takie same palniki i oba sterowniki caly czas ustawione tak samo - czy nie powinno zuzyc tyle samo wegla - oczywiscie z roznym skutkiem bo w jednym domu bedzie cieplej niz w drugim. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Swiezy10 02.02.2017 13:50 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 2 Lutego 2017 Pomóżcie. uszczelniLem palnik pale węglem bartex Silver pomieszane z Bartex rubin. nastawy to 5/55 dmuchawa na 110 w skali 20-250 przesłona na 2cm. Czopuch otwarty. przez noc palenia na paleniska pełno spieków. FAKT ze jak tylko się je dotknie to się rozpadają. Ale są i twarde ze nie da się rozwalić co może być przyczyną? Próbowałem już 5/50 i 6/55 przy nadmuchu 115-120 i to samo. Temperatura nie dochodzi do zadanej zatrzymuje się na 37 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
pawelo_pl 03.02.2017 15:31 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 3 Lutego 2017 Temperatura nie dochodzi do zadanej zatrzymuje się na 37 To od ilu stopni masz ustawiony start pompy CO jak ci nawet nie dochodzi do 40 ? Przestaw pompę może na 45 stopni . Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
timon120777 03.02.2017 18:07 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 3 Lutego 2017 powiem szczerze ze nie bardzo to rozumie. jesli budnek ma wieksze straty to bedzie chyba zimniej wewnatrz. chodzi mi tylko i wylacznie o sam fakt fizycznego przemialu wegla, 2 piece roznej produkcji, 2 takie same palniki i oba sterowniki caly czas ustawione tak samo - czy nie powinno zuzyc tyle samo wegla - oczywiscie z roznym skutkiem bo w jednym domu bedzie cieplej niz w drugim. tak będzie jeśli odbiór będzie stały ewentualnie jeśli moc ustawiona będzie niższa niż zapotrzebowanie ale w jednym z domów- tym cieplejszym odbiór będzie niższy a tym samym kocioł nie będzie pracował tyle samo czasu więc i mniej węgla zużyje nawet jesli będzie miał te same czasy podawania i przerwy. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Swiezy10 03.02.2017 19:55 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 3 Lutego 2017 Witam Jestem tu nowy od dłuższego czasu czytam ten temat i próbuje ustawić swój kocioł. Posiadam kocioł tekla draco tytan II 4w taki jak tu: Kocioł nie może dojść do temp zadanej 58 stopni. moje ustawienia: Temp żądana 58 cwu 47 Czas podawania 5 sekund ( minimum to 5) Przerwa w podawaniu 50 (max przerwa to 60 sek) Dmuchawa to 117 ( skala od 50 do 250) KLAPKA od dmuchawy w połowie otwarta Czopuch na 3/4 otwarty ale bardzo gorący ( nie da się ręką dłużej przytrzymać) Podtrzymanie 40 minut Temperatura zadana dla zaworu 3d z słownikiem to min 27 max 40 (podłogowa) Temperatura na wyjściu 4d z słownikiem zadana to 40 max 80 (grzejniki). Pogodowka i termostat pokojowy podłączone Pompy za zaworem 3d i za zaworem 4d chodzą cały czas na drugim biegu w skali od 1-3 Pompa na cwu załącza się jak osiągnie piec żądaną temp Dom niezamieszkny powierzchnia użytkowa domu 160 metrów okna 3 szyby, bez styropianu narazie, skosy ocieplone warstwa 25 cm (0.035 15m i 0.039 10 cm) Podłogowka na dole grzejniki na górze. Ilość grzejników to 8 plus dwie drabinki w łazienkach. Węgiel z Bartex Silver Czy posiada ktoś taki piec? Problem jest tez z powrotem bo zawór 4d nie otworzy się na grzejniki jak powrót nie osiągnie min temp. (35 stopni) gdzie całe ciepło idzie w podłogę bo zawór 3d zamknie dopływ ciepła do podłogi jak osiągnie średnia temperatura w granicach 37st Jedyne co mogę zmienić to na zaworze 4d podwyższyć temp z 40 na wyższą bo pompki chodzą cały czas nie zalaczaja się przy zadanej temp tylko chodzą cały czas Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
zloty_66 06.02.2017 13:10 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 6 Lutego 2017 Witam Przypnę się do tematu Mam piec defro komfort eko 20 kw ogrzewam niedocieplony dom 170 m 2 nowe okna i wymienione drzwi strop docieplony. Na chwile obecna spalam przy temp. -10 stopni 25kg groszku na dobę dogrzewam cwu 140 litrów moim zdaniem jest to całkiem dobry wynik. Moje ustawienia: 8 sekund podawania 60 sekund przerwa 38% siła nadmuchu praca podtrzymania 8 sekund co 12 minut went w podtrzymaniu 18 sekund co 12 minut Na chwilę obecną pale pieklorzem z Chwałowic i spala się w 98% na popiół czasem pojawi się jakiś spiek wcześniej miałem wesoła kupiona na pobliskim składzie i spieków miałem od groma nie poradziłem sobie z ustawieniem pieca pod ten groszek zmieniłem na ekoreta spalał się nad podziw dobrze na popiół ale zasyfiał piec teraz pale pieklorzem z Chwalowic i jest ok popiołu jest więcej niż jest to deklarowane 4-6% ale lepszy popiół niż spiek Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Whiti07 07.02.2017 20:34 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 7 Lutego 2017 Witam Wszystkich bardzo serdecznie. Jest to mój pierwszy post na tym forum, nigdy nie miałem styczności z kotłem podajnikowym w którym palę pierwszy sezon . (zawodowo zajmowałem się paleniem w kotłach ale ogromnych zasypowych i szybko przekonałem się że to jest zupełnie inna bajka ) ale do rzeczy . Ogrzewam mieszkanie 55 m2 na pierwszym piętrze, budynek przedwojenny ocieplony styro 15 cm, strop wełna 15, okna plastikowe (wymagały nawet rozszczelnienia +wentylacja mechaniczna) Kocioł to DEFRO EKR 10 kw, zawór 4d pompa co i cwu, 5 grzejników + Bojler 120l podłaczone jest to do10 m komina 14x14 wyszlamowanego więc pewnie stracił nieco na przekroju. Palę suchym ekogroszkiem kaloryczności 26.5 MJ Pierwszą tonę spaliłem w 82 dni (zbyt dużo powietrza w grzaniu robiły się straszne spieki) po lekturze forum doszedłem do ustawień: PODAWANIE : 5sPRZERWA: 65s SIŁA NADMUCHU: 33 % ( pokrywa dmuchawy otwarta na max) Podtrzymanie 3s/15m i Dmuchanie 70s/ 15min i na tych ustawieniach przy temperaturze zadanej 60 C uzyskałem spalanie ok 10 kg/24 h zawór 4D ustawiony między 3/4 temperatura w mieszkaniu ok 23 st. Pali się to dobrze popiół w większości pył + spieki większość się rozpada jak je tylko dotknąć z komina leci delikatny dymek w kolorach od przezroczystego do białego. I teraz pytania do was drodzy koledzy : 1. Dlaczego w kotle po 3 dniach od wyczyszczenia jest duża ilość sadzy ? (czyszczę piec co tydzień a dokładniej go omiatam bo nie ma problemu z usunięciem tej sadzy ale ta ilość mnie przeraża otwory w zawirowywaczach potrafią sie zmniejszyć do 1 cm średnicy ) 2. Skąd i jakim cudem na dolnych drzwiczkach popielnikowych pojawia się smoła ? (niewiele zaobserwowane niedawno ale bardzo niepokojące)3. Jakich ustawień można by było użyć żeby zachować niski nadmuch ograniczający spiekanie a jednocześnie pozbyć się zjawiska takiego że przy 4 stopniowej histerezie temperatura spada nawet do 51 st, i zaczyna rosnąć dopiero po podaniu 1 częściej dopiero 2 dawki paliwa ? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
zloty_66 08.02.2017 11:08 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 8 Lutego 2017 Nie mam może zbyt dużego doświadczenia ale duża ilość sadzy może być spowodowana złą jakością groszku. Ostatnio to zaobserwowałem u siebie. Kupiłem na pobliskim składzie 100 kg Ekoreta i po spaleniu tak mi zasyfiło piec że nigdy wcześniej tak nie miałem zasypałem Pieklorza z Chwałowic i problem znikł.Co do smoły to nic ci nie doradzę nie miałem jeszcze takiej sytuacji ale też może to być spowodowane jakością opału.Z histereza się trochę bawiłem i najlepiej ustawić ja na 2 im dłuższa tym się piec bardzie wychładza i musi dłużej pracować. Ja mam ustawione 60 stopni i mi max spada do 55 jak załącza się pompa CWU. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
dbh 08.02.2017 12:01 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 8 Lutego 2017 kupilem wczoraj na testy w lokalnym skladzie 2 worki 25kg Retopal z Piasta w porownaniu do niebieskiej iskry z kareny to jest jakas masakra, wegiel chyba duzo twardszy i wieksza granulacja bo slimak strasznie halasuje (slychac mielenie/kruszenie wegla), piec bardzo dlugo sie nagrzewa a raczej sie nie nagrzewa, zasypalem 1 worek przed 20 i przed polnoca dalej nie mogl sie nagrzac, jak tylko temp wzrosla, uruchamiala sie pompa CO i zaraz spadala. wylaczylem podlogowke i dopiero pozniej piec doszedl do temperatury, ale halas nie pozowlil spac i piec wylaczylem kolo 4 rano, rozpalilem dopiero po 7, teraz o 13 zasobnik pusty wiec 1 worek 25kg poszedl przez jakies 14h palenia. ustawienia sterownika podawanie 6 przerwa 53 nadmuch 30% teraz wrzuce 2 worek, i zmienilem czas podawania na 5s a nadmuch an 25%, jeszcze jakies sugestie Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
zloty_66 08.02.2017 12:19 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 8 Lutego 2017 Jeżeli piec się nie dogrzewa to raczej powinno się zwiększyć podawanie lub zmniejszyć przerwę retopal nie jest kalorycznym węglem wiec trzeba go podać troche więcej. Zwiększ podawanie i obserwuj a potem możesz podregulowac nadmuchem.Od jakiej temperatury zalaczaja ci się pompy może ustawę wyższa temperaturę zalaczania. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Whiti07 08.02.2017 12:55 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 8 Lutego 2017 Dbh ja bym sprobowal z ustawieniem 6/65/ i raczej zwiekszyl nadmuch bo po fotkach widac ze ten wegiel Ci sie nie dopala, i dmuchnij mu mocniej w potrzymaniu a podawanie ustaw tak zeby kopczyk wizualnie sie podniosl wtedy bedzie mial szanse na dopalenie wtedy powinno byc jak u mnie ze te kalafiory oowinny sie rozpasc przez dotkniecie. A w tym Retopalu jak kuoilem na probe to zauwazylem ze ziarna potrafia byc i wymiarow 5x50 60 mm i musi mielic. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
dbh 08.02.2017 14:12 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 8 Lutego 2017 temp zalaczania pomp 48st Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
renata131993 08.02.2017 17:00 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 8 Lutego 2017 Witam. Jestem swieza posiadaczka pieca firmy drewmet eko prim 16kw. Sterownik tech 480N. Czy ktos moze posiada taki sam piec? Jak ustawic piec zeby mniej palil ekogroszku? Moze ktos mi poda swoje ustawienia? Mam tez problem z osiagnieciem temperatury zadanej.Pomocyy !!!!! Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
timon120777 08.02.2017 17:29 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 8 Lutego 2017 a co oznacza mniej palił?nic nie piszesz o domu, jego konstrukcji i potrzebach więc trudno ocenić czy spala dużo a może mało lub w normie jeśli chodzi o taka konstrukcję.opisz więc dom i ocieplenie oraz podaj ile spala będzie łatwiej bo na razie to nawet wróżka polegnie jeśli nie osiąga zadanej trzeba zwiększyć moc poprzez skrócenie przerwy i podniesienie mocy nadmuchu. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
renata131993 08.02.2017 19:55 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 8 Lutego 2017 Dom zbudowany jest z suporeksu, ocieplenie 15 dalmatynczyk gold 0,33.Powierzchnia domu 138m kw, parter + poddasze uzytkowe. Jakie ustawic najlepiej parametry tj czas podawania, przerwa, sila nadmuchu oraz paramerty w trybie podtrzymania Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
dbh 08.02.2017 22:20 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 8 Lutego 2017 Dramat z tym retopalem. Jadę teraz cały dzień na ustawieniach Podawanie 5sPrzerwa 60Nadmuch 35%Temp CO53Temp statu pomp 48Nagrzewa się piec do 48 uruchomią się pompy od grzejników i cwu (podłogowa działa cały czas) i temp spada do 43.Jutro wrzucę Wesoła bo mam też 2 worki z tego samego źródła co Retopal. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts