Jozefg 04.02.2018 10:44 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 4 Lutego 2018 W tej chwili mam ustawioną na 35C, czemu mam podnieść tak wysoko? Ma to jakieś znaczenie? Po co ma pompować chłodną wodę w grzejniki? Potem i tak musi dogrzać a to straty energii Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
timon120777 04.02.2018 12:03 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 4 Lutego 2018 wysoka temperatura załączania pompy to przy wyższym zapotrzebowaniu cykliczne jej załączanie i zalewanie kotła zimną woda z układulepiej zostawić jak ma 35stC. jak woda krąży w układzie bez przerw to układ pracuje stabilniej z mniejszymi wahaniami temperatur.jej cykliczne wyłaczanie będzie powodować nadmierne wychładzanie układu i mniej stabilna prace kotła Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Jozefg 04.02.2018 17:23 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 4 Lutego 2018 wysoka temperatura załączania pompy to przy wyższym zapotrzebowaniu Masz rację ale przy mniejszym zapotrzebowaniu nie można inaczej . Wiem bo mam to u siebie... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
animuss 05.02.2018 14:04 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 5 Lutego 2018 W tej chwili mam ustawioną na 35C, czemu mam podnieść tak wysoko? Ma to jakieś znaczenie? Kocioł zgnije. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
jasiek11 05.02.2018 14:26 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 5 Lutego 2018 zgnije, bo? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
animuss 05.02.2018 15:05 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 5 Lutego 2018 zgnije, bo? Niska temperatura wody w kotle powoduje, że ścianki wewnątrz się pocą, w spalinach są kwasy, jak jest sucho to proces przebiega powoli, z dodatkiem wilgoci dochodzi do szybszej korozji. Z kotła powinieneś pozbywać się wody o temperaturze 60*C, a na powrocie powiano być podmieszanie z zasilaniem, np. zaworem 4-D lub w inny sposób, to się nazywa krótki obieg, żeby woda powrotna zalewająca kocioł nie miała niższej temperatury niż 40*C. Producenci kotłów zalecają minimalną temperaturę powrotu na poziomie 55 stopni, oczywiście jest to zapobiegawczo na wyrost, ale przez złą instalację można stracić gwarancję. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
jasiek11 05.02.2018 17:36 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 5 Lutego 2018 Chyba nie doczytałeś o co chodzi z tymi 35 stopniami. Co do tej minimalnej temperatury powrotu, polecam artykul Zawijana, ktory pewnie wielu zna. Literatura rzeczywiście mówi o 55-56 stopni ale jest to bardziej skomplikowane. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
pawelo_pl 06.02.2018 09:52 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 6 Lutego 2018 Ma mniej wychładzasz piec no i szybciej dobije do nominalnej. . Ale 50C to dużo ja mam zdaje się 48C przy temp. kotła ustawionym na 54C . Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
jasiek11 06.02.2018 10:56 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 6 Lutego 2018 wg mnie praca kotła i układu będzie wtedy mniej stabilna. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
dbh 10.02.2018 10:51 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 10 Lutego 2018 Za duzo czy za malo powietrza? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
jasiek11 10.02.2018 12:53 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 10 Lutego 2018 Mniej powietrza, mniejsze spieki żużlowe ale w kotle może się wtedy kisić, smołować. Musisz znaleźć kompromis. A spiek solidny. Też kiedyś takie hodowałem. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
animuss 10.02.2018 17:36 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 10 Lutego 2018 Za duzo czy za malo powietrza? Jak w sam raz, tylko zbyt duże ciśnienie w palniku. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
dbh 10.02.2018 18:46 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 10 Lutego 2018 Co chcesz przez to powiedziec? Nie mam zadnej przyslony na dmuchawie tylko okragle otwory na gorze palnika zaklejone i jak sciagalem korone do uszczelnienia to dalem troche silimonu po stronie przeciwnej niz dmuchawa (tak jakby w glebi pieca) co mi sie wydawalo ze za bardzo dmucha od tylu to zeby wiecej powietrza szlo od przodu. A ten spiek byl w prawym tylnym kacie tak a dmuchawa jest od lewej strony. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
animuss 10.02.2018 19:03 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 10 Lutego 2018 (edytowane) Co chcesz przez to powiedziec? tylko okragle otwory na gorze palnika zaklejone i jak sciagalem korone do uszczelnienia to dalem troche silimonu po stronie przeciwnej niz dmuchawa (tak jakby w glebi pieca) co mi sie wydawalo ze za bardzo dmucha od tylu to zeby wiecej powietrza szlo od przodu. A ten spiek byl w prawym tylnym kacie tak a dmuchawa jest od lewej strony. Zbyt duża prędkość przepływu przewietrza w obrębie paliwa. Zakleiłeś zbyt dużo otworów, teraz strumień powietrza z dużą prędkością przeciska się przez to co zostało, przy okazji stapiając popiół. Edytowane 10 Lutego 2018 przez animuss Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
zozo15 11.02.2018 19:53 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 11 Lutego 2018 Mam taki mały problem że zaczęły się robić bardzo duże spieki. Musze co jakis czas isc i je zrzucać z paleniska. Wczoraj sie zrobi taki spiek ze mi zablokował całe palenisko że w piecu wygasło i zerwało śrubę od ślimaka. Ustawienie mam takie.Temperatura pieca 55cTemperatura wody 45cCzas podawania 10sPrzerwa 54sNadmuch 16% z 100%.Klapka w wentylatorze uchylona na 1cm.Ekogroszek z Bartexu czeski. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
NOMIS 11.02.2018 20:17 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 11 Lutego 2018 A wystarczyło kupić piec z dobrym sterownikiem, taki co sam ustala wszystkie parametry wymienione wyżej. Piece np."Ogniwo" nie wymagają ciągłego siedzenia w kotłowni. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
kedlaw0 11.02.2018 20:27 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 11 Lutego 2018 Report za reklamę.Zozo15 spieki pojawiły się wraz z nowym opałem? Jaki piec. Jaki sterownik? Jaki dom?Trochę za mało danych do gdybania. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
NOMIS 11.02.2018 22:06 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 11 Lutego 2018 Bardzo mi przykro ale żadnych producentów nie reklamuje, nie sprzedaje żadnych produktów, stwierdzam tylko fakty i tyle. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
jasiek11 12.02.2018 08:56 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 12 Lutego 2018 A wystarczyło kupić piec z dobrym sterownikiem, taki co sam ustala wszystkie parametry wymienione wyżej. Piece np."Ogniwo" nie wymagają ciągłego siedzenia w kotłowni. Do czasu, wystarczy poczytać na e-sterowniku lamenty użytkowników Ogniwa. Żeby nie było, klopoty dotyczą też posiadaczy innych kotłów. A na temat, to spalanie ok 20 kg/24h. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
zozo15 12.02.2018 09:18 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 12 Lutego 2018 Piec kesselego. Sterownik st-37N-RS. Jeżeli chodzi o ekogroszek to caly czas pale tym samym od połowy maja. Mieszkanie stare budownictwo nie ocieplone. Okna plastki z nawiewnikami okiennymi. Metrasz około 40m2. Male mieszkanie na górze strych ale nie zagospodarowany. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts