Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

ustawienia sterownika na ekogroszek

mack0r

Recommended Posts

• Odpowiedzi 1,5k
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

wysoka temperatura załączania pompy to przy wyższym zapotrzebowaniu cykliczne jej załączanie i zalewanie kotła zimną woda z układu

lepiej zostawić jak ma 35stC. jak woda krąży w układzie bez przerw to układ pracuje stabilniej z mniejszymi wahaniami temperatur.

jej cykliczne wyłaczanie będzie powodować nadmierne wychładzanie układu i mniej stabilna prace kotła

zgnije, bo?

Niska temperatura wody w kotle powoduje, że ścianki wewnątrz się pocą, w spalinach są kwasy, jak jest sucho to proces przebiega powoli, z dodatkiem wilgoci dochodzi do szybszej korozji.

Z kotła powinieneś pozbywać się wody o temperaturze 60*C, a na powrocie powiano być podmieszanie z zasilaniem, np. zaworem 4-D lub w inny sposób, to się nazywa krótki obieg, żeby woda powrotna zalewająca kocioł nie miała niższej temperatury niż 40*C.

Producenci kotłów zalecają minimalną temperaturę powrotu na poziomie 55 stopni, oczywiście jest to zapobiegawczo na wyrost, ale przez złą instalację można stracić gwarancję.

Co chcesz przez to powiedziec? Nie mam zadnej przyslony na dmuchawie tylko okragle otwory na gorze palnika zaklejone i jak sciagalem korone do uszczelnienia to dalem troche silimonu po stronie przeciwnej niz dmuchawa (tak jakby w glebi pieca) co mi sie wydawalo ze za bardzo dmucha od tylu to zeby wiecej powietrza szlo od przodu. A ten spiek byl w prawym tylnym kacie tak a dmuchawa jest od lewej strony.

Co chcesz przez to powiedziec? tylko okragle otwory na gorze palnika zaklejone i jak sciagalem korone do uszczelnienia to dalem troche silimonu po stronie przeciwnej niz dmuchawa (tak jakby w glebi pieca) co mi sie wydawalo ze za bardzo dmucha od tylu to zeby wiecej powietrza szlo od przodu. A ten spiek byl w prawym tylnym kacie tak a dmuchawa jest od lewej strony.

Zbyt duża prędkość przepływu przewietrza w obrębie paliwa. Zakleiłeś zbyt dużo otworów, teraz strumień powietrza z dużą prędkością przeciska się przez to co zostało, przy okazji stapiając popiół.

Edytowane przez animuss

Mam taki mały problem że zaczęły się robić bardzo duże spieki. Musze co jakis czas isc i je zrzucać z paleniska. Wczoraj sie zrobi taki spiek ze mi zablokował całe palenisko że w piecu wygasło i zerwało śrubę od ślimaka. Ustawienie mam takie.

Temperatura pieca 55c

Temperatura wody 45c

Czas podawania 10s

Przerwa 54s

Nadmuch 16% z 100%.

Klapka w wentylatorze uchylona na 1cm.

Ekogroszek z Bartexu czeski.

A wystarczyło kupić piec z dobrym sterownikiem, taki co sam ustala wszystkie parametry wymienione wyżej.

Piece np."Ogniwo" nie wymagają ciągłego siedzenia w kotłowni.

Do czasu, wystarczy poczytać na e-sterowniku lamenty użytkowników Ogniwa. Żeby nie było, klopoty dotyczą też posiadaczy innych kotłów.

A na temat, to spalanie ok 20 kg/24h.