esemes 21.08.2014 08:38 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 21 Sierpnia 2014 Hej, Mam pokój 4,7×4,8m o wysokości 3m. Główkuję jak by go oświetlić LEDami.Pomyślałem o najprostszym rozwiązaniu, a mianowicie dwóch liniach diod w kącie między ścianą a sufitem, po przeciwległych stronach pomieszczenia. Umieściłbym je w profilu kątowym 45° z dyfuzorem. Będzie tego około 3200lm, a więc z grubsza odpowiednik 200W tradycyjnej żarówki. Zastanawia mnie jednak, że większość prezentowanych na zdjęciach realizacji opiera się na świetle odbitym, np. od sufitu. Praktycznie nie zdarza się, żeby światło taśmy było skierowane bezpośrednio w pomieszczenie. Obawiam się, że takie dwie mocno świecące linie mogą być jednak nieprzyjemne w odbiorze. Może ktoś z Was miał do czynienia z takim rozwiązaniem? Może ktoś ma zdjęcia? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
kerth 21.08.2014 13:59 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 21 Sierpnia 2014 Tak i nie - ja mam zrobione 90% oświetlenia w domu na ledach, ale diody w listwach traktuję raczej jako doświetlenie stołu, niż podstawowe oświetlenie. I faktycznie, w oczy będzie mało przyjemnie (i mało światła) - pamiętaj, że one nie rozpraszają tak bardzo, jak byś chciał. Lubię dużo światła i lubię ciepłe światło Jeśli masz możliwość, to raczej celuj w takie rozwiązania (niekoniecznie te, niekoniecznie z chin): http://www.dx.com/p/e5-lighting-8w-750lm-3500k-21-led-a19-warm-white-graphite-bulb-black-white-179189#.U_X6NLx_uTI Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
marek.bejrut 31.08.2014 08:26 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 31 Sierpnia 2014 dają strasznie jak są skierowane tak że widać je gołym okiem. Powinny dawać poświatę, w kuchni mam pod meblami schowaną listwę za plastikowym kątownikiem i jest fajnie, ale do użytku codziennego jak najbardziej żarówki SMD Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
kkas12 31.08.2014 09:16 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 31 Sierpnia 2014 Zdanie zaczynamy od wielkiej litery. Co to są "żarówki SMD"??? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
muchacc 31.08.2014 16:15 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 31 Sierpnia 2014 Wydaje mi się, że taśmy ledowe raczej słabo oświetlą pomieszczenie. Jako ozdoba, tak, ale jako główne światło, raczej nie wydaje mi się. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
esemes 03.09.2014 09:03 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 3 Września 2014 Kupiłem na próbę kilka metrów taśmy i profil z dyfuzorem. Rzeczywiście, światło skierowane bezpośrednio na pokój odpada. Będzie raziło. Pozostaje w takim razie tylko światło odbite. Myślę teraz o pewnym rozwiązaniu, a mianowicie zamontowaniu profilu na ścianie jakieś 15cm poniżej sufitu i wyposażeniu go w dwie taśmy LED. Jedna kierowałaby światło na sufit (skośnie), druga równolegle do ściany, w dół. Czy ktoś może widział profile do takiego zastosowania, czy muszę składać z dwóch? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts