johnnyG 21.08.2014 08:08 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 21 Sierpnia 2014 WitamOd kilku lat jestem posiadaczem systemu wentylacji opartej na centrali Bartosz. Rekuperator wraz z rozprowadzeniem wykonała jedna z warszawskich firm, gwc rurowe wkopałem natomiast sam a wspomniana firma tylko podłączyła to wszystko razem.Przyznam się, że po wydaniu nie małej kasy jestem totalnie zawiedziony otrzymanym rezultatem. Uwzględniając fakt iż rekuperator został przewymiarowany jak na wielkośc budynku ( to akurat może i plus) to przy pracy na 50% przewietrzenie mieszkania jest według mnie niewystarczające. Ustawienie wiekszej mocy niż 50% wiąże sie z uciążliwym szumem. W tym poście chciałbym spytać się czy poniższe wartości temperatur są właściwe gdyż zarówno odzysk ciepła zimą i wykorzystanie chłodnego powietrza z gwc latem zostawia według mnie wiele do życzenia.Oto dane z wyświetlacza rekuperatora:Went: 50% Temp wych: 26.0Temp wyw. 20.1Temp GWC. 17.6Temp nawiew. 26.0Temp zadana 15Temp pomieszczenia 26.5Temp zew 20.8Tryb ręczny Jak widać przy gwc 17.6 powietrze nawiewane ma 26 stopni co jest według mnie nie do przyjęcia. Dodatkowo pomieszczenia na piętrze są znacznie cieplejsze niż na parterze domku jednorodzinnego. Bardzo proszę o poradę bo mam już dość tego reku jak i bardzo żałuję wydanej kasy ! Firma instalatorska mówi, że tak musi być i już. Pozdrawiam Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Tomasz Brzęczkowski 21.08.2014 09:17 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 21 Sierpnia 2014 Na pierwszy rzut oka- przewymiarowane kanały - do wentylacji domowej używa się kanałów 63mm ( optymalna prędkość powietrza w kanale od 2 do 5 m/sek. ) w za dużym kanale jest większa powierzchnia wymiany ciepła i powietrze tam dłużej przebywa. Czyli jest ogrzewane w kanałach.-stare wentylatory AC dające dużo ciepła -Być może źle działający bypass Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Zonzi 21.08.2014 10:11 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 21 Sierpnia 2014 Sprawdź szczelność i ocieplenie kanałów. Po temperaturach wygląda jakbyś miał duże straty po drodze. Sprawdź temperatury na wlotach rekuperatora (termometr z iglicą) to będziesz wiedział na którym odcinku leży problem. Z mojego doswiadczenia wynika, że temperatura powietrza nawiewanego przez reku może tylko poprawić komfort ale nie wpływa specjalnie na temperatury w domu. Zbyt mały jest strumień powietrza żeby to dawało różnicę przy dużym zapotrzebowaniu na ciepło/zimno. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
marcinoo 10.10.2014 12:46 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 10 Października 2014 Po pierwsze czujki temperatur mogą być rozkalibrowanie i chyba widać to po odczytachPo drugie należałoby sprawdzić by-passJeżeli przy wydajnościach powyżej 50 % jest szum, to coś na pewno jest nie tak, możliwe że wystarczyłaby regulacja układuTutaj należałby dokładnie przeanalizować projekt, czy są właściwe prędkości na kanałach Może być wiele przyczyn takiego stanu rzeczy Radziłbym zrobić zgłoszenie do producenta, ewentualnie do firmy montującejJeżeli dysponujesz projektem mógłbym rzucić okiem i coś podpowiedzieć Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
apopow 13.10.2015 21:02 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 13 Października 2015 Po pierwsze czujki temperatur mogą być rozkalibrowanie i chyba widać to po odczytach Po drugie należałoby sprawdzić by-pass Jeżeli przy wydajnościach powyżej 50 % jest szum, to coś na pewno jest nie tak, możliwe że wystarczyłaby regulacja układu Tutaj należałby dokładnie przeanalizować projekt, czy są właściwe prędkości na kanałach Może być wiele przyczyn takiego stanu rzeczy Radziłbym zrobić zgłoszenie do producenta, ewentualnie do firmy montującej Jeżeli dysponujesz projektem mógłbym rzucić okiem i coś podpowiedzieć Ja mam również wymiennik Bartosza. Instalacja zaprojektowana przez bartosza. Polecam Wymiennik nie polecam ich projektów,ale szumów nie mam ,bo przerobiłem instalację i mam ok. Podejrzewam ,że firma wykonująca instalacje coś" przerąbała",na pewno trzeba przerobić przez prawdziwego fachowca od wentylacji. Mam porównanie do valoxa ,którym mam w piwnicy,oddzielna instalacja,ten wymiennik daleko odstaje od Bartosza. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Tomasz Brzęczkowski 14.10.2015 08:01 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 14 Października 2015 Mam porównanie do valoxa ,którym mam w piwnicy,oddzielna instalacja,ten wymiennik daleko odstaje od Bartosza. Co w tym dziwnego, konstrukcja nieprzemyślana, to i się nie przyjęła. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts