SUSPENSER 31.10.2014 21:08 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 31 Października 2014 I o to chodziło Sam widzisz, że wysokokaloryczny węgiel nie szkodzi gdy się dobrze ustawi spalanie - ważne, żeby się nie spiekał. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Hefciu 01.11.2014 19:07 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 1 Listopada 2014 Witam!Mam podobny problem co kajwroclaw, z tym że piec mam od miesiąca i dopiero się go uczę. Nie dopala mi bardzo dużo węgla po tygodniu zebrałem wiaderko :/ do tego sporo sadzy . Wczoraj trafiłem na ten wątek, poczytałem i dziś wyczyściłem piec i przestawiłem go na 5s podawanie 60s przerwa dmuchawa 20%. i przepalanie co 30min Ustawienia do tej pory :temperatura zadana - 55 stopnidmuchawa - 30 %przesłona dmuchawy na jakieś 80%dodmuch 30sczas podawania 10sprzerwa w podawaniu 2 minprzepalanie co 7 minPompa CO 45 stopniPiec BRASTAL 17KW ze sterownikiem VIKING 3.1 do domu 110m Mam nadzieję że będzie duużo lepiej. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
KaliMi 02.11.2014 07:39 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 2 Listopada 2014 I o to chodziło Sam widzisz, że wysokokaloryczny węgiel nie szkodzi gdy się dobrze ustawi spalanie - ważne, żeby się nie spiekał. Witam Obecnie palę na ustawieniach ręcznych i było to 5/45 dmuchawa 32% (WPA 6Al). Po Twoich radach których udzieliłeś kilku osobom w tym wątku sam zmieniłem ustawienia na 5/60 dmuchawa 30%. Czy ta zmiana jest w dobrym kierunku. Chodzi mi o ekonomiczne spalanie. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
SUSPENSER 02.11.2014 20:12 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 2 Listopada 2014 Witam Obecnie palę na ustawieniach ręcznych i było to 5/45 dmuchawa 32% (WPA 6Al). Po Twoich radach których udzieliłeś kilku osobom w tym wątku sam zmieniłem ustawienia na 5/60 dmuchawa 30%. Czy ta zmiana jest w dobrym kierunku. Chodzi mi o ekonomiczne spalanie. Witaj, Tak, ale widzę po wykresie temp. spalin, że moc masz nadal sporą i kocioł szybko dochodzi do zadanej. Jakbyś jeszcze podrzucił link do filmu jak wygląda palnik w trakcie pracy oraz napisał jakim węglem palisz to by było najlepiej. Masz nastawioną bardzo małą histerezę CO - dałbym z 1*C spokojnie Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
KaliMi 02.11.2014 20:59 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 2 Listopada 2014 Witaj, Tak, ale widzę po wykresie temp. spalin, że moc masz nadal sporą i kocioł szybko dochodzi do zadanej. Jakbyś jeszcze podrzucił link do filmu jak wygląda palnik w trakcie pracy oraz napisał jakim węglem palisz to by było najlepiej. Masz nastawioną bardzo małą histerezę CO - dałbym z 1*C spokojnie Pale wesołą. Cwu grzeje grawitacyjnie. Dmuchawa to WPA 6 Al. Po zmianie przerwy z 45 na 60 troche opadl mi kopiec. Co teraz zmienic. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
bit512 02.11.2014 22:42 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 2 Listopada 2014 "przerwy z 45 na 60 troche opadl mi kopiec" Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Hefciu 03.11.2014 19:49 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 3 Listopada 2014 Heh, nadal wysypuje mi węgiel ale jakby troszkę mniej. spiekanie nadal jest - zmniejszyć moc dmuchawy??Do tego po jakimś czasie zrobił się dołek w retorze - zmniejszyć przerwę przepalania?Palę Groszkiem z KWK "Chwałowice" min. 27 KW a z ciekawostek : Gdy wymieniali mi piec to czopuch musiał iść wyżej dziś zajrzałem do komina poniżej czopucha i co się okazało? cały zawalony gruzem..wykuli dziurę a gruz zostawili...wychodzi na to że po każdym fachowcu trzeba wszystko sprawdzać.. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
SUSPENSER 03.11.2014 21:21 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 3 Listopada 2014 Pale wesołą. Cwu grzeje grawitacyjnie. Dmuchawa to WPA 6 Al. Po zmianie przerwy z 45 na 60 troche opadl mi kopiec. Co teraz zmienic. Zmniejsz odpowiednio nadmuch. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
SUSPENSER 03.11.2014 21:28 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 3 Listopada 2014 Heh, nadal wysypuje mi węgiel ale jakby troszkę mniej. spiekanie nadal jest - zmniejszyć moc dmuchawy?? Do tego po jakimś czasie zrobił się dołek w retorze - zmniejszyć przerwę przepalania? Palę Groszkiem z KWK "Chwałowice" min. 27 KW Daj podawanie 3, przerwa 40, nadmuch zostaw 20% [ewentulanie dopasuj poziom kopca przerwą]. a z ciekawostek : Gdy wymieniali mi piec to czopuch musiał iść wyżej dziś zajrzałem do komina poniżej czopucha i co się okazało? cały zawalony gruzem..wykuli dziurę a gruz zostawili...wychodzi na to że po każdym fachowcu trzeba wszystko sprawdzać.. Hech aż się chce zawołać "fachofcy, wszędzie fachofcy" [parafraza "idioci, wszędzie idioci" jakby ktoś nie kojarzył] Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Hefciu 03.11.2014 21:45 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 3 Listopada 2014 Daj podawanie 3, przerwa 40, nadmuch zostaw 20% [ewentulanie dopasuj poziom kopca przerwą]. tak zrobię Hech aż się chce zawołać "fachofcy, wszędzie fachofcy" [parafraza "idioci, wszędzie idioci" jakby ktoś nie kojarzył] dokładnie dopiero co ze 2 miesiące temu inny wielki fachman stawiał mi od nowa komin z klinkieru bo poprzedni się po nie całych trzech latach rozsypał. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
krzy27 03.11.2014 22:06 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 3 Listopada 2014 dokładnie dopiero co ze 2 miesiące temu inny wielki fachman stawiał mi od nowa komin z klinkieru bo poprzedni się po nie całych trzech latach rozsypał. Coś mi się wydaje że piec przewymiarowany. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Hefciu 03.11.2014 22:16 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 3 Listopada 2014 Coś mi się wydaje że piec przewymiarowany. ee chyba niee, a co to ma wspólnego z kominem? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
krzy27 03.11.2014 22:21 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 3 Listopada 2014 Niskie temperatury spalin i kondensat niszczący komin - głównie murowany cierpi. Podobno ceramiki systemowe jedynie sobie radzą. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Hefciu 03.11.2014 22:25 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 3 Listopada 2014 Komin rozleciał się przy 17 letnim zasypowym Zębcu. Teraz Piec BRASTAL 17KW na 110m, a może za jakiś czas ciut więcej. Ale mniejsza o to, nie ten temat Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
KaliMi 04.11.2014 07:05 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 4 Listopada 2014 Zmniejsz odpowiednio nadmuch. Dzięki za pomoc. Do jakiej wartości obniżać nadmuch Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Hefciu 04.11.2014 14:09 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 4 Listopada 2014 Rankiem przylapalem piecyk na wyrzucaniu grochu! Spadla mocno temp na piecu i podczas dochodzenia do zadanej spieki stworzyly taki komin,ktory pozniej sie przewrocil i w ten sposob znalazl sie w popielniku. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
krzy27 04.11.2014 14:18 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 4 Listopada 2014 Mocniejsze węgle mają tendencje do zlepiania się koksu. U Ciebie są spieki koksowe czy żużlowe? Jak te drugie za mocno dmuchasz. Na te pierwsze czasem jest na odwrót. Na pewno lubią dłużej poleżeć na palniku. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Hefciu 04.11.2014 16:33 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 4 Listopada 2014 raczej koksowe, bo dość łatwo się je rozbija pogrzebaczem. A czy piec powinien mocno tracić temp? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
SUSPENSER 04.11.2014 16:39 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 4 Listopada 2014 Rankiem przylapalem piecyk na wyrzucaniu grochu! Spadla mocno temp na piecu i podczas dochodzenia do zadanej spieki stworzyly taki komin,ktory pozniej sie przewrocil i w ten sposob znalazl sie w popielniku. Ostatni ratunek to 2/30 jak to nie pomoże to zostaje dokupienie czeskiego w mieszanie. Zwróć uwagę, żeby za dużo nie podawać - niech jest płaski "kopiec". Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
SUSPENSER 04.11.2014 16:40 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 4 Listopada 2014 Dzięki za pomoc. Do jakiej wartości obniżać nadmuch Do skutku, aż przestanie przesypywać, ale żeby było jeszcze ciśnienie powietrza na palniku. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts