Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

ustawienia sterownika na ekogroszek

mack0r

Recommended Posts

Wczoraj wygasiłem kocioł i uszczelniłem retorte silikonem wysokotemperaturowym. Poprzednio był uszczelniony jakąś zaprawą która była częściowo wykruszona wiec pewno dmuchało bokiem. Wyciagnalem węgiel z retorty i na kolanie było troche nagaru. Nie wiem czym to jest spowodowane. Na dniach rozpale i obejrze jak bedzie wygladalo spalanie.

W tym kotle retorta chyba jest najprostsza z mozliwych. Nie ma żadnej koronki tylko zrobione takie jakby ząbki z żeliwa.

Palnik.JPG

• Odpowiedzi 1,5k
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

Po uszczelnieniu mam wrazenie ze lepiej sie pali tzn na calym palniku. Lecz nadal mam problem z niedopalonym weglem po jednej stronie (tej dalszej od zbiornika). Jakie ustawienia bym nie zastosowal to widze ze z tamtej strony jakby wypietrzalo wiecej wegla. Masakra

Zwiększ trochę nadmuch to się dopali - najwyżej się zsypie.

To naturalne, że więcej węgla wychodzi naprzeciw kosza - tak działa ten typ podajnika.

Chyba nic lepszego z tego sterownika przy grzaniu cwu nie uzyskam. Im dluzszy czas przerwy ustawie to tym dluzsze pierwsze podawanie paliwa po przejściu w tryb praca.

Przy PP 5/60 musi byc wmiare slaby nadmuch zeby sie nie zapadalo. Przy tym ustawieniu pierwsze podanie wynosi 60 sek i przy slabym nadmuchu nie daje rady spalic wszystkiego i po jednej stronie zostaje niedopalone.

I analogocznie jak ustawilem PP 5/45 czyli wiecej wiatru. Troche ogien bardziej postrzepiony wczesniej palilo sie bardziej spokojnie lecz przy mocniejszym nadmuchu praktycznie jest bez dymu. Ale tu niestety to samo pierwsze podawanie 45 sek co po jakims czasie skutkuje tym samym. Wegiel lezy niedopalony po jednej stronie.

Podejrzewam ze moglo by byc lepiej przy mocy nominalnej czyli ok 5/17 ale przy takim ustawieniu musialbym dmuchać jak diabli zeby zdazylo dopalic.

• 2 weeks później...
Aktualnie mam 5/50 i dmuchawa do tego dobrana. Grzeje juz co+cwu. Przy temperaturze zew 9 na grzejniki idzie 40 stopni. Pytanie czy jeżeli kocioł przez kilka minut pracuje i wchodzi w podtrzymanie to znaczy ze pracuje na wyższej mocy niż zapotrzebowanie budynku? Skąd mam wiedzieć kiedy moc nalezalo by zwiekszyc? Dopiero wtedy jak kocioł nie może wejść w podtrzymanie? I czy lepiej aby męczył się długo aby osiągnąć temp podtrzymania czy żeby szybko do niej dochodził. Chodzi mi pod względem ekonomicznym aby jak najmniej spalić.

Pytanie czy jeżeli kocioł przez kilka minut pracuje i wchodzi w podtrzymanie to znaczy ze pracuje na wyższej mocy niż zapotrzebowanie budynku? .

Tak, o ile instalacja nadąża odbierać ciepło z kotła [ustawienie biegu pompki i zaworu 3D/4D o ile jest].

Skąd mam wiedzieć kiedy moc nalezalo by zwiekszyc? Dopiero wtedy jak kocioł nie może wejść w podtrzymanie? I czy lepiej aby męczył się długo aby osiągnąć temp podtrzymania czy żeby szybko do niej dochodził. Chodzi mi pod względem ekonomicznym aby jak najmniej spalić.

Tak.

Mam ten sam palnik. Wyczyść mieszacz powietrza, otwórz klapkę całkowicie i obniż obroty dmuchawy. Po usunięciu zawartości mieszacza, przy otwartym otworze rewizyjnym uruchom dmuchawę na maksa. U mnie w tym króćcu pomiędzy dmuchawą a kotłem gdy mieszacz jest pełny gromadzi się pył i drobny węgiel. Edytowane przez dejfit

Mam ten sam palnik. Wyczyść mieszacz powietrza, otwórz klapkę całkowicie i obniż obroty dmuchawy. Po usunięciu zawartości mieszacza, przy otwartym otworze rewizyjnym uruchom dmuchawę na maksa. U mnie w tym króćcu pomiędzy dmuchawą a kotłem gdy mieszacz jest pełny gromadzi się pył i drobny węgiel.

O tym już koledze pisałem "Co do palenia się z jednej strony to najpewniej musisz wyczyścić kanał powietrzny..." ale nie wiem faktycznie czy to zrobił ...

Tak wyczyszczone, uszczelnione. Pali na calym palniku. Teraz walcze z spiekami popiolu. Z teorii wiem ze to znaczy za duzo powietrza. Lecz obawiam sie ze jak bardziej z dmuchawa zjade to ogien bedzie bardziej czerwony i bedzie dymil/sadzil. Poprobuje troche zmniejszyc nadmuch.

Probowalem tez otworzyc klapke na maksa i zmniejszyc obroty dmuchawy, ale gdy przyszedlem po pewnym czasie obejrzeć to na palniku normalnie ogien sie palil i temp na kotle 74 stopnie a bylo to w podtrzymaniu przy grzaniu cwu. Chyba mam zbyt duzy ciag kominowy. Dla tego ustawilem maly przeswit i mocniej dmuchawę.

Przy dobrych nastawach osiągam 80% sprawności już od 3-4 kW zapotrzebowania przy kotle 18 kW, a latem przy grzaniu CWU nawet do 40%, więc pewnie przy dobranym na styk wiele więcej bym nie wycisnął.

Na PPS 25 można osiągnąć 80% od 3-4kW ? Chyba niemożliwe. Są jakieś badania emisyjne ?

ale gdy przyszedlem po pewnym czasie obejrzeć to na palniku normalnie ogien sie palil i temp na kotle 74 stopnie a bylo to w podtrzymaniu przy grzaniu cwu. Chyba mam zbyt duzy ciag kominowy. Dla tego ustawilem maly przeswit i mocniej dmuchawę.

Chyba ze często i za dużo podajesz w podtrzymaniu.

Edytowane przez dejfit

Na PPS 25 można osiągnąć 80% od 3-4kW ? Chyba niemożliwe. Są jakieś badania emisyjne ?

A jednak - u mnie daje radę :)

Emisyjnych nie mam bo do tego potrzebna jest nie lada aparatura a ja mam tylko ciepłomierz i wagę elektroniczną.

Są za to wykresy w archiwum Bruli który to u mnie nadzoruje - jak chcesz podam Ci daty od do kiedy ten wynik wyszedł.

Wiele zależy od wymiennika kotła, węgla, sterownika, nastaw - dokładnie w tej kolejności.

No to rozpocząłem pierwszy sezon grzewczy. Póki co mam ustawione - temp zadana 60 stopni, nadmuch na 26%, czas podawania 18s, przerwa podawania 55 s. W podtrzymaniu 30 min, nadmuch co 15. I trochę się groch z Wesołej nie dopala. Przy ustawieniach 15s czas podawania, 70 s przerwa spalał pięknie do zera, ale żar schodził za nisko:/ i co tu zmienić? wydłużyć czas podawania pozostawiając przerwę na 70 s? No i idzie tego 25 kg na dobę, a na dworze 14 stopni, co będzie w mróz? :(

ps. węgiel z Wesołej super, żadnego problemu z nagrzaniem CO do żądanej temp. a piec jak wcześniej pisałem, 17 kw, pow. grzania 160 m2.

Edytowane przez kajwroclaw

No to rozpocząłem pierwszy sezon grzewczy. Póki co mam ustawione - temp zadana 60 stopni, nadmuch na 26%, czas podawania 18s, przerwa podawania 55 s. W podtrzymaniu 30 min, nadmuch co 15. I trochę się groch z Wesołej nie dopala. Przy ustawieniach 15s czas podawania, 70 s przerwa spalał pięknie do zera, ale żar schodził za nisko:/ i co tu zmienić? wydłużyć czas podawania pozostawiając przerwę na 70 s? No i idzie tego 25 kg na dobę, a na dworze 14 stopni, co będzie w mróz? :(

ps. węgiel z Wesołej super, żadnego problemu z nagrzaniem CO do żądanej temp. a piec jak wcześniej pisałem, 17 kw, pow. grzania 160 m2.

Masz chałupę nieocieploną że tyle Ci żre wysokokalorycznego groszku przy temp. powyżej 10C na dworze? może chata wyziębiona i dlatego.. za kilka dni może zejdzie niżej spalanie