Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

ustawienia sterownika na ekogroszek

mack0r

Recommended Posts

za długa przerwa podawania i topi się popiół

skrócić przerwę na poczatek

pomijam że do domu 140m2 kocioł 25KW to czysta.......

wystarczyłby 10KW

spala dużo bo z mierną sprawnością - zwyczajnie marnuje opał

Teraz to ja tez wiem ze kocioł za duzy. Przerwe wydluzalem bo kociol dochodzil do zadanej temp bez problemow

Teraz wrzucilem Silver z Bartexu wiec jakiebustawienia proponujecie?

EDIT

Wrzucilem Silver do palnika wsadzilem 2 kawalki szamotki od strony przeciwnej niz podajnik od gory neszcze cala szamotka zeby to docisnac. Ustawienia 5/80 nadmuch 20

Edytowane przez dbh

• Odpowiedzi 1,5k
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

ten niedopał to właśnie nie jestem pewien skąd. wczoraj czysciłem piec i zasypałem Silver i zapaliłem po południu, w domu było troche wychłodzone bo cały dzień się nie paliło dlatego podkreciłem temp na 55. rano patrzę a tam własnei takei niedopały, na peicy 55 ale na grzejniki idzie woda tylko o temp ok 30st, dziwne bo zawór 3\d w takiej pozycji jak przy \retopalu i piec był pewnie długo w podtrzymaniu bo praktycznie grzało tylko podłogówke i CWU a na grzejniki 30st.

Kiedyś takich palników nie było, mam kocioł Aquaduo Termotecha i palnik ekoenergii o mocy 15 kW.

A w DTRce tego palnika jak byk zakres mocy od 15-25 kW.

Zagadaj do @Minertu - swego czasu miał nakładki na Brucera zmniejszającą otwór palnika - cegła wtedy nie będzie potrzebna a i zużycie spada - ja używam z powodzeniem od kilku lat.

Spieki to najbardziej zależą od rodzaju paliwa - jeśli masz węgiel o wysokiej liczbie ROGI to będą się tworzyły spieki. Jeśli żużel jest dobrze wypalony to nie ma się czym przejmować.

Przy węglu z Rosji spieków nie będzie a żużel będzie jak z papierosa.

Zawsze możesz sobie pobrać próbkę żużla i oddać do analizy koszt ok. 70zl - choć przypuszczam, że nie będziesz chciał

Aby dobrze ustawić sobie sterownik dla danego rodzaju węgla najlepiej poszukaj kogoś z analizatorem spalin. Robisz pomiar temperatury spalin za kotłem, pomiar O2 w spalinach i CO i regulujesz ustawieniami sterownika i po chwili na analizatorze widzisz efekt.

U mnie na chwile obecną mam: (podawanie)12/ (przerwa) 98 i podmuch 35% (EKO - Made in Kolumbia) przy wcześniejszym węglu ( Polski węgiel) miałem 11/60 i podmuch 55%. Wiadomo, że przy 35% temp spalin dużo niższa ale przy poprzednim węglu przy niskim podmuchu było masę CO.

Edytowane przez doin_oakenhelm

Masz spieki żużlowo koksowe.

https://zawijan.wordpress.com/poradnik-uzytkownika/kotly-retortowe/spieki-w-palnikach-weglowych/

wg mnie: mniejszy nadmuch, mniejsze podawanie lub/i wieksza przerwa. Nie przewęglać podczas podtrzymania.

Przy obniźaniu nadmuchu nie wędzić i nie dopuścic do smołowania.

Ewentualnie wapno do węgla ale cudów się nie spodziewaj.

Modyfikowałes fabryczne nacięcia i otwory w palniku?

Witam na forum

Po przeszukaniu całego wątku potrzebuję pomocy.

Posiadam piec buderus logano G221 25 kw automat z podajnikiem, sterownik tech St480zPID

Dom 160m ocieplony, grzejniki, cwu,podłogówka

Po starcie z piecem na pid, raz przepalił sie ślimak żeliwny, następnie stalowy,

Zmieniłem kilka dni temu na dwustan ręczny, ustawienia:

czas podaw. 8 s

przerwa podaw 46s

siła nadmuchu 30%

praca podtrzymania 15s

przerwa podtrzymania 30 min

wentyl w podtrzym. 10

czas przerwy went. w potrzyman, 15 min

kopczyk się utrzymuje, temp zadaną utrzymuje, robią się spor spieki ale to najmniejszy problem

po dłużej pracy osłona w której jest ślimak znacznie się nagrzewa (czasem aż czerwone) , temp w popielniku jest wysoka( nie można włożyc ręki)

wyłączam piec bo boję się kolejnego przepalenia ślimaka.

bardzo dziękuję za pomoc

Pierwsze co mi przychodzi do głowy to - komin nie odbiera spalin a raczej słabo odbiera czyli robota dla kominiarza.

Albo (lub i ) nieszczelny zasobnik, uszkodzona uszczelka pod zamknięciem, i część gorących spalin jest wdmuchiwana do prowadnicy ślimaka i zasobnika.

Podsumowując: użytkowanie niebezpieczne - pożar , zatrucie spalinami!

Uszczelke zamkniecia podajnika robilem. Komin pare dni temu wyczyscilem, z miejsca gdzie konczy sie rura spalin a zaczyna komin wygrzebalem wiadro piachu w kolorze gliny, otwor byl prawie calkowicie zaklejony. Sprawdziłem teraz podajnik, okazuje sie że śruby mocujace podajnik do prowadnicy slimaka sa niedokrecone, dociagniete. wieczorem rozpale sprawdze

Sprawdź, cały czopuch, szyber(czy sie nie upalił i nie blokuje, choć to mało prawdopodobne), w kotle kanały pionowe, jeśli takie masz, wszystkie wyczystki, cały komin też warto byloby wyczyścić.

No i stały nadzór podczas pracy, żeby nieszczęscia nie było. Dziwi mnie, że kocioł się nie wyłączył podczas przekroczenia temperatury podajnika (brakczujnika?)