Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Recommended Posts

Ja do każdego zlecenia daję gwarancję na 3-5 lat, a to już nie jest fucha, bo biorę za to większą odpowiedzialność.

Chłopaki z mojej ekipy czasem biorą sobie wolne soboty, bo mają jakąś fuchę. Często gęsto wychodzi im po 200zł na głowę (3).

Z przygotowaniem podbudowy, itd. W ciemno mógłbym wystawić gwarancję za taką fuchę, bo znają się na robocie i wiem, że nie odwalą fuszerki.

Wiedzą, że jak zrobią dobrze, to będzie następna i następna. Klient najlepszą reklamą.

Również poprawiam, albo kończę po ekipach robiących na "40%". Jest nawet Pan W. po którym już chyba wszystkie firmy w okolicy poprawiały :p

Małe porównanie.

Cena m3 betonu to ok 150zł Na wjazd potrzeba ok 6m3

Cena kostki przemysłowej (6cm) zimą 15zł m2 (i taniej) przy tak małej ilości spokojnie można kupić. W zeszłą zimę po 9zł brałem, ale dużo większe ilości.

Jakby tego nie liczyć wychodzi praktycznie to samo.

Wykonanie podbudowy taki sam koszt. Jaki koszt wykonania? Najlepiej samemu :)

Moim zdaniem lepiej kłaść kostkę.

• 11 months później...
  • Odpowiedzi 69
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

Co powiecie o betonowych podjazdach? Macie z tym jakieś doświadczenia?

Planuję wykonać 120m2 podjazd betonowy z drogi do garażu i domu. Grunt rodzimy piasek. Chcę nawieźć i zagęścić

- 25cm kruszywa 0-61,

- na to 25cm kruszywa 0-31,5,

- kolejno 10cm warstwa chudego betonu

- i na to 15cm warstwa betonu drogowego B37 W8 F150 zatarta na gładko

Co o tym sądzicie? Znacie jakieś firmy mające w tym doświadczenie z Katowic i okolicy?

Beton gotowy, to nic nie znaczy. Beton na nawierzchnię musi być odpowiednio napowietrzony (ok. 5-6% powietrza). Przy takim napowietrzeniu końcowa wytrzymałość jest mniejsza niż w recepturze - pamiętaj o tym. Po ułożeniu pamiętaj o pielęgnacji, w najgorszym razie przykryj folią. I przy tej długości musisz go naciąć w porzek przynajmniej na 3 płyty.

• 1 year później...
Witam odkopuję temat, żeby nie zaśmiecać forum. Mam okazję kupić beton B30 w baaardzo przystępnej cenie. Pytanie jak wykonać podjazd żeby było dobrze. Myślę wykorytować, na to gruz ubity zagęszczarką(czytałem żeby potem wolne przestrzenie wylać żadkim betonem) potem 10cm B30 zatarte na gładko, jak podeschnie to boszem naciąć dylatację.

Akurat o estetykę mi nie chodzi ma to spełniać swoje zadanie i już, na kostkę nie mam pieniędzy dlatego pytam jak wylać beton aby było jak najlepiej się da.

Nie określiłeś jeszcze przynajmniej trzech rzeczy które nie są bez znaczenia:

1) Jakie ciężary będą jeździć po tym betonie?

2) Jaką chcesz wylać grubość?

3) Czy zamierzasz robić podbudowę czy wylewać beton "na trawę"?