Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Recommended Posts

Kostka granitowa za droga, kostki betonowej ślubna nie chce, tłuczeń odpada itp itd...

Wiec po długich kombinacjach decyzja- od bramy płyta lana betonowa o wymiarach 4 x 3 m a później 2 paski betonu o wymiarach 1,2 . x 10 metrów. ( mają być pod koła i umożliwić dojście do samochodu). Pomiędzy paskami chcieli byśmy zostawić około metrowy pas trawy.

W związku z tym kilka pytań.

1. PAPIERKOLOGIA - czyli potrzebuję na coś takiego zgłoszenie / pozwolenie??

2. Przygotowanie podłoża- mam zamiar przygotować samodzielnie- no i tutaj pytanie jak ma być przygotowane podłoże- grunt jest piaszczysty- jakie warstwy podłoża jakiej grubości i jak obrobione

3. Jaki beton- samodzielnie kręcony czy zamawiany z betoniarni- obawiam się trochę o wytrzymałość samodzielnej mieszanki

4. Zbrojenie- jakie??

5. Obróbka betonu-jaka potrzebna

6. ślubnej marzy się jakiś niebetonowy brązowy kolor- da się to osiągnąć w jakiś sensowny sposób??

Na podjeździe parkować będą 2 samochody- masa najcięższej sztuki nie powinna przekroczyć 2,5 tony- drugi na pewno lżejszy.

• Odpowiedzi 69
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

1. Granit a dokładnie łupek granitowy wychodzi o 1/3 a przy dobrych wiatrach o 1/2 taniej od kostki betonowej. Fotki na mojej stronie.

2. Lana płyta betonowa trąci niestety latami 70 -tymi.

3. Można kupić barwniki do betonu

4. Od płyt lanych odchodzi się, bo z czasem to brzydko pęka a nawet jak gorszy beton to złuszcza się po zimie.

Hej... powiem tak płyta betonowa ma spore szanse na pękanie, podobnie jak paski betonu.

Jeżeli chcesz coś robić to spróbuj na paski zastosować ażur o wymiarach 60 x 40 x 10, gdzie "60" to szerokość a "40" - długość, 1 mb to 2,5 sztuki...

Zaś na płytę przed garażem albo przed wjazdem - n.p. kamień sjenieński lub polny [różne nazwy] ma zwykle wymiar 50 x 50 x 8 i całkiem nieżle udaje kamienie.

W takim wypadku odpada duża podbudowa a i ulożenie jest szybkie bo duże elementy

Przy okazji nie wszystkie kolory, nie każda kolorystyka wyjdzie na szarym "AV", po prostu musi być na zewnątrz użyty biały cement plus pigment cementowy i jasnoszary piasek, by jak najmniej wpływał na kolorystykę.

Edytowane przez Balto

Kurcze- poprzednia płyta i paski wytrzymały jakieś 20 lat... i działaly by dalej gdyby nie to że musze przesunąć bramę.

1. Zarówno płytę jak i paski mam zamiar lekko podzbroić siatką + pręty przy krawedziach- powinno być ok

2. Mam zamiar zamówić odpowiedni betonik z betoniarni- nie będę tego kręcił na miejscu....

I tak naprawę nie za bardzo wiem jaką podbudowę przygotować pod takie cuś....

Ażur odpada ze zgledów wymiarowych paski muszą być szersze- poza tym ażur nie bardzo się żonie podoba....

Nie ukrywam że koszt ma również spore znaczenie

Jeżeli chcesz robić plyty z betonu użyj naprawdę porządnego cementu. Btw - jakiej szerokości paski chcesz zrobić?

Nie ja będę mieszał- kupuję gotowy beton- minimum B-20 ale zastanawiam się nad solidniejszą mieszanką

2 pasy po około 1 metr szerokości z przerwą 1 metr pomiędzy

Jeśli ma być tanio i dobrze, to kup w kruszarni betonu gruz mielony. Koniecznie bez cegły. Ma być betonowy. Wysyp tego 20 cm grubości a na pewno będzie dobrze i tanio. No i oczywiście ubij to ciężką zagęszczarką. Ja używam pięćsety.

Beton B20 zwykle jest mieszanką dość dużych kamieni z betonem. Zamów coś na wylewki, bo inaczej możesz osiagnąć efekt niezbyt estetyczny.

Pozdrawiam

ok- czyli podbudowa wygląda w taki sposób:

1. wywalam zbędny piasek

2. zagęszczam grunt rodzimy

3. kładę 20 cm gruzu betonowego mielonego ( bez cegły)

4. na to idzie beton pod wylewki?? jakiej klasy ma być ten beton?? ma jakieś oznaczenie?? jakiej grubości będzie jego warstwa?? ( żebym wiedział ile ziemi muszę wybrać

Ewentualnie czy zamiast gruzu betonowego może być grys kamienny ??

• 1 year później...
Trwały na pewno będzie. Dodatkowo możesz go odpowiednio zabezpieczyć poprzez zastosowanie posadzki opartej na żywicach albo farby do betonu. Dzięki temu beton będzie mniej przepuszczał wodę, słabiej się brudził i będzie bardziej wytrzymały na działania z zewnątrz.

wszystkie betony u ludzi co widziałem, były popękane po jakimś czasie. Nie wnikam w jaki sposób było wykonane, bo widziałem już po, ale skutecznie mnie to zniechęca do takiego patentu. Mocne to napewno, ale myślę, że najważniejsze są dylatacje...oraz zabezpieczenie przed warunkami występującymi w zimie

w wielu słownikach nie ma pojęcia: "tanio i dobrze".... :)

Tanio - kamień, ale odpada, bo źle się odśnieża, a Tobie na tym zależy.

Pozostaje ułożenie czegoś twardego i płaskiego, tutaj możesz porównać koszty kostki, płyt - może poszukaj płyt betonowych z odzysku takich 2x3m, lub inneitp

np. pierwsza z btrzegu w google

http://budownictwo.anonse.pl/pomorskie/gdansk/materialy-budowlane-sprzedaz,448/plyty-drogowe-betonowe-uzywane,4861879.html