Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

ustawienia sterownika na ekogroszek

mack0r

Recommended Posts

Jednak przez przewymiarowany palnik nie osiągnę tego co chcę. No cóż trzeba się pogodzić z faktem. Żałuję że za późno zacząłem czytać to forum tj. przed kupnem pieca, wtedy wielkość dobrał mi oczywiście sprzedawca .......

Jeśli to jest stara Ekoenergia - to u @minertu możesz zakupić dodatkową dyszę która zmniejsza palnik - u mnie się sprawdza .

• Odpowiedzi 1,5k
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

Masz bardzo przewymiarowany kocioł. Na podobna powierzchnie mam 16 kW, a i tak jest sporo za duży.

Do tego mam ogromniasty palnik ekoenergii i musi swoje spalić. Przez ostatni czas też spalał mi pod 30kg na dobę. Wszelkiego rodzaju próby zmniejszenia mocy palnika skutkowaly u mnie produkcja twardych żużlowych spieków wielkości kalafiora.

renata

palisz sporą mocą, pewnie czopuch masz dosyć ciepły pod koniec trybu pracy. Dużo ciepła idzie w komin. Dodatkowo wydaje mi się że w podtrzymaniu podawanie aż 10s opału co 10min to też strata. To i tak się tylko wytli bez powietrza. U mnie wystarczy, że w podtrzymaniu podam 5s na 40min. I tak przeważnie wcześniej załącza się praca.

Co do pracy, to nie wiem jak lubisz palić. Ale ja doszedłem do wniosku że lepiej utrzymywać małą moc. W takim przypadku w zależności od węgla czas podawania do czasu przerwy powinno być około 1:11, i zmniejszyć wtedy nadmuch na tyle, żeby kopczyk utrzymywał się nad paleniskiem.

pawelo_pl

A co oznacza stara energia. Ja mam z okolic 2014 r. więc tam już są te wzdłużne nadmuchy chyba.. Ale pewności nie mam, dopiero po tym sezonie będę czyścił palnik :) Poza tym minertu ma to na energie 25KW tą nakładkę chyba.

Tak ta nakładka jest na 25kW . Te nowsze palniki ekoenergii mają szerszy wlot mocowania kosza i inaczej wyprofilowaną samą dyszę palnika. Stara wygląda tak : http://www.domer.pl/media/products/3b8a959a3cc64102666ca88d0b1ac83e/images/thumbnail/big_04.jpg?lm=1456699883

Choć w sumie samą dyszę się i tak zdejmuje a zakłada tą nakładkę. .

Temperatura zadana 50stopni.

Czas podawania 10s.

Przerwa 60s.

Wentylator na 45%.

Czas pracy w podtrzymaniu 10s

Przerwa w podtrzymaniu 10 minut

Na początek bym zwiększył temperaturę na piecu moim zdaniem minimum to 55 stopni czas pracy w podtrzymaniu dałbym max 8 co 15 minut tak samo nadmuch. I obserwowałbym co się dzieje z piecem po ok. 1 dobie jak wszystko byłoby ok. wydłużałbym przerwę w podtrzymaniu co 1 minutę.

Tak czy inaczej ja mam palnik 35kW więc odpada, ale dzięki za próbę pomocy. Nie wiem są jeszcze jakieś możliwości na zmniejszenie powierzchni tego palnika bo to głównie mój problem, że pali się w sumie tylko od strony wlotu powietrza, a po drugiej stronie tylko się żarzy.

To na początek możesz możesz tam gdzie się nie pali położyć cegłę szamotową.

Ja też walczyłem z wesołą i nie udało mi się wyeliminować spiekow do zera ale udało mi się mieć ich minimalne minimum u mnie na nadmuchu 55%płomień był mega piec dochodził do zadanej w max 5 minut u ciebie naprawdę jest coś nie tak ta wesoła to chyba tylko z nazwy jest współczuję co też miałem kilka worków badziewia i musiałem się z tym męczyć ale wyjścia są dwa wywalić albo spalić :-)

Nadal tego nie ogarniam

Podawanie 3s

Przerwa 48

Nadmuch 42%

Temp CO57

Większość węgla wypada niespalonego w spiekach

Sam sposób palenia się węgla tzn wygląd płomienia masskryczny

Opal to podobno Wesola

https://youtu.be/agu8xq84HfI

Zostaw na razie nadmuch w spokoju wydłużaj podawanie co 1 sekundę co kilka godzin i obserwuj jak się pali jak będziesz miał już koczyk to wtedy pobaw się nadmuchem.

• 4 weeks później...

Witam

Mam prośbę potrzebuje pomocy przy skorygowaniu ustawień pieca.

Węgiel 29-30kj wysoko kaloryczny przy niższych temperaturach spalał się super teraz powstaje duża dziura na palniku i są duże czarne spieki .Piec pracuje na grupowym .

https://esterownik.pl/device/3490

grupowe 8-8kw

P1070874_1024x768.jpgP1070875_1024x768.jpgP1070876_1024x768.jpgP1070877_1024x768.jpg

pozdrawiam

P1070878_1024x768.jpg

P_79 i śruba

taki węgiel macie

albo zmienić albo dokupić czeskiego i wymieszac 50:50

tymczasem możecie spróbowac przejść na sterowanie ręczne przy takim węglu

zrobic małe podawanie np. 3sekundy, pauza 60sekund, nadmuch dla dmuchawy 36-40W w okolicy 36-39

Ja bym jeszcze zmniejszył pauzę i trochę bardziej dmuchnął i schodził z dmuchawą w dół tak robiłem w eko z wesołej gdzie robiły mi się mega spieki.

P_79 i śruba

taki węgiel macie

albo zmienić albo dokupić czeskiego i wymieszac 50:50

tymczasem możecie spróbowac przejść na sterowanie ręczne przy takim węglu

zrobic małe podawanie np. 3sekundy, pauza 60sekund, nadmuch dla dmuchawy 36-40W w okolicy 36-39

Witam

dzięki za pomoc u mnie zaczęło się dopalać przy takich ustawieniach podawanie 3s, pauza 68s, nadmuch 40%

pozdrawiam

Witam

dzięki za pomoc u mnie zaczęło się dopalać przy takich ustawieniach podawanie 3s, pauza 68s, nadmuch 40%

pozdrawiam

U mnie było tak że jak miałem grosze bardziej kaloryczny to musiałem ustawić większy nadmuch. Podawanie mniej ale częściej żeby się groszek nie zbijał w bryłę :)