Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

ustawienia sterownika na ekogroszek

mack0r

Recommended Posts

• Odpowiedzi 1,5k
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

Sprawdz delikatnie ręką czopuch, no chyba że masz zaizolowany,. Na moje krzywe oko, jak nawet jest dobrze gorący ale da się się go spokojnie dotknąć to temperatura spalin jest mniej więcej w normie. Co niektórzy czopuchy mają ledwo ciepłe a kocioł nie smołuje, więc strata kominowa jest mała.

Czyli 9 sekund podawanie i 35 przerwa? Tak w sumie chyba mam teraz ustawione ale ten nadmycb mam duzy..A ten nadmuch zmienić na ile? 30% na początek? I jeszcze jak ustawić podawanie w podtrzymaniu? Aktualnie mam na ok 9 minut postoj i podawanie 9 sekund, i nadmuch co 1 min i 23 sekundy na 6 sekund:)

Witam!

Jestem bardzo świeżym "palaczem" i mam problem z ustawieniem sterownika i spalaniem dobowym.. i bardzo proszę o jakąś poradę i pomoc, ale na wstępie opisze swoja sytuacje..

Posiadam piec na Ekogroszek od producenta z Pleszewa, piec 19 kW z podajnikiem i zasobnikiem KWM-SR oraz sterownik Elektro-Miz OGNIK PLUS pid,

Ja pierniczę ...

Nowy dom i kocioł 19KW ...

Do takiego domu kocioł MAX 7KW ...

Miałem ten sterownik prawie 2 lata ...

To sterownik PID i ustawia się na nim "graniczne" ustawienia których sterownik nie przekroczy ...

Nie wiem jak mocną masz dmuchawę , ja miałem WBS-6A więc mocną i miałem nawiew miałem na 85% a przy małych dmuchawach dawało się 92%.

Moje sugestie. Daj popracować sterownikowi PID. To nie jest sterownik dwustanowy i inaczej się go ustawia niż dwustanowe.

Ustaw max nawiew na 85% , minimum około 5% (tutaj przydalo by się sprawdzić przy jakich minimum obrotach dmuchawa ruszy ...).

W sterowniku ustawia się cały zakres pracy "efektywny" dmuchawy , bo sterownik sam reguluje siłę nadmuchu ...

Podawanie ustaw na 10s , przerwę daj na 50s (czyli 1:5).

Jak będzie przesypywał to zmniejsz podawanie.

PID ma być włączone.

Zmniejszenie dawki paliwa wcale nie oznacza że mniej spali. Trzeba tak ustawić sterownik aby spokojnie pracował a nie gwałtownie i pracował stabilnie i modulował moc ...

Edytowane przez kaszpir007

W domu zobaczę dokladnie jaką mam dmuchawe, a jesteś w stanie mi powiedzieć w jako sposób zmienia się na tym sterowniku czas przerwy podawania? I jak ustawić minimalną moc dmuchawy.. bo u mnie w instrukcji nawet tego nie ma..:/ i podawanie mam co 35 sekund praktycznie...

No fakt . Po Ogniku mialem sterownik Skorpion który był takim "rozbudowanym" Ognikiem i miał więcej funkcji ..

Ognik w założeniu był sterownikiem automatycznym , czyli ustawia się temp na kotle i CWU i .. zapomina ..

Ma jednak tryb serwisowy aby dopasować do dmuchawy i ewentulaalnie skorygować lekko algorytm.

Moje sugestie z mojego doświadczenie.

Ustaw:

Ni na 3 lub nawet 2. To jest ustawienia które uniemożliwia wygaśnięcia opału w podtrzymaniu. Zbyt duża nastawa powoduje marnotrawstwo opału.

Patrze sobie w instrukcje to w sterowniku koryguje się jedynie co najwyżej czas podawania opału . Przerwę sam dobiera sterownik (PID) , tak samo jak siłę nadmuchu.

Czyli moje propozycje :)

PP-9

d-85

ni-3

I jedynie tym PP regulować. PID włączyć i ma cały czas pracować i płynnie . Nie ma się odstawiać , bo to nie jest prawdłowy truyb pracy.

W tym sterowniku ustawia sie graniczne parametry jakich sterownik nie może przekroczyć a PID ma odpowiednio sterować siłą i czasem nadmuchu i przerwą tak aby zapewnić stałe ogrzewanie ...

Edytowane przez kaszpir007

Ok! Takie ustawienia zrobię i będę obserwował spalanie i kopczyk:) ogólnie jak przez jakiś czas miałem ustawiony ten pid to martwilo mnie to że ten piec cały czas pracuje :p przepraszam jeśli pisze mało profesjonalnie lub poprostu rzeczy proste i dla was logiczne ale pierwszy raz mam przyjemność posiadać taki piec i chce się to szybko nauczyc:)

Ok! Takie ustawienia zrobię i będę obserwował spalanie i kopczyk:) ogólnie jak przez jakiś czas miałem ustawiony ten pid to martwilo mnie to że ten piec cały czas pracuje :p przepraszam jeśli pisze mało profesjonalnie lub poprostu rzeczy proste i dla was logiczne ale pierwszy raz mam przyjemność posiadać taki piec i chce się to szybko nauczyc:)

Spoko.

Kocioł miałem 7lat i też na początku sporo czasu mi zajęło jego "okiełzanie" ...

Kocioł powinien działać cały czas i sobie modulować moc , wtedy uzyskuje najwyższą sprawność. PID to umożliwia.

Wysokie spalanie nie ma nic wspólnego z tym że cały czas kocioł działa ...

U mnie działał nonstop i przy domu 165m2 miałem jak patrze na wyniki z ubiegłego roku to wychodziło około 12-14kg na dobę w grudniu.

Panowie jeszcze jedno pytanie, czy to moje wysokie spalanie może być powodem braku zaworu 3 lub 4d?? Właśnie się dowiedziałem że mam trochę instalacje źle złożona, i właśnie brak tego zaworu...:/

Myśle że masz zamontowany zawór RTL który obniża temeperaturę idącą na podłogówkę ...

Bo inaczej bez tego nie dało by się "połączyć" grzejników i podłogówki ..

Co nie zmienia faktu że zostało to wykonane po najniższych kosztach i to się mści ...

Nie wiem czy masz na grzejnikach głowice termostatyczne , jak nie masz to dokup i zamontuj.

Nie wiem jakie masz ocieplenie podłogi i ile stopni idzie w podłogę ale podejrzewam że winowajcą jest podłogówka na którą idzie zbyt wysoka temperatura i sa duże straty ciepła ..

Osobiście zakręciłbym na max albo nawet wyłączył podłogówkę i zobaczył co się zmieni , bo podejrzewam że tutaj jest winowajca ...

Jak to nowy dom to widać osoba budująca nie miała żadnego pojęcia o budowie i obecnych standardach , bo obecnie montowanie grzejników i kotła to głupota ...