Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

ustawienia sterownika na ekogroszek

mack0r

Recommended Posts

• Odpowiedzi 1,5k
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

Przemek

tak się wczytuję w Twoje ustawienia i sa one do kitu- takie same parametry dla mocy minimalnej i maksymalnej to nic innego jak proba zmuszenia kotła do pracy w dwustanie

druga sprawa to niedogrzewanie domu do oczekiwanej temperatury- tu wina lezy po stronie ustawień zaworu. przy mocy parametrach 4/60 i niewielkim skoku prędkości wentylatora może sie nie odstawić ale wtedy powinien wywalić alarm o braku wzrostu temperatury.

zacząłbym od zmiany czasów i przerw podawania oraz mocy nadmuchu np:

Temperatura załączania pomp - 35*

Moc kotła - 70% 100%

Temperatura zadana zaworu - 36* - przy 8* na zewnątrz

Skok jednostkowy - 40% 5%

Minimalne otwarcie - 0%

Minimalna temperatura powrotu - 35*

Minimalna praca podajnika - 4 sek 2sek

Maksymalna praca podajnika - 4 sek 5sek

Minimalna przerwa podajnika - 60 sek 20sek

Maksymalna przerwa podajnika - 60 sek 240sek

Minimalny wentylator roboczy - 40% 15%

Maksymalny wentylator roboczy - 60% 80%

Minimalne obroty - 160/min tutaj nie wiem jaką masz skalę ale dałbym 10% powyżej minimum i analogicznie dla maksymalnych obrotów 10% poniżej maksimum

Maksymalne obroty - 350/min

Maksymalna temperatura spalin - 240*

dopiero po tych zmianach kocioł będzie pracował w oparciu o algorytm pod warunkiem, że jest ustawiony do pracy w PID

regulację temperatur w domu zacznij od sprawdzenia przepływów i ustalenia cz przypadkiem nie idzie zbyt niska temperatura wody na układ

Ustawiłem te parametry co podałeś.

Minimalne obroty - 160/min od 30/min

Maksymalne obroty - 350/min do 10000/min takie są widełki

a te parametry są ok ?

Korekta wentylatora dolna - minus 10%

Korekta wentylatora górna - minus 10%

wczesniej jakos ten piec szedł miesiac i z zadana cwu i co nie mial problemow, teraz nie chce dojsc do tych wartosci. zobacze teraz na tych twoich parametrach co sie bedzie dzialo

korekty wentylatora zostaw na koniec

dla obrotów wentylatora najlepiej ustawiać "na słuch"

dolne zaczynasz od zera i podnosisz do momentu kiedy wentylator przestaje buczeć i zaczyna się "kręcić"

dla górnych musisz się wsłuchać kiedy przestaje już przyspieszać pomimo zwiększania obrotów. nie da się tego podać, trzeba ustawiac na żywca.

Tech robi dobre stery z dobrymi algorytmami ale trzeba je umiec ustawić a nie każdy instalator to potrafi.

Witam,

Panowie pomóżcie, posiadam kocioł SAS Multi 29 kW, ogrzewam dom o powierzchni około 250 m2, dom nieocieplony, dach z dobrą izolacją, sterownik jest z PiD (nie korzystam), ustawienia kotła mam takie: praca: 8 s- czas podawania,

32 s przerwa

podtrzymanie mam 12s

podawanie 10 minut przerwa,

wentylator w podtrzymaniu

35 sekund pracy

5 minut przerwy.

Wentylator ustawiony na 22 w skali od 1 do 100, przesłona do komina ustawiona w środkowym położeniu, zawór czterodrożny otwarty na 4.

Palę groszkiem wysokoenergetycznym z Wesołej.

Do tego posiadam regulator pokojowy na dzień ustawione 19.4 stopnia na noc 18. I problem jest taki że mam drobne czarne spieki, ale pojawiają się one tylko w czasie pracy jak piec jest w podtrzymaniu jest ładny popiół (stosunek popiołu do spieków jest jakieś 65 do 35). I kiedy pokojówka da sygnał do pracy i włączy się pompa piec nie jest w stanie osiągnąć wyższej temperatury niż 50 stopni mimo ustawionych 62. Modyfikowałem różne ustawienia, przewertowałem cały wątek i nie mogę znaleźć gdzie jest błąd. Proszę o pomoc.

PrzemekBB

wrzuć zdjęcia tych spieków będzie wiadomo w którą stronę robić korekty i czym

maciokrk

za krótka przerwa podawania i stąd niedopały w popiele

wydłużaj przerwę stopniowo aż do momentu ustąpienia problemu niedopału. gdyby się okazało że kocioł przestanie osiągac zadaną zrób krok w tył z ostatnią korektą i podnieś nadmuch

Miesiąc temu prosiłem na tym forum o pomoc w ustawieniu sterownika ST-48 z PID w kociołku Merkury 9 kw. Dzięki Waszym podpowiedziom naumniałem się panować nad "kopczykami" i "kraterami". Obecnie moje ustawienia to 25-30% mocy, -20 siła nadmuchu, temperatura CO i CWU 45. Takie parametry pozwalają mi utrzymać na parterze domku temperaturę 23-24 stopni, a góra sypialnie 21-22. Najfajniejsze jest spalanie 10 kg groszku na dobę. Ciekawe, że nie muszę czekać pół dnia na zmiany w ustawieniach parametrów pieca, praktycznie od razu piec reaguje, oczywiście zmiany nie mogą być dokonywane wielkimi skokami najlepiej tak 5-10 stopni. Oczywiście przy takim paleniu jest więcej spieków, ale coś za coś, albo zużycie dobowe, albo sam popiołek. Tak więc dzięki za pomoc i życzę wszystkim "ekogroszkowcom" trafnych i efektywnych nastaw w swoich piecykach i ciepełka w domach.

Witam,przyszło i mi zostać Ekogroszkowcem, póki co walczę. Mogę prosić o pełne parametry bo strasznie podoba mi się spalanie na poziomie 10 kg na dobę , u nas )20/25 kg) na dobę. Obecne ustawienia- priorytet bojlera :

Temperatura CO 45

Temperatura CWU 45

Dmuchawa 45

Tryb praca

praca 15

przerwa 80

Tryb podtrzymanie

praca 16

przerwa 20

Wentylator w podtrzymaniu

praca 40

przerwa 5