Anhelli 20.08.2014 20:09 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 20 Sierpnia 2014 Będe wdzięczny za kilka cennych słów tytułem porady. Planujemy z małżonką zakup wkładu k z płaszczem wodnym, pytanie czy poniższe dwa typy lub moja trzecia sugestia są odpowiednie. Będe wdzięczny również za Sugestie odnośnie innych rozwiązań. opis : stan obecny: dom o powierzchni do grzania 200-220 m2 kominek klasyczny z otwartym paleniskiem narożny (lewy) w sezonie palenie w kominku 5-7 razy w tygodniu źródło grzania c.o. - piec gazowy 24 kW źródło grzania c.w.u - piec j.w. , nie posiadamy zasobnika (czyli dramat bo trzeba czekać aż cała zimna woda z rur spłynie) grzejniki w większości żeliwne co chcielibyśmy uzyskać: minimalizacja grzania gazem dla co i cwu wkład z otwieraną szybą do góry (przyzwyczaiłem sie do otawrtego ognia i od czasu do czasu chciałbym sobie otworzyć szybe) zasobnik 250-300 l (rodzina 3 osobowa , docelowo 4 ) w kwesti wkładu kominkowego z pw zaproponowano nam : Bef Aquatic WH V 80 CL 18 kW Arysto WWL 510 SJ H (21-24 kW) o ile Arysto spełnia książkowe normy mocy dla powierzchni >200 m2 ale nie jestem przekonany do jakości firmy to Bef który ponoć jakością przewyższa znacznie Arysto wg mnie ma za małe parametry. ja z poszukiwań w internecia znalazłem MCZ HYDROTHERM 70 RH LEWY 21.2 kW moja prośba: czy poniższe dwa typy lub moja trzecia sugestia są odpowiednie. Będe wdzięczny również za propozycje odnośnie innych rozwiązań. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
ktototaki 20.08.2014 20:35 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 20 Sierpnia 2014 Witam, według mnie oglądanie ognia przez 2 szyby, lub tez poprzez drzwi podniesione do góry wyklucza trochę ogrzewanie 200m2 wkładem z płaszczem wodnym. Większość ciepła zamiast w układ będzie szła na pomieszczenie. Co do wkładów, pierwsze 2 propozycje są ok jeżeli chodzi jakość wkładów - najlepiej obejrzeć oba na żywo. MCZ ma bardzo dobre wkłady powietrzne i piece na pellet. Co do wkładów z płaszczem wodnym mam podzielone opinie klientów. To tylko takie moje zdanie, ale ja podobno się nie znam Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Anhelli 20.08.2014 21:25 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 20 Sierpnia 2014 Dziękuję, Odnośnie otwierania do góry to okazjonalnie. Ale chciałbym mieć taka możliwość. Sugestia bardziej ku bef czy arysto? Bef da radę z taka mocą na taka powierzchnię?Będę wdzięczny za sugestie innych marek godnych polecenia w tym segmencie cenowym? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Anhelli 22.08.2014 19:28 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 22 Sierpnia 2014 Jeżeli jest możliwość będę wdzięczny za poradę również od pozostałych ekspertów. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Myśliciel1719512194 25.08.2014 20:04 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 25 Sierpnia 2014 Anhelli na taką powierzchnię to raczej wkład z jedną szybą i od razu odradziłbym CI arysto. Zdjęcia ładnie wyglądają ale na żywo to już gorzej. Jeśli chcesz mieć dobry kominek to możesz zapomnieć o paleniu przy podnoszonej szybie, ponieważ dobre wkłady mają tak wyśrubowane parametry że nie jest dopuszczane palenie przy podniesionych drzwiczkach. Natomiast jeśli jakiś producent na to zezwala to sprawdź sprawności i wydajności tych urządzeń. W jakim budżecie ma się mieścić ten wkład? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Anhelli 26.08.2014 21:03 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 26 Sierpnia 2014 DZiękuję Myśliciel. Tak zapominam o ogniu przy poniesionej szybie. Budżet na całość 30 tys. Pojawia sie pytanie czy przy wkładzie kominkowym 9-12 tys. Można sie zmieścić z reszta czyli hydraulika łącznie z zasobnikien sterownikami, zaworami, naczyniami wzbiorczymi aż po wsad kominowy i skromna obudowe kominka. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts