Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

ustawienia sterownika na ekogroszek

mack0r

Recommended Posts

• Odpowiedzi 1,5k
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

Witam mam taki problem pojawia mi sie czesto komunikat ze pozar w koszu i podajnik jest goracy, a z drugiej strony spada mi strasznie duzo niedopalonego wegla poec skamp 12 kw wegiel podawany przez 4.6sekundy co 38 dmuchawa na 92 dzisiaj wylaczylem piec i po jakiś 15 minuyach od wylaczenia sie ten alarm pojawil co moze byc przyczyna takiego stanu.?? Pozdrawiam

Cobra, skorpion, puma maja niskie progi alarmu, zaczyna skracać pauzę od 60 a od 70 wypycha węgiel

Żeliwne palniki mocno grzeją się w podtrzymaniu, więc jak paliwo mocne a zapotrzebowanie niskie, to opały typu wesoła,skarbek z bobrka lub piekar czy pieklorz z chwałowic moga przy odstawieniach mocniej nagrzewac korpus. Dołem, blisko kotła rura jest wówczas bardzo gorąca. Dla tych sterowników czujnik najlepiej mocowac do śruby mocującej kosz do palnika

Jak na moje oko to za szybko podajesz i wypycha nie spalony z retorty . Ja mam np 5/80 - generalnie jak zmieniam ustawienia to nie zmieniam czasu podawania ( zawsze mam 5s) wydłużam czas przerwy. Jak mi kiedyś po zmianie węgla nie-dopalało to przy tych samych nastawach wystarczyło dmuchnąć mocniej.

jak nie spieki to przesypuje węgiel. o co chodzi, generalnie jak to możliwe ze na gorze żaru jest węgiel czarny jak smolą skoro podaje go od dołu wiec po przejściu przez żar powinien sie zapalić a nie wygląda na nadpalony.

Moim zdaniem za mało powietrza. Poodklejałeś te otwory napowietrzające? Wygląda to tak, jakby węgiel pali się nie na całym palniku tylko w miejscach gdzie dmucha, a że nie dmucha po całości - ze wszystkich otworów - albo dodatkowo, gdzieś bokiem to nie dopala.

Dzisiejsza sytuacja. Bardzo mocny wiatr, sporo popiołu w popielniku i spory kopczyk węgla na retorcie. Efekt, komunikat o zbyt dużej temperaturze podajnika i wyłączenie kotła. Myslę, poczekam aż temperatura spadnie, wyciągnę popiół i załączę kocioł. Wiatr jedna spowodował, że temperatura zamiast spadać, wzrosła do 100 stopni i w naczyniu wzbiorczym sie zagotowało. Cały czas trzeba tego jednak pilnować. Trzeba by też może zamontować na kominie strażaka.

Dzisiejsza sytuacja. Bardzo mocny wiatr, sporo popiołu w popielniku i spory kopczyk węgla na retorcie. Efekt, komunikat o zbyt dużej temperaturze podajnika i wyłączenie kotła. Myslę, poczekam aż temperatura spadnie, wyciągnę popiół i załączę kocioł. Wiatr jedna spowodował, że temperatura zamiast spadać, wzrosła do 100 stopni i w naczyniu wzbiorczym sie zagotowało. Cały czas trzeba tego jednak pilnować. Trzeba by też może zamontować na kominie strażaka.

Zainwestuj w regulator ciągu kominowego. Ja zamontowałem u siebie 3 lata temu i to był strzał w dziesiątkę... do dzisiaj żadnych problemów.

buderus logano 25 kw tech 480zPID

Wymieniony palnik i korona powietrza na nową(EWMAR), zainstalowany czujnik temp. spalin,

Ustawiam teraz tryb dwustanowy bo mam problemy z wielkimi spiekami( prawdopodobnie wina groszku)

Kombinowałem podawanie 5-6 sekund czas przerwy 15-50s nie pomaga, klapka wentylatora odsłonięta całkowicie,

nadmuch wydaję sie wystarczający przy 20 %.

po wygaszeniu spalony groszek aż do dna palnika

Może jakieś podpowiedzi odnośnie ustawień?

Witam

Od jesieni jestem nowym użytkownikiem kotła na ekogroszek. Kocioł SAS 17 kw i sterownik Multifun. Proszę o pomoc w ustawieniach, bo obecne spalanie to 20kg na dobę.

Moje obecne ustawienia to:

Palenie:

wentylator 20%

czas podawania 6s

czas postoju 20s

Podtrzymanie:

wentylator 25 %

czas pracy 6 s

czas postoju 45 min

czas wstępnego nadmuchu 12s

czas dodatkowego nadmuchu 15s

temp zadana na kotle 45 stopni

Gdy sprawdzam na sterowniku średnie zużycie to pokazuje mi 10,5 kg na dobę, ale to niemożliwe i raczej ja coś źle robię. Przy okazji może ktoś podpowie jak prawidłowo to sprawdzić? Ja to robię tak: ustawiam 24,01, godz 13:00 do 23,01 godz 13:00 i 23,01 godz 13:00 do 22,01 godz 13:00. Zawsze sprawdzam ostatnie dwie doby w ten sposób.

Ekogroszek mam z Zakładu Przeróbczego "Juliusz" w Sosnowcu

Ktoś pomoże?

Ktoś pomoże?

10,5 kg/dobę to raczej mało prawdopodobne bardziej bliskie prawdy to te 20 kg/dobę....

1. Podnieś temperaturę na kotle do 55C bo kociołek długo nie pożyje

2. przy podawaniu 6s ustaw czas postoju np 45s ( 1:7 ~1:8 ) w zależności od opału i zapotrzebowania na ciepło

3. Nadmuch doświadczalnie ustaw tak aby nie zostawały niedopały i nie robiły się spieki

4. Temperaturę włączenia pompy CO ustaw na 50C

5. Obserwuj co się dzieje i wprowadzaj na bieżąco korekty

6. Bardzo przydatny jest termometr do pomiaru temperatury spalin w czopuchu - wewnątrz a nie na powierzchni !

PS. Nie stosuj się ślepo do wskazówek bo każdy dom i instalacja jest inna... :D

Witam

Od jesieni jestem nowym użytkownikiem kotła na ekogroszek. Kocioł SAS 17 kw i sterownik Multifun. Proszę o pomoc w ustawieniach, bo obecne spalanie to 20kg na dobę.

Gdy sprawdzam na sterowniku średnie zużycie to pokazuje mi 10,5 kg na dobę, ale to niemożliwe i raczej ja coś źle robię. Przy okazji może ktoś podpowie jak prawidłowo to sprawdzić? Ja to robię tak: ustawiam 24,01, godz 13:00 do 23,01 godz 13:00 i 23,01 godz 13:00 do 22,01 godz 13:00. Zawsze sprawdzam ostatnie dwie doby w ten sposób.

Ustawienia ilości spalonego węgla dobowe, czy inne, trzeba ustalić indywidualnie dla kotła, wchodzi się w serwis, a ilość spalanego węgla trzeba zważyć i do korygować.

Raz ustawione spalane ilości są wtedy miarodajne.

A co tam masz za Multifuna, że ręcznie musisz ustawiać proces spalania?