Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Recommended Posts

• Odpowiedzi 69
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

Oczywiście wszystko jest w rzeczywistości kwestią doświadczenie. Jeżeli chcesz to zrobić samodzielnie a wcześniej nie planowałeś takich rzeczy, i nie wykonywałeś co ważniejsze, to nie polecam samodzielnego wykonania. Chyba, że chcesz zaryzykować i mieć trochę satysfakcji jak się uda. Polecam za to wykorzystanie możliwości jakie daje kostka brukowa. Łódź jest od niedawna moim domem i tutaj przekonałem się jak cudowne rzeczy można wykonać z tego materiału.

• 3 months później...

Jak w temacie. Zamierzam zrobić swój podjazd do garaży z betonu. Często widuję takie które mają nawet po 20 lat i dają radę. W dobie polepszaczy do betonu, można wybrać kolor i dodać domieszki co by nie pękał i nie łuszczył się.

Co Wy na to?

Wymiary podjazdu to 8x8 i spadek 10%.

Chciałem kostkę ale ceny - kosmos!

A tak gruz, tłuczeń, zbrojenie i grucha z betonem i po kłopocie.

Bruk bet jest drogą firmą. Dużo lepsze ceny ma Jadar.

Jak nie masz dużego ciśnienia na ten podjazd, to zrób teraz (SAM) podbudowę pod kostkę. Kup kostkę zimą, będzie dużo tańsza!

Na wiosnę przejedź się po mieście i zagadaj chłopaków, którzy będą gdzieś układali kostkę.

60m2 to fucha na 3-4 godziny i zrobią Ci to za grosze.

Sam kiedyś miewałem takie fuchy i brało się ok 200zł na głowe. Robiło nas 2-3 w soboty bez emocji.

Jak przygotujesz sam podbudowę, to nie powinni krzyknąć więcej niż 10zł m2, a jak poszukasz to i za 5zł m2 spokojnie znajdziesz.

A co można zrobić źle?

Będą mieli przygotowaną podbudowę przez inwestora. Wystarczy położyć rurki i zaciągnąć. Później położyć kostkę (najłatwiejsza z prac brukarskich), przeprostować i zagęścić. Przesypać piaskiem i przemieść również może inwestor.

Stawki w brukarstwie są tak niskie, że 3 chłopaków chętnie zrobi fuchę w sobotę. W 3 godziny na luzie zrobią 60m2 zarabiając

tyle co za cały dzień.

ja widzę kilka zalet betonu:

1. Kostka, kostka, kostka - wszędzie kostka. Niczym styropian, styropian, styropian. Chodniki wszystkie teraz z kostki, uliczki osiedlowe z kostki, parkingi z kostki. Beton lany to przyjemna odmiana.

2. Do odpowiedniego domu, np: nowoczesnego lany beton lub płyty (na Allegro 32-36złm2 za 8 cm grubości) mogą bardziej pasować niż kostka.

3. Nie przypadkiem w USA jeździłem 6msc rowerem po tym betonie. Jak pytałem a czemu ten beton a nie kostka? ...a bo kostka to droga sprawa a beton tani i ... prosty. Bo to mech nie wchodzi, bo to brudu nie ma pomiędzy kostkami, bo to łatwo zlać wodą, bo to się dobrze odśnieża, podobno na północy mówią jeszcze, że idealnie w niego kabel z prądem do grzania włożyć. No ale Kanada to nie moja liga finansowa. Tak oni to widzą - no i niby tani.

4. Beton lany wybaczy nierówności podbudowy (oczywiście kosztem betonu). Oczywiście robotę - podbudowę robimy i pod beton lany i pod kostkę, ale dokładność przy lanym może być mniejsza - to dla kogoś kto szuka oszczędności i podbudowę zrobi sam.

5. Robota chyba tańsza.... Chyba bo kto robi taki beton aby był on dość gładki? Ci sami panowie co robią posadzki???? Oni biorą po 12zł/m2 a Pan od kostki ... z poprzedniego wpisu widzę że i 5 zł ...hm nie ryzykuję u osoby z robocizną za 5 zł materiału - kostki choćby taniej za 30 zł/m2. Robocizna 10 zł/m2 cena niby OK, ale zrób taką podbudowę i wyrównaj to pod kostkę, żeby się fachowiec nie czepiał to zaryzykuję stwierdzenie, że masz umiejętności które pozwolą Ci samodzielnie położyć kostkę.

Moje pytania kto i za ile zaciera beton aby uzyskał gładkość. Jaki beton w betoniarni zamówić aby dało się z tego zrobić beton dość gładki w warstwie wierzchniej. Wie ktoś po ile taki beton "chodzi"? Architektoniczny on być nie musi ale coś w podobnie. Wszak ten amerykański zazwyczaj zrobiony jest na gładko.

@ MargolFi nie ma kostki grubości 6mm jest 6cm :)

@lukasza czytaj ze zrozumieniem!

Napisałem, że KIEDYŚ robiłem takie fuchy. Również po 5zł za m2. W tamtych czasach byłem pracownikiem u kogoś i miałem dniówkę 80zł, a przy takim podjeździe zarabiałem 100-200zł za 3-4h. Teraz również łatwo znaleźć kogoś, kto zrobi taką fuchę.

Ułożenie kostki, to banalna sprawa i w razie potrzeby podam pomocną dłoń autorowi, podpowiadając mu co i jak zrobić, żeby dobrze było.

Jeśli chodzi o beton, to wyobraź sobie jakąś awarię, albo kolejne przyłącze i co? Trzeba kuć beton, a kostkę wystarczy rozebrać i ułożyć na nowo. To samo robi się na chodnikach i drogach osiedlowych.

Droższa sprawa, przy budowie, ale z czasem i ewentuualnymi naprawami wychodzą oszczędności.

30zł za m2 ułożenia kostki w tym przypadku to razem z korytowaniem i przygotowaniem podbudowy. Roboty na 6-10h zależy od ekipy (3 osoby). Łatwo licząc minimum 500zł dniówka wychodzi. 3-4 stówki trzeba dać na koparkę.

Edytowane przez End_riu

Skąd ja znam takie teksty że wszystko takie proste że aż samo się robi?

Tylko czemu ludzie dzwonią do mnie żebym im pomógł, bo właśnie fachowcy za 5 zł uciekli z budowy. Pół placu krzywe albo cały plac pofalowany.

8 lat w tym robię i jak słyszę, że łatwo znaleść dobrego fachowca za 5 zł, to śmiech mnie bierze.

@ MargolFi nie ma kostki grubości 6mm jest 6cm :)

@lukasza czytaj ze zrozumieniem!

Napisałem, że KIEDYŚ robiłem takie fuchy. Również po 5zł za m2. W tamtych czasach byłem pracownikiem u kogoś i miałem dniówkę 80zł, a przy takim podjeździe zarabiałem 100-200zł za 3-4h. Teraz również łatwo znaleźć kogoś, kto zrobi taką fuchę.

Ułożenie kostki, to banalna sprawa i w razie potrzeby podam pomocną dłoń autorowi, podpowiadając mu co i jak zrobić, żeby dobrze było.

Jeśli chodzi o beton, to wyobraź sobie jakąś awarię, albo kolejne przyłącze i co? Trzeba kuć beton, a kostkę wystarczy rozebrać i ułożyć na nowo. To samo robi się na chodnikach i drogach osiedlowych.

Droższa sprawa, przy budowie, ale z czasem i ewentuualnymi naprawami wychodzą oszczędności.

30zł za m2 ułożenia kostki w tym przypadku to razem z korytowaniem i przygotowaniem podbudowy. Roboty na 6-10h zależy od ekipy (3 osoby). Łatwo licząc minimum 500zł dniówka wychodzi. 3-4 stówki trzeba dać na koparkę.

wyobrażam sobie, że 5zł.m2 to nie realne na dziś. Na dziś ceny zaczynają się u mnie 35zł/m2 - tańsza kostka lub 40zł/m2 jak masz lepszą kostkę - czytaj kasę. Oczywiście cena z korytowaniem, ubiciem podsypki, położeniem kostki. Oczywiście branża ta to niemal same "fuchy". U mnie 80% rynku bez faktury.

Podtrzymuje zdanie że tu zrobienie dobrze korytowania, podsypki i poziomowanie to 80% sukcesu i jak ktoś to zrobi sam to i sam kostkę położy.

Dla mnie cena tego nie jest tak istotna i przedmiotem wpisu na forum - tylko jak zrobić ten beton gładki, za ile, kto - kim?? oraz info dla innych że beton to też sporo zalet!! Wg. mnie więcej zalet niż wad. Otóż jeśli masz dom jak 80% budujących 5-10 m od granicy a wjazd do garażu na wprost od granicy to b. często jest tak, że media prowadzisz sobie z drugiej strony lub nie pod podjazdem. Wtedy kucie betonu w celu naprawy odpada. Oczywiście może być tak, że zalejemy sobie media betonem i będzie trzeba się kiedyś tam dostać - no przecież beton to nie sam ideał; tak sam wady ma kostka. Do czasu POTENCJALNEJ awarii to beton technicznie ma więcej zalet niż kostka, jest też tańszy. Bardziej sfera architektury powstrzymuje zapędy do betonu Polaków.