kobra64 28.10.2014 10:50 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 28 Października 2014 Będzie ciężko bo z tego co widzę inni użytkownicy ekogroszka nie posiadają domów wysoce energooszczednych tak jak ty i to w dodatku z parowozem w domu. Może da się zminimalizowac ale sprawność tego kotła w tym domu będzie ok.40-50% także tak czy tak zawsze więcej zuzyjesz niż faktycznie dom by potrzebował. Sądzę że twój do na ogrzewanie w sezonie zuzylby ok.6000kWh a to ok.1-1,2t ekogroszka,jeśli zuzyje więcej tyle będziesz do tylu. 6000 kWh : 160 m2 = 37,5 kWh/m2. No piękny wynik. Nie wiemy jaką kolega ma wentylację, nie znamy izolacji i technologii wykonania fundamentu, nie znamy izolacji posadzek i idziemy na rekordy. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
arczi721 28.10.2014 11:04 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 28 Października 2014 6000 kWh : 160 m2 = 37,5 kWh/m2. No piękny wynik. Nie wiemy jaką kolega ma wentylację, nie znamy izolacji i technologii wykonania fundamentu, nie znamy izolacji posadzek i idziemy na rekordy. I jak najbardziej realny,ściany ze współczynnikiem U 0,12 okna 0,9 dach ok.0,12,podobnie podłoga także nie jest to dom jak typowego użytkownika ekogroszka. Wentylacja będzie tutaj miała mały wpływ na zużycie energii. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
kobra64 28.10.2014 11:17 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 28 Października 2014 Kajwroclaw, nie przejmuj się forumowymi gawędziarzami. Jedyny błąd jaki popełniłeś to taki, że wziąłeś tak mocny opał. Nie jest Ci potrzebny. Twój metraż, słabsze ocieplenie i podobny system grzewczy ma Kaszpir na przykład - pali za sezon 2 tony badziewia na CO + CWU grzane z kotła w sezonie grzewczym. To jest Twoje realne zużycie. Tyle że w Twojej chacie paliłbym Jaretem, ruskiem albo co najwyżej Retopalem. Nic mocniejszego nie jest Ci potrzebne. W Twojej lokalizacji ( jeżeli to jest Wrocław czy okolice ) może nawet rozważyłbym czecha z Ledvic - pod warunkiem że byłby suchy. . Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
arczi721 28.10.2014 11:22 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 28 Października 2014 A zapotrzebowanie 37kWh/m2/rok nie jest w żaden sposób rekordem,jest to po prostu dom zuzywajacy mało energii na ogrzewanie i aż dziw bierze że został zepsuty ekogroszkiem bo nijak do takiego domu to nie pasuje a jak widać efekt w zużyciu jest znacznie gorszy gdyby go nie było bo parowóz żeby jechał musi grzać czy się chce czy nie,chyba że zbierzemy tą niepotrzebna w danej chwili energię w buforze na później. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
kobra64 28.10.2014 11:31 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 28 Października 2014 W stopce swojego poprzedniego nicka podawałeś swoje zapotrzebowanie 40 kWh. Z rekuperacją, płytą fundamentową, 25 cm styro na ścianach i bodaj 40 w dachu. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
asder79 28.10.2014 19:32 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 28 Października 2014 (edytowane) Proponuję podawanie 2, przerwa 20, nadmuch odpowiednio mniejszy, żeby nie przesypywało i czekam na info po godzinie palenia czy jest lepiej. nie mam podawania 2 s tylko min 5s ale dalem podawanie 5s pzrerwa 40 s wentylator 80 to jakies 35% mocy wentylatora skala (250 /20) zminilem histereze na 1 wydaje mi sie ze lepiej na tym jest dobrze wegiel się spala ladnie sa drobne niedopałki nagrzewa sie w jakies 15 min do stanu podczymania chyba nie jest zle co tylko mam teraz pytanie to wszystko jak jest 0 stopni na dworze czy te ustawienia starczą jak bedzie na zewnątrz - 10 /-15https://www.youtube.com/watch?v=Lq_Gm3zIrO0&feature=youtu.be film niezbyt nagrany telefonem Edytowane 28 Października 2014 przez asder79 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
SUSPENSER 28.10.2014 21:09 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 28 Października 2014 rozumiem, że nadmuch nie za mocny, żeby nie spalało za nisko i nie za słaby, żeby się nie dusił? teraz mam 26%, ale chyba okaże się za mocny. zobaczymy, jestem ciekaw efektu:) Zgadza się Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
SUSPENSER 28.10.2014 21:12 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 28 Października 2014 Będzie ciężko bo z tego co widzę inni użytkownicy ekogroszka nie posiadają domów wysoce energooszczednych tak jak ty i to w dodatku z parowozem w domu. Może da się zminimalizowac ale sprawność tego kotła w tym domu będzie ok.40-50% także tak czy tak zawsze więcej zuzyjesz niż faktycznie dom by potrzebował. Sądzę że twój do na ogrzewanie w sezonie zuzylby ok.6000kWh a to ok.1-1,2t ekogroszka,jeśli zuzyje więcej tyle będziesz do tylu. Skąd wiesz, że osiągnie tylko 40-50 % ? U siebie przy grzaniu samej CWU latem kotłem 18 kW osiągam 40%, a już przy stałej mocy kotła na poziomie 3 kW osiąga on 80% [ekogroszek Wesoła], więc nie opowiadaj, że się nie da skoro u mnie się daje. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
SUSPENSER 28.10.2014 21:14 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 28 Października 2014 nie mam podawania 2 s tylko min 5s ale dalem podawanie 5s pzrerwa 40 s wentylator 80 to jakies 35% mocy wentylatora skala (250 /20) zminilem histereze na 1 wydaje mi sie ze lepiej na tym jest dobrze wegiel się spala ladnie sa drobne niedopałki nagrzewa sie w jakies 15 min do stanu podczymania chyba nie jest zle co tylko mam teraz pytanie to wszystko jak jest 0 stopni na dworze czy te ustawienia starczą jak bedzie na zewnątrz - 10 /-15https://www.youtube.com/watch?v=Lq_Gm3zIrO0&feature=youtu.be film niezbyt nagrany telefonem Niestety film nie jest dostępny. Gdy moc będzie za mała to po prostu ustawisz dmuchawę na większą wydajność i skrócisz czas przerwy pomiędzy podaniami. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
asder79 28.10.2014 21:25 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 28 Października 2014 teraz powinien dzialaC Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
SUSPENSER 29.10.2014 14:44 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 29 Października 2014 teraz powinien dzialaC Działa i wygląda to dobrze - choć za wiele nie widać Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
asder79 29.10.2014 17:53 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 29 Października 2014 powiedzcie mi poco są te 2 plyty szamotowe nad paleniskiem i co by bylo jak by ich nie było dzis zrobilem eksperyment i włozylem 3 i odziwo albo tylko i sie wydaje lepiej plomien chodzi i dopala Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
asder79 29.10.2014 19:32 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 29 Października 2014 powiem wam ze teraz bylem sprawdzic i o niebo lepiej z tą 3 plytką szamotową którą dolozylem nawet przy wiekszym nawiewie mialem 80 teraz 95 nie szkaluje a wtedy mi juz sie spieki robily narazie zostawiam bo widze ze łądnie dopala na przyjemny popiołek dziwne zeby jedna płytka szamotowa rozwiązala moje problemy Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
KaiserII 29.10.2014 20:19 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 29 Października 2014 Witam, pierwszy sezon grzeje ekogrochem. Mam 88 m kw., nieocieplony 100latek, grube ceglane mury, piec ustawiłem :grzanie:podawanie 5s.przerwa 50 s.siła dmuchawy 35% (zakres mocy 30-100%)podtrzymanie:podawanie 5sprzerwa 25 minsila dmuchawy 35% temperatura zadana 48 st.histereza 2 klapa przy czopuchu zamknięta na 3/475 kg ekogrochu starczyło zaledwie na 2.5 dnia, fakt, że musiał nagrzać i dom i wodę, ale teraz ma problemy z utrzymaniem temperatury. na piecu ma zadane 48 a dobija do 47 i potem ma problem z tym jednym ekogroch mam 26 000 kj - taka moc wskazano w instrukcji, mam wysokoenrgetyczny z obi, na próbę po raz pierwszy brałem i dużo spieków jest. którymi parametrami regulować moc kotła? wydużając podawanie czy zwiększajac moc dmuchaw i skracając podawanie? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
SUSPENSER 29.10.2014 20:24 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 29 Października 2014 powiem wam ze teraz bylem sprawdzic i o niebo lepiej z tą 3 plytką szamotową którą dolozylem nawet przy wiekszym nawiewie mialem 80 teraz 95 nie szkaluje a wtedy mi juz sie spieki robily narazie zostawiam bo widze ze łądnie dopala na przyjemny popiołek dziwne zeby jedna płytka szamotowa rozwiązala moje problemy Ten szamot to deflektor, skoro z 3 płytkami działa najlepiej to tak zostaw. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
SUSPENSER 29.10.2014 20:27 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 29 Października 2014 Witam, pierwszy sezon grzeje ekogrochem. Mam 88 m kw., nieocieplony 100latek, grube ceglane mury, piec ustawiłem : Odpisałem na priv. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
KaiserII 29.10.2014 22:30 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 29 Października 2014 SUSPENSER dzięki, przeczytałem mam jeszcze pytanie, czy temperaturę zadaną utrzymujecie całą dobę czy ktoś korzysta z progamatora tj. obniżenie temp o ok 5-7 stopni na noc? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
grzech25 30.10.2014 07:08 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 30 Października 2014 SUSPENSER dzięki, przeczytałem mam jeszcze pytanie, czy temperaturę zadaną utrzymujecie całą dobę czy ktoś korzysta z progamatora tj. obniżenie temp o ok 5-7 stopni na noc? Ja utrzymuję całą dobę. Jednak najlepszym rozwiązaniem jest regulator pokojowy. Mój wisi na ścianie i nikt nie wie czy można go podłączyć do mojego sterownika:( Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
SUSPENSER 30.10.2014 16:53 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 30 Października 2014 SUSPENSER dzięki, przeczytałem mam jeszcze pytanie, czy temperaturę zadaną utrzymujecie całą dobę czy ktoś korzysta z progamatora tj. obniżenie temp o ok 5-7 stopni na noc? Ja utrzymuję całą dobę taką samą. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
kajwroclaw 31.10.2014 09:39 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 31 Października 2014 Za radą suspensera przestawiłem piec na 5s podawanie 60s przerwa dmuchawa 20%. Spalanie spadło z worka 25kg dziennie do worka prawie na dwa dni. Więc jest różnica:) zdarzają się pojedyncze spieki ale generalnie popiołek. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts