Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Recommended Posts

Gość Arturo72
Powietrzne PC to już w ogóle dla mnie wynalazek. Im zimniej tym słabiej grzeją...

Za to są znacznie tańsze od gruntowych i nawet pomimo słabszej sprawności przy niskich temperaturach wciąż są bardziej zasadne ekonomicznie niż gruntowe wykonywane od A do Z przez firmę.

Co do wyższych cen pomp o wyższych mocach masz w poście wyżej opisane co się robi,żeby mieć niskie rachunki za ogrzewanie jak najmniejszym kosztem.

A podstawą dla każdego kumatego inwestora jest ograniczenie strat ciepła domu do jak najmniejszej wartości poprzez właśnie izolację i to dotyczy każdego źródła ciepła.

Niestety inwestorzy nie mając wiedzy na temat olewają izolację.

• Odpowiedzi 173
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

Wentylacja mechaniczna też się pewnie nie zwraca a się ją robi.

Tak ciężko pojąc że ludzie nie chcą się babrać w syfie bo może 300 zł rocznie zaoszczędzą, nawet jak całość wyjdzie kilka tys. więcej to się to rozkłada na kilkanaście lat a może i 20 parę, robia dobrą izolację żeby się nie przejmować cenami energii a tu głupio piszą że nie ma co ocieplać bo tanio węglem się napali, a jak węgiel podrożeje to czym napalicie?

Gość Arturo72
Czyli reasumując PC tylko do mał

ych dobrze zaizolowanych domów o małym zapotrzebowaniu energetycznym. Inaczej inwestycja zbyt długo będzie musiała się zwracać.

Nie. Po pierwsze czy przy "zwracaniu" brałeś pod uwagę utratę zdrowia przez rok roczne dzwiganie kilku ton węgla ? Przy zwracaniu ile liczysz za uszkodzony kręgosłup ?

Oo drugie co dla ciebie znaczy mały dom ? Czy np.200m2 z obciążeniem cieplnym 7-8kW gdzie pompa do niego kosztuje 25tys.zl to mały dom ? Co w takim przypadku ma się "zwracać" ?

Czy u ciebie pralka tez się"zwraca" w porównaniu do tarki czy masz jednak tarke ? Napisz jak w tej kwestii wychodzi"zwracanie"

Po co pompa ciepła, jak jest gaz? Kocioł gazowy kosztuje

grosze w porównaniu z PC

Bo ogrzewanie z pompy ciepła jest jeszcze tańsze. Gaz wymaga przyłącza $$$ i komina $$$. Policz sobie ile kosztują te 2 rzeczy.

Bo ogrzewanie z pompy ciepła jest jeszcze tańsze. Gaz wymaga przyłącza $$$ i komina $$$. Policz sobie ile kosztują te 2 rzeczy.

Gaz wymaga przyłącza i komina, to prawda. Ale przyłącze dla danego

domu robimy 1 raz, podobnie komin - budujemy go jeden raz.

A pompę ciepła wymieniamy - powiedzmy - co 15 lat.... Koszt - 25 tys.

lub więcej. Oczywiście kocioł gazowy też trzeba wymieniać. Koszt 2 tys. zł...

Teraz trzeba tęgiej głowy matematycznej, żeby dokonać wyboru. :)

Gość Arturo72
Gaz wymaga przyłącza i komina, to prawda. Ale przyłącze dla danego

domu robimy 1 raz, podobnie komin - budujemy go jeden raz.

Teraz trzeba tęgiej głowy matematycznej, żeby dokonać wyboru. :)

Dokładnie,trzeba tegiej głowy żeby takie coś wymyslec.

Czy jak padnie ci turbina w aucie to oddajesz go na złom i kupujesz nowy ?

Po 15 latach to ty zarobisz na 2 pompy w stosunku do gazu.

co za obiektywizm przy doborze cen

rzetelne będzie zatem dla mnie podanie

gaz -9KWh/m3

Niestety PGNiG przelicza nieco inaczej tj ok 11kWh/m3 - teraz na fakturach zużycie gazu będzie podawane w kWh.

http://www.pgnig.pl/dladomu/nowamiara/przeliczanie

Edytowane przez kbab
Niestety PGNiG przelicza nieco inaczej tj ok 11kWh/m3 - teraz na fakturach zużycie gazu będzie podawane w kWh.

http://www.pgnig.pl/dladomu/nowamiara/przeliczanie

Z tego wynika, że będziemy się rozliczali wg. ciepła spalania, a nie wartości opałowej.

Komin jest, przyłącze gazowe także.

Jeśli już masz gaz w skrzynce na ścianie jedyny koszt to kocioł gazowy + zbiornik cwu. W wersji oszczędnościowej 4 - 5 000 zł.

To tylko śmieciuch. Wystarczy dostęp do darmowych palet, desek pozostałych po budowach, butelek PET, butów.

Kurcze, przecie ceny wałkujemy od początku.

Nikt za Ciebie decyzji nie podejmie.

Gaz, ekogroszek czy pc?

Z wcześniejszych wyliczeń wynika, że ekogroszek wyjdzie najtaniej, bo przy budżecie na wykończenie (180 tys. zł) mogę zapomnieć o pc. Na ścianę więcej niż 10cm styro nie położę, bo będzie jak w bunkrze.

To wracamy do początku.

Zrób porządne OZC, wówczas będziesz mógł w znacznie większą dokładnością policzyć koszty eksploatacji poszczególnych rozwiązań i odnieść je do nakładów inwestycyjnych. Wyjdzie Ci wówczas stopa zwrotu oraz ile będzie kosztował etat palacza we własnym domu.

Gaz, ekogroszek czy pc?.

A może system mieszany? Zakładam, że zapotrzebowanie osiągnie 18k kWh/rok, można część energii dostarczyć gazem a część tanim klimatyzatorem - to też pc. Nawet najmniejszy klimatyzator o mocy 2,1kW dostarczy do systemu 50kWh/dobę, lepszym rozwiązaniem może się okazać mała tania pc-pw (np z "JULA") jako wspomaganie kotła gazowego.

Edytowane przez kbab
  • 2 weeks później...

Jeśli mogę się przyłączyć do tego tematu to również chciałabym zadać pytanie. Czy macie wiedzę jak wygląda obsługa pieca na węgiel/pelety/ekogroszek i ewentualnie drewno? Trochę się boję, że za dużo czasu będę spędzać w kotłowni, a pracuję od rana do wieczora, więc moge nie mieć czasu na pilnowanie pieca.

Mam na myśli piec w domu ok 200m2, dobrze ocieplony. Odrzucam pompę ciepła bo dostałam wyliczenia całkowitej instalacji PC na kwoty ok 60-70tys i wg moich przeliczeń jest to kompletnie nie opłacalne. Natomiast nie mam możliwości podłączenia gazu.

Obawiam się tylko, że nie dam radę obsłużyć takiego pieca na węgiel/pelety/ekogroszek i ewentualnie drewno. Pomóżcie proszę i podpowiedźcie co faktycznie się opłaca z tych rzeczy przeze mnie wybranych. Czytałam, że ekogroszek nie jest taki tani jak wszyscy mówią, bo rzadko kiedy jest dobrej jakości.