Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

ustawienia sterownika na ekogroszek

mack0r

Recommended Posts

• Odpowiedzi 1,5k
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

Witam!

Mam podobny problem co kajwroclaw, z tym że piec mam od miesiąca i dopiero się go uczę. Nie dopala mi bardzo dużo węgla po tygodniu zebrałem wiaderko :/ do tego sporo sadzy . Wczoraj trafiłem na ten wątek, poczytałem i dziś wyczyściłem piec i przestawiłem go na 5s podawanie 60s przerwa dmuchawa 20%. i przepalanie co 30min

Ustawienia do tej pory :

temperatura zadana - 55 stopni

dmuchawa - 30 %

przesłona dmuchawy na jakieś 80%

dodmuch 30s

czas podawania 10s

przerwa w podawaniu 2 min

przepalanie co 7 min

Pompa CO 45 stopni

Piec BRASTAL 17KW ze sterownikiem VIKING 3.1 do domu 110m

Mam nadzieję że będzie duużo lepiej.

I o to chodziło :)

Sam widzisz, że wysokokaloryczny węgiel nie szkodzi gdy się dobrze ustawi spalanie - ważne, żeby się nie spiekał.

Witam

Obecnie palę na ustawieniach ręcznych i było to 5/45 dmuchawa 32% (WPA 6Al). Po Twoich radach których udzieliłeś kilku osobom w tym wątku sam zmieniłem ustawienia na 5/60 dmuchawa 30%. Czy ta zmiana jest w dobrym kierunku. Chodzi mi o ekonomiczne spalanie.

Witam

Obecnie palę na ustawieniach ręcznych i było to 5/45 dmuchawa 32% (WPA 6Al). Po Twoich radach których udzieliłeś kilku osobom w tym wątku sam zmieniłem ustawienia na 5/60 dmuchawa 30%. Czy ta zmiana jest w dobrym kierunku. Chodzi mi o ekonomiczne spalanie.

Witaj,

Tak, ale widzę po wykresie temp. spalin, że moc masz nadal sporą i kocioł szybko dochodzi do zadanej.

Jakbyś jeszcze podrzucił link do filmu jak wygląda palnik w trakcie pracy oraz napisał jakim węglem palisz to by było najlepiej.

Masz nastawioną bardzo małą histerezę CO - dałbym z 1*C spokojnie ;)

Witaj,

Tak, ale widzę po wykresie temp. spalin, że moc masz nadal sporą i kocioł szybko dochodzi do zadanej.

Jakbyś jeszcze podrzucił link do filmu jak wygląda palnik w trakcie pracy oraz napisał jakim węglem palisz to by było najlepiej.

Masz nastawioną bardzo małą histerezę CO - dałbym z 1*C spokojnie ;)

Pale wesołą. Cwu grzeje grawitacyjnie. Dmuchawa to WPA 6 Al. Po zmianie przerwy z 45 na 60 troche opadl mi kopiec. Co teraz zmienic.

Heh, nadal wysypuje mi węgiel ale jakby troszkę mniej.

spiekanie nadal jest - zmniejszyć moc dmuchawy??

Do tego po jakimś czasie zrobił się dołek w retorze - zmniejszyć przerwę przepalania?

Palę Groszkiem z KWK "Chwałowice" min. 27 KW

a z ciekawostek : Gdy wymieniali mi piec to czopuch musiał iść wyżej dziś zajrzałem do komina poniżej czopucha i co się okazało? cały zawalony gruzem..wykuli dziurę a gruz zostawili...wychodzi na to że po każdym fachowcu trzeba wszystko sprawdzać..

Heh, nadal wysypuje mi węgiel ale jakby troszkę mniej.

spiekanie nadal jest - zmniejszyć moc dmuchawy??

Do tego po jakimś czasie zrobił się dołek w retorze - zmniejszyć przerwę przepalania?

Palę Groszkiem z KWK "Chwałowice" min. 27 KW

Daj podawanie 3, przerwa 40, nadmuch zostaw 20% [ewentulanie dopasuj poziom kopca przerwą].

a z ciekawostek : Gdy wymieniali mi piec to czopuch musiał iść wyżej dziś zajrzałem do komina poniżej czopucha i co się okazało? cały zawalony gruzem..wykuli dziurę a gruz zostawili...wychodzi na to że po każdym fachowcu trzeba wszystko sprawdzać..

Hech aż się chce zawołać "fachofcy, wszędzie fachofcy" [parafraza "idioci, wszędzie idioci" jakby ktoś nie kojarzył] ;)

Daj podawanie 3, przerwa 40, nadmuch zostaw 20% [ewentulanie dopasuj poziom kopca przerwą].

tak zrobię

Hech aż się chce zawołać "fachofcy, wszędzie fachofcy" [parafraza "idioci, wszędzie idioci" jakby ktoś nie kojarzył] ;)

dokładnie dopiero co ze 2 miesiące temu inny wielki fachman stawiał mi od nowa komin z klinkieru bo poprzedni się po nie całych trzech latach rozsypał.

Rankiem przylapalem piecyk na wyrzucaniu grochu! Spadla mocno temp na piecu i podczas dochodzenia do zadanej spieki stworzyly taki komin,ktory pozniej sie przewrocil i w ten sposob znalazl sie w popielniku.

Ostatni ratunek to 2/30 jak to nie pomoże to zostaje dokupienie czeskiego w mieszanie.

Zwróć uwagę, żeby za dużo nie podawać - niech jest płaski "kopiec".