Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

wkład komnkowy do pow 200-220 m2 gorąca prośba o opinie

Anhelli

Recommended Posts

Będe wdzięczny za kilka cennych słów tytułem porady.

Planujemy z małżonką zakup wkładu k z płaszczem wodnym, pytanie czy poniższe dwa typy lub moja trzecia sugestia są odpowiednie. Będe

wdzięczny również za Sugestie odnośnie innych rozwiązań.

opis :

stan obecny: dom o powierzchni do grzania 200-220 m2

kominek klasyczny z otwartym paleniskiem narożny (lewy)

w sezonie palenie w kominku 5-7 razy w tygodniu

źródło grzania c.o. - piec gazowy 24 kW

źródło grzania c.w.u - piec j.w. , nie posiadamy zasobnika (czyli dramat bo trzeba czekać aż cała zimna woda z rur spłynie)

grzejniki w większości żeliwne

co chcielibyśmy uzyskać:

minimalizacja grzania gazem dla co i cwu

wkład z otwieraną szybą do góry (przyzwyczaiłem sie do otawrtego ognia i od czasu do czasu chciałbym sobie otworzyć szybe)

zasobnik 250-300 l (rodzina 3 osobowa , docelowo 4 ;) )

w kwesti wkładu kominkowego z pw zaproponowano nam :

Bef Aquatic WH V 80 CL 18 kW

Arysto WWL 510 SJ H (21-24 kW)

o ile Arysto spełnia książkowe normy mocy dla powierzchni >200 m2 ale

nie jestem przekonany do jakości firmy to Bef który ponoć jakością

przewyższa znacznie Arysto wg mnie ma za małe parametry.

ja z poszukiwań w internecia znalazłem

MCZ HYDROTHERM 70 RH LEWY 21.2 kW

moja prośba:

czy poniższe dwa typy lub moja trzecia sugestia są odpowiednie. Będe

wdzięczny również za propozycje odnośnie innych rozwiązań.

Witam,

według mnie oglądanie ognia przez 2 szyby, lub tez poprzez drzwi podniesione do góry wyklucza trochę ogrzewanie 200m2 wkładem z płaszczem wodnym.

Większość ciepła zamiast w układ będzie szła na pomieszczenie.

Co do wkładów, pierwsze 2 propozycje są ok jeżeli chodzi jakość wkładów - najlepiej obejrzeć oba na żywo. MCZ ma bardzo dobre wkłady powietrzne i piece na pellet. Co do wkładów z płaszczem wodnym mam podzielone opinie klientów.

To tylko takie moje zdanie, ale ja podobno się nie znam :)

Anhelli na taką powierzchnię to raczej wkład z jedną szybą i od razu odradziłbym CI arysto. Zdjęcia ładnie wyglądają ale na żywo to już gorzej. Jeśli chcesz mieć dobry kominek to możesz zapomnieć o paleniu przy podnoszonej szybie, ponieważ dobre wkłady mają tak wyśrubowane parametry że nie jest dopuszczane palenie przy podniesionych drzwiczkach. Natomiast jeśli jakiś producent na to zezwala to sprawdź sprawności i wydajności tych urządzeń. W jakim budżecie ma się mieścić ten wkład?

DZiękuję Myśliciel. Tak zapominam o ogniu przy poniesionej szybie. Budżet na całość 30 tys. Pojawia sie pytanie czy przy wkładzie kominkowym 9-12 tys. Można sie zmieścić z reszta czyli hydraulika łącznie z zasobnikien sterownikami, zaworami, naczyniami wzbiorczymi aż po wsad kominowy i skromna obudowe kominka.