Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

LEDy jako główne oświetlenie

Recommended Posts

Hej,

Mam pokój 4,7×4,8m o wysokości 3m. Główkuję jak by go oświetlić LEDami.

Pomyślałem o najprostszym rozwiązaniu, a mianowicie dwóch liniach diod w kącie między ścianą a sufitem, po przeciwległych stronach pomieszczenia. Umieściłbym je w profilu kątowym 45° z dyfuzorem. Będzie tego około 3200lm, a więc z grubsza odpowiednik 200W tradycyjnej żarówki.

Zastanawia mnie jednak, że większość prezentowanych na zdjęciach realizacji opiera się na świetle odbitym, np. od sufitu. Praktycznie nie zdarza się, żeby światło taśmy było skierowane bezpośrednio w pomieszczenie. Obawiam się, że takie dwie mocno świecące linie mogą być jednak nieprzyjemne w odbiorze.

Może ktoś z Was miał do czynienia z takim rozwiązaniem? Może ktoś ma zdjęcia?

Tak i nie - ja mam zrobione 90% oświetlenia w domu na ledach, ale diody w listwach traktuję raczej jako doświetlenie stołu, niż podstawowe oświetlenie.

I faktycznie, w oczy będzie mało przyjemnie (i mało światła) - pamiętaj, że one nie rozpraszają tak bardzo, jak byś chciał.

Lubię dużo światła i lubię ciepłe światło :)

Jeśli masz możliwość, to raczej celuj w takie rozwiązania (niekoniecznie te, niekoniecznie z chin):

http://www.dx.com/p/e5-lighting-8w-750lm-3500k-21-led-a19-warm-white-graphite-bulb-black-white-179189#.U_X6NLx_uTI

• 2 weeks później...

Kupiłem na próbę kilka metrów taśmy i profil z dyfuzorem. Rzeczywiście, światło skierowane bezpośrednio na pokój odpada. Będzie raziło. Pozostaje w takim razie tylko światło odbite.

Myślę teraz o pewnym rozwiązaniu, a mianowicie zamontowaniu profilu na ścianie jakieś 15cm poniżej sufitu i wyposażeniu go w dwie taśmy LED. Jedna kierowałaby światło na sufit (skośnie), druga równolegle do ściany, w dół. Czy ktoś może widział profile do takiego zastosowania, czy muszę składać z dwóch?