Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

ustawienia sterownika na ekogroszek

mack0r

Recommended Posts

Wyłącz pompy i włączaj je pojedynczo wtedy nie będziesz miał tak wychladzanego pieca jak się rozbuja ogrzewanie to włącz cwu jak to nie pomoże to znaczy ze ten retopal to nie retopal tylko jakoś badziew z niską kalorycznoscia ja miałem kiedyś bartexa rubina podobna kaloryczność i wszystko hulalo może poprostu dal czas rozbujac się instalacji najpierw grzejniki lub podloga potem cwu ja bym tak też próbował

• Odpowiedzi 1,5k
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

Dramat z tym retopalem.

.......

Temp statu pomp 48

Nagrzewa się piec do 48 uruchomią się pompy od grzejników i cwu (podłogowa działa cały czas) i temp spada do 43.

........

Możesz ustawić pompę CWU w trybie priorytetu wtedy pompa CO i CWU będzie chodziła oddzielnie i nie będziesz miał na raz takiego obciążenia. :)

ustawiajac priorytet bojlera i tak dojdzie do uruchomienia sie wszystkich pomp jak CWU sie nagrzeje wiec efekt bedzie taki sam ze temp bedzie spadac. dobrze ze nie wzialem wiecej tego szajsu tylko 2 worki na probe, ale moze faktycznie to nie retopal tylko cos innego sprzedawane tylko jako Retopal.

zobaczymy jak bedzie sprawa sie miala jak wrzuce te 2 worki "Wesolej" z tego samego skladu, narazie pale drewnem. bo podajnik tak mielil ten wegiel ze w nocy sie nie dalo spac.

wrzucilem wczoraj Wesola na probe

przelaczylem ustawienia

temp zadana CO58

temp startu pomp 54

podawanie 5

przerwa podawania 75

nadmuch 55%

robia sie spieki, wegiel widac ze ma wieksza kalorycznosc bo jak otworze popielnik to czuc jak bije cieplo od zaru,

spieki czasami takie ze jak wypada taki kawal duzy to pociaga za soba zar z palnika i wrzucam to od nowa na palnik

16699934_1333869216657075_1118708710_n.jpg16736474_1333869326657064_1193597362_n.jpg

Piec z podajnikiem w czasie pracy w ciagu 3 minut spada temperatura o 7 stopni. Jaka przyczyna?

U mnie spadala nawet o 10 stopni bo mam ustawiona dluga przerewe podawania i niski nadmuch (pale bardzo spiekajacym weglem) i zanim poda kolejne porcje paliwa temperatura spada ( w potrzymaniu nie podaje wegla) zeby po podaniu drugiej dawki paliwa systematycznie rosnac do zadanej 65 C. Majca ustawiona temp zadana na 60 c przeszkadzalo mi to bo strasznie wychladzalo mi kociol masa sadzy (pisalem o tym wyzej )podniesienie o 5st temp zadanej rozwiazalo problem. Nie palisz czasami jakims slabym weglem ?

Ekogroszek wesoła ma dużą kaloryczność ale co za tym idzie także i spiekalnosc. Miałem wesołą i nie udało mi się wyeliminować spiekow ale ograniczyłem je do minimum tenperatura pieca i nadmuch w górę.wiem ze duży nadmuch jest nie wskazany bo energia idzie w komin ale przynajmniej spiski były małe

Ekogroszek wesoła ma dużą kaloryczność ale co za tym idzie także i spiekalnosc. Miałem wesołą i nie udało mi się wyeliminować spiekow ale ograniczyłem je do minimum tenperatura pieca i nadmuch w górę.wiem ze duży nadmuch jest nie wskazany bo energia idzie w komin ale przynajmniej spiski były małe

Palę Wesołą od 4 lat - bardzo dobrze sobie z nim radzi sterownik SPP V1 - nie ma żadnych spieków -na piecu 52 stopnie .....

Podam swoje bo też Wesołą palę od lat:

P/P 2/30 DM 100

SPPv2L

wrzucilem te ustawienia (z tym ze nadmuch na 90% bo chcialem jeszcze sobei zsotawic jakis zapas), ale piec troche slabo sie rozgrzewal(doszedl do 48/49st), zmienilem na na Podawanie 3, przerwa podawania 40, nadmuch 90%

16754007_1336120129765317_1611575958_n.jpg16780485_1336120293098634_883447103_n.jpg

piec nadal nie moze dojsc do zadanych 55st, CWU46, podlogowka dziala caly czas, rozgrzewa sie, ruszaja pompy przy 52st, chwile pracuje i temp spada i tak samo wylaczaja sie pompy. jeszcze jedno pytanie, czy "kopiec" nie jest zbyt niski ?