PrzemekBB 28.10.2017 12:10 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 28 Października 2017 Uszczelniłem to palenisko ale nie widzę zmiany zauwazylem tez ze piec nie przechodzil w nadzor bo nie moze dojsc do temperatury zadanej w pokoju. od 3 dni mam zadana 23,5 a jest okolo 21,5 stopnia. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
timon120777 28.10.2017 18:29 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 28 Października 2017 Przemektak się wczytuję w Twoje ustawienia i sa one do kitu- takie same parametry dla mocy minimalnej i maksymalnej to nic innego jak proba zmuszenia kotła do pracy w dwustaniedruga sprawa to niedogrzewanie domu do oczekiwanej temperatury- tu wina lezy po stronie ustawień zaworu. przy mocy parametrach 4/60 i niewielkim skoku prędkości wentylatora może sie nie odstawić ale wtedy powinien wywalić alarm o braku wzrostu temperatury.zacząłbym od zmiany czasów i przerw podawania oraz mocy nadmuchu np:Temperatura załączania pomp - 35*Moc kotła - 70% 100%Temperatura zadana zaworu - 36* - przy 8* na zewnątrzSkok jednostkowy - 40% 5%Minimalne otwarcie - 0%Minimalna temperatura powrotu - 35*Minimalna praca podajnika - 4 sek 2sekMaksymalna praca podajnika - 4 sek 5sekMinimalna przerwa podajnika - 60 sek 20sekMaksymalna przerwa podajnika - 60 sek 240sekMinimalny wentylator roboczy - 40% 15%Maksymalny wentylator roboczy - 60% 80%Minimalne obroty - 160/min tutaj nie wiem jaką masz skalę ale dałbym 10% powyżej minimum i analogicznie dla maksymalnych obrotów 10% poniżej maksimumMaksymalne obroty - 350/minMaksymalna temperatura spalin - 240* dopiero po tych zmianach kocioł będzie pracował w oparciu o algorytm pod warunkiem, że jest ustawiony do pracy w PID regulację temperatur w domu zacznij od sprawdzenia przepływów i ustalenia cz przypadkiem nie idzie zbyt niska temperatura wody na układ Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
PrzemekBB 28.10.2017 19:23 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 28 Października 2017 Ustawiłem te parametry co podałeś.Minimalne obroty - 160/min od 30/minMaksymalne obroty - 350/min do 10000/min takie są widełki a te parametry są ok ?Korekta wentylatora dolna - minus 10%Korekta wentylatora górna - minus 10% wczesniej jakos ten piec szedł miesiac i z zadana cwu i co nie mial problemow, teraz nie chce dojsc do tych wartosci. zobacze teraz na tych twoich parametrach co sie bedzie dzialo Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
timon120777 28.10.2017 21:05 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 28 Października 2017 korekty wentylatora zostaw na koniecdla obrotów wentylatora najlepiej ustawiać "na słuch"dolne zaczynasz od zera i podnosisz do momentu kiedy wentylator przestaje buczeć i zaczyna się "kręcić"dla górnych musisz się wsłuchać kiedy przestaje już przyspieszać pomimo zwiększania obrotów. nie da się tego podać, trzeba ustawiac na żywca. Tech robi dobre stery z dobrymi algorytmami ale trzeba je umiec ustawić a nie każdy instalator to potrafi. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
PrzemekBB 29.10.2017 10:22 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 29 Października 2017 Niestety na tych ustawieniach nadal spieki i nadal na piecu około 40 stopni zamiast zadanych 67 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
pawelo_pl 29.10.2017 13:42 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 29 Października 2017 Hm a po co aż 67 stopni - czy tyle zaleca producent? Ja na swoim mam 55 C. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
maciokrk 29.10.2017 16:38 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 29 Października 2017 Witam,Panowie pomóżcie, posiadam kocioł SAS Multi 29 kW, ogrzewam dom o powierzchni około 250 m2, dom nieocieplony, dach z dobrą izolacją, sterownik jest z PiD (nie korzystam), ustawienia kotła mam takie: praca: 8 s- czas podawania, 32 s przerwapodtrzymanie mam 12s podawanie 10 minut przerwa, wentylator w podtrzymaniu 35 sekund pracy 5 minut przerwy. Wentylator ustawiony na 22 w skali od 1 do 100, przesłona do komina ustawiona w środkowym położeniu, zawór czterodrożny otwarty na 4. Palę groszkiem wysokoenergetycznym z Wesołej. Do tego posiadam regulator pokojowy na dzień ustawione 19.4 stopnia na noc 18. I problem jest taki że mam drobne czarne spieki, ale pojawiają się one tylko w czasie pracy jak piec jest w podtrzymaniu jest ładny popiół (stosunek popiołu do spieków jest jakieś 65 do 35). I kiedy pokojówka da sygnał do pracy i włączy się pompa piec nie jest w stanie osiągnąć wyższej temperatury niż 50 stopni mimo ustawionych 62. Modyfikowałem różne ustawienia, przewertowałem cały wątek i nie mogę znaleźć gdzie jest błąd. Proszę o pomoc. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
timon120777 30.10.2017 18:16 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 30 Października 2017 PrzemekBBwrzuć zdjęcia tych spieków będzie wiadomo w którą stronę robić korekty i czym maciokrkza krótka przerwa podawania i stąd niedopały w popielewydłużaj przerwę stopniowo aż do momentu ustąpienia problemu niedopału. gdyby się okazało że kocioł przestanie osiągac zadaną zrób krok w tył z ostatnią korektą i podnieś nadmuch Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Mejero 01.11.2017 12:37 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 1 Listopada 2017 Miesiąc temu prosiłem na tym forum o pomoc w ustawieniu sterownika ST-48 z PID w kociołku Merkury 9 kw. Dzięki Waszym podpowiedziom naumniałem się panować nad "kopczykami" i "kraterami". Obecnie moje ustawienia to 25-30% mocy, -20 siła nadmuchu, temperatura CO i CWU 45. Takie parametry pozwalają mi utrzymać na parterze domku temperaturę 23-24 stopni, a góra sypialnie 21-22. Najfajniejsze jest spalanie 10 kg groszku na dobę. Ciekawe, że nie muszę czekać pół dnia na zmiany w ustawieniach parametrów pieca, praktycznie od razu piec reaguje, oczywiście zmiany nie mogą być dokonywane wielkimi skokami najlepiej tak 5-10 stopni. Oczywiście przy takim paleniu jest więcej spieków, ale coś za coś, albo zużycie dobowe, albo sam popiołek. Tak więc dzięki za pomoc i życzę wszystkim "ekogroszkowcom" trafnych i efektywnych nastaw w swoich piecykach i ciepełka w domach. Witam,przyszło i mi zostać Ekogroszkowcem, póki co walczę. Mogę prosić o pełne parametry bo strasznie podoba mi się spalanie na poziomie 10 kg na dobę , u nas )20/25 kg) na dobę. Obecne ustawienia- priorytet bojlera : Temperatura CO 45 Temperatura CWU 45 Dmuchawa 45 Tryb praca praca 15 przerwa 80 Tryb podtrzymanie praca 16 przerwa 20 Wentylator w podtrzymaniu praca 40 przerwa 5 Gdzie popełniam błąd? Czekam na wsparcie:yes: Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
animuss 01.11.2017 12:55 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 1 Listopada 2017 Witam,przyszło i mi zostać Ekogroszkowcem, Gdzie popełniam błąd? : Błąd bo kilka lat za późno, teraz węgiel drogi. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Mejero 01.11.2017 13:09 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 1 Listopada 2017 Drogo.. tak wiem Za późno....tak wyszło, na pewne kwestie nie ma się wpływu,pozostaje mi stawić temu czoło Może z pomocą doświadczonych Ekogroszkowców jakoś temat ogarnę... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
animuss 01.11.2017 15:12 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 1 Listopada 2017 A jaki masz palnik w tym kociołku? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Mejero 01.11.2017 15:31 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 1 Listopada 2017 A jaki masz palnik w tym kociołku? Przyznam się szczerze Kobieta jestem gdzie mam to sprawdzić, jak pomożesz Niewieśce będę wdzięczna Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
animuss 01.11.2017 16:00 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 1 Listopada 2017 Przyznam się szczerze Kobieta jestem gdzie mam to sprawdzić, jak pomożesz Niewieśce będę wdzięczna Kobieta, to będzie trudniej ale spróbujmy. Masz jakieś papiery na ten kociołek, poszukaj tam są gwarancje. Napisz jaki kociołek, jaki sterownik, jaki palnik. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Mejero 02.11.2017 14:38 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 2 Listopada 2017 Kobieta, to będzie trudniej ale spróbujmy. Masz jakieś papiery na ten kociołek, poszukaj tam są gwarancje. Napisz jaki kociołek, jaki sterownik, jaki palnik. Piec Krzaczek SKP 25, palnik żeliwny Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Mejero 02.11.2017 14:42 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 2 Listopada 2017 Piec Krzaczek SKP 25, palnik żeliwny Sterownik Tech ST 48 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Mejero 02.11.2017 14:50 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 2 Listopada 2017 Sterownik Tech ST 48 Palnik retorowy Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
animuss 02.11.2017 16:39 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 2 Listopada 2017 Palnik retorowy Zdjęcie palnika. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Mejero 02.11.2017 19:03 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 2 Listopada 2017 Zdjęcie palnika. Zdjęcie w załączeniu Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
animuss 02.11.2017 20:26 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 2 Listopada 2017 To jest problem bo............ Tego typu palniki przed uruchomieniem trzeba uszczelniać silikonem wysokotemperaturowym. Pytanie brzmi kto to zrobi? Trzeba zdjąć koronę żeliwną palnika i ją wkleić na ten silikon. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts