dbh 30.12.2017 21:59 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 30 Grudnia 2017 (edytowane) za długa przerwa podawania i topi się popiół skrócić przerwę na poczatek pomijam że do domu 140m2 kocioł 25KW to czysta....... wystarczyłby 10KW spala dużo bo z mierną sprawnością - zwyczajnie marnuje opał Teraz to ja tez wiem ze kocioł za duzy. Przerwe wydluzalem bo kociol dochodzil do zadanej temp bez problemow Teraz wrzucilem Silver z Bartexu wiec jakiebustawienia proponujecie? EDIT Wrzucilem Silver do palnika wsadzilem 2 kawalki szamotki od strony przeciwnej niz podajnik od gory neszcze cala szamotka zeby to docisnac. Ustawienia 5/80 nadmuch 20 Edytowane 31 Grudnia 2017 przez dbh Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
dbh 31.12.2017 09:05 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 31 Grudnia 2017 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
jasiek11 31.12.2017 12:29 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 31 Grudnia 2017 Za dużo niedopału, zmniejsz podawanie lub wydluż przerwę. No chyba, że w podtrzymaniu ci przesypuje. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
dbh 31.12.2017 13:30 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 31 Grudnia 2017 ten niedopał to właśnie nie jestem pewien skąd. wczoraj czysciłem piec i zasypałem Silver i zapaliłem po południu, w domu było troche wychłodzone bo cały dzień się nie paliło dlatego podkreciłem temp na 55. rano patrzę a tam własnei takei niedopały, na peicy 55 ale na grzejniki idzie woda tylko o temp ok 30st, dziwne bo zawór 3\d w takiej pozycji jak przy \retopalu i piec był pewnie długo w podtrzymaniu bo praktycznie grzało tylko podłogówke i CWU a na grzejniki 30st. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
pawelo_pl 02.01.2018 05:56 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 2 Stycznia 2018 Kiedyś takich palników nie było, mam kocioł Aquaduo Termotecha i palnik ekoenergii o mocy 15 kW. A w DTRce tego palnika jak byk zakres mocy od 15-25 kW. Zagadaj do @Minertu - swego czasu miał nakładki na Brucera zmniejszającą otwór palnika - cegła wtedy nie będzie potrzebna a i zużycie spada - ja używam z powodzeniem od kilku lat. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
dbh 03.01.2018 20:44 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 3 Stycznia 2018 nadal nie jestem w stanie tego ustawic.Tak wyglada przy ustawieniach 3/60 i nadmuch 20.Od sobotniego popoludnia poszlo ponad pol zasobnika wegla.https://youtu.be/Krye6pCR_1o Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
doin_oakenhelm 05.01.2018 18:12 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 5 Stycznia 2018 (edytowane) Spieki to najbardziej zależą od rodzaju paliwa - jeśli masz węgiel o wysokiej liczbie ROGI to będą się tworzyły spieki. Jeśli żużel jest dobrze wypalony to nie ma się czym przejmować.Przy węglu z Rosji spieków nie będzie a żużel będzie jak z papierosa. Zawsze możesz sobie pobrać próbkę żużla i oddać do analizy koszt ok. 70zl - choć przypuszczam, że nie będziesz chciał Aby dobrze ustawić sobie sterownik dla danego rodzaju węgla najlepiej poszukaj kogoś z analizatorem spalin. Robisz pomiar temperatury spalin za kotłem, pomiar O2 w spalinach i CO i regulujesz ustawieniami sterownika i po chwili na analizatorze widzisz efekt. U mnie na chwile obecną mam: (podawanie)12/ (przerwa) 98 i podmuch 35% (EKO - Made in Kolumbia) przy wcześniejszym węglu ( Polski węgiel) miałem 11/60 i podmuch 55%. Wiadomo, że przy 35% temp spalin dużo niższa ale przy poprzednim węglu przy niskim podmuchu było masę CO. Edytowane 5 Stycznia 2018 przez doin_oakenhelm Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
jasiek11 05.01.2018 22:27 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 5 Stycznia 2018 Masz spieki żużlowo koksowe.https://zawijan.wordpress.com/poradnik-uzytkownika/kotly-retortowe/spieki-w-palnikach-weglowych/wg mnie: mniejszy nadmuch, mniejsze podawanie lub/i wieksza przerwa. Nie przewęglać podczas podtrzymania.Przy obniźaniu nadmuchu nie wędzić i nie dopuścic do smołowania. Ewentualnie wapno do węgla ale cudów się nie spodziewaj. Modyfikowałes fabryczne nacięcia i otwory w palniku? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
jasiek11 05.01.2018 22:28 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 5 Stycznia 2018 Już nie ma. Ile spadlo ci spalanie przy zastosowaniu nakładki? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
pawelo_pl 06.01.2018 06:54 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 6 Stycznia 2018 Ile spadlo ci spalanie przy zastosowaniu nakładki? Jakieś 30% ... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
micmatus 06.01.2018 10:45 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 6 Stycznia 2018 Tez mam przewymiarowany kociol i przy ustawieniach 4/100/40-45 daje rade Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Leonwalcz 07.01.2018 07:36 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 7 Stycznia 2018 Witam na forumPo przeszukaniu całego wątku potrzebuję pomocy.Posiadam piec buderus logano G221 25 kw automat z podajnikiem, sterownik tech St480zPIDDom 160m ocieplony, grzejniki, cwu,podłogówkaPo starcie z piecem na pid, raz przepalił sie ślimak żeliwny, następnie stalowy,Zmieniłem kilka dni temu na dwustan ręczny, ustawienia:czas podaw. 8 sprzerwa podaw 46ssiła nadmuchu 30%praca podtrzymania 15sprzerwa podtrzymania 30 minwentyl w podtrzym. 10czas przerwy went. w potrzyman, 15 min kopczyk się utrzymuje, temp zadaną utrzymuje, robią się spor spieki ale to najmniejszy problempo dłużej pracy osłona w której jest ślimak znacznie się nagrzewa (czasem aż czerwone) , temp w popielniku jest wysoka( nie można włożyc ręki)wyłączam piec bo boję się kolejnego przepalenia ślimaka. bardzo dziękuję za pomoc Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
jasiek11 07.01.2018 09:45 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 7 Stycznia 2018 Jeśli to prawda co piszesz o temperaturze podajnika, to problemem chyba nie są nastawy. Bałbym się o pożar domu. Wezwij kumatego serwisanta, bo strach użytkować taki kocioł. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Jozefg 07.01.2018 09:54 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 7 Stycznia 2018 Pierwsze co mi przychodzi do głowy to - komin nie odbiera spalin a raczej słabo odbiera czyli robota dla kominiarza. Albo (lub i ) nieszczelny zasobnik, uszkodzona uszczelka pod zamknięciem, i część gorących spalin jest wdmuchiwana do prowadnicy ślimaka i zasobnika. Podsumowując: użytkowanie niebezpieczne - pożar , zatrucie spalinami! Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Leonwalcz 07.01.2018 11:51 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 7 Stycznia 2018 Uszczelke zamkniecia podajnika robilem. Komin pare dni temu wyczyscilem, z miejsca gdzie konczy sie rura spalin a zaczyna komin wygrzebalem wiadro piachu w kolorze gliny, otwor byl prawie calkowicie zaklejony. Sprawdziłem teraz podajnik, okazuje sie że śruby mocujace podajnik do prowadnicy slimaka sa niedokrecone, dociagniete. wieczorem rozpale sprawdze Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Jozefg 07.01.2018 14:39 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 7 Stycznia 2018 Wrzuć po rozpaleniu na palenisko jakiś dymiący materiał i dokładnie obejrzyj gdzie pokażą się ślady dymu Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
jasiek11 07.01.2018 16:21 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 7 Stycznia 2018 Sprawdź, cały czopuch, szyber(czy sie nie upalił i nie blokuje, choć to mało prawdopodobne), w kotle kanały pionowe, jeśli takie masz, wszystkie wyczystki, cały komin też warto byloby wyczyścić.No i stały nadzór podczas pracy, żeby nieszczęscia nie było. Dziwi mnie, że kocioł się nie wyłączył podczas przekroczenia temperatury podajnika (brakczujnika?) Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Leonwalcz 07.01.2018 16:30 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 7 Stycznia 2018 Czujnik jest i dziala Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
jasiek11 07.01.2018 16:32 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 7 Stycznia 2018 Działa i osłona ślimaka robi się czerwona? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Leonwalcz 07.01.2018 18:51 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 7 Stycznia 2018 Czerwona robi sie pod palnikiem, przy wyjsciu z pieca gdzie jest czujnik jest goraca. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts