Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

ustawienia sterownika na ekogroszek

mack0r

Recommended Posts

• Odpowiedzi 1,5k
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

Przysłona wentylatora sprawdzona zajrzałem przez blaszkę rewizyjną którą od razu uszczelniłem

Teraz pytanie jak powinna być ustawiona przysłona na wentylatorze przy ręcznych ustawach(wyłączony PID) -zamknięta,otwarta?

Cały czas występuję problem nagrzewania kanału ślimaka, kopiec jest ale żar schodzi nisko,do tego spieki

Moje ustawienia

czas pod. 6 s (wczesniej miałem 5s. do 20s )

przerwa pod. 36s

siła nadmuchu 20% do 30 % (jak przysłona zamknięta musze dawać więcej 50 %)

podawanie w podtrzymaniu 10s

przerwa podtrzymania 15 min

wentyl w podtrzymaniu 30s co 5 min

Dużo sadzy w piecu zaraz po czyszczeniu, komin sprawdzany.

Przesyłam zdjęcie palnika czy takie nierówne łączenie górnej krawędzi to rzecz normalna?

DSC_0173.jpg

Przesyłam zdjęcie palnika czy takie nierówne łączenie górnej krawędzi to rzecz normalna?

[ATTACH=CONFIG]405566[/ATTACH]

Nie, tu widać pęknięcie żeliwa a kolor świadczy o tym,że w tym miejscu następowało spalanie, jakaś szparka, nieszczelność i zrobiła się dysza, która uszkodziła odlew palnika, w głębi tunelu widac też przegrzany ślimak, co z kolei sugeruje,że przy danych nastawach czy tez modulacji pid-a paliło sie nisko na ślimaku przez otwory powietrza antyspalinowego zamiast na palenisku głównym. Jaki masz palnik? Kontakt z serwisem??

Edytowane przez Jarecki79

Witam

Od jesieni jestem nowym użytkownikiem kotła na ekogroszek. Kocioł SAS 17 kw i sterownik Multifun. Proszę o pomoc w ustawieniach, bo obecne spalanie to 20kg na dobę.

Moje obecne ustawienia to:

Palenie:

wentylator 20%

czas podawania 6s

czas postoju 20s

Podtrzymanie:

wentylator 25 %

czas pracy 6 s

czas postoju 45 min

czas wstępnego nadmuchu 12s

czas dodatkowego nadmuchu 15s

temp zadana na kotle 45 stopni

Gdy sprawdzam na sterowniku średnie zużycie to pokazuje mi 10,5 kg na dobę, ale to niemożliwe i raczej ja coś źle robię. Przy okazji może ktoś podpowie jak prawidłowo to sprawdzić? Ja to robię tak: ustawiam 24,01, godz 13:00 do 23,01 godz 13:00 i 23,01 godz 13:00 do 22,01 godz 13:00. Zawsze sprawdzam ostatnie dwie doby w ten sposób.

Ekogroszek mam z Zakładu Przeróbczego "Juliusz" w Sosnowcu

Potrzebuje pomocy. Szukalem juz odpowiedzi wszedzie ale wszyscy pisza tylko o ślimakach a ja mam tłok. Mianowicie mam kocioł MANS 20KW sterownik Titanic+. Dom powierzchnia do grzania okolo 125 m2. Afriso mam trzy drożne ustawione na 5 nie mam silownika ( choc i tak dla mnie to czarna magia). Dom ogrzewany jest podlogowka tylko na dole ( poddasze uzytkowe). Poki co nie mieszkam ale roboty wykonczeniowe i ogrzewam bo zima. W domu mam 20 stopni ciepla a podlogówka ustawiona na 23 stopnie. Mam jeszcze grzejniki ale zakrecone. Obecnie na dworze jest do - 5 stopni a wedlug mnie węgla idzie mi duzo bo worek 30 kg dziennie. Pelny zbiornik wystarcza na tydzień tj jakies 5-6 workow po 30 kg. Ustawienia jakie mam to:

Nastawienie kotla 45 stopni

Czas miedzy podawaniem 90 s

Dmuchawa 3

Czas przwdmuchu 15 s

Czas przerwy w podtrzymaniu 9 min

Krotnosc 2

Tryb zima

CWU 40 stopni

Prosze o pomoc bo zbankrutuje a jestem zielony jesli chodzi o ustawienie pieca. Dodaje ze dom jest nowy ocieplony 15 styropianu ciemnego, dach tez jest ocieplony wełną. Nie wiem co jest czy brakuje jeszcze jakiegos innego sterownika czy ten jest zły. Proszę o pomoc.

Zmień czas między podawaniem na jakieś 3/4 min, a czas przerwy w podtrzymaniu na jakieś 25min i zobacz jak będzie.

25 min? Podejrzewam, ze wygasi mi piec bo przez 3 - 4 min na podgrzewaniu poda za mało węgla i moze go wypalic do takiego stopnia ze na podtrzymaniu 25 min nie wytrzyma ale sprobuje. A przedmuch co ile?

Ekogroszek mam jakis zza granicy moze to tez jego wina ze jest malo kaloryczny?

Może to być jedna z przyczyn (kiedyś paliłem czeskim eko i szło mi 50% więcej kg niż polski kamienny). Jak węgiel nie wylatuje ci popielnikiem czy kominem to regulacje dużo nie zmienią. To że ściany i dach masz dobrze ocieplony to nie wszystko, zostaje podłoga i wszystkie możliwe mostki cieplne jak balkony , nadproża itd. Po do puki cała wilgoć po robotach nie odparuje to będziesz więcej spalał,ale chyba lepiej wietrzyć niż zagrzybić sobie nowy dom.

Groszek spala mi dobrze zostaja grubsze kawalki ale niewiele i sa w takim stanie ze kruszą sie w palcach. Podloge na parterze pod posadzka mam wylozona styropianem 5 i balokony tez sa ocieplone pod posadzka i dookola.

Kedlaw0 zanim napisalem ten wątek to szukalem tematu "ustawienia" tak jak napisales to wczesniej koledze i nic nie znalazlem wszyscy posza o slimakach a ja mam tłok. Poza tym temat jest biezace zużycie ekogroszku i moje pytanie tez poniekąd jest o ilosci spalania ekogroszku więc nie madruj się bo z tego co widze to nie pomagasz ludziom tylko wszystkich pouczasz a to nie na tym rzecz polega.

Potrzebuje pomocy. Szukalem juz odpowiedzi wszedzie ale wszyscy pisza tylko o ślimakach a ja mam tłok. Mianowicie mam kocioł MANS 20KW sterownik Titanic+. Dom powierzchnia do grzania okolo 125 m2. Afriso mam trzy drożne ustawione na 5 nie mam silownika ( choc i tak dla mnie to czarna magia). Dom ogrzewany jest podlogowka tylko na dole ( poddasze uzytkowe). Poki co nie mieszkam ale roboty wykonczeniowe i ogrzewam bo zima. W domu mam 20 stopni ciepla a podlogówka ustawiona na 23 stopnie. Mam jeszcze grzejniki ale zakrecone. Obecnie na dworze jest do - 5 stopni a wedlug mnie węgla idzie mi duzo bo worek 30 kg dziennie. Pelny zbiornik wystarcza na tydzień tj jakies 5-6 workow po 30 kg. Ustawienia jakie mam to:

Nastawienie kotla 45 stopni

Czas miedzy podawaniem 90 s

Dmuchawa 3

Czas przwdmuchu 15 s

Czas przerwy w podtrzymaniu 9 min

Krotnosc 2

Tryb zima

CWU 40 stopni

Prosze o pomoc bo zbankrutuje a jestem zielony jesli chodzi o ustawienie pieca. Dodaje ze dom jest nowy ocieplony 15 styropianu ciemnego, dach tez jest ocieplony wełną. Nie wiem co jest czy brakuje jeszcze jakiegos innego sterownika czy ten jest zły. Proszę o pomoc.

Pomozcie Panowie bo szlag trafia

Podawanie 4 przerwa 36 nadmuch 25%. Zakleilem kilka otworow na tyle (pierwsze 2 i jakis chyba ma srodku tylnej sciany palnika) na prodzie tez 1 otwor pionowy i na bocznej tez 2 pionowe plus wszytkie okragle u gory.