Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

ustawienia sterownika na ekogroszek

mack0r

Recommended Posts

• Odpowiedzi 1,5k
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

Panowie mam pytanie, trochę ż innej beczki może ale nie chce robić nowego tematu, chodzi o to że w mojej instalacji nie ma pompy cwu(poprzedni właściciel uznał chyba że jest niepotrzebna) ale jest pompa cyrkulacyjna na wyjściu bojlera, ale ta pompa jest podłączona jako pompa cwu uwaga! Do sterownika... Może mi ktoś wytłumaczyć jaki to ma cel?? Bo mi się wydaje że tak być chyba nie powinno

Witam Państwa ponownie

wczoraj zajrzałem do pieca, jest sporo niedopału od tyłu oraz z boku od przeciwnej strony co zasobnik i dmuchawa oraz zauważyłem że po tej własnie stronie co są niedopały słabej się pali.

nadmuch mam na 17% ale całkowicie odkryty, czy żeby wyeliminować te niedopały na boku powinienem podkrecić nawiew ale częściowo zasłonić wentylator? tak aby zwiększyć ciśnienie nadmuchu żeby powietrze dolatywało do końca palnika?

Ustawienia

Temp CO50, cWU 48

Podawanie 7s

Przerwa 80s byla ale zmieniłem teraz na 85s bo piec spokojnie dawał rade dojść do zadanej

histereza 2st

dzięki za foto ale musiałem wcześniej to zapakować bo miałem piec wyczyszczony i chciałęm rozpalać, postawiłem ja na innym boku i tylko od strony przeciwnej do zasobnika i dmuchawy.

czy gdybym dołożył od tylen strony jakiś kątownik i przycisnał go to szamotką tak aby odrobine podnieść (powiedzmy 2cm) brzeg palnka od strony tylen to czy będzie jakaś poprawa w jakości spalania w tej właśnie części?

To wszystko indywidualna sprawa, taki sam kocioł może się róznie zachowywać, bo inna instalacja, bo inny węgiel itp. Musisz sam dopasować układ, który pozwoli spalić węgiel, bez sporych spiekòw, niedopałow, smoły i za dużej straty kominowej. Poczytaj co i jak ludzie kombinują i próbuj.

Kiedyś takich palników nie było, mam kocioł Aquaduo Termotecha i palnik ekoenergii o mocy 15 kW.

A w DTRce tego palnika jak byk zakres mocy od 15-25 kW. Wiadomo, że niby przez odpowiednie nacięcia producent różnicuje moc palnika ale do mnie to nie przemawia. Sam jestem ciekawy ile mógłbym zaoszczędzić węgla mając kociołek np. 7 kW, choć i tu palnik może dać pewnie z 12 kW.

Dla podobnej powierzchni jak kolega dbh spalanie na teraz mam mniejsze, bo 15 kg ale i tak pewnie za duże.