joint32 30.03.2016 05:38 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 30 Marca 2016 (edytowane) Będzie jeździć tylko osobówka, grubość 10cm, a o resztę właśnie pytam bo chcę to zrobić dobrze. Myślałem dać gruz zagęścić go mechanicznie i beton. Jak troszkę podeschnie to pociąć tarczą na mniejsze płyty. Edytowane 30 Marca 2016 przez joint32 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
maxb 30.03.2016 21:18 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 30 Marca 2016 Wystarczy. Beton sobie przeleć blichówką na gładko to dłużej wytrzyma. Ciąć możesz, można w beton włożyć "listewki dylatacyjne" (listewka grubości nawet 0,5cm wystarczy, trzeba ją wmontować tak, żeby na górze była przykryta betonem ze 2 cm), wtedy beton jeśli nawet popęka to tylko na tych pseudodylatacjach, chyba że Ci się uda to może nawet kilka lat być w całości. No i jeszcze jedna sprawa, nie rób betonu równo z krawężnikami tylko zostaw sobie zapas na ewentualną kostkę która może kiedyś tam będzie układana. Pozdrawiam i powodzenia Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
joint32 31.03.2016 05:37 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 31 Marca 2016 Dzięki, o taką odpowiedź mi chodziło. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Gejzer33 31.03.2016 08:16 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 31 Marca 2016 Ja mimo wszystko stawiam na kostkę, nie zrobiłem jej odrazu meczylismy sie tak dwa lata ale jak już robic to porządnie Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
joint32 31.03.2016 10:32 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 31 Marca 2016 Szczerze to kostka chyba nie jest z lepszego betonu niż B30, więc czemu beton ma być zły. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
piotrek0m 31.03.2016 11:14 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 31 Marca 2016 Mam póki co beton... wybrany humus... wsypana przekruszona cegła ... beton wylewany jako resztki w trakcie budowy. Oczywiście, nie jest to super wyrównane, i beton nie był wylany w jednej całości, ale całkowicie spełnia swoją funkcję. Beton popękał tylko w miejscach, gdzie wylewał się poza utwardzoną część. W części utwardzonej jest ok, wjeżdżały na to koparki, ciężarówki... Beton na podjeździe na pewno spełni swoją funkcję. Ale docelowo kostka granitowa ... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
ktosiek 31.03.2016 12:04 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 31 Marca 2016 Pracuje w Irlandii i tutaj normalnie leją właśnie z betonu, nawet chodniki, nie jest to złe. Zobacz sobie na street view. https://www.google.pl/maps/@53.5237157,-6.0879041,3a,75y,279.89h,64.27t/data=!3m6!1e1!3m4!1soOo1BhtrOMc4Z9qlxJhP8w!2e0!7i13312!8i6656!6m1!1e1 Widzę jeden problem w PL,mrozy. Ja stawiałbym na kostkę. Jednak jak dobrze utwardzisz i nie ma wody to będzie OK. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
maxb 31.03.2016 13:54 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 31 Marca 2016 Szczerze to kostka chyba nie jest z lepszego betonu niż B30, więc czemu beton ma być zły.Kostka ma kilka plusów, których nie ma wylany beton, m.in.: 1) Jest robiona na wibroprasie - stopień jej zagęszczenia jest nieosiągalny dla "ręcznej" roboty 2) Jest nawierzchnią "elastyczną", jeśli nawet zamarzające podłoże pofaluje nawierzchnię to kostkę (prawie) zawsze można poprawić. Beton można poprawić jedynie młotem pneumatycznym i zrobić nowy 3) Przy zmianie aranżacji terenu kostkę demontujesz i przekładasz albo kładziesz inną, przy betonie tak jak w punkcie 2 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
joint32 31.03.2016 17:31 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 31 Marca 2016 Czyli leje beton:) Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
dawiddur 17.01.2021 19:02 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 17 Stycznia 2021 Odświeżam. Temat: betonowy podjazd. Nie jarają mnie te obciachowe/januszowe wykostkowane podjazdy więc szukam alternatyw. Na porządny pojazd czyli taki z asfaltu mnie stać, ale wykończenie betonowe takie jak to przed milionami domów w USA/.CANADA już jak najbardziej tak. Czy w kraju jest już jakaś sensowna ilość ekip wykonująca podjazdy z betonu? Nie interesują mnie zdobienia. Ma być estetycznie, betonowo, obowiązkowo dylatacja. W sumie najprościej jak się da. Bez szpetnych krawężników itd. Rejon: woj. łódzkieps. tak, szukałem w itnernetach.ps2. czy są forum właściciele domów/ posesji z betonowymi podjazdami Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts