Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

ustawienia sterownika na ekogroszek

mack0r

Recommended Posts

To jest problem bo............:o

Tego typu palniki przed uruchomieniem trzeba uszczelniać silikonem wysokotemperaturowym.

Pytanie brzmi kto to zrobi?

Trzeba zdjąć koronę żeliwną palnika i ją wkleić na ten silikon.:(

Załóżmy ze piec został odpowiednio przygotowany do użytkowania.

Jakie mam ustawić parametry aby spalał jak najmniej.

• Odpowiedzi 1,5k
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

wyłączyć :p

a poważnie- aby spalał jak najmniej to musisz minimalizować straty ciepła- im lepsza izolacja tym mniejsze straty i tym samym niższe zapotrzebowanie na opał

dodatkowo zależnie od kaloryczności opału również będą różnice w zużyciu

kupisz kiepski węgiel 19-21MJ spalisz dużo wiecej niż jak kupisz 24-26MJ

nie ma jednak co przesadzać i iść w węgle 28-29MJ bo są trudniejsze w spaleniu zwłaszcza dla mniej doświadczonych "palaczy"

ST 48 jeśli dobrze pamiętam jest dwustanem więc musisz ustawiać czas podawania przerwę oraz moc nadmuchu, dodatkowo parametry dla podtrzymania i nie ma jednych sprawdzonych które dadzą oszczędności

najpierw trzeba ustawić je tak aby popiół był przyzwoity- zależnie od opału(na zdjęciu palnika nie wygląda to źle). potem można próbować coś korygować ale cudów nie będzie i spali tyle ile potrzebuje aby uzupełnić straty domu.Nic tu nie da zaklinanie rzeczywistości i załamywanie rąk bo sąsiadowi spala o 5kg mniej. jak ma dom o mniejszych potrzebach i lepiej dobrany mocą kocioł to nie przeskoczysz

• 3 weeks później...

24007943_2407362296156528_1384723777_o.jpg

Witam

Widzę że temat odżył wraz z początkiem sezonu grzewczego

Opał Retopal - suchy bo leżał w kotłowni chyba 2 miesiące w otwartym worku

Podawanie 4s

Przerwa 60s

Nadmuch 30% nie ma żadnej przysłony na wentylatorze

Zawór 3D na 7 nie

Czopuch otwarty

Temp CO55

Tem CWU 53

Histereza 2

Tem startu pomp 50

nie dochodzi do zadanych 55st

Chyba trochę słabo się pali, jakieś propozycję co zmieniać?

Pali się chyba duzo lepiej. Tylko ten 'piękny' kwiatek po prawej tylnej stronie palnika.

Te brylki popiołu od przodu są miękkie i łatwo krusza się w palcach na popiół ale ten kwiatek był twardy i gorący jak to wrzuciłem z palnika.

Piec doszedł do zadanej i przebywał w podtrzymaniu 8min później praca trwała 6min i znowu doszedł do zadanych 55st.

Ten popiół był z całego dnia tzn o 7 rano wyczyscilem szuflade i film zrobiłem o 20.

Podkręcić nawiew jeszcze?

Przy okazji gdzie powinien być wpiety czujnik temp ślimaka bo chyba przy sprzątaniu mi wyszedł i nie wiem gdzie go wpiac bo nie mogę żadnej dziury na boku pieca ani palnika zlokalizować.

inny jest popiol od przodu a inny od tylu - podejrzewam że zależy to od lokalizacji dmuchawy bo u mnie jest ona tak jakby od przodu pieca.

z przodu te grudki łatwo się kruszą, a od tyłu są twardsze.

przy obecnych temp spalanie 25kg na dobę

zjechałem teraz na 7/65 podawania/przerwa zobaczymy czy coś się poprawi

Spieki żużlowe i o ile mnie oko nie myli wtopiony niedopalony węgiel. Dałbym trochę mniejszy nadmuch, zmniejszając czas podawania, jednocześnie pilnując czy kocioł nie smołuje. Dodatkowo przy braku termometru, sprawdzałbym temperaturę czopucha. Możesz też dawać trochę wapna, ok. łopatka, może dwie na worek

Witam!

Jestem bardzo świeżym "palaczem" i mam problem z ustawieniem sterownika i spalaniem dobowym.. i bardzo proszę o jakąś poradę i pomoc, ale na wstępie opisze swoja sytuacje..

Posiadam piec na Ekogroszek od producenta z Pleszewa, piec 19 kW z podajnikiem i zasobnikiem KWM-SR oraz sterownik Elektro-Miz OGNIK PLUS pid, powierzchnia do ogrzania 125m2 + CWU (6 grzejników płytowych, 2 łazienkowe oraz podłogówka na powrocie w wiatrołapie, jednej łazience oraz kuchni) dom jest ocieplony styropianem 15cm a dach wełną 20cm.

Właściwości Ekogroszku wg producenta :

- klasa - 27

- wartość opałowa min-max Mj/kg - 26.5 - 28

- popiół min-max % - 3 - 7

- granulacja od - do - 5 - 25

- spiekalność RI min-max - 5 - 20

No i teraz dochodzimy do problemu, którym jest spadanie dobowe... u mnie jest to ok 22-25 kg na dobę przy temp. +3 st... wg mnie o wiele za dużo, porównując się np. z sąsiadem, który spala przy podobnym piecu i domu max 12-16 kg..

Moje ustawienia sterownika wyglądają następująco:

- temp. kotła - 55 stC

- temp. wody -50 stC

- przerwa podawania przy pracy pieca 35 sek. (nie mogę znaleźć opcji do zwiększenia tego czasu.. podobno są jakieś sposoby z kodami ale niestety nie wiem jak i gdzie je wpisać...)

- podawanie paliwa - aktualnie 9 sek ( PP-6)

dmuchawa ustawiona na 58% przesłona otwarta na maxa (d65)

Ustawienia na podtrzymaniu:

- nastawa minimalnej mocy kotła - ni. 6 ( czyli dmuchawa zgodnie z instrukcja załącza się co 1 min i 23 sek na 6 sek)

- przerwa w podawaniu paliwa na podtrzymaniu na ustawieniu mocy kotła ni. 6 wynosi 583 sek czyli ok 9 minut i podaje paliwo przez 9 sekund

Piec wchodzi na podtrzymanie po osiegnieciu 55 st, przez nagrzanie dobije do ok 57 i zaczyna spadać, po spadku do 52,5 st zaczyna pracować aby znowu dobić do 55, pewnie to standardowa "procedura" każdego pieca ale wole to napisać

Jak widzicie w nazwie sterownika, posiada on opcje PID.. na tym ustawieniu piec w ogóle nie przechodzi w podtrzymanie, chodzi praktycznie 24h na dobę, dmuchawa chodzi cały czas z siła, którą ustala sterownik, podawanie paliwa jest również uzależnione od sterownika, ale zdarza się ze podaje dosłownie co 15 sekund! Jedyne co mogę zmienić z ustawieniami na PIDzie to czas podawania i moc dmuchawy, chociaż niewiem czy wprowadzone przeze mnie zmiany coś dają, bo przecież sterownik sam sobie ustala jak i kiedy ma podawać paliwo itp.

Niewiem co jeszcze mógłbym napisać, aby dokładniej zapoznać was z moim problemem, w razie co na pytanie będę odpowiadał na bieżąco )

Bardzo proszę o pomoc w ustawieniach tego sterownika i ewentualnie podpowiedzi co mogę jeszcze zrobić żeby palić ekonomiczniej, bo z takim spalaniem chyba będę musiał kupić jakąś małą kopalnie :(

na ustawieniach 7/70 nadmuch 20 tak się pali, CO53 CWU 51, piec dawał dobić do zadanej i tak się paliło

teraz zmieniłem na CO51, CWU48, podawanie 7, przerwa 73, nadmuch dalej zostawilem na 20%. zobaczymy co będzie wieczorem

Edytowane przez dbh