Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

szuka uczciwego fachowca do zrobienia ogrodzenia

Recommended Posts

Witam. Jestem kompletnym laikiem (niestety) ale porwałam się... kupiłam działkę budowlana 35 km od Warszawy i...chciałabym jeszcze w tym roku ją ogrodzić.. to kawałek mojego miejsca na ziemi, na skraju wsi.... Myślalam o ogrodzeniu z siatki, na podmurówce. Jaka najlepsza-najtrwalsza jest siatka? Jaka dac podmurówkę. Jakie parametry techniczne powinna spełniac siatka, podmurówka? Może ktoś zna dobrą, sprawdzona firmę, albo osobę. która to zrobi fachowo i za rozsądną cenę? działka jest w kwadracie - 1000 m2. :)

Jeśli działka jest w kwadracie ok 32 mb x 32 mb to najstaniej będzie zrobić tak: kupić w sumie ok 50 słupków stalowych, takich by dało się je wkopać na ok 1,0 m; i wystawały te 1,5 - 1,7 metra, kupić do tego ogrodzenie pływające licząc ok 50 kompletów a ok 46 zł za komplet, w narożnikach zacząć kopać dopasować by jakoś to wyglądało i tyle. Na dól dechy, reszta - na zwykłej siatce leśnej, i tak potem może się okazać, że trzeba będzie ją częściowo zdemontować... bo będzie budowa.

Dziękuje pieknie. Ale mnie nie chodzi o to, aby to ogrodzenie z siatki na podmurówce (z 3 stron) było najtańsze, ale musi być wytrzymałe i wieczne (przynajmniej stało 20 lat :), front ogrodzenia to juz chciałabym miec bardziej elegancki :). W okolicy, 100% działek jest własnie tak ogrodzonych (trzy strony z siatki na podmurówce, a front inny - troszkę reprezentacyjny. Nie chce aby moja działka raziła ogrodzeniem, bąż wyrózniała się. Zależy mi na solidnym i wytrzymałym ogrodzeniu własnie z siatki na podmurówce (a strona frontowa - do zastanowienia). Nie wiem jakie parametry powinna spełniac taka siatka i cały inny osprzęt :). Każda podpowiedz to dla mnie bardzo dużo. Najlepiej byłoby abym znalazła uczcuwego wykonawcę, który mnie nie oszuka na materiałach, bo moja znajomośc tematu to: odróżnienie siatki lesnej od normalnej, z oczkami, nic poza tym:) a na męską pomoc rodzinna raczej liczyć nie mogę:( Edytowane przez relaks

Działka pospolita.Ja mam 32x16 więc połowa.

Więc standardowo Słupki na rogach z od kosami,podmurówka betonowa nie żadne płyty.I siatka ocynkowana nie żadna powlekana min.3,5mm.Parametry,podejrzyj u sąsiadów szerokość.Reszta zależy od solidności firmy czy umią robić beton,chyba że mają tyle szalunków aby zalać je betonem z gruchy.

rafal: piszę o płytach nie o podmurówce - to i szybciej i taniej i sensowniej. Podmurowka - taka z szalunków to od diabla roboty. A słupki metalowe to przy znajomości metra i poziomicy bez pudła każdy na plaskatej działce powinien jako tako postawić.

• 2 weeks później...
Witam

Ja z innej beczki, poszukuje kogos kto wykona ogrodzenie a amerblocku lub łupka w tym stylu pod Warszawa, najlepiej jeszcze we wrześniu, max początek października - możecie polecic jakies ekipy ?

Pozdrawiam

Witam, my zajmujemy się sprzedażą i wykonawstwem ogrodzeń z pustaków łupanych. Posiadamy w ofercie produkty firmy Drewbet. Posiadamy wystawkę i skład w Słupnie koło Radzymina. Kontakt tel. 500-118-180. Pozdrawiam i zachęcam do współpracy.

• 1 month później...

A ja dorzucę jeszcze jeden temat.

Zgadzam się - trzy strony po prostu panele na podmurówce. systemowo. Lekko. Pewnie.

Front - no cóż ja jestem zakochana w kamieniu. Tradycyjnym. Lub współcześnie gabiony z kamieniem.

I tu jest sedno - musisz ten front dopasować do swojego domu. Wiesz już jak on będzie wyglądał? Będzie tradycyjny czy nowoszesny? Kolor? Detale?

Tu na forum jest taki wątek w miarę aktualny chyba to było "jaki kamień na murek". Bo tak naprawdę to front zależy od tego jaki budżet na to ogrodzenie masz. Zalety kamiennego - mur, murek, gabiony to jest do przemyślenia w jakiej formie- kamień chroni Twoją prywatnośc przed wścibskimi oczami i daje ciszę od drogi. Kosztuje kamień i montaż. Ale jest to najtrwalszy materiał. Piękny. Naturalny. Elegancki. Nie dwadzieścia lat. Sto. Możesz zrobić w formie słupki plus wypełnienie. Ja spędziłam trochę czasu w Anglii i Irlandii i chyba stąd u mnie te murki kamienne. No i kamienne ogrodzenie podnosi wartość Twojej posesji. Inwestujesz w siebie. Pozdrawiam wszystkich.