Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

ustawienia sterownika na ekogroszek

mack0r

Recommended Posts

• Odpowiedzi 1,5k
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

nadal jestem w czarnej du*ie.

podawanie 2 przerwa 30 nadmuch 25% temp CO 55

przy mniejszym nadmuchu (20%) bo taki ustawiłem wczoraj na wieczór dziś rano piec stracił temp i komunikat temperatura nie rośnie więc ręcznie włączyłem podajnik i nadmuch żeby się rozpaliło.

tak się teraz pali przy tych nastawach 2/30 25%

rano były spieki jak zajrzałem

26909985_1669894076387919_1600326236_o.jpg26942304_1669894086387918_567430068_o.jpg

Gość mtdeusz

Eee tam to i tak małe ja w sowim dolniaku potrafie zrobić większe.

W retorcie to czyste spalania i spieki albo sadza i brak spieków.

Poprostu palniki są źle zrobione i tyle.

Czyste spalanie i brak spieków to tylko na super opale o wysokiej temperaturze topnienia popiołu.

dbh

Idziesz chyba moją drogą sprzed roku. Również zakleiłem częśc pionowych nacięć i część otworów. W efekcie zamiast małych spieków wyhodowałem żużlowe megakalafiory. Jeden doprowadził do zwiększenia temp. podajnika tak, że uruchomił mi sie strażak. Po doprowadzeniu palnika do stanu fabrycznego spieki wróciły do normy.

Odbiór odbiorem - ale z tego co piszesz masz puszczona tylko podlogę na parterze i grzeniczek w łazience i garażu, a całe poddasze jest odcięte. Jeśli grzejesz podłogę na 30C to powrót z podłogi po pewnym czasie grzania będzie na poziomie 25C i dodatkowa dwa grzejniczki - nie może być tak ze piec który ma 25kW nie daje rady. Coś jest, albo wyregulowane albo zrobione.

Zasadnicze pytanie - czy masz pompę obiegową kotła? Bo jeśli nie masz pompy na kotle to na 90% to jest przyczyna tego, że to tak działa a właściwie nie działa.

Właśnie pompy obiegowej kotła nie mam. instalator powiedział, że jak wszystko będzie uruchomione to powrót będzie się utrzymywał na poziomie 45-50* (jeżeli na grzejniki puszczę 50*).

...ale to sprawdzę dopiero, jak uruchomię całość, czyli nie prędzej jak za pół roku.

Slabiej sie pali przez to bo tak jakby blokuje to palnik. Zastanawiam sie nad powrotem na Retopal bo ten Silver jest dla mnie problematyczny

Ja też palę SILVEREM teraz i spieki są dużo większe niż w RUBINIE ale zamawiając węgiel doradca w sklepie informował mnie, że liczba rogi jest większa i lepiej nie brać do małego pieca :) Zakleja palnik delikatnie ale i tak codziennie jestem w blisko pieca to dziabam pogrzebaczem i rozwalam to, chociaż czasami spiek aż "wlewa" się w głąb węgla na podajniku.

też własnie skłaniam się do tego że po zaklejeniu otworów pionowych mam taką masakrę.

w sobote albo dziś wieczorem wywale silikon z pionowych szczelin i zobaczymy co będzie. generalnie mam plan żeby przerobić nadmuch tak żeby z obu stron był nadmuch tzn między dmuchawa a palnikiem wstawić trójnik tak żeby rozdział powietrza był na obie strony.